Nr. 23/2024 (3 Iunie 2024)
Calculatoarele Google vor încălzi locuințele.
Google a anunțat modificarea unui centru de date din Hamina, Finlanda. Camera serverelor va fi alimentată cu energie regenerabilă, iar surplusul de căldură generat de computere va fi folosit pentru încălzirea clădirilor din apropiere. Energia obținută în acest fel va reprezenta până la 80% din necesarul anual de încălzire al rețelei locale de termoficare. Centrul din Finlanda este deja alimentat în proporție de 97% cu energie fără carbon.Testele au arătat că serverele care furnizează putere de calcul pentru algoritmii de inteligență artificială generează cantități uriașe de căldură. Cantitatea de căldură generată de antrenarea modelului GPT-3 de la OpenAI ar fi suficientă pentru a încălzi aproape cinci sere ce ar putea produce până la un milion de roșii pe an. Lucrările de construcție pentru noua cameră de servere ar putea fi finalizate până în decembrie 2025.
Sistem de supraveghere IP cu utilizarea camerelor bispectrale.
O cameră bispectrală, este o soluție care combină avantajele supravegherii video tradiționale. Permite identificarea persoanelor pe timpul zilei sau al nopții cu ajutorul luminii suplimentare și a imaginilor termice. O cameră termică nu are nevoie de iluminare suplimentară pentru a funcționa corect. Orice obiect cu o temperatură peste zero absolut (0 K = -273,15°C) emite raze infraroșii. O cameră de termoviziune vă va permite să vedeți distribuția temperaturii pe suprafața acestui corp și astfel să detectați oameni și animale fără iluminare suplimentară noaptea și în condiții meteorologice dificile. După conectarea camerei bispectrale la DVR, imaginea de la senzorul de lumină vizibilă și camera termică pot fi adăugate la două canale separate. În plus, este posibil să se facă o fuziune (suprapunere) a imaginilor și, în consecință, să se obțină o imagine termică de mai bună calitate. Camera acceptă, de asemenea, analiza de imagine VCA, care poate fi utilizată pentru a implementa protecția perimetrului.Mai jos, este prezentat un exemplu de sistem de monitorizare cu utilizarea unei camere bispectrale. Sistemul a fost construit cu două camere DS-2CD2043G2-I K03207 și o cameră bispectrală DS-2TD2628-3/QA K04987. Imaginea de la camere este înregistrat pe DVR-ul DS-7608NXI-K1 K22069. Înregistrările sunt stocate pe un HDD WD M89270 de 2 TB. Accesul la sistem din rețeaua externă este asigurat de routerul Mercusys AC12G N2933.
Sistem de supraveghere pentru vilă cu utilizarea camerelor bispectrale
Camerele termale sunt o soluție excelentă pentru monitorizarea zonelor ce necesită un nivel ridicat de detecție, fără iluminare. Modelul descris are o rază de detecție umană de până la 150 m și până la 28 m în cazul funcționării de protecție perimetrală VCA. Funcțiile perimetrice, cum ar fi detectarea intrusului de linie virtuală sau de zonă, pot fi utilizate atunci când se monitorizează intrarea într-o anumită zonă. În cazul locuințelor și proprietăților, aceasta ar putea fi pătrundere într-o zonă neautorizată. Camerele termice pot fi folosite și în alte zone, cum ar fi monitorizarea iazurilor cu pești, gropile de gunoi și depozite sau detectarea incendiilor.
Zona moartă pentru OTDR-ul ULTIMODE OR-20.
Zona moartă este creată atunci când se măsoară orice reflectanță sau eveniment reflectorizant. Într-un sistem de fibră optică, astfel de evenimente sunt de obicei conexiuni. Această zonă este situată în spatele conectorului și include o secțiune a fibrei în care OTDR-ul nu va putea înregistra niciun eveniment (alți conectori, suduri, sau îndoiri ale fibrei etc.).De asemenea, conectorul reflectometrului (OTDR) generează o zonă moartă. Mărimea acestei zone depinde în primul rând de lățimea impulsului de măsurare, de starea și curățarea conectorului din OTDR și de conectorul legat la acesta (ambele ar trebui să fie întotdeauna curățate). Producătorii, atunci când declară dimensiunea zonelor moarte pentru dispozitivele lor, le specifică întotdeauna pentru cel mai scurt impuls de măsurare. Acesta este, desigur, cel mai favorabil caz – zonele vor fi apoi cele mai mici.
Dimensiunea zonei moarte din OTDR-ul Ultimode OR-20 L5830 este de 3 m (zona moartă a evenimentului, adică zona în care OTDR-ul nu va recunoaște un alt eveniment de natură reflectanță, cum ar fi conectorii) și 12 m (zona moartă de atenuare, de ex. unul în care OTDR nu va recunoaște și măsura un eveniment de atenuare, cum ar fi un splice). În cazul unei zone moarte de eveniment, simpla recunoaștere a unui eveniment ulterior nu este același lucru cu măsurarea parametrilor acestuia. Se poate presupune că, pentru ca un conector ulterior să fie măsurat, acesta trebuie să fie în afara zonei moarte de atenuare.
Următoarele reflectograme au fost generate cu un OTDR L5830 prin creșterea lățimii impulsului de măsurare de la 5 ns la 1 μs. Un impuls mai larg crește dinamica OTDR-ului, făcând posibilă măsurarea fibrelor optice mai lungi. Se vede că, pe măsură ce lățimea impulsului de măsurare crește, zgomotul reflectogramei se reduce. Consecința, însă, este o creștere a lățimii vârfului inițial. Această lățime corespunde zonei moarte inițiale.
Mărimea zonei moarte în funcție de lățimea impulsului pentru OTDR-ul Ultimode OR-20 L5830. Pentru impulsuri de 5 și 10 ns, lățimea vârfului este identică (aceasta înseamnă că factorul decisiv aici nu este pulsul, ci electronica în sine) și este de aproximativ 10 metri. Aceste impulsuri pot fi folosite pentru a măsura linii scurte de la zeci până la sute de metri. Pentru impulsuri de 25 ns și 50 ns (măsurând până la maximum câțiva kilometri), dimensiunea zonei moarte nu depășește câțiva metri, pentru a ajunge la aproximativ 20 de metri pentru un impuls de 100 ns. Impulsurile mai lungi, permițând măsurători ale cablurilor de fibră optică de la câțiva metri până la câțiva zeci de kilometri, generează zone moarte ajungând la 50 – 90 m.
Distanța zonei moarte în aval față de dispozitivul de măsurare nu corespunde 100% cu zona moartă generată de orice conector care apare mai departe de-a lungul liniei. Acesta poate depinde de distanța conectorului față de OTDR și, cel mai important, de reflectanța acestuia – conectorii care sunt mai reflectorizați pot genera zone moarte mai mari. Murdăria de pe conectori sau alinierea lor slabă reciprocă va avea un efect negativ și mai mare.
Zonele moarte de OR-20 la diferite valori ale lățimii impulsului – comparația zonelor la conectorul OTDR și la capătul unei fibre de lansare de 160 m lungime – conector tip SC/UPC. Zonele moarte generate de conectorul de la capătul bobinei de lansare sunt mai scurte cu câteva procente.
Trebuie să fiți atenți la configurarea OTDR-ului. Ar trebui să utilizați cele mai scurte impulsuri posibile, dar să oferiți totuși nivelul potrivit de interval dinamic pentru situația specifică. Bobina de lansare este de asemenea importantă. Vă permite să eliminați zona moartă din spatele OTDR-ului, iar acest lucru face posibilă măsurarea parametrilor primului conector din sistem. După cum se poate observa din reflectogramele de mai sus, lungimea unei astfel de fibre, în special la măsurarea celor mai scurte trasee, ar putea fi de 20 m, dar producția bobinei de lansare nu este mai scurtă de 150 m. De asemenea, merită să ne amintim că, luând o măsurătoare de pe cealaltă parte a fibrei, instalatorul are posibilitatea de a vedea evenimentele care au avut loc în zonele moarte în timpul primei măsurători.
Analiză inteligentă a imaginii pentru dispozitivele Sunell.
Similar cu detectarea inteligentă a mișcării, funcțiile de analiză inteligentă a imaginii de la Sunell Camerele se bazează pe algoritmi de deep learning, permițând recunoașterea persoanelor și vehiculelor. Acest lucru, la rândul său, reduce semnificativ alarmele false cauzate de obiecte irelevante. Înregistrările pot fi filtrate rapid pentru a găsi obiectele de interes.Sunt disponibile următoarele funcții de detectare:
- intruziunea
- trecerea unei linii
- trecerea a două linii
- mersul pe jos
- conducerea pe contrasens
LNB optic TERRA LWO102.
În cazul unui traseu cu fibră optică, dimensiunea unității în care este implementat sistemul este irelevantă. Semnalul poate fi transmis pe sute de metri sau chiar zeci de kilometri fără regenerare. Pentru clădirile mari, acest lucru va simplifica foarte mult magistrala sistemului. Un sistem convențional, bazat pe cupru, permite ca semnalul să fie transmis pe câțiva zeci de metri. Această distanță poate fi mărită prin utilizarea amplificatoarelor, deși și aceasea au unele limitări (precum și costurile de implementare și operare).Echipamentul TERRA pentru sistemele TV/SAT din blocurile de locuințe utilizează cablu de fibră optică și tehnologia PON (Passive Optical Network) este o alternativă excelentă la sistemele tipice bazate doar pe cabluri coaxiale. PON este o tehnică care utilizează numai infrastructură pasivă (cablare cu fibră optică, splittere optice) la secțiunea transmitter(convertor optic) – receiver.
Exemplu de sistem de fibră optică care utilizează un convertor optic LWO102 4F31 E A3033 cu putere de +4 dBm pentru distribuția semnalului de satelit DVB-S2X/S2/S în fibră singlemode la o lungime de undă de 1310 nm. O gamă largă de receptoare optice TERRA permite implementarea de instalații de televiziune bazate pe multiswitch-uri tradiționale, dSCR/Unicable, precum și instalații hybrid.
Conector rapid cu gel Scotchlok UY2 /100 buc/ E42211_100 vă permite să conectați cablurile fără dezizolare. Conectează 2 conductori cu un diametru de 0.4 până la 0.9 mm (0.8 până la 2.08 mm cu izolație). Conectorii sunt umpluți cu petrogel pentru a proteja împotriva umezelii și coroziunii. Pachetul contine 100 de bucati. | ||
Cablu cat.6 cu gel NETSET BOX F/UTP PE /500m/ E1613_500 este un cablu torsadat de calitate superioară, conceput pentru realizarea sistemelor profesionale de exterior. Mantaua exterioara este realizată din polietilenă (PE) rezistentă la radiațiile UV si umiditate. Centrul cablului este umplut cu gel, și împiedică pătrunderea longitudinală a apei în cablu. Cablul este proiectat pentru instalare îngropată sau în canale de cablu. | ||
Doză neagră DS-1260ZJ Hikvision Cutia de joncțiuni M5716B este proiectată pentru camerele din seria HIKVISION DS-2CD26xxF, DS-2CE16C5T-VFIR3, DS-2CE16D5T-AVFIT3. Puteți ascunde conexiunile prin cablu, balunuri video etc. | ||
Merită citit:
Cum să identificați defectele unui cablu de fibră optică? Cablurile FTTH instalate în blocuri sunt frecvent expuse la deteriorare. Acest lucru se datorează faptului că de obicei sunt trasate împreună (pe hol, într-un canal de cablu) cu alte cabluri (cablu torsadat, cablu coaxial), printre care și cablul de fibră optică care este cel mai vulnerabil la deteriorare. Problema cu cablul de fibră optică plat folosit în sistemele FTTH este că este rezistent la zdrobire și întindere, în timp ce dacă raza minimă de îndoire este depășită, riscul de fractură a tijelor FRP din interior crește semnificativ, iar acest lucru duce la îndoire excesivă și chiar ruperea fibrelor optice...>>>mai multe
Nu întotdeauna un cablu deteriorat va însemna fibre complet rupte și capătul liniei măsurate. Măsurați întotdeauna un cablu suspectat deteriorat cu un semnal la două lungimi de undă: 1310 nm și 1550 nm.