Săptămânalul DIPOL - TV/satelit, supraveghere, rețelistică

Nr. 11/2024 (11 Martie 2024)

Figure AI – roboții înlocuiesc oameni.

Frecvențele LTE/5G. Roboții umani devin următoarele mașini care folosesc inteligența artificială. În viitorul apropiat, roboții care seamănă cu oamenii în aparență și utilizează soluții de inteligență artificială avansate ar putea începe să asambleze mașini BMW în SUA de unii singuri. Cu toate acestea, aceasta este doar vârful icebergului când vine vorba de posibilitățile potențiale. În spatele acestui concept inovator se află startup-ul Figure, evaluat deja la miliarde de dolari și care tocmai a obținut finanțare semnificativă pentru dezvoltare din partea principalilor jucători din domeniul tehnologic.
Demontrația unui robot folosind inteligența artificială
Microsoft, OpenAI, Nvidia și Amazon vor subvenționa startup-ul cu 675 de milioane de dolari. Evaluat la 2.6 miliarde de dolari. În plus, Figure AI a semnat un contract cu Microsoft pentru infrastructură de rețea pentru modelele de învățare automată, ceea ce le va oferi suport tehnic solid pentru a-și atinge obiectivele ambițioase. Proiectele și parteneriatele întăresc poziția Figure AI ca un jucător cheie în domeniul în creștere al tehnologiei legate de robotică și inteligență artificială.
Reprezentanții Figure AI cred că roboții umanioidi ai lor, capabili, de exemplu, să mute cutii pe o bandă de transport, ar putea reduce penuria de forță de muncă și să gestioneze până la 10 milioane de locuri de muncă "nedorite sau periculoase" doar în Statele Unite.
Prognozele sugerează că până în 2030, sectorul de fabricație din SUA va avea 2.1 milioane de locuri de muncă disponibile. Startup-ul a semnat un contract cu BMW în ianuarie, marcând primul său acord comercial pentru a desfășura roboți în fabricile constructorului de mașini din SUA. Se așteaptă să aibă loc teste de implementare mai târziu în acest an.

Frecvențele LTE/5G.

În funcție de nevoi, rețelele LTE pot funcționa în frecvențe cuprinse între 700 MHz și 2.6 GHz (zone urbane mari). În Europa, frecvențele cel mai des utilizate sunt: 800 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz și 2600 MHz. În plus, ar trebui menționat că serviciile 5G funcționează în banda: 3400–3800 MHz și 700 MHz. Alocarea acestor benzi se face în multe țări europene.
Când alegeți o antenă, merită să cumpărați una pregătită să funcționeze în toate benzile - astfel încât routerul să poată agrega mai multe benzi. Acest lucru va garanta cea mai bună recepție posibilă. Una dintre antenele recomandate este TRANS-DATA 5G KYZ 10/10 A741027_5. Este o antenă direcțională MIMO concepută pentru instalare la exterior. Este dedicată recepției și transmiterii datelor de la modemurile LTE/5G. Antena oferă un câștig de 9.5 până la 11 dBi (în funcție de banda de frecvență).
Antena TRANS-DATA 5G KYZ 10/10 + cablu 5m cu SMA A741027 vă va permite să recepționați semnale LTE și 5G
indiferent de banda în care sunt transmise.

CATV pe fibră optică.

Furnizorii de servicii CATV prin fibră optică folosesc de obicei transmittere și receivere optice clasice, cum ar fi transmitterul mo418 R82522 și receiverul OD-005P R81760. Astfel de conexiuni folosesc doar cabluri separate cu fibre singlemode, iar împărțirea semnalului pentru distribuția către diferite locații se face folosind splittere optice pasive.
O soluție alternativă este de a converti semnalul DVB-C (de la un provider) într-un flux IP, a-l transmite printr-o rețea de fibră optică clasică (Ethernet), și apoi de a-l converti înapoi în semnal DVB-C. Pentru o astfel de conversie a semnalului, puteți folosi:
  • streamerul IPTV sti441C TERRA R81592, care permite conversia a 4 multiplexuri digitale DVB-T2/C într-un stream IP.
  • transmodulatorul IP mix-440 TERRA R81611 converteste stream-ul IP în standard DVB-T2 COFDM, sau transmodulatorul IP miq-440 TERRA R81631 care converteste streamul IP în standard DVB-C QAM
Streamul IP poate fi transmis pe un cablu de fibră optică conectând orice dispozitive Ethernet - media convertoare, switch-uri cu module SFP, etc. Avantajul unei astfel de soluții este posibilitatea de a transmite atât în rețele singlemode cât și în cele multimode. Împărțirea semnalului se poate face pe switch-uri, așa că în majoritatea cazurilor nu este nevoie de modificări ale rețelei existente.
Sursă de alimentare DR-60-12 (12VDC/4.5A, pt. module Terra at/mt/ma)Media convertor gigabit M-203G (SM, max. 20 km)Media convertor gigabit M-203G (SM, max. 20 km)Transmodulator IP la 4x DVB-T (COFDM) TERRA mix-440 (100/1000Mbps, USB)Sursă de alimentare DR-60-12 (12VDC/4.5A, pt. module Terra at/mt/ma)
Transmiterea semnalelor de televiziune digitală terestră DVB-T2 de la patru multiplexuri digitale pe o distanță de 20 km
folosind fibră optică singlemode.

Atenuatori optici - unde și cum îi utilizăm.

Atenuatoarele optice sunt elemente pasive ale traseului optic realizate pentru a reduce nivelul semnalului și a-l ajusta la nivelul de sensibilitate al receiverului. Sistemele cu fibre optice multimode nu folosesc atenuatoare din motive practice – nu au transmittere de mare putere și nu este necesară utilizarea atenuatoarelor. Ele sunt de obicei folosite pentru secțiuni scurte bazate pe fibre singlemode.
Atenuator optic ULTIMODE T-12 (SC, 2 dB)
ULTIMODE T-12 (SC, 2dB)
L4512
Atenuator optic ULTIMODE T-15 (SC, 5 dB)
ULTIMODE T-15 (SC, 5dB)
L4515
ULTIMODE FC-205 (FC, 5 dB)
L4516
ULTIMODE FC-210 (FC, 10 dB)
L4518
DIPOL oferă atenuatoare SC/UPC și FC/UPC. Primele sunt utilizate cel mai des în rețelele LAN la intrările media convertoarelor sau modulelor SFP, cele din urmă în sistemele în care dispozitivele active sunt echipate cu prize FC. Cele mai comune aplicații vor fi sistemele optice terestre sau de televiziune prin satelit.
Pentru a determina dacă este necesar un atenuator într-un anumit caz, trebuie verificată puterea semnalului optic. Acest lucru va necesita cunoașterea puterii transmițătorului și a sensibilității receiverului, precum și atenuarea traseului optic dintre ele. Teoretic, putem determina valorile de atenuare înainte de instalare. Regulile și calculele eșantionului sunt afișate în biblioteca Balanțul puterii traseului de fibră optică. Cu toate acestea, atenuarea efectivă a traseului optic poate fi măsurat numai după pozarea cablurilor în instalația propriu-zisă, folosind o sursă de lumină stabilă și un analizor de putere optic profesional.
Utilizarea atenuatoarelor (X, roșu) într-o legătură de comunicație cu două media convertoare
Atenuatoarele se instalează întotdeauna la intrările receiverelor. Primul motiv este comoditatea - este mai bine să măsurați nivelul real al semnalului la intrarea receiverului și să reglați atenuarea la nivelul dorit. Al doilea motiv este faptul că fiecare atenuator reflectă o parte din semnalul de intrare. Această parte va fi atenuată suplimentar de legătură, înainte de a reveni la transmitter.

Sistem de control acces pentru două ieșiri controlate.

Scopul unui sistem de control acces este de a preveni intrarea persoanelor nedeorite în zonele protejate. O diagramă a sistemului de control acces pentru două uși controlate cu două tastaturi este prezentată mai jos. Centrala sistemului este controlată cu două treceri DS-K2602T(O-STD) G75016, care efectuează funcția de control la care sunt conectate toate dispozitivele. Pe ambele părți ale ușii sunt montate cititoare cu tastaturi DS-K1107AMK G75662 care funcționează în standardul Mifare (13.56 MHz). Yalele electrice reversibile XS12R G74232 sunt conectate la controler prin butoanele de ieșire de urgență K7PEB. Când butonul de ieșire este apăsat, circuitul care conectează controlerul la yala electrică este întrerupt, ceea ce determină deschiderea ușii. Pe uși sunt montate contactele magnetice B-3A G3522, care transmit controlerului informații despre starea deschiderii ușii. În timpul procesului de configurare, instalatorul atribuie privilegii utilizatorului, cum ar fi metoda de autorizare (de exemplu, card, pin), drepturi de acces la o anumită ușă, program etc., astfel încât utilizatorii să se poată deplasa prin clădire în funcție de drepturile atribuite. Un istoric al evenimentelor este, de asemenea, salvat în controler.
Yală electromagnetică BIRA HARTTE XS12R (12V DC, îngustă, fail-safe)Baterie reîncărcabilă CB 7-12 SB (12V, 7Ah)
Schema sistemului de control acces pentru două uși controlate din ambele sensuri

Produse noi în oferta Dipol

NVR Hikvision DS-9664NI-M16 IP 4k (64 canale, 400 Mbps, 16×SATA, 2×VGA, 2×HDMI, RAID, H.265) K22366 este un NVR IP de ultimă generație, cu 64 de canale, care permite înregistrarea video de la camere IP cu o rezoluție de până la 32 MP. Este echipat cu două ieșiri HDMI și două ieșiri VGA care pot fi folosite pentru a conecta dispozitivul direct la un monitor PC sau un TV cu intrare HDMI. Imaginea dintre ieșirile HDMI 1/VGA 1 și ieșirile HDMI 2/VGA 2 poate fi afișată independent. Cu 16 porturi SATA poate suporta până la 16 hard disk-uri cu o capacitate totală de până la 256 TB. În plus, este acceptat suportul pentru hard diskuri NAS (NFS) și SAN (iSCSI).
Cameră IP dome DS-2CD2386G2-I(C), (8 MP, 2.8 mm, 0.003 lx, IR up to 30 m, WDR, H.265, AcuSense) K00336 face parte din generația a 2-a de camere bazate pe tehnologia AcuSense, oferind performanțe și mai mari de filtrare a alarmelor false. Dispozitivul este dedicat utilizării în sisteme CCTV bazate pe DVR-uri/NVR-uri IP. Camera este echipată cu un senzor CMOS de 8 Mpix 1/1.8" și un iluminator IR cu o rază de până la 30 m pentru a asigura o vizibilitate adecvată în condiții de lumină scăzută. Are un obiectiv fix de 2.8 mm cu un unghi de vizualizare de 111°.
Patchcord SM 2xSC/APC - 2xLC/UPC, duplex, G.657.A2, LSZH, 1m
Patchcord singlemode duplex 2×SC/APC – 2×LC, G.657.A2, LSZH, 1 m L3222372_1 este patch de fibră optică singlemode la o lungime de 1 metru cu conectori SC/APC și LC. Este realizată din fibră singlemode G.657.A2. Acest standard se caracterizează printr-o rază de îndoire redusă.

Merită citit:

Construirea unei case - ce cabluri folosim pentru Internet? Având în vedere dezvoltarea progresivă a tehnologiei, schimbările în ofertele furnizorilor de servicii, precum și inovațiile tehnice apărute pe piață, metoda recomandată de realizare al cablări este foarte diferită față de acum câțiva ani.
În fața realizări proiectului traseului de cablu pentru Internet, trebuie să luați în considerare mai mulți factori care pot influența arhitectura finală a cablurilor. Plasarea unui număr prea mic de cabluri sau alegerea unui tip greșit de cablu poate cauza limitări semnificative în viitor. Pe de altă parte, este important să se ia în considerare factorul economic și să nu se planifice prea multe cabluri care nu vor fi niciodată folosite. Deci, cum alegeți corect cablul pentru rețeaua de acasă...>>>mai multe
Soluție de cablaj pentru casă
Sunell, despre companie
Sunell - partenerul tău de încredere pentru CCTV