Săptămânalul DIPOL - TV, Satelit, Supraveghere și Wireles

Nr. 34/2016 (24 Oct. 2016)

Laser cu polimer Polonez.

Primul laser polimer alimentat cu energie electrică din lume a fost conceput de cercetătorii Universității Adam Mickiewicz (UAM) din Poznan. Au demonstrat că polimerii sintetici, elementele de bază ale materialelor plastice, ar putea fi pompați cu curent electric pentru a emite lumină monocromă. Se știa de faptul că unii polimeri erau capabili șă emită unde laser, dar emisiile trebuiau excitate cu lumină intensă de la alte surse, de obicei, alte lasere. Oamenii de știință de la Universitatea din Poznan sunt primii din lume care au demonstrat că un polimer pompat cu curent poate emite o undă laser. Personalul UAM a putut obține emisiile folosind un polimer conductor (polianilină). Acesta este primul polimer conductor obținut în Polonia la începutul anilor 70 de Prof. Jerzy Langer, pe baza analizei structurii unui colorant popular, numit anilin, folosit pentru protejarea meselor din laboratoare. Soluția laserului polimeric concepută de oamenii de știință polonezi este subiect pentru cercetări și analize mult mai ample.
(sursa: scienceinpoland.pap.pl)
Potrivit dezvoltatorilor, în viitor astfel de lasere pot revoluționa domeniul medical și electronic. Procesul de creație a laserului polimer a fost efectuat în Poznan și a durat peste 10 ani. Multe alte laboratoare din jurul lumii au încercat să creeze un laser polimeric alimentat, dar fără succes. Laserele polimerice alimentate vor fi mai ieftine decât laserele actuale. Procesul de producție este mult mai rapid și pot fi folosite extensiv în multe industrii, medicină, învățământ, etc. Oamenii de știință din Poznan spun că este posibilă obținerea de unde monocrome sau policrome - din unde ultra-violete la infraroșu. Acesete proprietăți sunt de o importanță deosebită în cazul laserelor.

Sistem Turbo HD 3.0 - noul standard.

HD-TVI 3.0, cea mai nouă generație de camere Hikvision, dispune de următoarele caracteristici:
  • Iluminatori IR Exir au eficiență ridicată în iluminare și fascicule de lumină potrivite pentru unghiul de deschidere al camerelor.
  • "Black Glass" transmisie a luminii de eficiență ridicată în gama infraroșu, cca. 90% (normal 80%). Ca urmare, cu aceiași parametri ai iluminatoarelor IR, întregul interval de exploatare este mai cuprinzător. Un alt avantaj al acestei soluții este lipsa vizibilității ledurilor IR pe timp de zi.
  • Camerele echipate cu lentile vari-focale sunt de tip motozoom, permițând astfel ajustarea deschiderii camerei de la distanță, din meniul DVRului.
Camera dome Hikvision DS-2CE56F7T-IT3Z (3MP, 2.8-12 mm motozoom, 0.01 lx, IR până la 40m) TURBO HD 3.0
Camera Hikvision TurboHD 3.0 DS-2CE56D7T-IT3Z M7518 are LED-uri IR invizibile și lentile vari-focale cu funcție motozoom

Măsurarea legăturilor optice cu metoda de transmisie.

Măsurătorile de bază ale atenuărilor legăturilor optice, necesare testelor de calificare, sunt bazate pe metoda de transmisie. Cu ajutorul unui power-metru optic și a unei surse laser cu nivel de ieșire predeterminat și o stabilitate mare, instalatorul poate măsura atenuările totale din legătura optică măsurată, inclusiv conectorii. Cu toate acestea, în cazul în care atenuarea măsurată este mai mare decât cea normală, cauza (o sudură incorectă sau un conector, îndoire excesivă, defect de fabricație a cablului, etc.) nu poate fi ușor identificată. Pentru un test atât de amănunțit va fi necesară folosirea unui reflectometru optic.
Folosind metoda de transmisie, instalatorul trebuie să aleagă lungimea de undă corectă - în funcție de fereastra de transmisie în care funcționează legătura sau în funcție de standardele acceptate. Fără cerințe specifice, testele cele mai cuprinzătoare ar trebui să acopere toate lungimile de undă specifice pentru tipul fibrei utilizate, ex. 850 nm și 1300 nm pentru fibrele multimod sau 1310 nm, 1550 nm și 1625 nm în cazul fibrelor singlemode.
Testarea legăturilor optice cu conexiuni în cutii terminale/ODF-uri, necesită calibrarea sistemului de măsurare. În acest sens instalatorul poate folosi două patchcorduri (cu conectori compatibili cu sursa de lumină/powermetru și cadrul respectiv cutia) și adaptor optic compatibil.
Calibrarea sistemului de măsurare
Măsurarea atenuărilor dintr-o legătură optică
În cazul de mai sus, atenuarea legăturii optice este 6.5 dB (nivelul măsurat de putere de -16.5 dBm în comparație cu -10 dBm obținut în timpul calibrării). Majoritatea power-metrelor pot ține minte valoarea calibrării ca punct de referință. În acest caz, un astfel de metru va arăta numai atenuarea segmentului testat (în exemplul de mai sus aceasta va fi de -6.5 dBm).

Funcția de interfon în NVR Hikvision.

Hikvision DS-7604NI-E1/A K22043 este un recorder video IP capabil să monitorizeze și redea imagini în timp real de la patru camere megapixel IP cu 25 de fps de la fiecare cameră. NVR-ul are intrare și ieșire audio ceea ce permite comunicare bidirecțională între operatori sau între un operator și oricine de lângă o cameră cu microfon incorporat sau extern (conectat la intrarea audio a camerei).
Materialul video de la camerele IP plus informația audio bidirecțională sunt transmise conform protocolului IP ca streamuri de date și poate fi ușor distribuit ex. între clădiri (în rețele LAN) sau pe distanțe mai mari (pe Internet). Funcția interfon poate fi folosită de operatori pentru comunicații, pentru intervenții rapide în caz de incidente, etc. Pentru a permite comunicarea, ieșirea AUDIO OUT a NVR-ului trebuie conectată la un difuzor activ (cu amplificare incorporată) și AUDIO IN la un microfon extern compatibil. Dacă monitorul conectat la NVR are boxe incorporate, nu va mai fi nevoie de difuzoare active (monitorul poate fi conectat prin cablu HDMI sau VGA cu cablu audio). Bineînțeles, a doua cameră de control trebuie șă fie deasemenea cu microfon și difuzor. O diagramă ce ilustrează comunicațiile audio între două camere de comandă este prezentată mai jos.
Monitor LCD 19NVR 4 canale Hikvision DS-7604NI-E1/A (25Mbps, SATA, HDMI, alarmă 1/1, audio 1/1)Switch PoE ULTIPOWER 0098af (9xRJ45, 8xPoE 802.3af)Modul audio: MP-6/D (microfon cu ieşire echilibrată) Camera IP Hikvision DS-2CD2142FWD-I (4MP, 2.8mm, 0.01 lx, IK10, IR  până la 30m, Audio IN/OUT, Alarmă IN/OUT)
Folosirea funcției interfon într-un sistem de supraveghere IP

TV prin satelit în hoteluri și alte locaţii.

Headendurile ce transmit canale de satelit după conversia la format digital DVB-T COFDM sunt soluții populare folosite în multe hoteluri. Canalele de satelit pot fi complementare transmisiilor TV terestre sau principala sursă de programe din sistem. Headendurile digitale TERRA pot fi folosite într-o gamă largă de hoteluri sau alte facilități cu un număr diferit camere de acomodare, inclusiv cele cu foarte multe camere. Mulțumită conversiei semnalelor DVB-S/S2 în standard DVB-T COFDM, programele de satelit pot fi recepționate de televizoare normale, în mod similar transmisiilor DVB-T. Mulțumită aceluiași standard DVB-T COFDM, atât transmisiile DVB-T cât și canalele convertite de satelit pot fi transmise cu ușurință către prizele din toate camerele hotelului prin cabluri coaxiale.
Amplificator cu patru canale: Terra at440 (UHF,DVB-T,AGC)
Transmodulator DVB-S/S2 (8PSK, QPSK) - DVB-T (COFDM) TERRA TDX410C
Amplificator patru canale TERRA at440
(UHF, DVB-T, AGC) R82511
Transmodulator TERRA TDX410C R81617
DVB-S/S2 (8PSK, QPSK) - DVB-T (COFDM)

  • Terra at440 R82511, este un amplificator RF cu 4 canale, cu o plajă mare de selecţie, cu abilitatea de a filtra, amplifica şi egaliza emisia a patru multiplexe digitale (DVB-T) în bandă UHF. Fiecare secțiune independentă, din cele patru, poate amplifica un multiplex DVB-T diferit. Fiecare cale este echipată cu control automat de câștig (AGC) si filtre ultra selective (SAW). Funcția AGC asigură egalizarea automată a nivelelor de semnal la 82 dBμV (pentru niveluri de semnal din intervalul 50-75 dBμV).
  • Transmodulatorul TDX410C R81617 este folosit pentru recepția semnalelor DVB-S/S2 (8PSK/QPSK), selecția canalelor dorite dintr-un transponder și retransmisia lor în format COFDM în canalul ales din frecvențele VHF/UHF. În mod multiplex, un panou primește un întreg multiplex (până la 10 canale) și îl convertește în multiplex DVB-T cu până la 5 servicii ( max. 31 PIDuri) și bitrate de până la 31.66 Mbps. În cazul în care este necesar un bitrate mai mare, utilizatorul mai poate instala un modul TDX-410C R81617.
  • Alimentare cu montaj pe șină tip DIN DR-60-12 12V/4.5A R82532 dedicat amplificatoarelor TERRA și modulatoarelor TV (toate modulele și alimentatoarelor sunt montate în cabinete RACK pe brațul de montare universal tip DIN R82538).
  • Șină universală tip DIN R82538 compatibilă cu cabinete RACK 19-inch.
  • Cabinet RACK SIGNAL 19" (6U, 600mm, prindere pe perete) R912017.

Alimentarea simplă a echipamentelor de reţea.

PoE (Power over Ethernet) este numele diferitelor metode ce permit alimentarea echipamentelor de rețea prin cabluri UTP/FTP. În acest fel se pot alimenta echipamente de genul camerelor IP, telefoane, routere, etc. În 2003, IEEE stabilește standardul PoE 802.3af, modernizat în 2009 la 802.3at. Standardul 802.3at se deosebește de primul tip (anterior 802.3af) și de 802.3af cu o putere de transmisie ridicată de 30 W, aproape de două ori mai mare. Al doilea tip este potrivit pentru alimentarea camerelor cu iluminatori IR de mare putere, telefoane IP, imprimante de rețea mici, etc.
Switchul PoE ULTIPOWER 0054af N29980 este un echipament ce permite transmisia de date în rețele ethernet 10/100 Mbps. Sunt cinci porturi RJ-45 cu funcție de auto-negociere iar patru dintre acestea redau alimentare prin ethernet (funcție PoE). Switchul detectează automat dispozitive PD compatibile cu standardul IEEE 802.3af și le alimentează. Această funcție permite utilizatorului să extindă acoperirea rețelei în zone unde nu există o modalitate de alimentare pentru a monta un router, cameră IP, sau telefoane IP.
ULTIPOWER 0054af N29980 - diagramă exemplu

Produse noi

Receiver satelit HD Ferguson Ariva 203 (DVB-S2. CI)
Receiverul de satelit HD Ariva 203 A99373 combină elegant un receiver de satelit DVB-S2 cu un media player. Receiverul furnizează imagini de cea mai bună calitate pentru posturi HD cât și pentru transmisiile standard SD. Ariva 203 are două porturi USB 2.0 pentru conectarea unui harddisk extern și a unui adaptor WiFi (cu chip RT5370, se cumpără separat). Câteva exemple de funcții ale dispozitivului sunt: înregistrare/programare înregistrare, redare muzică (mp3, ogg, flac), redare filme (mkv, avi, xvid) şi vizualizare a fotografiilor (jpeg, bmp). Slotul CI (Common Interface) și card readerul montate pe spatele dispozitivului permit decodarea posturilor prepay TV în format HD sau SD. Consumul de curent în modul standby nu depășește 0.5 W.
Extender HDMI şi USB IP Signal (100m, UTP, multicast)
Extender HDMI şi USB IP Signal (100m, UTP, multicast) H3613 Signal-HD este folosit pentru a conecta (la maxim 100m) o sursă de semnal HD la un televizor-monitor HD folosind un cablu UTP CAT5e/6, setul include sender şi receiver; porturile USB ale extender-ului permit controlul de la distanţă al unor echipamente de tipul DVR/NVR cu ajutorul unui mouse.
Modulator HDMI - COFDM (DVB-T): WS-7990 (4 canale)
===Modulator HDMI - COFDM (DVB-T): WS-7990 (4 channels) R86704 este un dispozitiv multifuncțional ce convertește patru intrări HDMI sau semnal A/V în patru multiplexuri DVB-T (canale). Semnalele pot avea rezoluții de la SD la Full HD și poate fi furnizat prin cele 4 intrări HDMI sau 4 intrări A/V (numai RCA - SD). Intrarea RF adițională (ANT IN) poate fi folosită pentru însumarea cu alte semnale RF.

Noutăți

13 Octombrie 2016 - poate fi un curs CCTV interesant?
Cel mai bun răspuns este prezența la cursurile organizate de DIPOL în Polonia. Formula interesantă combină partea teoretică în legătură cu proprietățile sistemelor HD-TVI 3.0 și IP cu partea practică în timpul căreia instalatorii pot, prin rotație, să execute taskuri variate la 5 standuri diferite pentru a-și verifica cunoștințele și pentru a căpăta experiență practică.
Sisteme Hikvision HD-TVI și IP CCTV - teorie și practică
Cursuri de instruire la DIPOL, Cracovia, Octobrie 2016

Merită citit:

Sistem multiswitch SMATV cu legături optice. Sistemele SMATV prin fibră optică redau mult mai multă flexibilitate în comparație cu cele bazate pe cabluri coaxiale. În plus față de o mai mare libertate în implementarea liniilor de transmisii lungi, instalarea sistemului este deasemenea ușoară mulțumită înlocuirii magistralelor groase de cablu coaxial cu un singur cablu subțire de fibră optică. Înseamnă că instalarea sistemului de antenă poate fi mult mai ușor de implementat, în special în clădirile echipate cu conducte de cablu...
>>>mai multe
Un sistem SMATV bazat pe echipamente optice TERRA
Net9 - noua serie de multiswitchuri TERRA