Nr. 14/2024 (1 Aprilie 2024)
Securitatea Jocurilor Olimpice și Paralimpice din 2024 de la Paris va fi asigurată de inteligența artificială.
Un sistem de camere video asistate de inteligență artificială a fost testat în timpul unui concert susținut de trupa britanică Depeche Mode la Paris, la începutul lunii martie 2024. Deși tehnologia a stârnit controverse printre locuitorii Parisului și activiștii pentru drepturile omului, a trecut testul și va fi implementată în timpul Jocurilor Olimpice și Paralimpice din 2024 de la Paris. Legislația franceză adoptată în 2023 autorizează utilizarea supravegherii video bazate pe inteligență artificială pe durata unui test ce include Jocurile pentru detectarea evenimentelor neobișnuite sau a comportamentului uman în timpul evenimentelor de amploare. Oficialii spun că tehnologia ar putea juca un rol cheie în prevenirea unui atac precum bomba de la Jocurile Olimpice din Atlanta din 1996 sau atacul cu camionul de la Nisa din 2016.Supravegherea video algoritmică utilizează un software pentru analizarea imaginilor captate de camerele de supraveghere video în timp real. Algoritmii sunt instruiți să detecteze "evenimente" prestabilite și comportamente neobișnuite și să trimită alerte corespunzător. Ulterior, oamenii decid dacă alerta este reală și dacă trebuie acționat în consecință. Software-ul care permite supravegherea video bazată pe AI poate activa ușor recunoașterea facială. Este doar o opțiune de configurare. Noua lege interzice în continuare recunoașterea facială în majoritatea cazurilor, iar autoritățile franceze spun că este o linie roșie care nu trebuie trecută.
Supravegherea bazată pe AI va fi disponibilă pentru poliția națională și locală, pompieri și agenții de securitate ai transportului public. Software-ul AI, care utilizează algoritmi pentru analizarea fluxurilor video din sistemele de supraveghere video existente pentru a identifica amenințările potențiale în spațiile publice, a fost dezvoltat de 4 companii: Videtics, Orange Business, ChapsVision și Wintics.
Rețea de calculatoare eficientă.
O rețea de calculatoare de 10 Gbps este o rețea care permite transmisia datelor la viteze de până la 10 Gbps. O rețea principală cu o lățime mare de bandă ce poate fi folosită în întreprinderi mari, centre de date sau laboratoare de cercetare. Aceasta permite schimbul de cantități mari de date într-un timp scurt, ceea ce este deosebit de important pentru aplicații precum cloud, transmisia video de înaltă calitate sau transferul unor cantități mari de date.Mai jos este un exemplu de o rețea de calculatoare și WiFi cu o rețea principală de 10 Gbps. Rețeaua este construită cu un router și trei comutatoare de rețea diferite. Primul comutator este TP-Link TL-SX3008F 8xSFP+, care este dispozitivul cel mai important din rețea. Este cel responsabil pentru comutarea pachetelor (rata de îndrumare a pachetelor pentru acest dispozitiv este de 119,04 Mp/s) cu o lățime de bandă totală de 160 Gbps. Două comutatoare sunt conectate la acest dispozitiv prin porturi optice - unul este responsabil pentru conectarea punctelor de acces, în timp ce celălalt este responsabil pentru conectarea calculatoarelor și altor dispozitive de rețea.
Rețea WiFi bazată pe un backbone de 10 Gbps.
Măsurători în sisteme de fibră optică. Partea 2.1 – măsurarea metodei de transmisie – testarea de bază al unui traseu de fibră optică.
Măsurarea utilizând o sursă de lumină și un powermetru optic în conformitate cu PN-EN 61280-4-2 sau ISO/IEC 14763-3:2014 este modalitate de a verifica corectitudinea unei legături de fibră optică. De asemenea, poate constitui baza pentru certificarea rețelei pentru aplicații specifice.Ideea din spatele metodei de transmisie de măsurare este simplă - la conexiunea completă de fibră optică, de obicei terminată pe ambele părți în întrerupătoare, cutii etc., este conectată o sursă de lumină și un analizor optic la celălalt capăt. La conectarea dispozitivelor se folosesc cabluri de testare.
Metoda de măsurare cu ajutorul transmisiei.
Cunoscând puterea sursei de lumină ce injectează semnalul de fibră optică și măsurând puterea optică, se poate determina câtă putere de semnal din sursa optică s-a pierdut, cu alte cuvinte, care este atenuarea fibrei. Majoritatea surselor de lumină disponibile generează putere la -5 dBm. Dacă un powermetru conectat pe cealaltă parte arată -8 dBm, de exemplu, aceasta va însemna că atenuarea liniei măsurate este de 3 dB.
Cu toate acestea, efectuarea unei măsurători ca mai sus, fără așa-numita procedură de zero a sistemului de măsurare, este supusă unei incertitudini foarte mari și nu poate fi tratată ca o măsurare fiabilă. Incertitudinea măsurării se datorează mai multor probleme. Cele mai importante includ:
- incertitudinea legată de puterea sursei: valoarea nivelului de putere de -5 dBm declarată de producător s-ar putea să fie diferită; ignorarea aspectelor legate de încălzirea dispozitivului înaintea măsurării (acest lucru ar trebui să dureze 15 - 20 de minute), aceste dispozitive ar putea genera putere ușor diferită față de cea declarată;
- incertitudinea legată de atenuarea conectorului sursei de lumină: la conectarea patchcordului la sursa de lumină, generăm o atenuare suplimentară a semnalului de valoare necunoscută - conectorul sursei de lumină este cel care generează pierderi. Acest lucru se datorează construcției și designului dispozitivului însuși;
- incertitudinea legată de atenuarea introdusă de cablurile de testare: atunci când măsurăm folosind cabluri de testare, atenuarea acestora este luată în considerare în rezultatul final. Deoarece aceste cabluri de testare nu fac parte din traseul măsurat și valoarea atenuării contribuită de acestea este necunoscută (în cazul extrem ar putea reprezenta o parte semnificativă din total), acestea nu ar trebui luate în considerare în măsurători.
Pentru a reduce incertitudinea valorilor măsurate, standardele de măsurare PN-EN 61280-4-2 și ISO/IEC 14763-3:2014 prescriu o procedură numită repunerea la zero a sistemului, cunoscută și ca calibrare a sistemului de măsurare sau măsurare de referință (efectuată cu referire la o altă valoare). Există 3 metode de repunere la zero a sistemului: metoda cu 1 patchcord, metoda cu 2 patchcorduri și metoda cu 3 patchcorduri. Toate implică același lucru - conectarea sursei de lumină și a powermetrului cu un patch sau mai multe, apoi economisirea puterii obținute ca valoare de referință pentru următoarea măsurătoare, care va fi deja măsurarea efectivă pe linia realizată. Denumirea „zeroarea sistemului” se referă la faptul că, de regulă, după conectarea dispozitivelor cu patchcordul sau patchcordurile de măsurare, utilizatorul apasă butonul „REF” sau similar de pe powermetru, care ajunge să stocheze puterea citită în memoria dispozitivului și afișarea unei valori de 0 dB pe ecranul powermetrului. De acum, orice este conectat suplimentar între dispozitive (în special, linia pe care doriți să o măsurați) va genera o atenuare suplimentară, care va fi afișată direct pe ecranul testerului. Ideea punerii la zero a circuitului cu fiecare dintre cele trei metode este prezentată mai jos.
Măsurarea metodei de transmisie: zero circuit - metoda 1-patchcord.
Măsurarea metodei de transmisie: repunerea la zero a circuitului - metoda cu 2 patchcorduri.
Măsurarea metodei de transmisie: repunerea la zero a circuitului - metoda cu 3 patchcorduri.
După repunerea la zero a sistemului, deconectați dispozitivele și apoi conectați-le la cutiile de distribuție pentru a măsura atenuarea introdusă de linie. Nu deconectați patchcordul de la sursa de lumină, deoarece conectarea și deconectarea mufei în acest moment generează valori de atenuare ușor diferite de fiecare dată.
Luați în considerare exemplul de la începutul notei, în care atenuarea liniei măsurate fără resetarea circuitului a fost de 3 dB. Să presupunem că aceeași linie este măsurată acum, dar precedând măsurarea prin aducerea la zero a circuitului utilizând metoda cu 2 cabluri. Conectarea unei surse cu o putere revendicată de -5 dBm la analizor folosind 2 patchcorduri de corecție și un adaptor, se obține o indicație de putere de -6 dBm pe analizor. Rezultă că cablurile de corelare a analizorului contribuie cu 1 dB atenuare. De fapt, nu este destul de clar câtă atenuare are patchcordurile de corecție în sine, deoarece încă nu putem fi siguri de puterea declarată a sursei (dacă sursa ar genera un semnal de -5.2 dBm, atenuarea patchcordului de corecție este de 0,8 dB), dar cu toate acestea nu este important în acest moment. Ceea ce este important este măsurarea pe care o facem în a doua etapă - cu referire la valoarea puterii salvate în analizor (în acest caz -6 dBm). Circuitul este pus la zero prin apăsarea butonului REF. După resetarea circuitului, conectați echipamentul la linia măsurată și obțineți o valoare de -2 dB pe ecranul analizorului. Există o valoare măsurată a atenuării liniei fără incertitudinile de măsurare descrise mai sus.
Fiecare dintre cele trei metode de reducere la zero a sistemului de măsurare, datorită utilizării unui număr diferit de patchcorduri în determinarea puterii de referință, va genera în cele din urmă un rezultat de măsurare ușor diferit. Deci, care ar trebui să fie aleasă? Deci pe care ar trebui să-l alegi? Intuiția sugerează de obicei metoda cu 2 patch-uri de corecție, pentru că atâtea folosim la măsurarea finală. Cu toate acestea, se dovedește că această metodă este mai puțin precisă decât metoda cu 1 patch de corecție și ar trebui folosit 1 patch de corecție pentru a pune la zero sistemul ori de câte ori este posibil. De ce? Despre acest lucru vom scrie în următorul număr al Newsletterului, comparând rezultatele generate cu suportul ambelor metode. De asemenea, vom oferi câteva observații practice legate de interpretarea rezultatelor obținute.
Multiswitch-uri radiale TERRA seria MR-9xx într-un cabinet RACK.
Kit RACK ZMD-1 R77311 pentru montare frontală este un set de două suporturi pentru montarea într-un cabinet RACK. Acesta are găuri dedicate pentru montarea multiswitchurilor TERRA MR-xxx (distanța între găuri: înălțime 120 mm, lățime 100/140/180 mm). Șuruburile și piulițele M5x10 sunt incluse. Distanța verticală dintre elemente este aleasă astfel încât cablurile conectate la conectorii de intrare a multipunctelor să aibă suficient spațiu pentru a menține raza minimă de îndoire. Este posibil chiar să se instaleze protecții de supratensiune Signal R48602. Setul include opt șuruburi cu piulițe încastrate, folosite pentru asamblarea unității în cabinet.Suportul frontal R77311 pentru TERRA MR-xxx
Parametri de imagine pentru zi și noapte în camerele Sunell.
Camerele IP Sunell au 4 scheme (profile de lucru) legate de setările imaginii. Pentru fiecare dintre ele, toți parametrii imaginii pot fi configurati în mod independent, inclusiv cei legați de expunere: modul și viteza de obturație, reducerea zgomotului, operația iluminatorului IR (pornit și putere), operația funcției HLC și BLC, echilibrul de alb, compensarea culorii și focalizarea. Schemele pot fi schimbate în funcție de statusul senzorului de crepuscul (astfel, schema 1 este valabilă pentru zi, schema 2 pentru noapte) sau conform unui orar. De asemenea, puteți activa permanent oricare dintre cele 4 profile.Fereastra de configurare a parametrilor senzorului - selecția schimbării în funcție de starea senzorului de crepuscul.
Modelele de schimbare au avantaje considerabile când vine vorba de posibilitatea unei mai bune ajustări la condițiile site-ului sistemului. Schemele de schimbare a parametrilor pot fi create în multe moduri. De exemplu: poți ajusta manual viteza de obturație atât pentru zi, cât și pentru noapte. Ce va face acest lucru? În timpul zilei, camera poate funcționa cu o viteză de obturație rapidă, deoarece există mai multă lumină și obiectele în mișcare nu vor fi estompate. Noaptea, această viteză poate fi redusă, deoarece poate fi mai importantă mai multă lumină decât faptul că unele cadre ale imaginii vor fi estompate.