Nr. 42/2023 (18 Decembrie 2023)
Descoperire în transmiterea datelor cu implanturi cerebrale.
Cercetătorii de la centrul de cercetare IMEC din Belgia au dezvăluit a doua generație a implantului cerebral Neuropxels 2.0 pentru studierea și stimularea activității celulelor cerebrale. Dispozitivele sunt utilizate în aplicații de laborator, pentru a efectua cercetări asupra funcției creierului, precum și în aplicații cu diagnostic medical, de ex. pentru a restabili funcțiile pierdute în cazul implanturilor auditive sau pentru a sprijini pacienții cu boala Parkinson, depresie sau epilepsie atunci când tratamentul medicamentos nu are succes. Cea mai recentă versiune a redus dimensiunea plăcii de bază și a dublat numărul de sonde, permițând mai multe înregistrări de date și o stimulare electrică mai extinsă.
Comparația dimensiunilor celor două versiuni de Neuropixels
Cel mai interesant aspect este progresul semnificativ în domeniul comunicațiilor wireless, atât cu dispozitive externe, cât și cu sonda în sine. Tehnologia Ultra-Wideband (UWB) a fost folosită pentru a comunica cu dispozitivele externe, caracterizate printr-o lățime de bandă largă de distribuție a energiei radio. Densitatea redusă de putere spectrală oferă rezistență la atenuare și minimizează interferențele, ceea ce se traduce printr-un debit mare cu un consum minim de energie. La început s-a atins o viteză record de transmisie a datelor (pentru implanturi) de 1,66 Gb/s pe o distanță de 2 cm. Cu toate acestea, acești parametri s-au dovedit a fi insuficienti, în special în comunicarea fără fir de la sondă la un dispozitiv extern, unde pentru a îmbunătăți fiabilitatea legăturii fără fir în cazul, de exemplu, abaterea antenei, o distanță de transmisie de peste 10 cm este recomandată.
IMEC a rezolvat cu succes această problemă propunând o schemă inovatoare de modulare a impulsurilor hibride. Această abordare combină schemele tradiționale de modulare bazate pe impulsuri cu elemente de undă continuă. Hibridizarea semnalului îmbunătățește robustețea comunicării prin menținerea integrității semnalului în timpul transmiterii prin țesutul biologic. Sistemul de telemetrie dezvoltat mărește distanța de comunicare de la 2 cm la 15 cm, menținând în același timp o rată mare de transmisie a datelor de 1,43 Gb/s, fără a crește puterea totală (consum de energie de 5,8 pJ pe bit). Acești parametri sunt de cel puțin 16 ori mai buni decât soluțiile utilizate în prezent.

În stânga, un modul de comunicare UWB de testare. În dreapta, sistemul de comunicare proiectat.
Implanturile actuale au o conexiune pe cablu între sonda și modulul fixat pe cap sau subcutanat. Problema constă în faptul că creierul se mișcă precum un jeleu, iar sonda este rigidă, ceea ce poate provoca tensiuni și cicatrici în jurul acesteia, ce pot distorsiona calitatea semnalelor înregistrate. O soluție la această problemă constă în eliminarea completă a cablurilor dintre craniu și sondă. Echipa IMEC a decis să utilizeze comunicarea pe canalul corpului (BCC). În locul metodelor tradiționale fără fir, cum ar fi unde radio sau câmpuri electromagnetice, BCC se bazează pe conductivitatea corpului uman pentru transmiterea semnalelor. Conexiunile BCC sunt frecvent utilizate pentru comunicarea corp la corp sau pentru comunicarea cu implanturile prin intermediul electrozilor atașați la piele. Dispozitivele care comunică de la implant la sondă există, dar nu oferă o lățime de bandă suficientă. IMEC a dezvoltat un sistem care include un transmițător implantabil miniatural, care transmite datele de la neurosondă cu o lățime de bandă incredibilă de peste 250 Mb/s. În plus, acest sistem tolerează o deviație orizontală de până la 4 mm, corespunzătoare mișcării relative a creierului raportată în studii.

Sistem avansat montat pe cap (în stânga), modul cu fire și sonde (în mijloc), precum și varianta fără fir neutilizată cu implanturi suspendate liber (în dreapta).
Cercetările asupra implanturilor cerebrale se concentrează pe reducerea dimensiunilor dispozitivelor, creșterea numărului de sonde, menținând în același timp un consum redus de energie. Dispozitivele de acest tip pot avea diverse aplicații, începând de la cele medicale, trecând prin divertisment, până la 'îmbunătățiri' ale organismului. Ele pot fi utilizate pentru o mai bună înțelegere a creierului - cel mai neexplorat organ uman, în diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor neurologice. Ele reglează activitatea neuronilor pentru a ameliora simptomele bolilor și leziunilor legate de creier, cum ar fi epilepsia sau boala Parkinson.
În plus, aceste tehnologii au potențialul de a îmbunătăți funcțiile senzoriale la persoanele cu deficiențe de vedere, auz sau tulburări psihice, precum și în restabilirea funcțiilor motorii. O altă aplicație este interacțiunea creier-mașină. Implanturile cerebrale avansate pot permite comunicarea directă între creier și dispozitivele electronice, permițând controlul electronicelor prin semnale generate de creier.
În plus, aceste tehnologii au potențialul de a îmbunătăți funcțiile senzoriale la persoanele cu deficiențe de vedere, auz sau tulburări psihice, precum și în restabilirea funcțiilor motorii. O altă aplicație este interacțiunea creier-mașină. Implanturile cerebrale avansate pot permite comunicarea directă între creier și dispozitivele electronice, permițând controlul electronicelor prin semnale generate de creier.
Produsele Sunell respectă directiva europeană de securitate cibernetică NIS2.
Directiva NIS2 (Network and Information Systems 2) este o actualizare a Directivei NIS inițiale, introdusă de către Uniunea Europeană în 2016 pentru a spori rezistența securității cibernetice în sectorul infrastructurii critice. Directiva intră în vigoare din 2023 și acoperă diverse sectoare, inclusiv energie, transport, bancar și sănătate. Sistemele CCTV, care sunt parte integrantă a infrastructurii, sunt supuse cerințelor de conformitate ale directivei. Înseamnă că produsele și arhitectura de rețea trebuie să îndeplinească anumite standarde de securitate digitală pentru a proteja împotriva atacurilor cibernetice și pentru a menține integritatea sistemelor. Produsele Sunell sunt conforme cu această directivă.
Semnal IPTV prin satelit.
IPTV este o metodă de transmisie a conținutului de televiziune care, în locul metodelor clasice bazate pe cablu coaxial, utilizează tehnologii de rețelele de calculatoare. Oferta DIPOL include acum un streamer IP care permite distribuirea și gestionarea pachetelori de televiziune prin satelit DVB-S2X/S2/S printr-o rețea Ethernet (LAN) bazată pe cablu UTP.Streamerul sdi416 R81590 este echipat cu 1 intrare RF pentru programe FTA necodificate în standardul DVB-S2X/S2/S. Cu tehnologia dSCR (Unicable II), 1 cablu coaxial poate fi dus la modulul sdi416 de la multiswitch-ul din seria SCR/Unicable SRM-522 R80522 și poate recepționa 16 transpondere de satelit din orice pereche de polarizare/bandă. O caracteristică unică a sistemului este că receptoarele IPTV R81612 nu necesită nicio configurație, ceea ce poate fi de mare importanță pentru rețelele mai mari. Orice modificare în rețeaua locală sau în grila de programe sunt detectate automat de către acestea.
De ce nu puteți/trebuie să conectați mufele de fibră optică UPC cu APC?
Instalatorii începători în domeniul fibrei optice de multe ori nu acordă atenție faptului că conectorii de fibră optică sunt disponibil în două versiuni de șlefuire a ferulei: UPC (Ultra Physical Contact) și APC (Angled Physical Contact). Această diferență afectează capacitatea conectorului de a atenua semnalele reflectate și este utilizată în sistemele care funcționează în fereastra de transmisie III și mai mare.În cazul sistemelor Ethernet de până la 10 Gbps, sisteme CCTV, LAN-uri, automatizări etc., nu contează dacă sunt utilizați conectori de tip UPC sau APC, cu excepția cazului în care producătorul de echipamente active de sus în jos impune necesitatea utilizării unui anumit tip de conector. Cu toate acestea, este important ca, atunci când decideți asupra unui anumit tip de conector, să încercați să mențineți un singur standard pe toată calea de transmisie. Puteți conecta mufe tip APC pe parcurs, în timp ce conectorii UPC vor fi folosiți la capete, dar este absolut interzisă amestecarea mufelor într-o singură conexiune.
Atenuarea tipică a unui conector de fibră optică este de 0.2 – 0.5 dB. Conexiunea „mixtă” prezentată mai sus generează în general 4-6 dB de atenuare suplimentară. Acest lucru are un impact negativ imens asupra transmisiei, indiferent de sistem. O altă problemă este reflectarea mare a semnalului pe o astfel de conexiune. Chiar dacă nivelul de putere se dovedește a fi suficient, un număr mare de reflexii care interferează cu transmițătorul poate afecta negativ funcționarea sistemului.
Actualizarea modulelor de expansiune la videointerfoane Hikvision IP/2-Wire.
Module de extindere conectate la modulele DS-KD8003-IME1(B) G73652 sau DS-KD8003Y-IME2 G73646 actualizate folosind aplicația iVMS-4200. După ce ați adăugat stația de ușoară principală cu module conectate corespunzător la aplicația client iVMS-4200, mergeți la setările stației de ușă și apoi: Sistem -> Întreținere-> Actualizare. Selectați fila Afișați modulele sau Sub module și alegeți firmware-ul descărcat anterior și confirmați apăsând Upgrade. Va începe procesul de actualizare.Noțiuni de bază privind adresarea IP - partea 6 - DNS.
Un alt parametru important este adresa DNS ( Domain Name System ). Aceasta este adresa serverului folosit pentru a converti adresele IP publice (externe) din format numeric în formă de domeniu. Aceasta înseamnă că nu este nevoie să vă amintiți adresele sub forma 62.121.130.38 - amintiți-vă doar adresa mult mai prietenoasă www.dipolnet.ro.Prezentare generală a unei proceduri de comunicare între client și server folosind adrese DNS:
1. Care este adresa IP a www.dipolnet.ro (interogare către serverul DNS 8.8.8.8)? 2. www.dipolnet.ro este 62.121.130.38. 3. Bună ziua, 62.121.130.38! Trimite-mi site-ul tău. 4. Aici este site-ul meu. | |
Conversia numelui de domeniu în formatul specific cu patru seturi de cifre separate de "." este efectuată de către un server DNS, la primirea unei solicitări de traducere din partea unui dispozitiv conectat la aceeaşi reţea cu serverul. După ce a primit din partea serverului DNS adresa numerică, dispozitivul va iniţia conexiunea către computerul/serverul/adresa dorită.
LNB optic TERRA LWO102 4F31 E 1x4 dBm FP 1310 nm A3033 este utilizat pentru crearea unei instalații SAT folosind tehnologia cu fibră optică și pentru realizarea transmisiei la lungimea de undă de 1310 nm (fereastra de transmisie II). LNB-ul optic LWO102 4F31 E TERRA permite transmiterea semnalului satelitar SAT. Acest tip de tehnologie se caracterizează prin atenuare redusă, interferențe reduse și, cel mai important, permite realizarea transmisiilor de semnal pe distanțe mari. | ||
===Yală electromagnetică Yotagi ZW800RV3 (montare aparentă, senzor status ușă, forța de reținere 380 kg) G76887 este o încuietoare electromagnetică de interior dedicată să funcționeze în sisteme de control accesul și sisteme de prezență. Încuietoarea are o forță de reținere de 380 kg și este dedicată montării aprente. Este echipată cu monitorizare a închiderii cu un senzor halotron. Informațiile despre starea ușii sunt transmise prin ieșirea de releu. | ||
===Analizorul WS-6990 HDMI – DVB-T/C cu bitrate reglabil (1..20 Mbps) – suport HDCP R86701 este un dispozitiv multifuncțional care modulează semnalul de la intrarea HDMI în DVB-T/C/ISDB-T. Atât semnalele SD, cât și Full HD pot fi transmise acestuia. Dispune de intrări: HDMI, A/V (RCA) și RF, care pot fi folosite pentru combinarea semnalului de ieșire cu alt semnal TV. | ||
Merită citit:
Software pentru gestionarea sistemului de monitorizare Sunell. SunView CMS este un software CMS (Central Management Software) profesional, gratuit pentru gestionarea sistemului de supraveghere. Funcționează într-o arhitectură client-server, ceea ce îl face un sistem scalabil și centralizat. Aceasta înseamnă că poate fi adaptat cu ușurință la diferite dimensiuni și nevoi de monitorizare, fiind în același timp gestionat dintr-un punct central. Datorită diverselor sale funcții, este capabil să îndeplinească multe cerințe legate de soluțiile de monitorizare video. Funcțiile de bază includ previzualizarea imaginilor live cu vizualizări configurabile, vizualizarea și descărcarea înregistrărilor video, gestionarea accesului și a utilizatorilor, gestionarea alarmelor în timp real, căutarea evenimentelor din funcțiile camerei inteligente și vizualizarea sistemului sub formă de hărți electronice (fișiere grafice și hărți online) și GIS offline - OpenStreetMap)...>>>mai multe