Săptămânalul DIPOL - TV/satelit, supraveghere, rețelistică

Nr. 38/2023 (20 Noiembrie 2023)

Turbină eoliană la scară mică.

Dispozitivele disponibile pe piața energiei regenerabile sunt supuse unei modernizări constante, care se concentrează în principal pe creșterea eficienței panourilor fotovoltaice și pe dezvoltarea bateriilor mai ușoare și mai încăpătoare. Schimbările în producția de energie eoliană sunt mai puțin dinamice. Turbinele eoliene tradiționale iau forma unui stâlp cu trei pale mari plasate deasupra. Înălțimea lor impresionantă, de obicei cuprinsă între 80 și 250 de metri, este menită să maximizeze accesul la vânturi stabile și puternice, ceea ce se traduce printr-o producție de energie mai eficientă. Cu toate acestea, altitudinea mai mare aduce cu sine provocări tehnice și logistice în ceea ce privește construcția și instalarea. Un startup din SUA numit Airloom prezintă o abordare revoluționară a construcției de turbine eoliene. Folosește stâlpi înalți de 25 de metri care formează o cale pe care sunt atașate lame lungi de 10 metri care se mișcă vertical de-a lungul căii. Această abordare inovatoare permite extragerea eficientă a energiei, menținând în același timp numărul de elemente la un nivel minim. Designul simplu se traduce prin costuri de producție mai mici, care pot avea un impact revoluționar asupra economiei proiectelor de energie eoliană.
Dispozitivele pot fi instalate în câmpuri agricole, permițând creșterea simultană a plantelor. Mai mult, datorită designului lor compact, acestea pot fi amplasate de-a lungul drumurilor în apropierea liniilor electrice, minimizând nevoia de infrastructură extinsă. Profilul structural scăzut poate reduce impactul negativ asupra păsărilor și liliecilor și crește acceptabilitatea structurii în scopuri peisagistice. Un avantaj suplimentar al tehnologiei Airloom este ușurința de instalare și transport. Turbina de 2.5 MW se intră perfect într-o remorcă standard, facilitând livrarea și instalarea. Datorită acestui fapt, costurile de instalare sunt mult mai mici decât în ​​cazul turbinelor eoliene tradiționale.

Cum conectăm o cameră IP PoE prin cablu coaxial?

Multe clădiri au o infrastructură bazată pe cablu coaxial, care este mijlocul principal de transmisie pentru semnalele analogice PAL și sistemele analogHD mai noi, cum ar fi: HD-CVI, HD-TVI sau AHD. Totuși, dacă sistemul necesită camere IP PoE, iar înlocuirea cablului este imposibilă sau foarte scumpă, se pot folosi extendere IP și POE over coax. O soluție interesantă este convertorul activ ATTE Power XCOAX3 J2840. Acesta permite transmiterea semnalelor de rețea (de exemplu, fluxuri audio-video de la camerele IP) și alimentarea în diferite standarde: 802.3af sau PoE PASSIVE.
Modulul xCOAX3-SW este alimentat de la orice switch PoE (port RJ45). Alimentarea cu energie a modulului xCOAX3-CAM și transmisia bidirecțională a datelor se face prin cablu coaxial. Lungimea maximă a cablului coaxial este de 500 m. O cameră sau alt echipament PoE poate fi conectat la portul RJ45 al modulului xCOAX-CAM la capătul liniei.

Visual fault locator (VFL) – cea mai simplă metodă de verificare cablu de fibră optică.

În cazul unei defecțiuni a unui sistem bazat pe fibră optică, este posibil să avem de-a face cu o defecțiune a echipamentului activ sau deteriorarea sistemului de transmisie. În al doilea caz, problema poate fi un cablu prea îndoit și, în consecință, o fibră ruptă, sau în cazul unei defecțiuni la cutia de distribuție - o fibră prea îndoită sau ruptă sau, de exemplu, o sudură crăpată.
Cea mai simplă și, de asemenea, cea mai rapidă metodă de verificare a cauzei defecțiunii este utilizarea unui localizator vizual de defecțiuni (VFL). Este o sursă de lumină vizibilă, care, atunci când este conectată la un capăt al traseului optic, ar trebui să fie vizibilă pe cealaltă parte. Cel mai adesea LED-uri care funcționează la o lungime de undă de 650 nm (roșu) sunt folosite ca sursă, mai rar sunt folosite LED-uri verzi (aproximativ 530 nm).
În cazul ruperii fibrei de-a lungul traseului cablului, pe cealaltă parte nu se va vedea lumina. În cazul unei curbe care cauzează o atenuare semnificativă a semnalului, luminiscența ar trebui să fie vizibil mai slabă decât în cazul unei linii nedeteriorate. Dacă situația este neclară atunci folosim sursa de lumină și analizorul de semnal. În cazul deteriorării fibrei sau sudurii din switch, lucrurile sunt mult mai ușoare: îndoirea excesivă (sau spargerea) va provoca o scurgere mare de lumină. Alinierea fibrelor sau sudara fibrei trebuie corectată sau sudată din nou, iar funcționarea sistemului trebuie verificată.
DIPOL oferă 2 modele VFL: ULTIMODE VFL-V1-10 L5936 și ULTIMODE VFL-V3-15 L5939 care diferă în principal prin puterea de ieșire și sursa de alimentare.
Tester FO laser 10 mW VFL ULTIMODE VFL-V1-10
ULTIMODE VFL-V1-10 L5936
putere 10 mW
alimentare 2x AA
carcasă metalică
Tester FO VFL 15mW +lanternă LED + tester RJ45 ULTIMODE VFL-V3-15
ULTIMODE VFL-V3-15 L5939
putere 15 mW
acumulator LiPo (USB-C)
lanternă LED
tester RJ45
Rețineți că o putere de ieșire mai mare face posibilă verificarea secțiunilor mai lungi de cablu. Pe de altă parte, puterea mare a luminii face ca lumina să se scurgă în locuri care nu sunt neapărat legate de defecțiune. Acest lucru se datorează faptului că dispozitivele de tip VFL introduc lumină nu numai în miezul fibrei, ci și în mantaua acesteia, astfel încât chiar și o mică îndoire a fibrei poate provoca scurgeri de lumină. Scurgerile cauzate de deteriorarea fibrelor pot fi recunoscute prin intensitatea crescută. Cu cât puterea laserului este mai mare, cu atât se găsesc mai multe scurgeri „false”.

Sistem recepție satelit pentru vilă.

Produsele TERRA, dedicate sistemelor satelit, sunt în primul rând echipamente de top acoperite de o garanție de patru ani. Sistemele TV bazate pe acele componente garantează o recepție adecvată a semnalului pentru mult timp. Caracteristicile distinctive ale sistemului multiswitch TERRA includ în primul rând:
  • scalabilitate mare – soluții pentru orice număr de prize
  • carcase turnate sub presiune care asigură eficiență mare de ecranare și rezistență la interferențe
  • izolație mare între intrări și între ieșiri – multiswitch-urile de categorii inferioare cu izolare insuficientă sunt cea mai frecventă sursă de probleme în sistemele SAT
  • comutatoarele în loc de potențiometre asigură ajustarea foarte precisă a câștigului/nivelului semnalului și compensarea atenuării cablului – aceasta asigură stabilitatea pe termen lung a acestor parametri indiferent de schimbările de temperatură la locul de instalare
  • compensarea atenuării cablului și grupuri de ieșiri cu niveluri de semnal diferite permit egalizarea nivelurilor de semnal în întregul sistem, indiferent de nivelul semnalului din prizele de abonat
  • divizoarele cu mai multe căi într-o carcasă compactă economisesc spațiu în cutiile de instalare și necesită mai puțină cablare în comparație cu soluțiile concurentei
  • furnizarea multiswitch-urilor de la receptoarele satelit ale utilizatorilor pentru o durată de viață sporită a multiswitch-ului și un consum mai mic de energie
  • +software gratuit SatNet pentru proiectarea sistemului
  • +Exemple de design gratuite în pdf/dwg formate pentru designerii AutoCad
Sistemul TV folosește amplificatorul SA-91L R70901 pentru multiswitch-uri cu 9 intrări din seria MV-9xx. Amplificatorul este echipat cu opt intrări de satelit și o intrare DVB-T2/Radio (omis în acest caz din cauza utilizării amplificatorului de canal Alcad CAD-824 în sistem). Principalele funcții ale amplificatorului SA-91L R70901 includ amplificarea și egalizarea semnalelor IF pentru 8 perechi de benzi de polarizare, precum și alimentarea altor elemente ale sistemului, cum ar fi LNB-uri sau multiswitch-uri. Utilizarea unei carcase turnate sub presiune ajută la eliminarea interferențelor externe (nivel de ecranare clasa A).
Un avantaj evident al multiswitch-urilor MV-9xx sunt nivelurile diferite ale semnalului la ieșiri. Acest lucru garantează un nivel similar de semnal în prizele de abonați situate la distanțe diferite de dispozitiv. În plus, este prevăzută corectarea atenuării cablului coaxial. Semnalele cu frecvențe mai mari au niveluri mai mari, astfel încât atenuarea cablului este compensată corespunzător. Comutatoarele din multiswitch-uri în loc de potențiometre permit reglarea foarte precisă a nivelului semnalului și corectarea atenuării cablului. Această soluție asigură, de asemenea, stabilitatea pe termen lung a parametrilor setați, indiferent de schimbările de temperatură la locul de instalare. Utilizarea conectorilor sertizat MASTER face ca întregul sistem să fie mai profesionist.

Reguli de activare pentru camerele IP Hikvision.

Când configurați evenimente de bază (de exemplu, detecția mișcării) sau evenimente inteligente (de exemplu, linie virtuală, zonă de intruziune), este util să activați regulile în cameră. În acest fel, obiectele în mișcare și regulile stabilite sunt vizibile în imagine, ceea ce face întreaga configurație mai ușoară. De exemplu, linia virtuală desenată este marcată cu albastru, iar obiectele în mișcare cu verde. Când un obiect îndeplinește criteriul de trecere a liniei, atât linia virtuală, cât și marcajul obiectului devin roșii. Pentru a activa afișarea regulilor, după conectarea la o cameră, accesați tab-ul Configuration -> Local.
Aplicarea regulilor pentru camerele IP
Fereastra aplicației cu marcarea regulilor

Elementele de bază ale adresei IP - part 2.

În problema precedentă a săptămânalului, a fost discutată adresa IP. Un alt parametru important este mask. Subnet mask (pentru IPv4), ca adresă IP versiunea 4, este un număr de 32 de biți (pentru IPv6 are 128 de biți). Mask este folosită pentru a distinge partea de subrețea a adresei IP, precum și partea care este adresa gazdă (host) a acelei subrețele. Masca de subrețea are o structură foarte specifică. Începe cu o secvență de unități și apoi se transformă într-un șir de zerouri – partea cu unu este partea mask din rețea, în timp ce șirul de zerouri este așa-numita parte gazdă (host).
Pentru IPv4, este cel mai frecvent scris într-o formă de patru numere a câte 8 biți în format zecimal și separate prin puncte (de exemplu 255.255.255.0). Valoarea mask trebuie să fie cunoscută de toate routerele și PC-uri dintr-o rețea subnet. Ca rezultat al comparării unei adrese de mask (de ex. 255.255.255.0) cu o adresă IP specifică (de ex. 192.168.1.122), routerul este notificat ce parte a adresei identifică subnet-ul (în acest caz 192.168.1.) și care se referă la dispozitivul cu acea adresă IP atribuită (adresa care se termină cu: .122).
Tabelul de mai jos conține informații despre dimensiunea subnet mask (numărul de biți din partea de adresă legată de rețea) și numărul corespunzător de adrese IP disponibile într-o subnet dată dată. Notă! Numărul gazdelor este mai mic cu 2 decât cel al adreselor IP alocate unei subrețele date (2 adrese sunt ocupate de așa-numita adresă de rețea și adresa de difuzare pentru o anumită rețea).
Subnet maskDenumire scurtăNumărul de IP-uri
255.0.0.0/816777216
255.128.0.0/98388608
255.192.0.0/104194304
255.224.0.0/112097152
255.240.0.0/121048576
255.248.0.0/13524288
255.252.0.0/14262144
255.254.0.0/15131072
255.255.0.0/1665536
255.255.128.0/1732768
255.255.192.0/1816384
255.255.224.0/198192
255.255.240.0/204096
255.255.248.0/212048
255.255.252.0/221024
255.255.254.0/23512
255.255.255.0/24256
255.255.255.128/25128
255.255.255.192/2664
255.255.255.224/2732
255.255.255.240/2816
255.255.255.248/298
255.255.255.252/304
255.255.255.254/312
255.255.255.255/321

Produse noi în oferta Dipol

Cameră IP dome Hikvision DS-2CD2346G2-IU(C) K01338B face parte din gen a 2-a de camere bazate pe tehnologia AcuSense, remarcată prin filtrarea și mai eficientă a alarmelor false. Camera este dedicată utilizării în sisteme CCTV bazate pe DVR-uri/NVR-uri, este echipată cu un senzor CMOS de 4 Mpix 1/3" și un iluminator IR cu până la 30 m pentru a asigura o vizibilitate adecvată în condiții de lumină scăzută. Are un obiectiv fix de 2,8 mm cu un unghi de vizualizare de 103°. Microfonul încorporat permite înregistrarea sunetului.
Buton YPW5DK pentru ieșire (montare încastrat, aluminiu, pătrat, NO/NC/COM) Yotogi G77209 este un buton de ieșire utilizat în sistemele de videointerfon și control acces. Are contacte NO/NC/COM cu o capacitate de pana la 3 A, folosite pentru control. Durabilitatea a fost testată pentru mai mult de 500 de mii de clicuri. Butonul este din aluminiu.
Buton YPW1 pentru ieșire (montare aparentă, metalic, NO/COM) Yotogi G77205 este un buton de ieșire utilizat în sistemele de videointerfon și control acces. Are contacte NO/COM cu o capacitate de pana la 3 A, folosite pentru control. Durabilitatea a fost testată pentru mai mult de 500 de mii de clicuri. Butonul este realizat din aliaj de zinc. Grafica tipărită informează utilizatorul despre scopul butonului din sistemul existent. Butonul este dedicat pentru montare aparentă.

Merită citit:

Modul coridor pentru camerele IP Sunell. Toate camerele IP Sunnel au funcție de mod coridor, care este utilă pentru observarea scenelor caracterizate de înălțime mare raportat la lățime. Permite urmărirea unei scene înalte cu o cameră montată la mică distanță de zona de interes. De exemplu, dacă imaginea camerei este afișată în raportul de aspect 16:9, va fi afișată în 9:16 când modul coridor este activat. Pentru a utiliza această funcție, atunci când instalați camera, rotiți-o cu 90° față de poziția sa normală...>>>mai multe
Sunell, despre companie
Sunell - Furnizorul tău pentru CCTV