Nr 41/2015 (14.12.2015)
LiFi în curând in case?
O companie Estoninana, Velmenni, a testat practic soluțiile lor LiFi în medii reale. Ei au testat link-uri de 1 Gbps care funcționează în birouri. Potențialul acestei tehnologii este imens, astfel oamenii de stiinta acum au reușit să atingă, în condiții de laborator, rate de transfer mult mai mari - conexiuni duplex pe distante de 3 metri cu rată de transfer 224 Gbps (6 x 37.4 Gbps) pentru fascicule cu lățime de 60° și 112 Gbps (3 x 37.4 Gbps) pentru cele de 36°.Li-Fi este o tehnologie de transmisie de date de mare viteză, fără fir, schimbul de date facându-se prin lumina vizibilă (VLC)
(sursă: extremetech.com)
(sursă: extremetech.com)
Potențialul este mult mai mare decât cele mai recente realizări ale standardului wireless 802.11 ac (mai mulți Gbps), un alt avantaj constă in consumul de energie foarte redus (funcția poate fi atașată ca o caracteristică in plus becurilor cu tehnologie LED). Cu toate acestea, modul practic de implementare a tehnologiei Li-Fi pare destul de lung - pentru cele mai bune rezultate, echipamentul ce comunică prin lumina vizibilă, ar trebui să fie instalat în puncte fixe, fără interferențe cauzate de reflecții sau umbre. Aceste condiții există, în general, în cazul echipamentelor staționare, cum ar fi televizoarele, imprimantele, etc.
Transmisie de date fără fir folosind lumina ca și transmițător - Li-Fi (Light Fidelity) - tehnologia a fost prezentată prima dată în 2011 de Profesorul Harald Haas de la Universitatea din Edinburgh. Folosind un LED, el a reusit sa obțină un transfer de 10 Mbps, suficient pentru a transmite, in mod stream, un video HD la un calculator. În acel an, o viteză de 3 Gbps a fost atinsă de Institutul Fraunhofer Heinrich Hertz din Germania și în o altă cercetare facută prin proiectul Ultra Parallel Visible Light Communications, dezvoltat de o colaborare a universitaților din Oxford, Cambridge, Edinburgh, St. Andrews și Strathclyde, sa reușit atingerea unei viteze de 10 Gbps. Li-Fi ar trebui să permită crearea de rețele de telecomunicații de mare viteză, cu proprietăți similare rețelelor Wi-Fi. Acesta poate fi utilizat în locuri unde undele radio sunt interzise, nedorite sau nu sunt fiabile, cum ar fi camerele de comandă, în avioane, fabrici, etc.
Sistem multiswitch pentru 158 de apartamente în Poznan, Polonia.
Mai jos vă prezentăm sistemul de distribuție TV/satelit dintr-un bloc cu două scări din Poznan. Sistemul pune la dispoziția abonaților posturi TV de pe sateliții Hotbird 13.0E și Astra 19.2E, precum și televiziunea terestră digitală și posturi de radio. Sistemul a fost proiectat și instalat de firma GK-Elektro.Sistemul de distribuție include un amplificator Terra SA-901 R70901 cu 9 intrări, care are şi funcţia de a alimenta celelalte echipamente din sistem. Magistrala, de 9 cabluri, care merge la multiswitchurile MSV este împărţită cu ajutorul unui tap din gama SS-9XX. Înainte de a ajunge în reţea, semnalul TV terestru și radio este amplificat și egalizat de un set de amplificatoare TERRA at440 R82511 și TERRA ma400 R82520.
Vedere a multiswitch-ului MSV-916 R70866. Acesta este telealimentat din amplificatorul SA-901, astfel poate fi montat oriunde, nemaifiind necesară o sursă de alimentare locală
Când să folosesc o antenă externă pentru modemul 3G/LTE?
Dacă telefonul dvs. afişează valori de semnal sub -85 dBm sau dacă aveţi mai puţin de 3 din 5 liniuţe, atunci ar trebui luată în considerare amplificarea semnalului cu o antenă externă. Un alt motiv ar fi dacă semnalul din casă variază foarte tare.Pentru a alege antena potrivită trebuie să:
- contactaţi furnizorul de servicii internet şi aflaţi tipul de reţea din zona dvs. (GPRS, EDGE, CDMA, 3G, HSPA+, LTE) precum şi banda în care este furnizat (450, 900, 1800, 2100 MHz),
- aflaţi locaţia celui mai apropiat turn,
- aflaţi tipul de conector al modemului (pigtailuri disponibile),
- găsiţi antena potrivită cu ajutorul acestui ghid.
Diagnosticarea legăturilor optice.
Începătorii din domeniul optic ezită să achiziţioneze echipamente profesionale pentru măsurarea conexiunilor optice. Oricum, o sursă laser stabilă www.dipolnet.ro/L5825.htmpower metru optic* pot da, în cele mai multe cazuri, un răspuns clar la întrebarea "de ce nu merge?".Echipamentele se conectează la ambele capete ale fibrei optice și permit determinarea precisă a atenuării acesteia. În cazul unui defect, instalatorul poate măsura fiecare parte a traseului optic pentru a determina care dintre acestea este sursa defectului.
Măsurarea atenuării fibrelor este necesară atunci când cablarea va fi folosită de diferiți funizori de servicii prin fibră optică. În funcție de tipul de servicii oferite, atenuarea fibrelor poate fi un factor decisiv în implementare, de exemplu pentru servicii tip PON pentru internet și televiziune.
Modul de comunicație TCP/IP (SSL) de la ROPAM.
Firma ROPAM a lansat un modul de comunicație TCP/IP (AP-IP) ce permite controlul și managementul centralei de alarmare OptimaGSM G7005 printr-un browser. Setul de OptimaGSM și modul AP-IP este prima soluție cu server web (HTML5) incorporat disponibilă pe piață, dedicată celor ce doresc să aibă control deplin și sigur asupra sistemelor proprii. Siguranța este garantată de conexiunea SSL, utilizatorul nu trebuie să instaleze alte programe și poate folosi orice browser. Pe lângă HTML5, modulul AP-IP suportă și controlul prin appleturi instalate pe Android, IOS, și Windows Mobile. Firma ROPAM a pus la dispoziția publicului un modul AP-IP pentru oricine dorește să se familiarizeze cu funcționalitatea sa. Pentru a accesa modulul, utilizatorul trebuie să:- deschideți un browser și introduceți următoarea adresă: http://ropam.net/ sau http://91.222.119.11/,
- confirmați eroarea de certificat SSL,
- introduceți datele de logare:
- Cod utilizator (4 cifre): 5555
- parolă applet TCP/IP (16 cifre):1234567890123456
- click pe butonul "Login:",
- cunoașteți interfața ca utilizator cu drepturi depline ale sistemului OptimaGSM (control armare/dezarmare a 4 zone, control ieșiri, monitorizare a unei camere video PAL (via FGR-4, KAM.1), vizionare jurnal etc).
Teleconferințe cu ajutorul camerelor IP.
Multe firme tind să folosească soluții de teleconferință pentru activități de training sau negocieri pentru a economisi timp și bani care altfel ar fi cheltuiți pe transport și cazare. Camera IP DS-2CD2432F-IW K1716 este soluția perfectă pentru videoconferințe. Cerințele minime pe cealaltă parte fiind un calculator cu cameră și cască cu microfon pe care să fie instalat programul iVMS-4200 sau camera IP să fie accesată direct din browser. Camera se poate conecta wireless (Wi-Fi, IEEE802.11 b/g/n) sau prin cablu de rețea. Calitatea maximă de transmisie este de 3 megapixeli la 20 de FPS. Obiectivul de 3.6 mm are o deschidere de 86 de grade și oferă o vedere de ansamblu a locației în care se filmează. La o conferință cu astfel de camere pot participa până la 6 utilizatori.Camera IP DS-2CD2432F-IW K1716 este soluția perfectă pentru videoconferințe. La o conferință cu astfel de camere pot participa până la 6 utilizatori.
Camera HD-TVI TURBO HD Hikvision DS-2CE16C0T-IT3 M7561 a fost proiectată pentru utilizarea în sisteme CCTV care se bazează pe DVR-uri HD-TVI. Camera oferă imagini video 720p. Cu o sensibilitate de 0.1 lx și cu iluminatorul IR cu o rază de până la 30 m, camera asigură imagini de înaltă calitate în condiții de lumină scăzută sau chiar întuneric total (cu IR). | ||
Amplificatorul Terra SA-91L (class A) pentru Multiswitchuri cu 9 intrări R70901 este desitnat amplificării semnalelor de satelit și a celor terestre DVB-T/Radio într-un sistem de distribuție satelit compus din multiswitchuri cu 9 intrări. Acesta are 8 intrări de satelit și o intrare DVB-T/Radio și permite egalizarea nivelelor de semnal de intrare. Amplificatorul SA-91L R70901 are un filtru LTE pentru eliminarea semnalelor nedorite din banda de 800Mhz (791-862 MHz). | ||
Merită citit:
Cablurile optice din interiorul clădirilor.
Implementarea echipamentelor FTTH bazate pe linii de abonat din fibră optică dispuse în forma de stea sunt, în acest moment, cele mai folosite moduri de instalare a fibrei optice în clădiri. Cele mai mari avantaje al acestei soluții sunt prețul redus și ușurința instalării echipamentului.>>>articol complet...