Nr. 16/2024 (15 Aprilie 2024)
De ce este necesară standardizarea timpului pe Lună?
La cererea oficialilor Casei Albe, NASA trebuie să dezvolte Coordonatele Timpului Lunar (LTC), un nou standard de timp destinat utilizării în timpul misiunilor lunare, până în 2026. De ce nu pot fi folosite Timpul Universal Coordonat (UTC) pe Lună? Oamenii de știință spun că pentru misiunile spațiale (atât cele cu echipaj, cât și cele fără), precizia cronometrării este de o importanță capitală. Diferențele în forțele gravitaționale de pe Lună și alte corpuri cerești schimbă modul în care timpul trece acolo în comparație cu cel de pe Pământ.Ceasurile și fusurile orare de pe Pământ funcționează pe baza Timpului Universal Coordonat (UTC). A fost introdus în 1960 ca succesor al Timpului Mediu de la Greenwich (GMT), care fusese utilizat ca standard global de timp din 1884. Se bazează pe o vastă rețea globală de ceasuri atomice situate în diferite locuri de pe Pământ. Ele măsoară schimbările în starea atomilor și generează o medie, care în cele din urmă constituie un timp precis. UTC nu este nici un fus orar, nici un loc specific. Mai degrabă, este un concept abstract care permite coordonarea timpului în întreaga lume. În practică, UTC servește ca punct de referință pentru toate fusurile orare din întreaga lume, care sunt exprimate ca adăugarea sau scăderea unui anumit număr de ore față de UTC.
Gravitația mai mică de pe Lună face ca fiecare zi - comparativ cu Pământul - să fie mai scurtă cu 58.7 microsecunde. Există și alte deviații (relaționate, printre altele, cu distribuția masei pe planetă) care pot duce la discrepanțe mai mari între timpul de pe Lună și ceasul de pe Pământ. Oamenii de știință se confruntă cu alegerea unei metode de măsurare, dar credința predominantă este că va fi necesar să se stabilească standarde de timp atomice pe suprafața satelitului nostru natural.
Introducerea unui timp lunar uniform elimină necesitatea operațiilor de timp locale, facilitând sincronizarea comunicațiilor între Pământ, sateliți, baze și astronauți. Discrepanțele de timp pot duce și la erori în cartografierea și localizarea pozițiilor echipamentului sau a persoanelor de pe Lună și în orbita acesteia. Stabilirea LTC are o importanță deosebită în contextul planurilor de a aduce din nou oameni pe Lună și de a construi baze permanente acolo. O aterizare lunară este programată pentru 2026 cu misiunea Artemis III. Aterizarea va fi ghidată de aranjamente de timp noi.
Verificarea dublă a drepturilor de acces la înregistrările DVR-ului Sunell.
Operatorul unui sistem de supraveghere accesează în cele mai multe cazuri DVR-ul printr-un cont cu privilegii limitate. În general, acest lucru permite vizualizarea imaginilor curente de la camere, în timp ce vizualizarea arhivelor necesită conectarea la un cont cu privilegii mai mari. Dacă operatorul dorește să acceseze înregistrările, sunt necesare informațiile de autentificare suplimentare ale contului de administrator. Odată ce informațiile de autentificare sunt furnizate, operatorul rămâne conectat la contul său, dar câștigă acces temporar pentru vizualizarea înregistrărilor. Funcția de autentificare dublă funcționează atât pentru accesul local, cât și pentru accesul de la distanță (prin browser și Sunview CMS).Activarea pentru autentificarea dublă
Mesaj în timpul redării dintr-un browser web
Un nou splicer de fibră optică în oferta Dipol: Sendun SD-9+.
Dipol oferă acum un nou model de splicer pentru fibră optică. Sendun este o marcă a producătorului chinez de splicere, Tumtec. Acest producător are aproape 20 de ani de experiență în producția acestui tip de echipament, oferind modele pentru diverse scopuri. Modelul Sendun SD-9+ L5877 este conceput pentru utilizare generală: conexiuni FTTH, diverse tipuri de conexiuni LAN, CTTV, etc. Acesta permite realizarea de conexiuni permanente cu o atenuare redusă.Splicer-ul Sendun SD-9+ L5877
Principalele caracteristici ale modelului Sendun SD-9+ L5877 includ:
- 6 motoare pentru poziționarea fibrelor,
- procesor cu 4 nuclee pentru o operare de mare viteză,
- poziționare la miezul fibrei sau la teaca de fibră,
- mod automat sau alegerea din 41 de configurări predefinite,
- powermeter și localizator vizual de defecțiuni VFL încorporate,
- mărire a imaginii x380,
- viteză a motoarelor, timp minim de sudură de 5 secunde,
- timp minim de sudură a manșonului de 40 mm de 11 secunde,
- display touchscreen de 4.3 inch,
- baterie de 7200 mAh care permite realizarea unei medii de 320 de suduri,
- durata de viață a electrozilor - aproximativ 5000 de suduri,
- suporturi universale de fibră,
- cutie practică și spațioasă,
- set bogat de accesorii,
- ghilotină cu funcție de autorotire,
- meniu în limba engleză.
Funcțiile individuale sunt descrise în detaliu în fișa tehnică a dispozitivului. Una dintre caracteristicile interesante este capacitatea de a realiza o sudură cu o atenuare specificată de utilizator. Acest lucru permite, de exemplu, ajustarea puterii la intrarea receptorului optic la un nivel acceptabil fără a folosi un atenuator extern.
Imaginile de mai sus prezintă un test al funcției de atenuare a unei suduri de fibră optică. Testul a constat în verificarea puterii la intrarea powermetrului optic după conectarea unei surse de lumină utilizând un singur patchcord (-5.89 dBm). Cablul a fost tăiat și apoi sudat folosind SM ATT, un program pentru crearea unui atenuator de putere optică pe sudură. A fost setată o valoare de atenuare de 2.0 dB. Puterea obținută după sudură la powermetru (-7,62 dBm) a fost mai mică decât puterea inițială cu 1.73 dB, ceea ce ar trebui considerat apropiat de cei 2 dB așteptați.
Ediția pentru Windows a programului SM ATT. Atenuarea se realizează prin deplasarea reciproca a fibrelor. Ar trebui să ținem cont că valorile de atenuare obținute pot să difere ușor de cele așteptate. De asemenea, valoarea atenuării setată pe sudură nu ar trebui să fie exagerată. Valorile peste 2-3 dB, deși posibile de setat, ar trebui totuși implementate printr-un atenuator extern.
Sistem optic-cupru DVB-T2 și DVB-S/S2 pentru un complex hotelier.
Un proprietar al unui complex hotelier a comandat instalarea TV terestră care furnizează semnale în noul standard DVB-T2 și semnalele satelitare DVB-S/S2. Instalarea trebuia să acopere 5 facilităţi. Sistemul TV ar fi distribuit semnale în noul standard DVB-T2 de la un emiţător local și 15 programe satelitare FTA sub formă de semnale digitale DVB-T. În acest scop, s-a ales o soluție bazată pe echipamente TERRA.Pentru a asigura distribuția semnalelor TV terestre de cea mai bună calitate posibilă și a echilibra nivelurile semnalului la intrarea sistemului, contractorul a decis să folosească un amplificator multibandă programabil PROFINO Revolution 6711 R89062. Recepția și distribuția programelor satelitare sunt posibile cu ajutorul transmodulatorului tdx-480 R81621. Configurația panourilor prezentată în diagramă permite recepția a 16 programe satelitare în calitate Full HD din 8 transpondere.
Diagrama sistemului optic și de cupru pentru 5 facilități hoteliere cu distribuție de semnal DVB-T2 (4 multiplexuri de televiziune terestră digitală și 8 multiplexuri de la transmodulatorul tdx-480 R81621). Partea semnalului sursă a fost alocată sub-rețelei locale (clădirea cu camera de serviciu). Fibrele optice singlemode au fost conectate la clădirile rămase. Semnalul DVB-T2 pregătit pentru distribuţie este transmis la alte clădiri prin fibră optică songlemode.
Pentru aceasta s-a folosit transmitorul optic mo418 4D31 R82522 cu o putere laser de 6 dBm. În plus, transmitter-ul optic so414 R82527 este montat pe același suport DIN R82538 pentru a împărți semnalul în patru căi optice. Transmitter-ul este alimentat de sursa de alimentare DR-60-12 12V/4.5A R82532. Conversia inversă a semnalului din mediu optic în fir de cupru se realizează în clădirile hotelului cu ajutorul nodurilor optice TERRA OD-005P R81760. Nivelul maxim de semnal la ieșirea nodului este 107 dBµV, ceea ce permite distribuția semnalului TV la mai multe zeci de prize R62120 fără a avea nevoie de amplificatoare suplimentare. Într-o astfel de configurație a dispozitivelor de fibră optică, semnalul DVB-T/T2 poate fi transmis pe o distanță de până la 12 km.
Switch-uri industriale pentru condiții dificile.
+. Switch-urile industriale sunt dedicate facilităților industriale unde sunt condiții ridicate pentru intemperii precum creșterea prafului, temperaturi ridicate sau scăzute, umiditate ridicată. Instalarea switch-urilor industriale este recomandată și pentru cablarea aeriană pe stâlpi sau în cutii de cabluri, cu utilizarea carcaselor etanșe. Switch-urile au porturi Ethernet (Fast Ethernet sau Gigabit Ethernet în funcție de model) pentru conectarea unor dispozitive precum camere IP sau PC-uri. Switch-urile industriale ULTIPOWER au o carcasă care îndeplinește standardul IP40 (protecție împotriva accesului la părți periculoase, protecție împotriva corpurilor străine cu un diametru mai mare de 1 mm).Switch-ul industrial ULTIPOWER 192SFP PoE 8xFE (6x PoE 802.3af/at + 2x HiPoE 90W), 1xGE, 2xSFP 802.3af/at, PoE Auto-Check N299704.
Dispozitivele au și următoarele funcții suplimentare:
- Funcția extinsă care permite alimentarea dispozitivelor conectate cu cablu torsadat la o lungime maximă de 250 m,
- Verificarea automată PoE reia automat curentul dispozitivului conectat în caz de blocare,
- Suportă Hi-PoE 90W pentru porturile 1 și 2 (doar pentru N299704),
- Funcția PD permite alimentarea switch-ului prin portul Ethernet (doar pentru N299707).
Avantaje principale:
- Clasificare a protecției împotriva pătrunderii: IP40
Cifrele de după IP clasifică și evaluează gradul de protecție furnizat împotriva pătrunderii particulelor solide (prima cifră) și a apei (a doua cifră) în interiorul carcasei. Carcasele switch-urilor ULTIPOWER sunt clasate IP40, ceea ce înseamnă că dispozitivele sunt protejate împotriva particulelor cu diametru mai mare de 1 mm, de exemplu majoritatea cablurilor, șuruburilor etc.
- Alimentare: CC 12-57 V
Switch-urile industriale ULTIPOWER au o gamă variată a tensiunii de alimentare. Acest lucru oferă posibilitatea de a instala sistemul în locuri unde nu este disponibilă tensiunea standard de rețea.
- Posibilitatea de conectare a două surse de alimentare (principala și redundantă)
Switch-urile industriale ULTIPOWER pot fi alimentate simultan de la două surse de alimentare, chiar și cu tensiuni diferite. În cazul în care prima sursă de alimentare nu funcționează (de exemplu, adaptorul tradițional AC/DC), dispozitivul va fi alimentat din cealaltă sursă (de exemplu, panou solar, baterie reîncărcabilă). Este soluția ideală pentru a menține o funcționare stabilă și continuă.
- Consumul de energie: <6 W (fără PoE)
Consumul de energie al dispozitivelor este foarte scăzut, sub 6 W (fără PoE).
- Porturi Ethernet
În funcție de model, switch-urile au de la unul până la patru porturi Ethernet de 10/100 Mbps sau 10/100/100 Mbps. Porturile detectează automat MDI-X dacă conexiunea necesită un crossover și aleg automat configurația MDI sau MDI-X pentru a se potrivi corect cu celălalt capăt al conexiunii.
- Porturi PoE
Toate porturile Ethernet pot alimenta dispozitivele PoE (PD). Ele respectă standardul 802.3af. Pentru utilizarea funcției PoE este necesar să alimentați switch-urile cu o tensiune de 48 VDC.
- Transmisie optică prin fibră
Switch-urile permit transmisia datelor prin cablu de fibră optică (comutatoarele au slot SFP). Rata de transmitere poate fi de 100 Mbps sau 1000 Mbps (în funcție de model).
- Plajă largă a temperaturii de funcționare
Dispozitivul poate funcționa în medii în care temperatura variază între -35 și 65°C. Prin urmare, switch-urile pot fi utilizate în depozite frigorifice, în interior și în exterior sau pe stâlpi de iluminat.
- Umiditatea ambientală permisă
- Umiditatea relativă poate fi cuprinsă în intervalul 5...95%.
- Gamă variată a presiuni atmosferice
- Dispozitivele pot fi utilizate în locații cu presiune atmosferică cuprinsă între 800...1100 hPa.
- Compatibilitate cu șina DIN
- Switch-urile pot fi montate pe șine DIN (datorită unui suport special pe panoul din spate).
Activarea în lot a dispozitivelor de rețea Hikvision și schimbarea adreselor lor IP cu SADP.
SADP (Search Active Device Protocol) este un software gratuit și ușor de utilizat proiectat pentru a căuta camere IP Hikvision, DVR-uri și videointerfoane din rețeaua locală. Utilizându-l, puteți modifica parametrii de rețea de bază, activa dispozitive și schimba sau reseta parole. SADP este deosebit de util în construirea sistemelor mari de supraveghere video sau videointerfoane. Dispozitivele nou achiziționate trebuie activate prin atribuirea unei parole. În plus, adresele IP ale dispozitivelor se repetă, astfel încât ar exista un conflict al adreselor IP atunci când toate ar fi conectate la rețea în același timp. În cazul câtorva dispozitive, este posibil să le conectați una câte una, să le activați și să le schimbați adresa IP printr-un browser (dacă dispozitivul are un server web încorporat), dar pentru sisteme mari, de exemplu cu 32 camere IP, ar fi foarte laborios și consumator de timp. După conectarea tuturor dispozitivelor, SADP care rulează pe rețeaua locală îi va detecta ca fiind inactive. Selectându-le pe toate, permite activarea în lot rapidă a dispozitivelor prin atribuirea unei parole de administrator. Pentru DVR-uri, este necesară și introducerea parolei pentru activarea camerelor. Odată acceptată, va apărea o fereastră care confirmă activarea dispozitivelor.Fereastra de activare și finalizarea corespunzătoare a procesului.
Când acest pas este terminat, puteți trece la adresarea în lot a dispozitivelor. Pentru a face acest lucru, selectați toate dispozitivele și finalizați parametrii de rețea, așa cum este arătat în imaginea de mai jos. Dispozitivele vor fi adresate una câte una, începând de la adresa IP introdusă. Când este introdusă parola cu care camerele au fost activate, va apărea o fereastră cu informații despre modificările efectuate.
Modulator semnal HDMI – 1xCOFDM (DVB-T) R86301 este un dispozitiv care modulează semnalul de intrare în rezoluție Full HD (1920x1080-60p) de la conectorul HDMI în standard DVB-T COFDM. Dispozitivul este un modulator cu un singur canal. Asta înseamnă că este posibil să conectați o singură sursă de semnal și să îl modulați într-un multiplex digital DVB-T. Dispozitivul este o alternativă excelentă la sistemele bazate pe splittere și cabluri HDMI. | ||
HikCentral-P-ANPR-1Ch Licență pentru 1 canal ANPR al software-ului HikCentral Professional Hikvision K06025 este un pachet de extindere pentru software-ul HikCentral Professional, care vă permite să conectați și să gestionați 1 cameră ANPR. Acesta include toate funcțiile modulului ANPR și permite gestionarea unei liste de vehicule, o căutare în istoricul plăcuțelor de înmatriculare recunoscute, o alarmă la potrivirea/nepotrivirea unei plăcuțe de înmatriculare etc. Pentru o funcționare corectă, HikCentral-P-VSS- Este necesar pachetul de bază Base/0Ch K06019. | ||
Patchcord multimode PC-1303D-3 2xSC – 2xLC, duplex, OM3, 3m L3321303_3 este un patchcord de 3 mde fibră multimode cu conectori SC și LC. Sunt fabricate și testate în conformitate cu liniile directoare ale Comisiei Electrotehnice Internaționale IEC 613000-3-34 și IEC 61300-3-6. Fiecare patch este însoțit de o etichetă corespunzătoare care confirmă parametri fibrei (pierderea de inserție și pierderea de reflexie) cu clasa definită de standardele menționate mai sus. Standard fibră: OM3. | ||
Merită citit:
Măsurători în sisteme de fibră optică. Partea 1 – descrierea generală a metodelor. Printre metodele de măsurare definite de PN-ISO/IEC 14763-3 și PN-EN 61280-4-2 standardele se pot distinge cele legate de așa-numitele teste de bază și extinse. Testele de bază ("Tier 1") fac posibilă determinarea conformității unui canal finalizat sau a unei legături fixe cu cerințele unei aplicații date (de exemplu, una dintre aplicațiile Ethernet) și o posibilă certificare a rețelei. Testele extinse ("Tier 2") sunt de obicei folosite pe lângă testul de bază sau în situațiile în care testul de bază dă un rezultat negativ și este necesar să se verifice temeinic motivul pentru aceasta.
Standardele menționate mai sus care definesc parametrii, metodele și procedurile de măsurare sunt direct legate de standardele de cablare structurată: ISO/IEC 11801 și EN 50173. Instalatorii care implementează astfel de rețele și care efectuează certificarea trebuie să respecte cu strictețe regulile definite în standarde și să utilizeze echipamente care permit astfel de teste. și eliberarea certificatului aplicabil. În practică, dispozitivele admisibile care trebuie utilizate sunt definite în condițiile de garanție ale producătorului de cablare structurată...>>>mai multe
Standardele menționate mai sus care definesc parametrii, metodele și procedurile de măsurare sunt direct legate de standardele de cablare structurată: ISO/IEC 11801 și EN 50173. Instalatorii care implementează astfel de rețele și care efectuează certificarea trebuie să respecte cu strictețe regulile definite în standarde și să utilizeze echipamente care permit astfel de teste. și eliberarea certificatului aplicabil. În practică, dispozitivele admisibile care trebuie utilizate sunt definite în condițiile de garanție ale producătorului de cablare structurată...>>>mai multe