Nr. 12/2024 (18 Martie 2024)
Comunicarea cu lumină vizibilă.
Cercetătorii chinezi de la Universitatea Nanjing au dezvoltat un sistem de comunicare folosind lumina pentru a oferi comunicații în aer, apă și spațiu. Proiectul implică utilizarea diferitelor lungimi de undă: 275 nm, 452 nm, 519 nm și 585 nm, în funcție de mediu. Acesta va forma nodul unei rețele bidirecționale numită ALCN (All-Light Communication Network). Comunicația cu lumină albastră (BLC) este folosită pentru comunicarea subacvatică, în timp ce comunicația cu lumină albă (WLC) facilitează comunicarea la suprafață. Comunicațiile cu ultraviolete (DUVC) și cu diode laser (LC) susțin comunicațiile din aer și spațiu. Dispozitivele includ suport Ethernet încorporat, permițând accesul la rețea atât prin cablu, cât și wireless și conectarea senzorilor sau a PC-urilor.Cercetătorii au creat o rețea, conectând centre în care imaginea de la o cameră IP cu rezoluție 1920 × 1080 la 22 fps a fost transmisă, cu o latență redusă de până la 74 ms și o rată de pierdere a pachetelor de 5.8%. Cea mai scurtă distanță a fost atinsă în apă (12 m) și în aer liber (150 m) cu un debit maxim de 1.5 Mbps. Comunicația cu lumină ultravioletă s-a dovedit a fi mai eficientă, atingând 7.8 Mbps, iar LC chiar 10 Mbps. Pentru a îmbunătăți aceste rezultate, cercetătorii dezvoltă tehnici speciale de modulare a semnalului pe baza multiplexării pe diviziunea lungimilor de undă. De asemenea, se lucrează la noduri de acces mobile (de exemplu, pentru drone în mișcare).
Tehnicile de transmisie a datelor cu unde luminoase (LiFi) sunt larg cunoscute, iar în 2023 organizația IEEE a stabilit un standard pentru astfel de conexiuni: 802.11bb, oferind integrare cu rețelele de calculatoare. Comunicațiile cu lumină vizibilă ca mijloc de transmisie a datelor sunt in prezent rafinate de industrie, grup de standarde și inițiative guvernamentale. Este folosită în principal în locuri unde rețelele Wi-Fi tradiționale pot fi perturbate sau insuficiente, cum ar fi birouri, spitale și magazine self-service. O aplicație interesantă ar putea fi în transportul public, cum ar fi trenurile și autobuzele, oferind conectivitate la internet pentru pasageri, în ciuda interferenței electromagnetice puternice.
De ce sunt adresele DNS atât de importante pentru dispozitivele de rețea?
Un serviciu DNS este folosit pentru a converti adresele IP publice (externe) din formă numerică în formă de domeniu. Astfel, nu mai este nevoie să-ți amintești adresele, de exemplu, în formatul 62.121.130.38, ci doar de unul mult mai prietenos, precum www.dipolnet.ro.Traducerea din formă numerică în formă de domeniu este realizată de un server DNS corespunzător către care dispozitivul trimite o cerere de traducere. După primirea unui răspuns cu o adresă numerică, gazda stabilește conexiunea cu serverul corespunzător.
Adesea, când se configurează dispozitivele de rețea (atribuirea manuală a unei adrese IP), adresa serverului DNS este uitată. Cele mai multe dispozitive de rețea, cum ar fi switch-urile gestionate sau AP-urilor, vor funcționa "aproape" normal. Problema care poate apărea în acest caz este lipsa sincronizării. Aceasta se datorează faptului că adresa serverului NTP este de obicei dată în formă de domeniu.
Lipsa sincronizării temporale duce la afișarea unei ore incorecte în jurnale. Dacă adresa serverului DNS nu este furnizată în dispozitive precum NVR-urile, problemele vor fi mult mai vizibile. De regulă, ele se vor manifesta la prima încercare de conectare la DVR dintr-o rețea externă. Această conexiune va necesita o traducere corectă a adreselor serverelor asociate cu implementarea serviciilor în așa-numitul "cloud". Fără cunoștințe despre serverul DNS, acest lucru nu va fi posibil, ceea ce, la rândul său, va face imposibilă conectarea la DVR.
Prezentarea unui procedeu de comunicare între client și server folosind adrese DNS. 1. Care este adresa IP a www.dipolnet.ro? (interogare server DNS 8.8.8.8) 2. www.dipolnet.ro are adresa 62.121.130.38. 3. Hello, 62.121.130.38! Trimite-mi site-ul tău. 4. Iată site-ul meu. | |
Analizor pentru măsurări RF cu un conector pentru diferite surse de semnal - AS07STCA-4K ALPSAT.
În plus față de măsurarea parametrilor individuali ai semnalelor TV digitale, care au un impact semnificativ asupra implementării corecte și operaționării sistemelor RF/SAT, unul dintre criteriile principale în selectarea unui contor este ușurința în utilizare și funcționalitatea. Cu siguranță, un dispozitiv mult mai convenabil ar fi un analizor care are o intrare comună pentru semnalele DVB-T2 și DVB-S2. Această soluție elimină măsurarea incomadă a cablului atunci când se măsoară direct din multiswitch. O altă caracteristică importantă este măsurarea semnalelor RF pe o gamă foarte largă, ceea ce elimină problema suprasolicitării semnalului pe elemente individuale din sistem, precum și pe analizorul în sine.Capturile de ecran de mai sus arată măsurarea semnalului TV digital terestru DVB-T2 și a semnalului TV prin satelit DVB-S2 (Satelitul HotBird 13.0E, Transponder 11508 V). Parametrii principali sunt următorii: PUTERE (nivelul semnalului RF), marginea de zgomot, rata de eroare a modulației (MER), erorile înainte de corecția Viterbi (CBER) și după corecție (VBER). Toate măsurătorile sunt prezentate pe un singur ecran. Analizorul de distribuție a spectrului, în special pentru televiziunea terestră, vă permite să vizualizați semnalele LTE cu interferențe puternice (funcția de comparație în timp real), care pot afecta negativ calitatea semnalului DVB-T2, provocând interferențe și afectând recepția corectă a semnalului TV digital terestru.
Configurați rapid un sistem de monitorizare folosind un tester CCTV multifuncțional.
Procesul de instalare al unei camere presupune poziționarea acesteia astfel încât toate detaliile de interes să fie în câmpul vizual – pentru aceasta este necesară o previzualizare a imaginii. În plus, în cazul camerelor IP, echipamentul trebuie activat, verificați corectitudinea transmisiei datelor și a alimentării cu energie și setați parametrii de funcționare. Acest lucru se face adesea atunci când cameră nu este alimentată. Într-o astfel de situație, este utilă utilizarea testerului CCTV multifuncțional ALPSAT AS33-IPCX M3214.Testerul poate alimenta diferite dispozitive prin tensiunile de ieșire ale echipamentului 2 × 12 VDC/3 A, DC 24 V/2 A, PoE (802.3af/at) și DC 5 V/2 A (USB).
Dacă există camere analogice de configurat, este posibilă utilizarea aplicației CVBS HD-ACT, care va detecta automat ce sistem este conectat (HD-TVI, HD-CVI, AHD sau CVBS) și vă va permite să obțineți rapid imaginea. Pentru camerele IP, există o aplicație IP-Discovery (sau One-click) care va ajusta automat subrețeaua la camerele detectate, va activa dispozitivele și vă va permite să începeți rapid vizualizarea folosind Rapid Onvif. Programul are setat un istoric al parolelor, așa că nu trebuie să le introduceți de fiecare dată. În plus, sunt instalate versiuni speciale ale aplicațiilor producătorilor dedicate vizualizării și configurării, printre care: Hikvision, Dahua, Uniview, Tp-Link, Tiandy, Xmeye, Ezviz.
Dacă există camere analogice de configurat, este posibilă utilizarea aplicației CVBS HD-ACT, care va detecta automat ce sistem este conectat (HD-TVI, HD-CVI, AHD sau CVBS) și vă va permite să obțineți rapid imaginea. Pentru camerele IP, există o aplicație IP-Discovery (sau One-click) care va ajusta automat subrețeaua la camerele detectate, va activa dispozitivele și vă va permite să începeți rapid vizualizarea folosind Rapid Onvif. Programul are setat un istoric al parolelor, așa că nu trebuie să le introduceți de fiecare dată. În plus, sunt instalate versiuni speciale ale aplicațiilor producătorilor dedicate vizualizării și configurării, printre care: Hikvision, Dahua, Uniview, Tp-Link, Tiandy, Xmeye, Ezviz.
Fereastra aplicației Rapid Onvif folosind camere IP Hikvision – Alpsat AS33-IPCX M3214.
În procesul de configurare al NVR-ului, de exemplu, în camera serverului, testerul poate fi folosit ca monitor obișnuit prin conectarea NVR-ului la intrarea HDMI.
Dispozitivul poate ajuta, de asemenea, la diagnosticarea rețelei PC. Poate scana rețeaua IP, porturile, trimite pachete ICMP (PING), poate afișa ocuparea adreselor IP în subrețea sau cu funcția NET-port Blinking – detectează portul conectat în switch. În caz de defecțiune, va ajuta la analiza rețelei (viteza conexiunii, pierderea de pachete, detectarea buclei) și are funcție de testare a cablului, pentru a detecta conexiunea, continuitatea, viteza maximă de transmisie și testul TDR prin cablu, pentru a măsura lungimea, detecta perechile de transmisie, pauze, calitate cablu.
Construiți o casă? Gândiți-vă la fibra optică.
Când proiectați sau construiți o casă, se vorbește mult despre planificarea corectă a cablurilor pentru sistemele cu curent scăzut. Cu toate acestea, așezarea cablurilor potrivite în afara casei într-un stadiu incipient este adesea uitată. De obicei, în afară de cablurile de alimentare, acestea includ cabluri LAN (de exemplu, pentru videointerfon, camere de supraveghere, elemente ale sistemului de case inteligente etc.).Încă din stadiul incipient al lucrărilor de construcție, merită să ne gândim și la îngroparea fibrei optice în pământ, pentru a fi folosită de furnizorul de internet în viitor. De la an la an, infrastructura de fibră optică din zonele mai puțin urbanizate crește. Sute de kilometri de rețele aeriene sunt în construcție, deținute atât de municipalități, cât și de operatori mai mari și mai mici. Este foarte probabil ca, dacă nu imediat, infrastructura de fibră optică să vină și în vecinătatea casei în construcție.
Cablul îngropabil de fibră L79302 este o soluție rentabilă, fiabilă și simplă. Două fibre singlemode în standard G.657A1 vor permite furnizarea de internet și alte servicii.
Cu acest cablu îngropat în pământ și cu puțin efort din partea furnizorului de servicii, este posibilă evitarea amplasări cablului aerian peste teren, ceea ce nu numai că afectează aspectul general, ci trebuie și așezat pe partea laterală a casei, pe fatada exterioara sau deja in interiorul cladirii. Îngroparea fibrei optice în timpul fazei de construcție și aducerea acesteia în cabinetul rack unde sunt aduse toate cablurile de rețea ale clădirii.
Puterea de ieșire pentru stațiile IP de videointerfon modulare de la Hikvision.
În urma unei actualizări a versiunii hardware al echipamentului DS-KD8003-IME1(B) G73652 și DS-KD8003Y-IME2 G73646 cu 2 fire al stației modulare, a fost introdusă o tensiune de ieșire de 12 VDC la un curent de maxim 0.5 A. Soluția permite alimentarea directă a yalei electrice de la stația de ușă folosind releele încorporate, cu condiția ca yala electrică de la ușă să fie alimentată iar curentul să nu fie mai mare de 500 mA. Dacă yala este alimentată cu tensiune alternativă, trebuie utilizată o sursă separată de alimentare. Când utilizați ieșirea de alimentare, vă recomandăm o yală electrică de curent redus, cum ar fi Bira XS00 series.Montarea yalei electrice Bira XS00U pentru videointerfonul Hikvision DS-KD8003-IME1(B).
Streamer TERRA IPTV 4 × DVB-T/T2/C-IP sti441C cu două sloturi 2xCI și port USB R81592 este un dispozitiv care permite distribuția și gestionarea canalelor CATV și DVB-T2 printr-o rețea Ethernet (LAN). Un panou permite conversia semnalului de la patru multiplexuri într-un flux IP, permițând distribuirea canalelor TV cu o rată de biți efectivă totală de 200 Mbps. Stream-ul IP de la ieșire este introdus în rețeaua LAN și distrtibuit către receivere - de obicei folosind switch-uri. Tehnologia multicast utilizată în acest tip de sistem permite economii semnificative ale resursei rețelei. | ||
Patchcord SM simplex PC-5572-5 FC/UPC – FC/UPC, G.657.A2, 5m L3215572_5 este un patch SM de 5 metri cu conectori FC. Este realizat din fibră singlemode standard G.657.A2. Acest standard se caracterizează printr-o rază de îndoire redusă. Acest lucru face ca patchcordul să fie mult mai puțin predispus la deteriorare și atenuare crescută din cauza îndoirii excesive. | ||
NVR IP Sunell SN-NVR3832E2 (III) (32 canale, 160 Mbps, 2 × SATA, VGA, HDMI, H.265) K26332 face parte din seria ECO, creată pentru soluții fiabile și flexibile de diferite dimensiuni. NVR-ul acceptă 32 de canale IP, permițând înregistrarea video de la camerele IP cu o rezoluție de până la 12 MP. Dispozitivul acceptă analiza inteligentă a imaginii, funcții bazate pe inteligență artificială, precum și soluții avansate de cameră precum ANPR, sisteme de numărare a persoanelor și recunoaștere a feței. Cele 2 porturi SATA permit conectarea hard disk-urilor cu o capacitate de până la 12 TB fiecare. | ||
Merită citit:
CATV pe fibră optică. Furnizorii de servicii CATV prin fibră optică folosesc de obicei transmittere și receivere optice clasice, cum ar fi transmitterul mo418 R82522 și receiverul OD-005P R81760. Astfel de conexiuni folosesc doar cabluri separate cu fibre singlemode, iar împărțirea semnalului pentru distribuția către diferite locații se face folosind splittere optice pasive...>>>mai multe