Săptămânalul DIPOL - TV/satelit, supraveghere, rețelistică

Nr. 10/2024 (4 Martie 2024)

O nouă tehnologie de celule solare translucide - celule solare cu două fețe, în tandem.

Cercetătorii de la Institutul Coreean pentru Dezvoltarea Energiei (KIER) au făcut progrese semnificative în ceea ce privește stabilitatea și performanța celulelor solare translucide. Ei au dezvoltat celule solare translucide pe bază de perovskit (oxid de calciu-titan) cu o eficiență record de conversie a energiei (21.68%), ceea ce le face cele mai eficiente din lume printre celulele solare pe bază de perovskit care folosesc electrozi transparenti. În plus, celulele au prezentat o durabilitate remarcabilă, cu peste 99% din eficiența inițială menținută după 240 de ore de funcționare. Pe măsură ce lumea caută să devină treptat mai puțin dependentă de combustibilii fosili pentru a-și satisface nevoile energetice, sunt necesare celule solare cu o eficiență ridicată. Celulele solare convenționale au o eficiență de conversie energetică de doar 20%, ceea ce înseamnă că nu putem folosi restul de 80% din procentajul căzând pe infrastructura foto-voltaică existentă. Pentru a îmbunătăți rata de conversie a energiei, cercetătorii lucrează cu materiale precum perovskit care pot oferi o eficiență energetică ridicată.
Pentru a fabrica celule solare translucide pe bază de perovskit, este necesar să se înlocuiască electrozii de metal (celule solare opace convenționale) cu electrozi transparenti care transmit lumina. În comparație cu celulele solare opace fabricate în aceleași condiții, proprietățile de transfer de sarcină și stabilitatea dispozitivelor translucide sunt reduse, iar cauzele și soluțiile exacte nu au fost clarificate. Cercetătorii au utilizat analiza electro-optică și au descoperit că ioni de litiu (Li) adăugați pentru a crește conductivitatea electrică se difuzează în stratul de oxid de metal care servește ca tampon, cauzându-i degradarea. Mai mult decât atât, pe lângă identificarea cauzei, cercetătorii au rezolvat problema prin optimizarea timpului de oxidare al stratului de transport. Ei au descoperit că conversia ionilor de litiu în oxid de litiu stabil printr-o oxidare optimizată atenuează difuzia ionilor de litiu, crescând astfel stabilitatea dispozitivului. Descoperirea dezvăluie că oxidul de litiu, considerat anterior a fi un simplu produs secundar al reacției, poate juca un rol crucial în îmbunătățirea performanței și stabilității. Următorul pas în cercetare a fost utilizarea unor celule solare noi, creând astfel primele celule solare tande dublu fațetate care folosesc lumina reflectată din spate și incidentă pe suprafața frontală. În colaborare cu Jusung Engineering Co. Ltd. și Centrul de Cercetare Jülich din Germania, celulele solare au atins o eficiență ridicată de 31,5% (pentru ambele părți) cu o configurație cu patru cleme și 26,4% pentru o configurație cu două cleme în condiții în care lumina reflectată din spate reprezenta 20% din lumina solară standard.

Funcția de monitor auxiliar pentru NVR-urile Sunell.

NVR-urile Sunell***www.dipolnet.ro/oferta-monitoring-rejestratory-ip,7043.htm?attr-4483[2]=26550*** sunt echipate cu două ieșiri video: HDMI și VGA care, în mod implicit, prezentă aceeași imagine (ieșiri paralele). Modelele cu 8 canale sau mai multe oferă o funcție de monitor auxiliar, care permite afișarea parțial independentă a imaginilor camerei. Numărul de canale care pot fi afișate pe fiecare ecran este limitat la jumătate din numărul standard de canale. De exemplu, pe un NVR cu opt canale, un maxim de patru canale pot fi previzualizate pe fiecare ecran.
Meniul principal este întotdeauna afișat pe monitorul conectat prin cablu HDMI, în timp ce monitorul auxiliar poate prezenta doar o imagine de previzualizare.
Vizionare ecranului auxiliar de la un NVR Sunell cu 16 canale. Meniul NVR-ului și previzualizarea de la 8 camere sunt afișate pe ecran prin HDMI, iar de la 8 camere prin VGA.

Sistem TV într-un bloc cu mai multe apartamente.

Sistemele multiswitch responsabile pentru furnizarea semnalelor TV digital terestru DVB-T2 și satelit DVB-S2 către apartamente sunt o completare excelentă, precum și o alternativă la sistemele de rețea prin cablu în clădirile rezidențiale cu mai multe apartamente. Utilizatorul final decide ce programe să vizioneze prin achiziționarea unui receiver de satelit corespunzător sau prin semnarea unui contract individual cu unul dintre furnizorii de CATV. Produsele TERRA, dedicate utilizării în sistemele SMATV, sunt în primul rând echipamente de clasă superioară acoperite de o garanție de patru ani. Sistemele TV bazate pe aceste componente garantează o recepție excelentă a semnalului pe termen lung.
Un stâlp pentru antenă a fost montat pe acoperișul unui bloc cu mai multe apartamente, pe care a fost montată o antenă satelit de 120 cm, model A9682, asigurând recepția semnalelor de la două poziții de satelit: Hotbird 13°E și Astra 19.2°E. Pentru televiziunea terestră DVB-T2 în benzile VHF și UHF, au fost folosite antenele: Dipol 4/5-12 A0140 (polarizare verticală), DIPOL SMART HORIZON A2230 (polarizare orizontală), în timp ce pentru radio FM a fost folosită antena Dipol 1RUZ PM B A0221. Pentru a echilibra și a mări nivelul semnalului DVB-T2, s-au folosit amplificatoarele: de canal at440 și de bandă largă ma400 (momentan DIPOL oferă aceste amplificatoare, care au fost înlocuite cu noul model PA-321T R81613 sau PA-420T R82516). Noile modele de amplificatoare TERRA sunt programate folosind orice un smartphone cu sistem Android sau un PC cu Windows, cu aplicația TERRnet. Acestea au capacitatea de a amplifica până la 20 de MUX-uri DVB-T2 independente. Semnalul RF/SAT a fost apoi distribuit către apartamente individuale folosind multiswitch-urile din seria MV-9xx de la TERRA. Carcasa turnată a dispozitivelor TERRA garantează un nivel ridicat de ecranare clasa A.

Conectarea unui cititor suplimentar prin RS-485 la stația videointerfonul IP Hikvision Villa.

Stațiile de ușă IP Villa Hikvision din seria DS-KV8xx3-WME1(B) au o intrare RS-485 care poate fi folosită pentru a conecta un cititor suplimentar. Cititorul poate fi montat la ieșirea locuinței în cazul în care clientul nu dorește să deschidă poarta cu clanță sau un buton local de deschidere. Poate fi folosit cititorul DS-K1107AM G75369 pentru ieșire. Înainte de a conecta cititorul, setați adresa corespunzătoare pe acesta (de exemplu: 1) mutând primul switch DIP în poziția ON. Apoi conectați cititorul prin RS-485 z-bus la stația de ușă (firul galben RS-485(+), firul albastru RS-485(-)). După conectarea cititorului, alimentați stația de ușă folosind un switch PoE sau o sursă de 12 VDC și cititorul folosind un voltaj de 12 VDC. După configurarea interfonului este configurat și este adăugat un breloc Mifare (13.56 MHz), aplicarea acestuia la cititorul încorporat în stația de ușă sau conectat prin RS-485 va acționa releul unu la stația de ușă și va deschide yala electrică.
Videointerfon IP Hikvision DS-KV8113-WME1(C) Villa Gen.2 (1 abonat, RFID, WiFi, montaj aparent)Switch PoE ULTIPOWER PRO0064afat (65W, 6xRJ45 incl. 4xPoE 802.3af/at, PoE Auto Check)Monitor IP Hikvision DS-KH6320-WTE1 (7'', videointerfon IP gen.2)
Un exemplu de conexiune a cititorului DS-K1107AM G75369 la stația de ușă DS-KV8113-WME1(C) G73632.

Construirea unei case - ce cabluri folosim pentru Internet?

Având în vedere dezvoltarea progresivă a tehnologiei, schimbările în ofertele furnizorilor de servicii, precum și inovațiile tehnice apărute pe piață, metoda recomandată de realizare al cablări este foarte diferită față de acum câțiva ani.
În fața realizări proiectului traseului de cablu pentru Internet, trebuie să luați în considerare mai mulți factori care pot influența arhitectura finală a cablurilor. Plasarea unui număr prea mic de cabluri sau alegerea unui tip greșit de cablu poate cauza limitări semnificative în viitor. Pe de altă parte, este important să se ia în considerare factorul economic și să nu se planifice prea multe cabluri care nu vor fi niciodată folosite. Deci, cum alegeți corect cablul pentru rețeaua de acasă?
Alegerea cablajului. Mediul de transmisie de bază folosit pentru construirea rețelelor LAN ar trebui să fie cablul torsadat de cupru. Folosirea fibrei optice pentru transmisia în casa nu va avea sens cu siguranță în următorii câțiva ani. În locuințe, se recomandă utilizarea cablurilor torsadate de cat.5e sau cat.6. Acest tip de cablu permite transmisia datelor la viteze de până la 1 Gbps, ceea ce va fi cu siguranță suficient pentru următorii zece ani. Cei cu un buget mai mare pot lua în considerare plasarea unui cablu cu perechi torsadate de cat.6, care permite transmisia datelor chiar până la 10 Gbps. Având în vedere disponibilitatea dispozitivelor care funcționează la o viteză de 2.5 Gbps, o astfel de soluție se poate dovedi a fi o soluție mai sigură. O altă problemă este alegerea între cablul torsadat ecranat și neecranat. Un cablu ecranat este mai scump și va fi întotdeauna o soluție mai bună, dar rețineți că utilizarea unui cablu ecranat impune utilizarea componentelor de sistem ecranate: prize de perete (necesitatea de a lega la pământ) și dispozitive active (porturi ecranate). Având în vedere prețul, disponibilitatea și instalarea dificilă a cablurilor și dispozitivelor ecranate, precum și faptul că într-un bloc rezidențial interferența electromagnetică nu este semnificativă, se recomandă plasarea cablului LAN neecranat.
Soluție de cablaj pentru casă
Linia verde ⇒ Cablu coaxial E1171 Tri-Lan 240 de 50 Ohmi pentru antena LTE/5G
Linia mov ⇒ Cablu UTP neecranată E1611 NETSET U/UTP cat.6 cu gel, negru - cablu torsadat pentru antena WLAN -
Linia albastră ⇒ Cablu torsadată neecranat E1608 NETSET U/UTP 6 - cablu torsadată pentru prize
Linia albastru deschis ⇒ Cablu furnizat de provider
Topologie - cum să aranjați? Pare ușor să trageți un cablu către fiecare cameră din casă. Vă va oferi libertatea de a alege locația AP-ului sau de a conecta două AP-uri fără probleme atunci când raza unui dispozitiv nu este suficientă. Rețineți că semnalul WiFi trebuie să ajungă la dispozitive precum aparate de aer condiționat, pompe de căldură, recuperatoarele, frigidere și alte dispozitive echipate cu module WiFi. Capacitatea de a conecta un PC sau un alt dispozitiv la o rețea cablată poate fi, de asemenea, importantă. țineți cont că unele aplicații pot necesita conexiune prin cablu pentru o funcționare stabilă. Acest lucru se aplică, de exemplu, streaming-ului video de înaltă definiție sau jocurilor online. Când planificați traseele, ar trebui să aveți în vedere faptul că Internetul este folosit astăzi nu doar de computere personale. Cablurile de torsadate trebuie să fie trase în locurile unde sunt instalate televizoare, console și home theater. De asemenea, ar trebui să luați în considerare o priză în bucătărie, baie sau în orice altă cameră.
De unde să luați semnalul? Atunci când construiți o rețea LAN într-o casă, ar trebui să luați în considerare sursele potențiale de acces la Internet. Cablare traseului către cel mai jos nivel al clădirii permite conectarea ușoară a serviciilor de la ISP-ul local care furnizează servicii tradiționale, sau - după instalarea unui modem de cablu - de la rețeaua de cabluri. Un cablu UTP/FTP exterior dus pe acoperiș va permite accesul la Internet prin radio (AP-ul integrat cu antena). De asemenea, merită să luați în considerare rețeaua wireless LTE/5G care devine din ce în ce mai comună. Două cabluri coaxiale de 50 Ohmi duse pe acoperiș vă vor permite să montați antene externe folosind tehnologia MIMO și să folosiți întregul potențial al Internetului de mare viteză.

Ce tip de cuțit folosim pentru splice-ul mecanic?

Splice-ul mecanic pentru conectarea fibrelor optice rămâne o soluție uzuală folosită de instalatori care efectuează periodic instalări pe baza cablurilor optice de fibră. O întrebare obișnuită care apare atunci când faci pentru prima dată achiziția pentru accesorii pentru splice-ul mecanic este legată de alegerea unui cuțit de fibră optică.
Cuțitul de fibră optic, indiferent de versiunea sa, este partea cea mai scumpă a kitului, deci merită să-i acorzi un pic mai multă atenție. Există 2 tipuri de cuțite din care poți alege:
Cleaver fibră optică de înaltă precizie F1-6000
Cuțit de precizie pentru fibră F1-6000 L5801
Signal Fire S-06 cleaver fibră optică de înaltă precizie
Cuțit de fibră Signal Fire S-06 L5882
Cuțitul L5882 este folosit atunci când se sudează fibră optică de către un instalator experimentat. Garantează o calitate foarte bună și o repetabilitate a tăierii. Cu toate acestea, utilizarea acestui tip de cuțit pentru spliceuri mecanice nu pare a fi o idee bună. În situația în care ghilotina este folosită cu splicer, instalatorul primește feedback că fibra nu este tăiată corect. De asemenea, este posibil ca lama să nu taie deloc. Este necesar apoi să reglezi corect lama. Cu toate acestea, acest lucru nu este posibil fără a avea un splicer și verificând efectele ajustării setării pe ecranul splicerului. Prin urmare, utilizarea cuțitului L5882 pentru sudarea mecanică implică riscul de a face tăieturi proaste fără voie, ceea ce poate avea un impact real asupra calității splice-ului.
În schimb, cuțitul L5801 nu necesită nicio ajustare. Calitatea inițială a tăierii sale este inferioară celei a L5882, dar acceptabilă atunci când se efectuează îmbinări mecanice. Tăieturile nu sunt atât de repetabile, unele dintre ele ar putea fi respinse de un sudor termic, dar în majoritatea cazurilor calitatea tăierii este suficient de bună pentru a efectua o îmbinare mecanică.

Produse noi în oferta Dipol

Cuplă optică SC multimode OM3 duplex tucroaz ULTIMODE A-M211
Cuplă duplex multimode OM3 2xSC – 2xSC turquoise L43211 conectează două fibre optice multimode cu SC. Adaptorul de tip duplex vă permite să conectați doi conectori pe fiecare parte. Culoarea turcoaz, caracteristică conexiunilor standard OM3.
Patchcord SM SC/UPC-LC/UPC simplex, G.657.A2, LSZH, Grade B, 2m
Patchcord singlemode SC – LC PC-1372-2 , simplex, G.657.A2, LSZH, 2m L3211372_2 este un cablu de 2 metri lungime cu terminații SC și LC. Înveliș LSZH (Low Smoke Zero Halogen), cu diametru de 3 mm.
Patchcord SM SC/APC-SC/APC simplex, G.657.A2, LSZH, Grade B, 2m
Patchcord singlemode SC/APC – SC/APC 2m G.657.A2, 2m L3212272_2 este un cablu de 2 metri lungime de fibră optică singlemode terminații SC. Înveliș LSZH (Low Smoke Zero Halogen), cu un diametru de 3 mm.

Merită citit:

Cauzele problemelor la pornirea sistemelor optice RF/SAT. Cablurile de fibră optică sunt din ce în ce mai utilizate în sistemele CATV sau prin satelit. Deoarece acest tip de cablare este încă o noutate pentru mulți instalatori, obișnuiți cu realizarea traseelor prin cupru, ei au relativ des probleme în a le pune în funcțiune. Aceste probleme sunt de obicei ușor de diagnosticat și eliminat...mai multe

Posibilitatea de a înlocui o magistrală realizată cu 9 cabluri coaxiale cu o fibră optică cu diametrul de 3-5 mm este unul dintre principalele avantaje ale utilizării cablurilor de fibră optică în instalațiile CATV/SAT.
MiniOTDR cu tester rețea RJ45 ULTIMODE OR-20-S3S5-iSMV
Măsurarea și diagnosticarea traseului de fibră optică