Săptămânalul DIPOL - TV, SAT TV, CCTV și WLAN

Nr.13/2016 (28 martie, 2016)

Călătorii între capitalele europene în 10 minute?

Hyperloop, un proiect de transport de mare viteză, o combinație între un tren și un avion. Potrivit viziunii multimiliardarului american Elon Musk, o capsulă specială se va deplasa într-o țeavă cu o presiune foarte scăzută - numai 1% din valoarea normală a atmosferei. Ca urmare, rezistența aerului este aproape complet eliminată. Vehiculul se deplasează fără a avea contact cu solul, folosind levitația magnetică și perne pneumatice.
Inițial proiectul avea să fie implementat numai in Statele Unite pe ruta Los Angeles - San Francisco. Se pare, totuși, că aceste trenuri vor circula și în Europa. Guvernul Slovac a semnat un acord cu "Hyperloop Transportation Technologies" pentru a "explora construirea unei Hyperloop local", ce va conecta trei capitale Europene, ex. Viena, Bratislava și Budapesta.
Viziuni cu călătorii rapide în capsule au generat entuziasm în rândul oamenilor de știință și inginerilor pentru o lungă perioadă de timp. În 2013, Elon Musk a început procesul de punere în aplicare a unei astfel de viziuni în viață și există multe indicii că acesta va fi un succes.
Timpul prospectat al unei calatorii depășește orice imaginație. Ruta de 56 de kilometrii de la Bratislava la Viena poate fi parcursă în 8 minute și distanța de 160 de kilometrii dintre Bratislava și Budapesta numai cu 2 minute mai mult. Hyperloop poate conecta deasemenea Bratislava cu Kosice, al doilea cel mai mare oraș din Slovacia. Distanța de 400 de kilometrii ar fi parcursă in numai 25 de minute (cu mașina ar dura in jur de 4 ore și jumătate).
Conform ipotezelor preliminare, sistemul de transport va fi plasat in întregime pe stalpi. Acesta va consta în principal dintr-un tub, creând astfel o pistă pentru o capsulă cu capacitate de 28 de persoane și va rula la o viteză de aproximativ 1200 kilometri pe oră. Pasagerii vor avea o poziție semi-întinsă pe scaune, fără a avea posibilitatea să se plimbe prin capsulă. Priveliștile frumoase afișate pe pereți vor adăuga varietate călătoriilor cu acest mijloc de transport. Așteptăm cu nerăbdare prima călătorie!

Camere tip PTZ în sisteme CCTV analog.

Camerele rotative sunt o componentă importantă a sistemelor de supraveghere video. Camerele PTZ pot, pe lângă rotația în plan orizontal (pan), să ajusteze deschiderea atât prin rotație verticală (tilt) cât și zoom optic sau digital. Din punctul de vedere al operatorului, o caracteristică importantă a unei astfel de camere este latența, ex.: decalajul dintre mișcarea joystick-ului și schimbarea imaginii de pe monitor, care este suma întârzierii între reacția camerei și întârzierea în afișarea noii imagini pe monitor. Camerele analog PTZ, datorită procesării simple a semnalului, au timpi de latență mici, în mod normal imperceptibili, ceea ce le face "ușor de utilizat" pentru operatori.
DVR 16 canale HD-TVI Hikvision DS-7216HGHI-SH/A (1080p, 12fps, H.264, HDMI, audio 4/1, alarma 16/4)
În plus, camerele PTZ cu standard HD-TVI pot fi instalate foarte ușor. Nu mai este nevoie de cablul suplimentar pentru transmisia semnalului RS-485, totul se transmite prin cablul coaxial.

Seturi promoționale cu un DVR Hikvision și mai multe camere.

Compania Hikvision introduce o promomție adresată instalatorilor de sisteme CCTV. Din martie 22 până în 21 mai 2016 instalatorii pot cumpăra seturi promoționale la prețuri speciale, fiecare compuse dintr-un DVR și două sau patru camere. Mai jos lista de seturi disponibile:
Set Nr.
CodDVR 
CamereNumărul de camere în set
1M7701DS-7204HGHI-SHDS-2CE16D1T-IR4
2M7702DS-7204HGHI-SHDS-2CE56D1T-IRM4
3M7703DS-7208HGHI-SH/ADS-2CE16D1T-IT34
4M7704DS-7208HGHI-SH/ADS-2CE56D1T-IT34
5M7705DS-7216HGHI-SH/ADS-2CE16D1T-VFIR32
6M7706DS-7216HGHI-SH/ADS-2CE56D1T-VFIR32
7M7707DS-7208HGHI-SH/ADS-2CE16D1T-IR4
8M7708DS-7208HGHI-SH/ADS-2CE56D1T-IRM4
9M7709DS-7216HGHI-SH/ADS-2CE16D1T-IR4
10M7710DS-7216HGHI-SH/ADS-2CE56D1T-IRM4
Ca exemplu, setul promoțional Nr.2 compus din DVR M75204 DS-7204HGHI-SH și patru camere M7508 DS-2CE56D1T-IRM poate fi recomandat pentru supravegherea unei case mici. Camerele cu rezoluție mare (1920x1080 pixeli) redau imagini de înaltă calitate cu detalii excelente. Mulțumită lentilelor cu deschidere largă, pot monitoriza o întreagă incăpere. Camerele sunt mici și estetice, potrivite pentru aplicații în interior. În același timp, acestea îndeplinesc cerințele de protecție IP66, astfel încât aceleași camere pot fi, de asemenea, instalate în afara casei. În cazul unei case mai mari sau necesitatea unui număr mai mare de camere, setul adecvat este cu un DVR-ul M7708 cu 8 intrări, sau DVR-ul M7710 cu 16 intrari. Numărul de camere video suplimentare, care ar trebui să fie cumpărate separat depinde de nevoi și este limitat doar de numărul de intrări în DVR.

Camerele IP Sunell - cuntrolul ieșirii de alarmă la detecția de mișcare.

Camerele IP Sunell cu ieșiri de alarmă pot fi configurate astfel încât alarma să fie declanșată de detecția mișcării în zona monitorizată. Această funcție poate fi utilizată de exemplu, pentru controlul iluminatului, pornirea de semnalizare optică sau acustică, sau trimiterea de informații despre eveniment oricărui sistem. Pentru a utiliza această opțiune, utilizatorul trebuie să se conecteze la cameră prin intermediul unui browser web pentru configurare.
Camară Dome IP antivandal Sunell SN-IPV54/14UDR/V (2MP, IK10, 2.8 -12mm, 0.05 lx, IR până la 20m)Sursă de alimentare 12V/1A/5.5 (pentru camere CCTV)
Contrului iluminatului cu ajutorul ieșirii de alarmă a camerei IP Sunell, declanșat de detecția de mișcare.
Configurarea începe în submeniul Alarm -> Motion detection alarm. Utilizatorul trebuie să activeze alarma de detectare a mișcării, împreună cu perioadele active (program). Următorul pas este accesarea ferestrei Alarm In/Out, selectați ieșirea de alarmă corespunzătoare și modul de funcționare (continuu sau puls), și setați perioada de pornire pentru modul continuu (0-999999 ms) sau pentru a regla parametrii de puls.

Sistem de transmisie satelit într-un bloc cu 4 scări.

Instalațiile multiswitch în clădiri rezidențiale trebuie să fie proiectate cu grijă. În calcule, parametrii de intrare sunt: topologia rețelei, tipul și numărul de multiswitchuri, tipul cablului folosit (atenuare) cât și lungimea secțiunilor de cablu. Proiectantul trebuie să selecteze componentele sistemului, astfel încât nivelurile de semnal în toate prizele de antenă sunt în limitele recomandate.
Mai jos prezentăm un desen al unui astfel de sistem creat cu utilizarea software-ului SatNet. Sistemul pentru un bloc rezidențial cu 64 de apartamente pe 4 etaje și 4 scări este bazat pe multiswitchuri de la TERRA din seria MV-9XX cu carcasă turnată în matriță fiind astfel ecranat mai eficient (clasa A). Liniile de semnal sunt împărțite pentru subrețeaua din fiecare scară cu utilizarea de splitere SAT/TV și tapuri SAT/TV cu niveluri de atenuare adecvate.
Dispunerea sistemului: linia de 9 cabluri de la antena, amplasată pe acoperișul clădirii, la amplificatorul localizat în partea superioară a scării din exterior, apoi este condus în jos prin canalul de cablu vertical la nivelul subsolului, divizat și a condus pe orizontală către alte scări. Fiecare scară este dotată cu cutie montaj ce conține splitere/tapuri și multiswichul MV-916L R70866 pentru transmisia semnalului către prizele din apartamentele de pe scară.

Rețele wireless în depozite mari.

Diferențiem între două tipuri de depozite, unele cu propagare radio uniformă, deobicei cu rafturi de mică înălțime, și cele cu rafturi foarte înalte care împiedică propagarea undelor radio. În primul caz se recomandă montarea în centrul locației a unui singur AP de putere mare, de exemplu TP-LINK EAP110 N2562.
În cazul doi vom lua în considerare localizarea obstacolelor din calea undelor radio. Aici vom folosi un număr mai mare de access pointuri TP-LINK EAP120 N2564. Numărul și amplasarea echipamentelor se aleg prin experimente. Pentru că toate echipamentele formează o sinfură rețea, nu va mai fi nevoie ca echipamentele să se relogheze în rețea la trecerea de pe un AP la celălalt. Ceea ce diferențiază APurile TP-LINK EAP120 N2564 de alte echipamente este softwareul de control EAP ce permite configurarea și managementul centralizat al unei rețele wireless compusă din mai multe echipamente EAP (prin browser). Alte funcții ale EAP sunt monitorizarea traficului, analiza grafică a acestuia și posibilitatea de update de la distanță a echipamentelor simultan.
Punct de Acces Wireless TP-LINK TP-LINK EAP120 (N, 300Mbps, PoE 802.3.af)Punct de Acces Wireless TP-LINK TP-LINK EAP120 (N, 300Mbps, PoE 802.3.af)Punct de Acces Wireless TP-LINK TP-LINK EAP120 (N, 300Mbps, PoE 802.3.af)
Schema de utilizare a mai multor APuri TP-LINK EAP120 N2564 într-un depozit mare

FTTH - folosirea cablurilor universale și indoor.

Clădirile sunt deobicei conectate la infrastructura de fibră optică prin cabluri universale, umplute cu gel și protejate împotriva radiațiilor UV. Chiar dacă aceste cabluri sunt LZOH și pot fi instalate în clădiri, se preferă totuși trecerea la un cablu de interior din cauza lipsei gelului (ce face munca de curățare a cablului mai simplă) și a posibilității de îndoire.
Trecerea de la un tip de cablu la altul se face exclusiv în cutii de interconectare FTTH care fixează cablurile și protejează spliceurile.
(foto: Ultimode L5408).
Costul cutiei este relativ mic și la o eventuală expansiune a rețelei în clădire va fi mult mai simplu de pus în practică. Astfel nu vor mai fi probleme cauzate de gel și cablul cu fibre G.657A2 permite o instalare mai simplă datorită elasticității acestuia.

Produse noi în oferta Dipol

Injector text în imagine FG-50HD (compatibil AHD, HD-CVI, HD-TVI, CVBS/PAL)
Injector text în imagine FG-50HD M1725 face legătura dintre terminalele de plată (POS) şi camerele de supraveghere, inserând date despre tranzacţiile efectuate pe POS în imaginile video. Pentru semnalul video, FG-50HD acţionează ca un dispozitiv de trecere, cu intrare şi ieşire video. Dispozitivul pentru inserarea textului poate afişa datele de pe un POS sau casă de marcat pe ecranul de supraveghere. Inserterul poate fi folosit în sisteme de supraveghere cu următoarele standarde video PAL, AHD, HD-CVI, HD-TVI. Pentru HD suportă atât rezoluţii de 720p cât şi 1080p.
Sursă stabilizată 12V/100mA
Sursă stabilizată (230VAC/12VDC, 100mA, 2.1/5.5) D0358 a fost proiectată pentru echipamente ce se alimentează la 12 VDC şi au un consum mai mic de 100 mA. La capătul cablului se află o mufă tip DC.
Patchcord UTP cat5 (0.25m, albastru)
Patchcord UTP cat5 (0.25m, albastru) J20001 Acest patchcord albastru cu lungime de un sfert de metru (0.25 m) şi conectori RJ45 (8P8C) este utilizat pentru conectarea computerelor sau a altor dispozitive la reţeaua Ethernet locală.

Merită citit:

Cabluri UTP cu gel - sfaturi pentru instalatori. Cablurile torsadate sunt folosite în special pentru transmisia semnalelor în sistemele de telecomunicaţii şi reţelele de calculatoare. Au cea mai mare răspândire în telefonia analogică şi reţelele Ethernet. Aceste cabluri au în componenţă cel puţin o pereche de conductori...>>>articol complet
Producătorul cablului UTP NETSET BOX U/UTP Cat. 5e E1410_305 garantează stabilitatea parametrilor din "Specificaţii" pentru cel puţin 15 ani, doar în condiţiile care cablul a fost ambalat, transportat, instalat şi folosit conform normelor europene (printre altele: E-79100 şi EN 50174-1), în condiţiile de mediu permise (vedeţi "Specificaţii").
Modulator DVB-T Signal-400 (COFDM, HDMI)
Modulator Signal 400