Nr. 22/2024 (27 Mai 2024)
Navigarea în spațiu.
Folosirea velelor în spațiu poate suna ca într-un film științifico-fantastic. Cu toate acestea, nu este vorba despre un film sau o poveste cu zâne, ci despre o demonstrație de tehnologie NASA. Agenția independentă a guvernului federal al SUA responsabilă pentru programul spațial civil, cercetarea aeronautică și explorarea spațială testează noi modele și tehnologii de materiale pentru sistemele de propulsie ale navelor spațiale destinate misiunilor viitoare cu costuri reduse. În acest sens, racheta Electron a Rocket Lab a fost lansată în aprilie 2024 de la Complexul de Lansare Māhia 1 din Noua Zeelandă. La fel cum o barcă cu vele folosește vântul pentru a pluti, velele solare folosesc presiunea luminii solare pentru propulsie prin poziționarea lor sub un unghi corect față de soare. În acest mod, particulele elementare de lumină, numite fotoni, pot să ricoșeze de pe velele reflectorizante și să propulseze nava spațială, eliminând necesitatea combustibilului tradițional pentru rachete.Demonstrarea de tehnologie NASA numită misiunea ACS3 (Sistem Avansat de Veletă Solară Compusă) folosește un modul CubeSat format din 12 piese construit pentru a testa un braț compozit fabricat din materiale polimerice flexibile și fibră de carbon, care este mai rigid și mai ușor decât modelele anterioare. Obiectivul principal al misiunii ACS3 este de a testa noul sistem de desfășurare a velei. Sistemul de control poziționează velele solare la un unghi pentru a obține direcția corectă de drift. Velele solare necesită brațe foarte mari, stabile și ușoare care pot fi pliate compact. Cu o velă mare, nava spațială poate fi văzută de pe Pământ dacă condițiile de lumină sunt potrivite. Când este complet desfășurată și orientată corect, materialul reflectorizant al velei va străluci la fel de puternic ca Sirius, cea mai strălucitoare stea de pe cer.
- opțiunea A – energia este trimisă împreună cu datele pe perechile 1/2 (+) și 3/6 (-)
- opțiunea B – energia este trimisă pe perechile libere 4/5 (+) și 7/8 (-)
Un dispozitiv alimentat poate funcționa în ambele sau doar unul dintre modurile de alimentare, rămânând conform cu standardul. Dispozitivul alimentat trebuie să susțină, prin urmare, ambele moduri, însă în practică se pare că nu toate echipamentele sunt în totalitate conforme cu standardul. Acesta ar putea fi motivul incompatibilității cu unele dispozitive de alimentare. Pentru a verifica care sunt perechile de fire utilizate pentru transmiterea energiei, puteți folosi aparatul de măsură Alpsat AS33-IPCX M3214, care are o funcție de identificare (prin măsurarea tensiunii) a perechilor de cablu folosite pentru PoE (aplicația PSE). Conectați echipamentul așa cum este arătat în diagrama de mai jos:
Rezultate exemplificative:
Alimentare conform opțiunii A – energia transmisă împreună cu datele pe perechile 1/2 (+) și 3/6 (-). | Alimentare conform opțiunii B – energia este trimisă prin perechile libere 4/5 (+) și 7/8 (-). |
Cum să identificați defectele unui cablu de fibră optică?
Cablurile FTTH instalate în blocuri sunt frecvent expuse la deteriorare. Acest lucru se datorează faptului că de obicei sunt trasate împreună (pe hol, într-un canal de cablu) cu alte cabluri (cablu torsadat, cablu coaxial), printre care și cablul de fibră optică care este cel mai vulnerabil la deteriorare. Problema cu cablul de fibră optică plat folosit în sistemele FTTH este că este rezistent la zdrobire și întindere, în timp ce dacă raza minimă de îndoire este depășită, riscul de fractură a tijelor FRP din interior crește semnificativ, iar acest lucru duce la îndoire excesivă și chiar ruperea fibrelor optice.Un alt motiv este faptul că aceste cabluri sunt adesea trasate în grupuri de zeci sau chiar mai multe unități. Nu este dificil să se deterioreze unele dintre ele în acest caz. Atunci când trageți astfel de grupuri de cabluri, există un risc ca unul sau mai multe dintre ele să se îndoaie, ceea ce, cu tragerea ulterioară, va duce la ruperea lor.
Cu cât se detectează mai devreme defectul, cu atât este mai bine. Înlocuirea cablului în faza de instalare va fi mult mai puțin problematică decât înlocuirea sau repararea acestuia atunci când toată lucrarea de instalare este completă, iar dauna va fi evidentă prin măsurare, ceea ce este necesar pentru acceptarea sistemului.
Instalatorii care fac sisteme FTTH, inclusiv cei care sunt în mare parte responsabili doar pentru trasarea cablurilor într-o clădire, ar trebui să achiziționeze un OTDR Ultimode OR-20 L5830. Aparatul poate fi folosit pentru a genera un raport de măsurare pentru sistemul finalizat, dar poate fi adesea util și la o etapă anterioară a sistemului pentru a verifica deteriorarea cablurilor.
Dacă se suspectează deteriorarea cablului în timpul instalării, se sudează la un capăt cu un pigtail, și apoi se efectuează un test de reflectometrie de bază cu OTDR-ull Ultimode OR-20 folosind o bobină de lansare. OTDR-ul va arăta lungimea cablului măsurat. Dacă acest capăt de linie apare la o distanță mult diferită de valoarea estimată (citită de pe marcajele cablului), însemnă că acesta a fost deteriorat (rupt) la punctul unde a avut loc sfârșitul măsurării.
Nu întotdeauna un cablu deteriorat va însemna fibre complet rupte și sfârșitul liniei măsurate. Măsurați întotdeauna un cablu deteriorat suspect cu un semnal la două lungimi de undă: 1310 nm și 1550 nm. Orice îndoire a fibrelor este mai evidentă la lungimea de undă mai mare. Dacă OTDR-ul detectează o atenuare semnificativă la 1550 nm și există o atenuare mică sau deloc la 1310 nm, atunci în mod clar există o îndoire excesivă a fibrei. În acest caz va fi o piedică în funcționarea cablului, rămâne decizia să rămână la persoana care face măsurătorile.
În exemplul prezentat, linia măsurată include o bobină de lansare de 159 de metri lungime cu un conector SC/APC și 31 de metri de de cablu. Pentru o lungime de undă de 1310 nm, măsurarea nu include evenimente - OTDR-ul nu detectează conectorul bobinei de lansare (datorită reflectanței sale foarte scăzute și atenuării compensate de câștigul aparent la sudarea fibrelor în diferite standarde), nici nu detectează diferite anomalii la cablul instalat. Este vizibilă întreaga linie cu o lungime totală de 190 de metri. Același traseu măsurat la lungimea de undă de 1550 nm arată un eveniment clar de atenuare de 0.585 dB la o distanță de 174 m de OTDR. Aceasta macro-îndoire a fibrei este ca o consecință a deteriorării cablului. Știind că bobina de lansare este de 159 m, se poate determina cu precizie locația avariei - va fi al 15-lea metru al cablului instalat.
Backbone de rețea modern.
O rețea de 10 Gbps este o rețea de calculatoare care permite transmisia datelor la viteze de până la 10 Gbps. O astfel de lățime de bandă mare este utilizată în prezent în întreprinderile mari, centrele de date și laboratoarele de cercetare. Permite schimbul de cantități mari de date într-un timp foarte scurt, ceea ce este deosebit de important pentru aplicații precum PC-uri în cloud, transmisia video de înaltă calitate sau transferul unor cantități mari de date științifice.Un backbone este adesea utilizat pentru a transfera date între diferite departamente din cadrul unei companii, între sucursalele unei companii sau între locații diferite. Această capacitate este necesară pentru a permite videoconferințele, managementul eficient, derularea proceselor de vânzări și proiecte, permițând companiei să opereze mai eficient.
În cazul unei rețele de bază, fiecare dintre cazuri utilizează fibre optice ca mediu principal de transmisie. Un aspect important este că dispozitivele active suportă modulele SFP. Small Form-factor Pluggable (SFP) cu o capacitate de 10 Gbps. Astfel de porturi în dispozitive sunt etichetate SFP+ (în multe dispozitive, sloturile SFP+ permit, de asemenea, conectarea cu module SFP de 1 Gbps).
Rețeaua de mai jos este construită cu un router și trei switch-uri de rețea diferite. Primul switch este un TP-Link TL-SX3008F 8xSFP+ N30121, care este cel mai important dispozitiv din rețea. Este responsabil pentru comutarea pachetelor (viteza de transfer a pachetului pentru acest dispozitiv este de 119.04 Mp/s) cu o lățime de bandă totală de 160 Gbps. Două switch-uri sunt conectate la acest dispozitiv prin porturi optice: N30113 este responsabil pentru conectarea AP-urilor, în timp ce N30112 conectează calculatoarele și alte dispozitive de rețea.
Rețea bazată pe switch SFP+.
Instalarea apleturilor pe un monitor de videointerfon IP Hikvision.
Monitoarele de videointerfon DS-KH9310-WTE1(B) G74009 și DS-KH9510-WTE1(B) G74011 care folosesc sistemul de operare Android pot instala până la 5 aplicații externe tip .apk. Acest lucru face posibilă operarea a mai multor sisteme diferite cu monitorul de la intrare. Aplicația pentru monitor poate fi încărcată folosind software-ul iVMS-4200. Pentru a face acest lucru, după adăugarea monitorului în software, mergi la fila: Control Acces - Interfon Video - Software aplicație, selectează monitorul și folosește fila de Încărcare Software aplicație pentru a indica fișierul cu extensia .apk salvat anterior pe disk.Încărcarea fișierului *.apk pe monitorul DS-KH9310-WTE1(B) G74009 folosind aplicația iVMS-4200 v 3.11.0.5.
Amplificatoar de canal pentru DVB-T2.
Problema cheie în transmisia programelor digitale de televiziune terestră DVB-T2 este recepția multiplexurilor cu diferențe de nivel mari. În timp ce în sistemele mici (cu 5-10 prize) o astfel de diferență, deși nu este recomandată, de obicei nu este o problemă, în cele mai mari, în care diferența de nivel la intrare este crescută prin modificarea atenuării cablurilor împreună cu frecvența, poate provoca pierderi de semnal într-o parte a sistemului. Acest efect poate fi eliminat folosind amplificatoare de canale. Rolul unui amplificator este acela de a amplifica selectiv unul sau, în cazul receptării programelor digitale, mai multe canale de televiziune. Acest lucru înseamnă că canalul dorit este amplificat la cel mai înalt grad, iar celelalte sunt atenuate.DIPOL oferă 2 amplificatoare de canale fără concurență în ceea ce privește calitatea și prețul: modelele PA320TP R82513 și PA420T R82516 TERRA. Un avantaj incontestabil al amplificatoarelor este un circuit echipat cu funcția de control automat al câștigului (AGC) și un filtru de undă (SAW) ultra-selectiv pentru 20 de trasee de canal.
Configurarea amplificatorului trebuie făcută printr-o aplicație TerraNet application.
Capabilitățile aplicației și metodele de configurare ale amplificatoarelor de canal Terra sunt prezentate în detaliu în videoclipul de mai sus.
Suport pentru un LNB secundar pentru antena de satelit DIPOL DPL-120 cm permite instalarea a două LNB-uri pe o antenă de satelit. | ||
Stație audio interioară fără ecran DS-KH6000-E1 pentru sistemul IP videointerfon Hikvision G74033 este o stație audio interioară, fără ecran, concepută pentru a funcționa cu sistemele videoportofon Hikvision IP gen. 2-a. Dispozitivul are 9 butoane pentru funcționarea sistemului, dintre care patru pot fi alocate funcții specifice. Panoul este conceput pentru a satisface cerințele de bază ale clienților cu bugete limitate. Stația de interior poate fi alimentată de la o sursă de 12 VDC sau prin PoE (802.3af). | ||
Monitorul de 4,3" DS-KH6100-E1 pentru sistem videoportofon Hikvision IP G74034 este un monitor fără contact proiectat să funcționeze cu sistemele video IP Hikvision din gen. a 2-a. Dispozitivul are 9 butoane pentru funcționarea sistemului, dintre care patru pot fi atribuite funcții specifice. Panoul este proiectat pentru a satisface cerințele de bază ale clienților cu bugete limitate Stația de interior poate fi alimentată de la o sursă de 12 VDC sau prin PoE (802.3af). | ||
Merită citit:
Export de înregistrări pentru DVR-ul Sunell. Înregistrările de la Sunell DVR pot fi extrase în mai multe moduri. Primul este să utilizați interfața locală a DVR-ului - trebuie doar să conectați o unitate flash la dispozitiv. O altă modalitate este să folosești un browser web sau o aplicație CMS...>>>mai multe