Săptămânalul DIPOL - TV, SAT TV, CCTV și WLAN

Nr 7/2016 (15.02.2016)

Modem fotonic pentru comunicații în spațiu cosmic.

Oamenii de știință de la NASA anunță planurile pentru primul modem fotonic din lume. Acesta va fi parte a programului LCRD (Laser Communications Relay Demonstration) axat pe crearea de conexiuni de date de mare viteză, prin utilizarea de lasere, între dispozitivele aflate în spațiu și cele de pe pământ. Sistemele de comunicație pe bază de lasere au fost identificate ca fiind foarte promițătoare ca tehnologie, acestea fiind capabile de a transmite un volum de date mult mai mare (10-100 de ori) cu consum redus de energie și componente mult mai ușoare în comparație cu sistemele radio. Teste pentru acest tip de conexiune au fost deja efectuate, datele record fiind înregistrate la începutul anului 2013. Rezultatele proiectului LLCD (Lunar Laser Communication Demonstration), pentru transmisia de date între Pământ și Lună (cca. 400.000 km), au fost de 622 Mbps (download) și 19,44 Mbps (upload), realizare ce a depășit cu mult capacitățile unui sistem de transmisie de date prin unde radio.
Ilustrație a sistemului de transmisie de date pe bază de unde laser între Pământ și Lună din cadrul proiectului LLCD - Lunar Laser Communication Demonstration.
(sursă: nasa.gov)
Modemul fotonic va fi instalat pe un satelit în orbita joasă a Pământului și este menit sa funcționeze ca stație releu între Pământ și spațiu cosmic. NASA a decis să dezvolte dispozitive bazate pe fotoni (procesor fotonic cu laser și alte componente integrate într-un singur chipset).
Proiectul unei stații releu cu modem fotonic.
(sursă: nasa.gov)
NASA folosește frecvențe radio pentru comunicații extraterestre din 1958. Noul sistem de comunicații va fi testat în spațiul cosmic începând cu 2019.

Funcția anti-ceață în camerele IP Hikvision.

Camerele Hikvision oferă o gamă largă de funcții de procesare a imaginii. Funcția anti-ceață este una din cele mai folositoare și interesantă funcție încorporată în camerele din seriile 4 și 6, cât și în majoritatea camerelor PTZ. Îmbunătățesc calitatea imaginii în prezența unor condiții meteo dificile cum ar fi ceața. După activare, camera analizează contrastul imaginii și profunzimea din diferite puncte ale scenei supravegheate. Pe această bază, se creează un filtru digital care îmbunătățește detaliile imaginii, în mod normal abia vizibile sau invizibile chiar și pentru ochiul uman, datorită ceții. În acest mod, imaginea procesată digital este semnificativ mai bună decăt cea originală.
Comparație a imaginilor de pe o cameră Hikvision luată pe timp de ceață densă, în partea stângă - fără prelucrare suplimentară, în dreapta - cu funcție anti-ceață.

Camere cu imagine termică de la Sunell.

Camera termică cu infraroșu SN-TPC4200KT/F K1606 face parte din topul celor mai bune camere de acest tip. Detector infraroșu de înaltă calitate, algoritmi proprii pentru procesarea datelor plus o generație nouă de lentile cu o transmisie mare de radiație termică, formează baza pentru performanțe excelente în orice condiții meteorologice (ceață, ploaie, etc.). Camera termică poate opera atât pe timp de noapte cât și pe timp de zi, fără o lumină adițională, deci, poate fi foarte ușor de ascuns, devenind practic invizibilă posibililor intruși.
Versiunea firmware "Thermal_V3.5.00R" cât și cele mai recente versiuni utilizează toate mecanismele de detecție termică, setările de prag de temperatură, regiunile de interes, etc. Înseamnă că toate funcțiile pot fi executate fără a folosi un calculator sau aplet adițional. Când camera este conectată la un NVR ce suportă protocolul ONVIF, toți parametrii de temperatură pot fi înregistrați odată cu imaginile captate. După logarea la cameră cu ajutorul unui browser web, utilizatorul va vedea imaginile live cu parametrul de temperatură cel mai crescut. Adițional, utilizatorul poate definii până la cinci zone de interes, cu aceleași caracteristici ca ale ferestrei principale. Cu toate acestea, pragurile și tipuri de alarme de temperatura pot fi setate in mod independent. Implicit, informația celui mai înalt punct de temperatură din fiecare regiune, este afișată pe imagine în colțul din stânga jos. Deasemenea, mesajele de depășire a anumitor praguri de temperaturi vor fi asfișate in imagini.
Adițional, este posibilă utilizarea alarmei de temperatură pentru a controla dispozitivele externe (NVR-uri, sisteme de alarmă, PLC-uri). După conectarea camerei la un NVR și comutarea pe funția de detecție de mișcare, este posibilă monitorizarea unei zone extinse și detecția intrușilor în mișcare cu o singură cameră, fără a fi nevoie de un iluminator IR de mare distanță. Mai jos, exemple de imagini de la o cameră termică.
Imagini de la camera termică cu două moduri de procesare a temperaturii

Izolarea între intrări determină calitatea multiswitchurilor.

Izolarea între intrări este unul din cei mai importanți parametrii ce influențează calitatea și clasa multiswitchului. O izolare bună (>30 dB) practic, elimină diafonia între intrări și astfel previne interferența reciprocă a semnalelor de la fiecare intrare, ceea ce ar putea duce la o scădere a calității semnalului (BER crescut). În caz de izolare inadecvată, câțiva transponderi pot fi recepționați fără probleme, dar recepția de alte canale poate fi instabilă sau chiar să se receptioneze un mesaj de tipul "fără semnal". Acest lucru este cauzat de diferite nivele de semnal ale diferitelor transpondere satelit și risc crescut de interferență în cazul unui nivel inferior.
Multiswitch TERRA MSV-924L (2xSAT+CATV amplificat, 24 ieşiri, telealim., CLASS A)
Multiswitchul TERRA MV-924L R70874
În ceea ce privește izolarea, dispozitivele fruntașe sunt TERRA multiswitches. Garantând nivelul minim de 30 dB, producătorul oferă multiswitchuri cu izolare de peste 35dB. Nivelul izolării este obținut mulțumită asamblării excelente cu componente de calitate înaltă, permițând astfel atingerea nivelelor mari de semnal necesare. Ca exemplu, cu un semnal VL de la un LNB Quatro la nivelul de 75 dBμV și izolatie de 35dB, nivelul de interferență pentru oricare intrare este limitat la 40 dBμV (75 dBμV - 35dB = 40 dBμV). Nivel va fi redus în continuare din cauza atenuarii sistemului de distribuție (cabluri, conectori, prize) și, in final, va fi sub sensitivitatea receptoarelor de satelit.

Internet mobil.

Accesul la internet mobil prin rețelele celulare este un serviciu din ce în ce mai popular. Popularitatea crescută a acestui serviciu printre utilizatori, survine ca urmare a mobilitații, productivității, și costuri reduse. Punctul culminant absolut este tehnologia LTE, ce permite atingerea unor rate de transfer similare conexiunilor la internet prin cablu sau Wi-Fi.
În funcție de operator și transmițător, accesul la internet poate fi bazat pe diferite tehnologii. Tabelul de mai jos listează cele mai populare tehnologii de acces la internet mobil utilizat în infrastructura de operatori de telefonie mobila din Europa și ratele lor maxime de transfer de date.
TehnologieViteză maximă
LTE150 Mbit/s
HSPA+42 Mbit/s
HSDPA21.6 Mbit/s
CDMA9.3 Mbit/s
UMTS (3G)384 kbit/s
EDGE250 kbit/s
GPRS115 kbit/s
Tehnologia LTE este flexibilă atât în ​​ceea ce privește gama de frecvenţe utilizate cît şi lățimea de bandă a canalului. Reţelele LTE pot funcţiona în benzile de frecvenţă de 700 MHz (zone rurale/non-urbane - rază de acoperire mai mare) până la 2.6 GHz (zone metropolitane - capacitate mai mare). Un element important al LTE este reprezentat de tehnologia MIMO (Multiple Input Multiple Output) deoarece aceasta creşte eficienţa transmisiei prin utilizarea mai multor antene la ambele capete ale conexiunii.
Dacă un dispozitiv mobil (modem) este departe de stația de emisie sau este "mascat" de obstacole, comunicarea poate fi îmbunătățită prin conectarea unei antene compatibile. Mai jos vă listăm cele mai populare antene.
Antenă router 4G ATK-LOG ALP MIMO 2x2 (800-3000MHz, 10m, SMA)
Antena ATK-LOG ALP LTE MIMO 2x2 (800-3000 MHz) cu 10m de cablu și mufă SMA - A7054_10
Antenă LTE MIMO TRANS-DATA KPZ 6/8
Antenă 4G LTE ATK-LOG (800-2170MHz, 10m cablu, MIMO, FME)
Antena TRANS-DATA LTE KPZ 6/8 MIMO - A741022
Antena ATK-LOG LTE MIMO (800-2170 MHz) cu 10m de cablu și mufă FME - A7057_10

Media convertoare Ultimode - Diagnosticare.


Ultimode media convertoarele transmite semnale Ethernet, prin intermediul fibrelor optice. Aceste dispozitive "plug and play" nu necesită nici o configurare. În cazul unor probleme, motivul este, de obicei, o parte optică a sistemului.
În cazul în care apare o problemă, primul pas al instalatorului este verificarea indicatorilor LED de pe convertoare, din ambele capete ale legăturii.
  • PWR - alimentare
  • FP - cale optică
  • TP - cale cupru
  • 1000M - modul 1000 Mbps (unele modele)
  • Link/Act - cale optică (în stânga); cale cupru (în dreapta)
  • FDX/COL - Mod Full Duplex
În cazul în care LED-urile indica o problemă cu calea de fibră optică, fibra optică ar trebui verificată cu un tester ex.: L5935. Nici un transfer de lumină vizibilă indică o instalare improprie. Dacă după verificarea cu testerul de fibră optică nu se înregistrează nici o problemă, o examinare mai detaliată este necesară, preferabil folosind un reflectometru.
La final, puteți verifica puterea medie a convertorului optic la ieșire și se va compara cu puterea cuprinsă în fișa de date a produsului.
Media convertorul M-023G L10025 - nivelul de ieșire este -3.46 dBm, nivel compatibil cu cel necesar din gama (-8 ... -3 dBm)

Produse noi

Cheie Satel APT-100 (ABAX) bidirecțională pentru control de la distanță G2684 este conceput pentru operare ca parte a sistemului bidirecțional cu control de la distanță ABAX. Cheia poate fi atribuită oricărui utilizator al sistemului (cu excepția serviceului).
RouterBoard Mikrotik 750GL (switch gigabit 5 porturi, alimentator incl.)
RouterBoard Gigabit 750Gr-2 (5p switch, PSU incl.) N24761 permite utilizatorilor sa creeze reţele profesionale bazate pe rutare statică sau dinamică. Opţiunile de firewall şi queuing, permit managementul lăţimii de bandă.
Carcasă metalică de exterior Kubiak  PSH 500x300x150 IP65
Carcasă metalică de exterior Kubiak PSH 500x300x150 IP65 R90608 este ideală pentru instalarea aparaturii in zone cu condiții meteorologice dure. Cutia poate fi folosită în zone unde etanșeitatea și durabilitatea sunt o necesitate. Perfectă pentru montarea echipamentelor pentru antene sau rețele IP.

Merită citit:

Rețele Wi-Fi profesionale în clădiri. DIPOL a extins gama de produse cu tehnologie Wi-Fi cu AP-uri TP-LINK din seria EAP. Acestea conferă flexibilitate și soluții securizate pentru implementarea rețelelor Wi-Fi, fiind foarte ușor de instalat și gestionat. AP-urile pot fi montate foarte ușor pe pereți sau tavan. Configurarea WLAN și gestionarea sunt simplificate prin apletul centralizat de management. Dispozitivele TP Link EAP furnizează, de asemenea, portalul captiv și management automat RF, ceea ce le face ideale pentru mediile de afaceri cu înaltă densitate, cum ar fi Campusuri, Hoteluri, Birouri, etc...
>>>more
Un exemplu de desfășurare a punctelor de acces EAP
Noua serie de multiswitchuri TERRA - Net9