Nr. 18/2024 (29 Aprilie 2024)
DAS (Distributed Acoustic Sensing) - fibre optice ca detectoare.
Fibra optică permite transmiterea unor cantități uriașe de date pe distanțe lungi. Dar acesta este singurul lor avantaj? Nu, după cum se dovedește. O altă aplicație importantă pentru fibra optică este tehnologia DAS (Distributed Acoustic Sensing), care permite măsurători în timp real pe toată lungimea cablului. Principiul din spatele DAS al senzorului acustic distribuit este destul de simplu. Fiecare sunet este o vibrație care provoacă mișcări blânde ale fibrelor optice. Aceste mișcări provoacă, la rândul lor, interferențe cu impulsurile de lumină transmise. Analiza acestor interferențe face posibilă identificarea naturii și cauzelor acestora. Conectat la un capăt al cablului, senzorul DAS trimite impulsuri optice și analizează particulele de lumină care se întorc din fiecare secțiune microscopică a cablului. Orice interferență care este generată de-a lungul cablului modifică proprietățile luminii, oferind astfel informații despre natura, locația și intensitatea interferenței. Aceste date sunt apoi procesate și interpretate, creând astfel un profil acustic în timp real al mediului.Acum, oamenii de știință experimentează tehnologia de detectare acustică distribuită (DAS) în imediata vecinătate a liniilor de cale ferată. Pe măsură ce trenul se deplasează de-a lungul unei secțiuni de cale, sunt create vibrații pe care analiștii le pot monitoriza în timp real. Dacă semnalul se schimbă brusc, poate indica, de exemplu, o șină ruptă. Avantajul acestei abordări față de sistemele de monitorizare utilizate în prezent este capacitatea de a lucra pe toată lungimea traseului și nu în punctele sale selectate. În prezent, în puncte se află senzori care monitorizează starea infrastructurii feroviare.
Tehnologia DAS și-a găsit aplicații și în industria petrolului și gazelor, oferind capacitatea de a monitoriza continuu conductele pentru a detecta scurgerile. Pe măsură ce tehnologia continuă să evolueze, potențialele aplicații ale DAS cresc exponențial. Progresele în inteligența artificială, învățarea automată și analiza datelor îmbunătățesc capacitățile acestei tehnologii, permițând interpretări mai sofisticate și mai precise ale datelor colectate.
Cum alimentăm un echipament IP fără PoE folosind cablul torsadat?
Când un dispozitiv IP, de ex. o cameră, care nu acceptă PoE 802.3af/at standard, trebuie instalată într-un loc în care este instalat doar un cablu torsadat, există o problemă cu alimentarea lui. Soluția poate fi utilizarea unui adaptor PoE N9205 care permite transmisia datelor și al tensiunii pe un singur cablu UTP (date pe firele 1, 2, 3 și 6 și alimentare pe firele 4, 5, 7 și 8).Utilizarea unui adaptor PoE
Măsurători în sistemele cu fibră optică. Partea 2.4 – măsurarea transmisiei – de ce se măsoară la valorile 1310 nm și 1550 nm?
Verificarea corectitudinii unui sistem cu fibră optică construit folosind fibră optică cu mod unic ar trebui să includă măsurarea la 1310 nm și 1550 nm. Chiar dacă doar inserțiile SFP de 1310 nm sunt destinate să funcționeze în această rețea, ar trebui să vă asigurați că în cazul în care le schimbați de exemplu cu inserții WDM de 1310 nm/1550 nm, rețeaua va funcționa corect.Măsurătorile pentru cele două lungimi de undă pot oferi rezultate ușor diferite și evidențiază unele probleme în sistem care nu ar fi identificate doar cu o singură măsurare. Primul factor care afectează diferența în rezultat este atenuarea unitară diferită a fibrei pentru diferitele lungimi de undă (aflați mai multe aici). Cu toate acestea, acest lucru este irelevant pentru distanțe scurte – doar pentru distanțe mai mari de 1000 m, diferența poate depăși 0.1 dB și ar trebui să crească liniar cu încă aproximativ 0.1 dB pentru încă 1000 m. Pentru legături mai scurte, rezultatele măsurătorilor ar trebui să fie similare, cu o atenuare ușor mai mică pentru lungimea de undă de 1550 nm.
Dacă măsurarea pentru lungimea de undă de 1550 nm oferă un rezultat mai slab, acest lucru indică cel mai probabil o îndoirepe trseul fibrei. Este adesea o îndoire a tabloului de distribuție - aceasta poate fi găsită cu ușurință cu localizatorul vizual de defecțiuni VFL. Vom observa o scurgere clară de lumină la îndoire. Cu toate acestea, se poate dovedi că îndoirea fibrei este o consecință a îndoirii cablului undeva de-a lungul traseului. Într-o astfel de situație, metoda de transmitere nu va oferi un răspuns despre locația exactă a daunei. Este necesară verificarea folosind un reflectometru.
În caz contrar, când măsurarea pentru 1310 nm oferă un rezultat mai slab (și diferența este mai mare decât cea datorată atenuării fibrei), atunci acest lucru indică cel mai probabil o problemă cu poziționarea fibrei, sau mai exact, a nucleelor de fibră. De regulă, aceasta va fi o problemă undeva la conector(i), dar ar putea fi și o problemă legată de o sudură prost realizată. Desigur, fără diagnoză suplimentară folosind un OTDR, posibila locație a defectului poate fi determinată doar prin încercare și eroare.
Merită să ne gândim de ce o lungime de undă de 1550 nm va evidenția îndoiri ale fibrei și 1310 nm va evidenția suduri de fibră inferioare. Pentru a determina acest lucru, este necesar să privim structura unei fibre optice și să introducem definiția diametrului câmpului de mod al fibrei (MFD).
Structura fibrei optice. Undele de lumină se propagă în nucleu și unele în teacă.
Structura tipică a unei fibre optice cuprinde un nucleu și o teacă înconjurătoare. Acestea au indici de refracție diferiți (nucleul ușor mai mare), astfel încât lumina introdusă în nucleu la un unghi potrivit este reflectată complet intern și se propagă de la transmitator la receptor. Diametrul fizic al nucleului este, desigur, constant și poate fi, de exemplu, de 8.2 µm, indiferent de lungimea de undă pe care o poartă. Cu toate acestea, undele de lumină nu se propagă doar în nucleu. Unele dintre ele sunt transmise și în teacă, iar zona nucleului și a teacă responsabilă pentru propagarea undelor de lumină este MFD-ul menționat mai sus, de asemenea denumit și zona efectivă a nucleului. Este diametrul MFD pe care producătorii de fibre îl citează ca parametru de bază al fibrei. Diametrul fizic al nucleului este de importanță secundară. Un exemplu de valoare a MFD-ului pentru o fibră Corning SMF-28e+ conform recomandării ITU-T G.652.D, este de 9.2 µm la 1310 nm și 10.4 µm la 1550 nm.
Faptul că MFD-ul este diferit pentru diferite lungimi de undă poate afecta măsurătorile, după cum s-a descris mai sus. Diametrul mai mare pentru 1550 nm înseamnă că semnalul pentru această lungime de undă este mai aproape de margine. Depășirea razei minime de îndoire a fibrei va duce, prin urmare, la o atenuare mai mare pentru această lungime de undă, deoarece o parte din semnal va „scăpa” mai repede din teacă. În schimb, zona MFD mai mică pentru 1310 nm înseamnă că acesta va fi mai sensibil la deplasarea nucleelor în raport una față de cealaltă.
Aceasta a fost ultima notă dintr-o serie de note referitoare la măsuratori în sistemele cu fibră optică cu accentul pe metoda de transmisie. Subiectele tuturor notelor anterioare sunt rezumate mai jos. Vom continua cu subiectul măsurătorilor în viitorul apropiat, dar ne vom concentra pe informațiile detaliate legate de măsurătorile de reflectometrie OTDR Tier 2.
Măsurători în sisteme de fibră optică. Partea 1 – descrierea generală a metodelor.
Măsurători în sisteme de fibră optică. Partea 2.1 – măsurarea metodei de transmisie – testarea de bază a legăturii prin fibră optică.
Măsurători în sisteme de fibră optică. Partea 2.2 – măsurarea prin metoda de transmitere – mai multe despre metodele de stabilire a referințelor.
Măsurare în sisteme de fibră optică. Partea 2.3 – măsurarea prin metoda de transmisie – interpretarea rezultatelor măsurătorilor.
Măsurători în sisteme de fibră optică. Partea 2.4 – măsurarea utilizând metoda de transmisie – de ce se măsoară la 1310 nm și 1550 nm?
Măsurători în sisteme de fibră optică. Partea 2.1 – măsurarea metodei de transmisie – testarea de bază a legăturii prin fibră optică.
Măsurători în sisteme de fibră optică. Partea 2.2 – măsurarea prin metoda de transmitere – mai multe despre metodele de stabilire a referințelor.
Măsurare în sisteme de fibră optică. Partea 2.3 – măsurarea prin metoda de transmisie – interpretarea rezultatelor măsurătorilor.
Măsurători în sisteme de fibră optică. Partea 2.4 – măsurarea utilizând metoda de transmisie – de ce se măsoară la 1310 nm și 1550 nm?
DVB-T2 și DVB-S2 de la doi sateliți pe o singură fibră optică.
Sistemele de fibră optică au un rol din ce în ce mai important în transmiterea semnalelor RF/SAT. Ele garantează o pierdere redusă a semnalului și o imunitate foarte mare la interferențe. Dipol oferă o soluție de la TERRA, care permite implementarea sistemelor SMATV folosind fibre optice. Sistemul TERRA pentru distribuția semnalelor RF/SAT se remarcă printr-o calitate înaltă și un preț competitiv.Principalele caracteristici ale sistemului:
- dimensiuni compacte ale dispozitivelor care permit o instalare convenabilă împreună cu alte elemente ale instalației în dulapuri RF,
- o gamă largă de dispozitive pentru sisteme bazate pe multiswitch-uri tradiționale și/sau dSCR/Unicable,
- posibilitatea de a distribui 2x semnale SAT+ DVB-T2 pe o singură fibră optică, .
- LED-uri pe dispozitive care facilitează în mare măsură diagnosticarea posibilelor probleme de semnal.
Mai jos este un exemplu de soluție de sistem RF/SAT optic-cupru de la TERRA.
Utilizarea transmițătoarelor optice Terra permite distribuirea semnalelor: DVB-T/T2 și SAT de pe două poziții, printr-o singură fibră. LED-urile de pe carcasă permit verificarea imediată a corectitudinii conexiunilor și diagnosticarea rețelei. Semnalul de la cele două poziții de satelit este transmis separat la două lungimi de undă: 1310 nm și 1550 nm. Apoi s-a folosit un cuplor WDM 1x2 L383521 pentru a transmite semnalele printr-o singură fibră. Splicerul optic FOS 102 E A98882 permite divizarea semnalului optic în 2 căi. Următorul pas este să folosiți din nou cuplorul WDM 1x2 L383521 pentru fiecare dintre cele două căi optice pentru a separa semnalul în 2 lungimi de undă și a alimenta semnalul în receptorul optic ORQ302 E A3133, care efectuează conversia optic-cupru și divizează întregul band în patru perechi de polarizare/bandă (VL-HL-VH-HH) - la fel ca pentru un convertor de tip clasic QUATRO și semnalele DVB-T2, DAB, FM.
Este posibil să controlați a treia și a patra ușă în sistemul de intrare video a ușii IP Hikvision cu o stație de ușă?
În funcție de model, stațiile de ușă interfon video Hikvision IP/2-Wire au până la două ieșiri de relee dedicate controlului ferestrei și porții de acces. Deși un modul suplimentar de controler DS-K2M061 G77253 poate fi conectat la stațiile de ușă prin intermediul conectorului RS-485, acest modul permite utilizatorului să înlocuiască a doua ieșire de relee din stația de ușă pentru a crește securitatea deschiderii, și nu pentru a adăuga o ieșire suplimentară. O soluție la această problemă poate fi utilizarea ieșirilor de relee în monitorul de intrare video a ușii, de exemplu DS-KH6320-WTE1 G74001, cu condiția ca monitorul să fie prevăzut cu cablare suplimentară pentru o astfel de integrare. Monitorul are două ieșiri de relee ce pot fi setate ca mono sau bistabile. Activarea ieșirilor din interfața grafică a monitorului și configurarea se face în Setări -> Setări Avansate -> Tab Preluare Setări. Ieșirile pot fi setate pentru un timp specific (1-180 s) sau până când sunt dezactivate de către utilizator. După activarea ieșirilor, un icon va apărea în fereastra principală a monitorului, permiţându-vă să accesați opțiunile de control. Ieșirile vor fi de asemenea vizibile în aplicația Hik-Connect.Cameră compactă IP Hikvision DS-2CD3643G2-IZS (4 MP, 2,7 -13,5 mm MZ, 0,005 lx, IR până la 60 m, WDR, IK10, H.265, AcuSense) K05161 este o cameră tubulară IP din seria Hikvision Ultra(SmartIP). Tehnologiile Motion Detection 2.0 și AcuSense implementate în cameră îmbunătățesc semnificativ performanța de detectare. Aceste caracteristici se bazează pe algoritmi de inteligență artificială, bazați pe deep learning, filtrarea obiectelor detectate pentru siluete umane și vehicule, atât în detectarea mișcării, cât și în protecția perimetrului de tip VCA (linie virtuală, zonă de intruziune etc.). Această abordare elimină alarmele false (de exemplu, ploaia care cădea, animalele plimbate, copacii în mișcare, frunzele căzute etc.), crește eficacitatea întregului sistem și găsește rapid evenimentele de alarmă de interes. | ||
Patchcord multimode PC-1303D-1 2xSC – 2xLC, duplex, OM3, 1m L3321303_1 este o secțiune de 1 m lungime de cablu de fibră optică multimode cu conectori SC și LC. Patchcord-urile ULTIMODE sunt fabricate și testate în conformitate cu Comisia Electrotehnică Internațională IEC 613000-3-34 și IEC 61300-3-6. Fiecare pigtail este însoțit de o etichetă corespunzătoare care confirmă conformitatea parametrilor (pierderea de inserție și pierderea de reflexie) cu clasa definită de standardele menționate mai sus. Fibră standard: OM3. | ||
Bobină de lansare de 500 m SC/APC - SC/APC ULTIMODE FLC-500-SCA-SCA L58511 este proiectat pentru măsurători reflectometrice în sistemele cu fibră optică. Vă permite să eliminați zona moartă a OTDR la începutul secțiunii de măsurare. De asemenea, permite măsurarea corectă a ultimului conector din calea optică. Fibra singlemode în standard G.652D cu o lungime de 500 m permite măsurători cu durate scurte și medii ale impulsurilor. Această lungime este adesea necesară pentru măsurătorile efectuate pentru operatorii de telecomunicații. Fibra este echipată cu conectori SC/APC la ambele capete, astfel încât poate fi utilizată fără adaptoare suplimentare cu ULTIMODE OR-20-S3S5-iSMV L5830 OTDR. | ||
Merită citit:
TV pentru hotel. Un headend este un dispozitiv de bază sau un grup de dispozitive dedicate facilităților și instituțiilor unde se dorește administrarea centralizată a ofertelor de programe distribuite în sistemul de televiziune. În plus față de headendul format din module conform alegerii instalatorului (transmodulatoare, amplificatoare, emițătoare optice, streamere IP) pentru recepționarea și conversia semnalelor TV, sistemul cuprinde și ansamblul antenei (antene satelitare, antene TV terestre și FM). ..>>>mai multe