SĂPTĂMÂNALUL DIPOL - TV/SATELIT, SUPRAVEGHERE, REȚELISTICĂ

Nr. 20/2024 (13 Mai 2024)

Va funcționa comunicarea laser pentru viitoarele misiuni spațiale?

NASA testează o nouă tehnologie de comunicare numită Deep Space Optical Communication (DSOC), care codifică datele în fotoni pentru comunicarea între o sondă din spațiul adânc și Pământ. În prezent, sonda Psyche se află la o distanță de 226 de milioane de kilometri de Pământ și folosește de obicei antene care funcționează la frecvențe radio între 3 Hz și 3 THz. Frecvența de funcționare a laserului în infraroșu va ajunge la 300 THz. Ca rezultat, transmisia prin comunicație laser poate fi de până la 100 de ori mai rapidă. Aceasta este o realizare semnificativă.
Cu toate acestea, funcționarea acestui sistem implică unele probleme. Trebuie luate în considerare fenomenele atmosferice (inclusiv praful spațial), barierele și obstacolele din spațiu, cum ar fi resturile sau corpurile cerești, care pot interfera cu transmisia semnalului. În plus, întârzierile de timp și întârzierile de transmisie sunt importante, adică timpul necesar pentru ca semnalele să circule între navă spațială și stațiile terestre, precum și posibilele întârzieri legate de procesarea semnalului sau condițiile meteorologice. Fasciculele laser necesită o aliniere precisă cu anumite receptoare pe o distanță de milioane de kilometri, ceea ce necesită calcule meticuloase. În plus, atât Pământul, cât și nava spațială sunt în continuă mișcare, complicând și mai mult procesul. Sunt necesare ajustări continue pentru a asigura țintirea precisă a fasciculului laser în ciuda acestor mișcări dinamice. Sonda folosește un telescop cu diametrul de 8.6 inchi (22 cm) echipat cu un receptor de fotoni și un subsistem pentru scanarea și blocarea autonomă a laserului cu infraroșu apropiat de mare putere. În schimb, telescopul Hale de la Palomar (Statele Unite) folosește un detector cu un singur foton supraconductor, răcit criogenic. Din cauza distanței enorme pe care trebuie să o parcurgă laserul, ambele capete ale sistemului trebuie să compenseze schimbarea poziției Pământului și a Psihiei pe măsură ce semnalul parcurge distanța dintre emițător și receptor.
Recordul anterior pentru distanța de transmisie stabilit pe 11 decembrie 2023, când sonda se afla la o distanță de 31 de milioane de kilometri de Pământ, transmite date cu o viteză de 267 Megabiți pe secundă (Mbps), a fost acum depășit. În timpul unui test realizat pe 8 aprilie 2024, nava spațială a reușit să transmită date de testare la o viteză maximă de 25 Mbps de la o distanță de peste 226 de milioane de kilometri, de 1.5 ori distanța dintre Pământ și Soare, depășind cu mult minimul proiectului țintă de 1 Mbps. În ciuda provocărilor mari, tehnologia este atât de promițătoare încât NASA profită de ocazia de a testa soluțiile aflate în curs de dezvoltare în zbor dincolo de sistemul Pământ-Lună.
Pe 13 octombrie 2023, NASA a trimis sonda Psyche pe asteroidul cu același nume, al cărui studiu ar putea aduce noi informații despre originile Sistemului Solar și compoziția nucleelor ​​planetare. Obiectul aparține asteroizilor de tip M – are o densitate mare și este bogat în metale, inclusiv fier (30 până la 60 la sută în volum). Originea asteroidului nu este clară. În trecut, Psyche poate să fi format nucleul unui planetozimal, fiind un potențial nucleu al unei planete. Este un obiect mare care măsoară 280 × 232 de kilometri.

Când să achiziționați o antenă pentru 5G?

Unul dintre principalii factori determinanți în ceea ce privește instalarea unei antene sunt parametrii semnalului recepționat de modem. Parametrii semnalului 5G pot varia în funcție de condițiile mediului specific, distanța față de emițător, frecvențele utilizate și configurarea rețelei.
Mai jos gasim parametri cheie care ar trebui citiți de la un modem sau router 5G dacă luați în considerare instalarea unei antene externe:

 • Indicativul puterii semnalului (RSSI): puterea semnalului (Indicativul Puterii Semnalului Recepționat) măsoară intensitatea semnalului 5G recepționat de dispozitiv. Cu cât valoarea RSSI este mai mare, cu atât semnalul este mai puternic. RSSI măsoară întreaga forță a semnalului recepționat de un dispozitiv, fără a face distincția între semnalul provenit de la stația de bază (BS) țintită și semnalele de fond, cum ar fi zgomotul și interferența. Valoarea poate varia în funcție de condițiile mediului specific, dar limitele tipice pentru RSSI în rețelele 5G pot varia de la -50 dBm la -120 dBm.
 • Puterea Semnalului (RSRP): Puterea semnalului (Puterea Semnalului Recepționat de Referință) este o măsură a puterii unui semnal 5G recepționat de un dispozitiv. Este unul dintre indicatorii cheie care determină calitatea conexiunii. RSRP reflectă intensitatea semnalului real, care este semnalul utilizat pentru a sincroniza și a face măsurători pe rețeaua mobilă.
 • RSRP se concentrează pe forța semnalului care vine direct de la stația de bază, ignorând alte interferențe și zgomot în canal. Cu cât valoarea RSRP este mai mare, cu atât semnalul este mai puternic. Limitele RSRP pot varia de la -44 dBm la -140 dBm.
 • SINR (Raportul Semnal-Zgomot și Interferențe): SINR măsoară raportul semnalului utilizabil față de zgomot într-un canal radio. O valoare SINR mai mare indică o mai bună calitate a semnalului. Limitele tipice pentru SINR în rețelele 5G sunt de aproximativ 0 dB până la 25 dB.
 • CQI (Indicatorul Calității Canalului): CQI este un indicator al calității canalului și indică posibila capacitate de trecere a unui canal. Cu cât valoarea CQI este mai mare, cu atât calitatea canalului este mai bună. Valorile CQI se încadrează în mod obișnuit între 1 și 15, unde valorile mai mari indică o calitate mai bună a canalului.
 • Capacitate de transfer: Capacitatea de transfer reprezintă cantitatea de date care poate fi transmisă printr-o rețea pe unitatea de timp. În cazul tehnologiei 5G, capacitatea de transfer poate fi foarte mare, cu rate de transfer de date de gigabit.
 • Întârzierea: este timpul necesar pentru transferul datelor între un dispozitiv și un server. În rețelele 5G, acest timp poate fi mult mai mic decât în generațiile anterioare de rețele, ceea ce este deosebit de important în aplicațiile care necesită o răspuns rapid, cum ar fi jocurile online sau operațiile medicale la distanță.
Se poate presupune că, dacă parametrii sunt mai slabi decât cei menționați mai jos, ar trebui utilizată o antenă externă:
 • RSSI mai mic de -100 dBm
 • RSRP mai mic de -110 dBm
 • SINR mai mic de 10 dB
Antenă TRANS-DATA 5G KYZ 10/10 + 5m cablu + SMA [698-960, 1710-2700, 3300-3800 MHz]
Antena TRANS-DATA 5G KYZ 10/10 A741027_5 (cablu 2x5), A741027_10 (cablu 2x10m). Antena are conectori SMA.

Diagrama unui sistem de interfon video pentru o casă unifamilială cu o cameră IP suplimentară.

Atunci când construiți un sistem modern de interfon video, trebuie să luați în considerare faptul că interfonul video poate controla poarta și intrarea. O aplicație instalată pe un smartphone poate fi folosită în acest scop. La stația de la ușă instalată, imaginea din camera încorporată se concentrează pe apelant. Dacă camera are un unghi larg de vizualizare, este posibil să observați zona din fața porții, dar chiar dacă stația de la ușă acoperă o astfel de zonă, de obicei este insuficientă.
O cameră IP suplimentară poate fi conectată la sistemul videointerfon IP Hikvision pentru a acoperi zona porții de la intrare. În timpul sau după răspunsul la apel, puteți schimba vizualizarea de la stația principală de la poartă la camera IP suplimentară și vizualiza zona din fața porții. Datorită operației rapide prin intermediul unui smartphone, este posibil să deschideți și să verificați la distanță, oricând, dacă poarta de intrare este deschisă sau închisă.
Diagrama unui sistem de video interfon IP pentru o vilă este arătată mai jos. Sistemul se bazează pe i IP Villa DS-KV8113-WME1(C) G73632 cu un abonat, cu o cameră încorporată și două relee pentru controlul porții și porții mici. Monitorul DS-KH6320-WTE1 G74001 echipat cu interfață Wi-Fi a fost instalat în interiorul clădirii. Zona de la poartă poate fi vizualizată cu camera IP Hikvision DS-2CD2043G2-I K03207. Comutatorul Ultipower N299781 cu 4 porturi PoE (802.3af/at) este folosit pentru a alimenta stația de la poartă, monitorul și camera IP. Sistemul este conectat la internet prin routerul Mercusys AC12G N2933. Poarta mică este controlată cu ajutorul broaștei electrice Bira S12U G74220 cu pârghie de oțel cu o gamă de ajustare de 4 mm, potrivită pentru alimentare cu curent alternativ sau continuu de 12 V. Este alimentată cu alimentatorul M1820 de 12 V CC.

Produsele Sunell funcționează și cu alte dispozitive?

Camerele IP și DVR-urile de la același producător oferă cea mai mare asigurare a performanței, deoarece toate componentele sunt optimizate pentru interoperabilitate și funcționalitate. Cu toate acestea, dacă este necesar să combinați sisteme de la diferiți producători, suportul pentru protocolul ONVIF (Open Network Video Interface Forum) face posibilă integrarea și comunicarea între diferite dispozitive. Sunell este membru ONVIF, ceea ce demonstrează nivelul profesional al integrării și respectarea cerințelor industriei. Dispozitivele acceptă profilele S/T/G/M conforme ONVIF:
 • Profil S: specifică cerințe pentru fluxul video și audio, modalități de control al PTZ-ului, metadate și intrările și ieșirile de relee
 • Profil T: se concentrează pe funcțiile avansate de analiză video, cum ar fi detectarea mișcării, analiza imaginii, etc
 • Profil G: se concentrează pe configurarea de înregistrare și căutare și redare DVR
 • Profil M: acoperă cerințele pentru aplicații speciale, inclusiv dispozitive mobile.
Conform testelor noastre, dacă utilizați protocolul ONVIF pentru a conecta dispozitive de la diferiți producători, atunci:
 • de obicei este necesar să activați protocolul ONVIF pe aceste dispozitive
 • camerele sunt detectate automat de NVR, iar adăugarea lor necesită doar o parolă
 • NVR-ul permite configurarea parametrilor de imagine de bază ai camerei, cum ar fi luminozitatea, contrastul și saturația, în timp ce caracteristici mai avansate precum expunerea sau WDR-ul, necesită configurare direct la nivelul camerei
 • NVR-ul poate configura detecția mișcării și primește notificări de la această funcție, funcțiile avansate precum detectarea inteligentă a mișcării sau evenimente inteligente (traversarea liniei, intrarea în zonă) nu sunt acceptate
 • permite controlur lentilelor motozoom pentru camerele PTZ

Fenomenul de dispersie în transmisia fibrei optice.

Unul dintre fenomenele care au un impact semnificativ asupra capacității de limitare a cablurilor de fibră optică este dispersia. Acesta deteriorează raportul semnal-zgomot al semnalului transmis și crește erorile de transmisie. Există mai multe tipuri de dispersie:
Dispersia modală – apare doar în transmisia în fibre multimode. Acest lucru se datorează faptului că fiecare mod parcurge o cale diferită în fibră și ajunge la receiver într-un moment ușor diferit, ceea ce duce în cele din urmă la estomparea pulsului transmis. Acest lucru forțează intervalul dintre impulsurile transmise să crească, ceea ce, la rândul său, limitează semnificativ lățimea de bandă de transmisie a datelor. Dispersia modală are un efect negativ asupra distanței maxime de transmisie.
Dispersia modală într-o fibră multimode
Polarizarea dispersiei – apare în fibre singlemode. Rezultă din forma eliptică (mai degrabă decât perfect circulară) a miezului, astfel încât polarizările verticale și orizontale ale modului se propage în el la viteze diferite. Acest fenomen limitează, de asemenea, gama de transmisie. oducție, mutând zona de dispersie zero în regiunea utilizată de o anumită tehnică de transmisie.
Dispersia polarizării modului într-o fibră singlemode
Dispersia cromatică – rezultă din timpul diferit necesar undelor de lungimi de undă diferite pentru a parcurge traseul de transmisie, și este o problemă majoră în utilizarea tehnicilor CDWM și DWDM bazate pe transmiterea semnalului peste mai multe lungimi de undă. Componentele dispersiei cromatice constau în dispersia materialului (modificarea indecșii de refracție în funcție de lungimea de undă) și dispersia de valoare (inhomogenitatea de indecșie de refracție în miez).
Dispersia cromatică într-o fibră singlemode
Deoarece componentele dispersiei cromatice pe o gamă de lungimi de undă diferă în semn, este posibil să se determine lungimea de undă a dispersiei zero (în exemplul de mai sus: 1300 nm).Producătorii pot, de asemenea, să schimbe componentele în procesul de producție, mutând zona de dispersie zero în regiunea utilizată de o anumită tehnică de transmisie.

Antena DIPOL SMART HORIZON DVB-T2 - parametri de recepție demonstrați prin teste pe teren.

O antenă ideală este cea care are un câștig mare, direcționalitate optimă, dimensiuni relativ mici și nu va necesita o sursă de alimentare suplimentară. SMART antenele din această serie au fost optimizate pentru cerințele de mai sus.
Antena DIPOL SMART HORIZON modelul A2230 a fost supusă unui număr de teste de teren, inclusiv analiza performanțelor într-un interval de 10 până la 100 km de la un emițător de 100 kW. Testele au inclus măsurători în locații cu densități diferite de clădiri, precum și teste comparative cu alte antene DVB-T2 disponibile pe piață. Testele au arătat că antena se află în frunte în ceea ce privește capacitățile de recepție. Fără probleme majore, a fost posibilă recepția semnalelor DVB-T2 la o distanță de 94 km de la emițător (100 kW, bandă UHF joasă, profil teren fără obstacole pe traseu), cu o intensitate a semnalului în mod pasiv a antenei a fost în medie 50 dBμV pentru 3 canale, și valoarea MER de 30 dB. Aceste valori ar trebui considerate suficiente pentru recepția de către un receiver. În cazul unui sistem mai mare, ar trebui utilizat modul activ, la care puterea semnalului crește cu 15-20 dB și valoarea MER cu 2-3 dB.

Produse noi în oferta Dipol

Camera IP PTZ Hikvision DS-2DE4225IW-DE(T5) (2 MP, 4,8-120 mm, Zoom optic: x25, IR până la 100 m, AcuSense, PoE) K17913 este o cameră IP Hikvision PTZ cu un senzor de 1/2.8" la o rezoluție de 2 MP și un număr maxim de 25 fps. Camera dispune de tehnologia AcuSense, bazată pe un algoritm bazat pe deep learning care îi permite să filtreze obiectele umane și vehicule, rezultând o eficiență operațională mai mare și alarme false reduse. Datorită funcțiilor avansate de analiză a imaginii, zoom optic de 25x și iluminator IR cu o rază de până la 100 m, camera poate fi utilizată cu succes pentru monitorizarea diferitelor tipuri de obiecte, cum ar fi drumuri, parcuri, râuri, linii de cale ferată etc.
Cameră IP PTZ Hikvision DS-2DE4225IW-DE (2MP, 25x zoom optic: 4.8-120mm, IR max. 100m, PoE+)
Camera IP PTZ Hikvision DS-2DE4215IW-DE(T5) (2 MP, 5-75 mm, Zoom optic: x15, IR până la 100 m, AcuSense, PoE) K17912 este o cameră IP Hikvision PTZ cu un senzor de 1/2,8" cu rezoluție de 2 MP și un număr maxim de 25 fps. Camera dispune de tehnologia AcuSense, bazată pe un algoritm bazat pe deep learning care îi permite să filtreze obiectele umane și vehicule, rezultând o eficiență operațională mai mare și alarme false reduse. Datorită funcțiilor avansate de analiză a imaginii, zoom optic 15x, iluminator IR cu o rază de până la 100 m, camera poate fi utilizată cu succes pentru monitorizarea diferitelor tipuri de obiecte precum drumuri, parcuri, râuri, linii de cale ferată, etc.
Set 4 pigtail singlemode PG-271A-1 SC/APC G.657.A1 1 m roșu, verde, albastru, galben L34271A permite sudarea corectă a capetelor de fibră optică. Culorile pot fi utilizate pentru identificarea rapidă a conexiunilor individuale în cutiile de joncțiune (nu este nevoie să utilizați un localizator vizual de defecțiuni pentru a identifica fibra care necesită suduri repetate) sau pentru a identifica semnale și servicii într-o anumită fibră (de exemplu, camera 1, camera 2 etc.).

Merită citit:

O sudură bună „luminează”? Instalatorii care verifică sistemele bazate pe cabluri cu fibră optică folosesc adesea un așa-numit localizator vizual al defectelor. Acest instrument permite verificarea continuității cablului și, printre altele, localizarea zonelor de îndoire excesivă a fibrei în cuplaje, switch-uri, cutii de sudură etc. Adesea ni se pune întrebarea despre „lumina” sudurii. Acest lucru este întâlnit destul de des, dar scurgerile de lumină la sudura fibrei nu înseamnă întotdeauna o sudură deteriorată (ruptă)...>>>mai multe***www.dipolnet.ro/inf_dipo_2024_19.htm#03***
Poza de mai sus arată diferența de "strălucire" la o sudură proastă și la o sudură bună. O sudură proastă (ca rezultat al manipulării incorecte a mantalei imediat după încălzire) strălucește intens și punctiform. O sudură corectă emite o lumină mult mai puțin intensă și mai difuză.
Televiziunea digitală SIGNAL T2-MINI la îndemâna dumneavoastră