Săptămânalul DIPOL - TV/satelit, supraveghere, rețelistică

Nr. 15/2024 (8 Aprilie 2024)

301 Tbps pe un singur cablu.

O echipă internațională de cercetători, inclusiv oameni de știință de la Universitatea Aston din Birmingham, a stabilit un nou record de viteză a datelor de 301 terabiți pe secundă. Deși rezultatul lor este mult mai puțin impresionant decât recordul stabilit în 2022 de o echipă din Suedia și Danemarca – 1.84 petabiți pe secundă (Pbitps), remarcabil este faptul că britanicii au efectuat experimentul pe cabluri de fibră optică standard utilizate la nivel mondial. Viteza record a fost atinsă prin dezvoltarea unui dispozitiv nou utilizând un număr mai mare decât standardul de ferestre de transmisie optică.
Viteza de transmisie atinsă de oamenii de știință de la Universitatea Aston a fost de 301 terabiți pe secundă – 301 Tbps
este suficient pentru a transmite 9.000 de filme HD într-o secundă.
Datele au fost transmise prin fibră optică, așa cum se întâmplă într-o conexiune de internetpentru acasă sau la birou, însă s-au folosit simultan până la patru benzi de transmisie, ceea ce nu fusese văzut în nicio soluție anterior: banda C (1530 – 1565 nm) și banda L (1570 – 1610 nm), precum și banda E (1360-1460 nm) și banda S (1460 – 1530 nm).
Având în vedere cererea tot mai mare a consumatorilor pentru conexiuni de internet mai rapide, noua tehnologie poate fi utilizată pentru a crește vitezele utilizând infrastructura de cabluri existente.

Conversia semnalului HDMI-DVB-C în sisteme CATV.

Modulatoarele digitale sunt dispozitive care modulează semnalul de intrare prin conectorul HDMI în standard DVB-T2 sau DVB-C QAM. Sursele semnalului pot fi: playere media, DVR-uri, playere Blu-ray, PC-uri sau decodoare STB. DIPOL a introdus un nou modulator digital HDMI-DVB-C R86701, dedicat sistemelor mici bazate pe cabluri coaxiale. Modulatorul R86701 este un dispozitiv cu un singur canal care poate fi conectat la o singură sursă de semnal. Ieșirea RF generează un canal în standard DVB-C QAM. Dacă trebuie să utilizați semnale de la mai multe surse HDMI, dispozitivele pot fi conectate în cascadă.
Dipol oferă acum un nou model de modulator: Signal R86701. Acesta are dimensiuni compacte și un preț scăzut. Acest modulator este un dispozitiv care modulează semnalul de intrare în rezoluție Full HD (1920x1080-60p) transmis către HDMI în standard DVB-C.
Diagrama de mai jos arată distribuția semnalului HD de la orice sursă HDMI și televizorul terestru DVB-T2 în cablu coaxial cu o aplicație exemplificativă a modulatorului Signal R86701.

Măsurători în sistemele cu fibră optică. Partea 2.2 – măsurarea cu metoda transmisiei – mai multe despre metodele de stabilire a referințelor.

În numărul anterior al Săptămânalului Dipol a fost descrisă ideea și metodologia de procedare cu măsurarea atenuării unei linii cu fibră optică folosind metoda de transmitere. A fost indicată, de asemenea, esența stabilirii unei puteri de referință și au fost descrise metodele cu 1, 2 sau 3 cabluri pentru a reduce incertitudinea generală a măsurării.
Deoarece sunt necesare două cabluri pentru a conecta sursa luminii și powermetrul optic la linia ce urmează a fi măsurată, metoda cea mai intuitivă de stabilire a puterii de referință (calibrarea sistemului de măsurare) este cea care folosește 2 cabluri de măsurare (denumite și cabluri de referință, cabluri de test sau TRC - Test Reference Cords). Se pare însă că metoda cea mai precisă este cea de calibrare folosind un singur cablu de măsurare și este metodă cea mai recomandată ca fiind cea mai potrivită conform standardelor de măsurare: ISO/IEC 14763-3 și EN 61280-4-2, standardele companiilor folosite de operatorii mari, precum și instrucțiunile producătorilor de sisteme de cablare structurată.
Figura de mai jos arată intervalul de măsurare pentru fiecare dintre cele trei metode de stabilire a puterii de referință. Se pare că metoda cu 1 cablu de măsurare permite de fapt măsurarea întregii linii de la un capăt la celălalt, incluzând conectoarele de la început și de la sfârșit. Metoda cu 2 cabluri de măsurare reduce intervalul de măsurare cu atenuarea unui conector (aceasta deoarece atenuarea unui conector este luată în considerare în procesul de referință – vezi numărul anterior al Săptămânalului Dipol***www.dipolnet.ro/inf_dipo_2024_14.htm#03***), în timp ce rezultatul unei măsurători folosind metoda cu 3 cabluri de referință exclude atenuarea a 2 conectori. Retineți că figura următoare, deși în general acceptată conform standardelor, furnizează unele simplificări, deoarece atenuarea conectorului (sau conectorilor) în timpul stabilirii referinței (adică conectarea celor două prize de referință) nu este aceeași cu atenuarea conectorului (sau conectorilor) din linia măsurată (adică conectarea prizei de referință la standarde).
Metoda de transmitere a măsurării când se folosește un singur cablu de măsurare în procesul de stabilire a referinței (calibrarea sistemului de măsurare). Marcatoarele verzi indică intervalul de atenuare măsurat – de la conectorul de început până la conectorul final incluzând aceste conectoare. Prin urmare, metoda de calibrare folosind un singur cablu de măsurare este cea mai bună metodă pentru a stabili puterea de referință.
Metoda de transmitere a măsurării când se folosesc 2 cabluri de măsurare în procesul de stabilire a referinței (calibrarea sistemului de măsurare). Marcatoarele verzi indică intervalul de atenuare măsurat – de la conectorul de început până la conectorul final fără unul dintre conectoare. Acest lucru implică luarea în considerare a atenuării unui conector în procesul de calibrare al sistemului de măsurare. Este prin urmare mai puțin precis decât metoda cu un singur cablu de măsurare.
Metoda de transmitere a măsurării când se folosesc 3 cabluri de măsurare în procesul de stabilire a referinței (calibrarea sistemului de măsurare). Marcatoarele verzi indică intervalul de atenuare măsurat – de la conectorul de început până la conectorul final – fără ambele conectoare. Acest lucru implică luarea în considerare a atenuării a 2 conectori în procesul de calibrare al sistemului de măsurare.
În acest punct, sunt cablurile de măsurare în sine. Conform recomandărilor standardelor menționate mai sus, cablurile de măsurare de „calitate superioară”, ale căror atenuare a conectorului nu depășește 0.2 dB (se poate întâlni și o valoare de 0,15 dB), ar trebui folosite. Acest lucru deoarece în timpul măsurării, conectoarele de la început și de la sfârșitul liniei măsurate conțin pini ai cablurilor de măsurare menționate mai sus (conectorul de referință – conexiunea standardului conectorului). De aceea, conectoarele cablurilor de măsurare ar trebui să introducă cât mai puțină incertitudine de măsurare posibil. De fapt, în timpul funcționării liniei, aceste conectoare vor fi înlocuite de conectoare standard de cablu – de exemplu, atunci când se conectează echipamente active sau se traversează cadrul de distribuție. Prin urmare, cu cât atenuarea conectoarelor de referință este mai mică și mai previzibilă/repetabilă, cu atât mai precisă va fi măsurarea.
Producătorii de dispozitive de măsurare pentru certificarea rețelei oferă astfel de cabluri de măsurare „speciale” la prețuri diferite față de cele disponibile în mod obișnuit. Aceste cabluri de măsurare, în plus față de performanța de transmisie bună, au de obicei proprietăți fizice (de exemplu, design consolidat) care le permit să fie folosite pentru perioade mai lungi de timp cu mai puțin risc de deteriorare a caracteristicilor lor. În timp ce pentru certificarea rețelei, utilizarea acestui tip de cablu de măsurare are sens și poate fi chiar o necesitate (kiturile de măsurare poate să nu accepte cabluri de măsurare diferite de cele recomandate de producător), măsurătorile atenuării liniei fără certificare pot include utilizarea cablurilor de măsurare standard, adică neidentificate ca TRC. Este important ca aceste cabluri de măsurare să fie fabricate în min. clasa B, conform PN-EN 61300-3-34. Acest lucru înseamnă o atenuare medie a conectorului de 0.12 dB maxim 0.25 dB. În cele din urmă, astfel, incertitudinea de măsurare implicată în utilizarea unui astfel de conector nu va fi semnificativ mai mare decât cea a unui aproape de referință adevărat. Cu siguranță totuși, aceste cabluri de măsurare ar trebui înlocuite periodic cu altele noi și curățate regulat. Lungimea cablului de măsurare ar trebui să nu fie mai mică de 2 m. Utilizarea cablurilor mai scurte implică riscul unei erori la stabilirea puterii de referință – aceasta ar putea fi ușor mai mare decât ar trebui să fie și acest lucru ar duce la o distorsionare a rezultatului final al măsurării în defavoarea testerului.
Patchcord SM SC/UPC-LC/UPC simplex, G.657.A2, LSZH, Grade B, 2m
Grade de atenuare a conectorului conform IEC 61300-3-34
GradAtenuare [dB]
A< 0.07 mediu< 0.15 max.
B< 0.12 mediu< 0.25 max.
C< 0.25 mediu< 0.50 max.
D< 0.50 mediu< 1.00 max.
---Cablurile de măsurare ULTIMODE sunt fabricate în clasa de atenuare B conform IEC 61300-3-34 și pot fi folosite pentru măsurarea prin metoda de transmisie.
Întorcându-ne la cele 3 metode de stabilire a puterii de referință, acum știi că metoda cu un singur cablu de măsurare este cea mai bună, deoarece celelalte metode cresc incertitudinea măsurării prin reducerea puterii de referință din cauza atenuării unuia sau a doi conectori de referință. Metoda cu 2 cabluri de măsurare ar trebui folosită atunci când conectorul aparatului de măsurat a puterii optice nu este compatibil cu conectorul din switch (de exemplu, când aparatul de măsurat este echipat cu conectori SC iar switchul cu adaptoare LC). Atunci metoda cu un singur cablu de măsurare nu este fezabilă și este necesar să se folosească două cabluri de măsurare (de exemplu SC-LC) și un adaptor de centraj (de exemplu LC-LC). Metoda cu 3 cabluri de măsurare poate fi folosită atunci când linia de măsurat este terminată cu conectori. Cu toate acestea, deoarece această metodă exclude atenuarea conectorilor de început și de sfârșit din măsurare (vezi figura de mai sus), are sens să o folosești doar atunci când această atenuare este o parte neînsemnată a atenuării întregii linii.
Informații despre interpretarea rezultatelor de măsurare obținute folosind metoda transmisiei vor fi prezentate în numărul următor al Săptămânalului Dipol.

Cum se pot limita privilegiile de vizualizare "live" pentru DVR-urile Sunell?

În sistemele de supraveghere, poți crea mai multe conturi de utilizator și le poți atribui diverse privilegii. Printre altele, poți permite anumitor utilizatori să vizualizeze doar anumite camere. Dar ce se întâmplă dacă utilizatorul se deconectează? DVR-urile Sunell îți permit să specifici care camere pot fi vizualizate fără a fi conectat. Această funcție este utilă atunci când deconectarea automată după un anumit interval de timp este activată, iar supravegherea camerelor trebuie să fie continuă. Similar, în cazul în care DVR-ul se restartează din cauza unei căderi de tensiune. La următorul restart al DVR-ului, în ciuda lipsei de conectare, se poate începe vizualizarea de pe camere. Această funcție poate fi configurată prin intermediul interfeței locale sau a browser-ului web sub System → Conturi → Setări.
Cum să configurați accesul la canale după deconectare.
Canalele disponibile sunt marcate cu un fundal albastru; dacă le deselectați, nu veți putea viziona streamul video.

Tipuri și denumiri ale cablurilor torsadate.

Metoda de marcare al cablului torsadat este dată de ISO/IEC 11801:2002. Conform informațiilor oferite, descrierea cablului ar trebui să urmeze sintaxa xx/yyTP unde yy descrie o singură pereche de conductori din cablu, iar simbolul xx se referă la întregul cablu.


"xx" şi "yy" pot avea următoarele valori:
 • U – fără ecranare
 • F – folie (ecranare prin folie)
 • S – tresă (ecranare prin împletitură de fire metalice)
 • SF – ecranare prin folie şi tresă
Cabluri torsadate
 • U/UTP – neecranat
 • F/UTP – ecranat cu folie
 • U/FTP – fiecare pereche ecranată separat în folie
 • F/FTP – ecranat cu folie și fiecare pereche este ecranată separat în folie
 • SF/UTP – ecranare cablu cu folie ;
 • S/FTP – cablu ecranat cu împletitură generală cu elemente echilibrate ecranate cu folie
 • SF/FTP – împletitură generală și cablu ecranat cu folie cu elemente echilibrate ecranate cu folie
Clase de cabluri torsadate conform standardului european EN 50173 și standardului TIA/EIA 568A:
Standard TIA/EIA 568A ISO 11801  EN50173Connector typeAplicațiiOperating band
cat. 1Class A  Furnizare de servicii telefonicepână la 100 kHz
cat. 2Class B Cablări pentru aplicații de voce și servici terminalepână la 1 MHz
cat. 3Class CRJ11
RJ12
RJ45
Prorocoale cu rate de biți medii, Ethernet 10Base-Tpână la 16 MHz
cat. 4fărăRJ45Protocoale cu rate de biți medii, Ethernet până la 16 Mbtpspână la 20 MHz
cat. 5/5eClass DRJ45Protocoale cu rate de biți ridicate, ex. FastEthernet 100Base-TX, GigabitEthernet 1000Base-Tpână la 100 MHz
cat.6Class ERJ45Protocoale cu rate de biți ridicate,
ex. ATM622, GigabitEthernet 1000Base-T până la 250 MHz
până la 250 MHz
cat. 6AClass EARJ45Protocoale cu rate de biți ridicate, GigabitEthernet, 10-GigabitEthernet 10GBase-T până la 500 MHzpână la 500 MHz
cat. 7FGG45,
TERA
Protocoale Forward-looking, 10GBase-T, transmisiuni video high-quality, partajarea cablului (3-play)până la 600 MHz
cat. 7AFAGG45,
TERA
Protocoale Forward-looking, 10GBase-T, full CATV bandwidth (862 MHz), partajarea cablului (3-play), ready for 40G, ready for 100Gpână la 1GHz

Produse noi în oferta Dipol

Cameră IP dome Hikvision DS-2CD2746G2-IZS(C) (4 MP, 2.8-12 mm MZ, 0.003 lx, IR până la 40 m, Audio, AcuSense, neagră) K02821B face parte din a doua generație de camere bazate pe tehnologia AcuSense, oferind performanțe și mai mari de filtrare a alarmelor false. Dispozitivul este dedicat utilizării în sisteme CCTV bazate pe DVR-uri sau NVR-uri. Camera este echipată cu un senzor CMOS de 4 Mpix 1/3" și un iluminator IR cu o rază de până la 60 m pentru a asigura o vizibilitate adecvată în condiții de lumină scăzută. Are un obiectiv de tip Motozoom varifocal de 2.8-12 mm, care permite vizualizarea de la distanță modificarea unghiului în intervalul 108-30°. Lentila focalizează automat după modificarea distanței focale.
NVR Hikvision AcuSense DS-7732NXI-K4 (32 canale, 256 Mbps, 4 × SATA, Alarm, VGA, HDMI, H.265) K22346 este un NVR cu 32 de canale, care înregistrează imagini de la camerele IP cu o rezoluție maximă de 12 MP. Ieșirile independente HDMI și VGA vă permit să conectați două monitoare. Vizualizarea pe fiecare ieșire poate fi configurată independent, sunt posibile diferite diviziuni de ferestre și imaginea de la orice cameră poate fi afișată pe fiecare dintre ele. Cele 4 porturi SATA permit conectarea hard disk-urilor cu o capacitate de până la 10 TB fiecare. Dacă memoria este plină, se declanșează suprascrierea automată pentru a preveni pierderea datelor recente. Porturile USB încorporate vă permit să conectați un stick USB sau hard extern și să copiați anumite fișiere din NVR.
Cameră IP dome Hikvision DS-2CD2386G2-IU(C) (8 MP, 2.8 mm, 0.003 lx, IR până la 30 m, WDR, H.265, Audio, AcuSense, neagră) K01520B face parte din a doua generație de camere bazate pe tehnologia AcuSense, oferind performanțe și mai mari de filtrare a alarmelor false. Dispozitivul este dedicat utilizării în sisteme CCTV bazate pe DVR-uri sau NVR-uri. Camera este echipată cu un senzor CMOS de 8 Mpix 1/1,8" și un iluminator IR cu o rază de până la 30 m pentru a asigura o vizibilitate corespunzătoare în condiții de lumină scăzută. Are un obiectiv fix de 2.8 mm cu un unghi de vizualizare de 111°. Microfonul încorporat permite înregistrarea sunetului.

Merită citit:

Parametri de imagine pentru zi și noapte în camerele Sunell. Camerele IP Sunell au 4 scheme (profile de lucru) legate de setările imaginii. Pentru fiecare dintre ele, toți parametrii imaginii pot fi configurati în mod independent, inclusiv cei legați de expunere: modul și viteza de obturație, reducerea zgomotului, operația iluminatorului IR (pornit și putere), operația funcției HLC și BLC, echilibrul de alb, compensarea culorii și focalizarea. Schemele pot fi schimbate în funcție de statusul senzorului de crepuscul (astfel, schema 1 este valabilă pentru zi, schema 2 pentru noapte) sau conform unui orar. De asemenea, puteți activa permanent oricare dintre cele 4 profile...mai multe
Fereastra de configurare a parametrilor senzorului - selecția schimbării în funcție de starea senzorului de crepuscul.
Antenă SMART CITY DVB/T2 cu distanță maximă de 100 km față de emițător