Nr. 5/2017 (30 Ianuarie 2017)
HDMI 2.1 - versiune nouă, posibilități noi.
În paralel cu CES 2017 în Las Vegas, HDMI Forum Inc. a anunțat că vor lansa versiunea HDMI 2.1. Noua versiune va suporta o gamă mai largă de rezoluții și cadre pe secundă - 4K @ 120Hz, 8K @ 60Hz, chiar și 10K. Pentru a profita pe deplin de avantajele sale, utilizatorul va avea nevoie de cablu nou 48G (redă o lățime de bandă de 48 Gbps). Transmisia unui semnal 4K Ultra HD (3820x2160) necesită transmisii de date de aproximativ 4 ori mai mari în comparație cu full HD (1920x1080). În mod similar, creșterea frame rateului rezultă în o creștere proporțională a streamului de date. HDMI 2.0 are un debit de 18Gbps, ceea ce este insuficient pentru rezoluții mai mari și/sau frame rate, cât și pentru alte specificații redate de noua versiune. Bineînțeles, HDMI 2.1 este compatibil și cu versiunile mai vechi, deci, conectarea dispozitivelor compatibile cu aceste versiuni nu va fi o problemă.Introducerea noii versiuni va permite folosirea ultimilor tehnologii în materie. Una dintre ele este HDR (High Dynamic Range) ce folosește metadate dinamice. Versiunea HDMI 2.0a suportă metadate statice, ex. un singur nivel HDR pentru tot filmul. HDR dinamic va putea optimiza imaginea în absolut orice scenă chiar și cadru din film, redând cele mai bune valori pentru adâncime, luminozitate, contrast și culoare din imagine. Ca rezultat, imaginea va devenii mult mai vie și detaliată.
Un exemplu de imagine în SDR, HDR static și HDR dinamic
(sursă: www.hdmiforum.org)
Producătorii de jocuri de calculator ar trebui să fie interesați de faptul că versiunea HDMI 2.1 suportă Game Mode VRR ce redă frame rate variabil, adaptat la numărul de frameuri randate de placa video, acest lucru va reda o experiență a jocului mai plăcută, cu latență scăzută. O altă noutate este introducerea eARC ce suportă cele mai avansate formate audio.
Noua specificație va fi disponibilă pentru toate adaptoarele HDMI 2.0 în al doilea trimestru al anului 2017. Utilizatorii HDMI 2.1 nu vor putea beneficia imediat de potențialul tehnologiei, dar toți cei ce plănuiesc să achiziționeze un televizor nou ar trebui să acorde atenție dacă modelul respectiv va fi compatibil cu cele mai noi versiuni HDMI. Cu această caracteristică capacitățile de extindere vor fi mult mai vaste.
Sistem multiswitch SMATV cu fibră optică în bloc.
Sistemele fibră-optică SMATV redau o libertate mai mare în implementarea liniilor lungi de transmisie, instalarea sistemului este, de asemenea, mai ușoară mulțumită înlocuirii magistralelor de cablu cu un singur cablu optic subțire. Înseamnă că instalarea implicită a sistemului poate fi efectuată mult mai ușor, în special în clădirile echipate deja cu tuburi flexibile (copex) chiar și în clădirile fără aceste dotări.Diagrama completă a sistemului SMATV cu magistrala optică
Diagrama de mai sus afișează un exemplu de sistem cu multiswitch SMATV ce combină cabluri de fibră optică și coaxiale. Semnalele terestre și de satelit de la antenele principale sunt transmise prin cabluri coaxiale către transmițătorul optic OT501W A9872 cu putere de ieșire de 6 dBm. Semnalul optic este transmis prin fibră single mode către camera tehnică localizată la subsolul blocului. Cutia de instalare din camera tehnică conține un spliter optic ce împarte semnalul în trei căi pentru cele trei scări existente în bloc.
Fiecare cale folosește cablu optic cu 2 fibre Ultimode L7102 ce va fi conecta cutiile de distribuție potrivite din casa scărilor. Cutiile vor proteja sudurile și conectorii. deci, cablurile optice nu vor fi direct conectate la receiverele optice TERRA OR501W (QUATRO + DVB-T/DAB/FM) A9877, ci prin adaptoarele din cutii și patch codurile adiționale, pentru a reduce riscurile de a deteriora legăturile optice. În ciuda distanțelor comparativ scurte nu va fi nevoie de atenuatoare adiționale datorită atenuării din spliterul optic.
Receiverele optice redau semnal de ieșire RF transmis pe fiecare scară prin mutiswitchuri cu număr de ieșiri necesare pentru fiecare apartament în parte. În cazul primelor 2 scări, multiswitchurile sunt MV-524 R70724 și MV-532 R70732, pe când în a 3-a scară este instalat multiswitchul MV-516 R70716. În fiecare casă a scărilor cu două multiswitch este necesar să se utilizeze spliterul SD-504 R70515 SAT/TV. Ieșirile tuturor multiswitchurilor din sistem sunt conectate la prizele abonaților prin cablu coaxial, ex. Triset-113 E1015.
Rețele profesionale WiFi în clădiri.
DIPOL a lărgit gama dispozitivelor WiFi prin punctele de acces TP-LINK a seriilor EAP. Acestea asigură soluții sigure și flexibile pentru implementarea rețelelor wireless care sunt ușor de instalat și manevrat. APs-urile pot fi cu ușurință instalate pe pereți și tavane. Configurația și administrarea WLAN sunt simplificate prin software de administrare centralizată. Dispozitivele TP Link EAP pot asigura portal captiv și gestionare automată RF, făcându-le ideale pentru firmele ce presupun muncă și efort intens ca hoteluri, mall-uri și clădiri de birouri.Software-ul pentru controlerele de tip EAP permite configurarea și administrarea centralizată a rețelei wireless ce se compune din multiple dispozitive EAP. Aceste funcții includ monitorizare în timp real, analiza grafică a traficului rețelei și o mulțime de update-uri ale firmware-ului.
Seriile EAP constau în:
- N2562 - TP-LINK EAP110 punct de acces wireless, standard N 300 Mbps (2.4 GHz), PoE pasiv.
- N2564 - TP-LINK EAP120 punct de acces wireless, standard N 300 Mbps (2.4 GHz), PoE 802.3.af
- N2566 - TP-LINK EAP220 punct de acces wireless, standard N 600 Mbps (300 Mbps @ 2.4 GHz and 300 Mbps @ 5 GHz), PoE 802.3.af
Portalul captiv oferă o metodă convenabilă de autentificare pentru vizitatorii Wi-Fi. Un portal captiv necesită ca utilizatorii să efectueze anumite acțiuni( ca de exemplu, să se decidă cu privire la o anumită politică sau să introducă o parolă) înainte ca accesul în rețea sa fie posibil. Aceste acțiuni trebuie să fie verificate de către server sau de către o bază de date pregătită de administrator.
Spliterele sunt fabricate în două tehnologii diferite:
- FBT (Fused Biconical Taper) - procesul constă în amplasarea a două sau mai multor fibre adiacente, sudarea și întinderea lor pentru a creea o regiune centrală de cuplare. Apoi, fibrele sunt trase în conformitate cu ieșirea și raportul ramurii. Tehnologia este de buget redus, dar, echipamentele sunt mult mai mari și mai puțin fiabile în comparație cu soluțiile PLC, inclusiv probleme de împărțire simetrică.
- PLC (Planar Lightwave Circuit) - spliterele cu cipuri optice, produse folosind litografie pe un substrat de sticlă de siliciu, ce permite redirecționarea unui anumit procent de lumină. Chipul este alcătuit din trei straturi - substrat, ghid de undă și capac. Stratul ghid de undă primește semnalul optic și îl redirecționează către ieșiri. Design-compact transmite raporturi de separare egale, aplicabile tuturor ramurilor, o stabilitate sporită în toate rapoartele, și de calitate superioară, cu o rată de eșec scăzută în comparație cu tehnologia FBT.
Hikvision câștigă în clasamentul A&S Security.
Potrivit celor mai recente rapoarte ale magazinului de profil A&S Security, compania Hikvision a ocupat poziția numărul 1 - cel mai mare furnizor de produse și soluții de supraveghere video. Acest lucru a fost posibil datorită creșterii puternice a vânzărilor (43%) în comparație cu anul 2014. Creșterea continuă a vânzărilor a rezultat în creșterea anuală în acest top (2015 - locul 2, 2014 - locul 3). Clasamentul include companii angajate în producerea și integrarea echipamentelor în domeniul securității. Compania Hikvision pune un mare entuziasm în dezvoltarea continuă, plasând cu ușurință echipamente de supraveghere video și soluții inovatoare pe piață. Adițional dezvoltării întregii game de sisteme de securitate, compania lucrează și la tehnologii de viitor. Unele dintre acestea sunt inteligența artificială și soluții de tip "big data" pentru afaceri și transport.Trei lideri din industria securității, potrivit clasamentului A&S Security publicat în 2016
(soursă: www.asmag.com)
(soursă: www.asmag.com)
Se poate observa cu ușurință un mare avantaj al Hikvision asupra companiilor concurente. În 2015, cifra de afaceri Hikvision fost mai mare cu 21% față de Honeywell și 128% mai mare decât cea a Bosch. Potrivit cercetărilor independente, în 2015, Hikvision a avut cota de 19,5% din piața mondială din industria de supraveghere video, comparativ cu 4,6% în 2010.
Hikvision nu numai că câștigă clienți noi, dar, își extind și modernizează constant oferta. Ca exemplu avem lista curentă de produse Hikvision oferită de DIPOL. În ciuda faptului că cooperăm cu Hikivision de mai mulți ani, cele mai vechi modele din listă au fost lansate pe piață în 2015 și jumătate din listă este ocupată cu produse apărute în 2016. Bineînțeles, suportul tehnic pentru produsele vândute mai devreme este încă disponibil.
Utilizarea ieșirilor OC (Open Collector) ale panourilor de control pentru alarme.
Fiecare panou de control este echipat cu ieșiri de curent de mare si mică intensitate. Aceste grupuri de ieșiri au caracteristici și capacitatea de încărcare complet diferite. Ca un exemplu, panoul de control Integra 32 G2004 are două iesiri de mare intensitate, cu o capacitate de încărcare de 2A, și 6 ieșiri de mică intensitate cu sarcină maximă de 50mA. Ieșirile de mare intensitate poate fi folosite pentru a controla dispozitive de semnalizare optice și acustice sau să fie configurate ca ieșiri de alimentare de curent continuu(produce o tensiune de 12V DC în stare activă). Ieșirile de joasă tensiune sunt ieșiri de tranzistor concepute pentru a controla module GSM, relee etc. O astfel de ieșire poate fi în una din cele două stări, fie "închis" (potențial de circa 0V, activ) sau "deschis" (datorită impedanței ridicate, aceasta are potențialul de la sursei de alimentare, de obicei, circa +12V). Sarcinile de peste 50 mA pot fi conectate la ieșirile OC numai prin relee adecvate.Controlul unei sarcini de către o ieșire OC a panoului de control Integra32, conectat printr-un releu
Bobina releului este conectată la ieșirile OUT2 și OUT3. OUT2 (ieșire de mare intensitate) este configurată ca ieșire de 12V DC. Activarea ieșirii de mica intensitate OUT3 duce la schimbarea potențialului de la 12V la 0V, care declanseaza releul. Releul ar trebui să fie conceput pentru controlul de tensiune 12V DC si curent sub 50mA.
DVR 16 canale TURBO HD 3.0 Hikvision DS-7116HQHI-F1/N M75117 este un model low cost ce poate înregistra imagini de la camere HD-TVI, AHD, și PAL. Rezoluția maximă de inregistrare este de 1080p@12fps, un canal suportând însă rezoluții de 3MP@12fps. Pentru rezoluțiile de 960x1080 / 720p / VGA / WD1 / 4CIF / CIF înregistrarea se face la 25 fps. | ||
Sursă/injector PoE ULTIPOWER (48V 30W 802.3af) M1893 este conceput pentru alimentarea dispozitivelor certificate PoE. Această tehnologie permite alimentarea şi comunicarea cu un echipament utilizând un singur cablu UTP/FTP. Conformitatea cu standardul IEEE802.3af garantează compatibilitatea cu orice echipament de acelaşi tip. | ||
Monitor LCD 24": AG NEOVO SC-24 M3026 este perfect pentru sisteme de supraveghere datorită tehnologiei Anti-Burn-in™. Tehnologia Anti-Burn-in™ de la AG Neovo extinde viața display-urilor și permite funcționarea lor în mod 24/7. Monitorul este echipat cu intrări HDMI, D-Sub (VGA), S-Video şi BNC (CVBS), pentru a putea fi conectat la diferite dispozitive (surse de semnal) cum ar fi DVR-uri/NVR-uri sau computere. Are, de asemenea, două boxe incorporate (2x 1 W). | ||
Merită citit:
Poziționarea camerei pentru recunoașterea plăcuțelor de înmatriculare (LPR) Pentru eficiența maximă a recunoașterii plăcuțelor de înmatriculare, o camera care suportă această funcționalitate, ex. DS-2CD4A25FWD-IZS (2.8-12 mm) K17891 sau DS-2CD4A25FWD-IZS (8-32 mm) K17892, trebuie instalată într-un anumit mod, astfel încât imaginile cu plăcuțele de înmatriculare de pe vehicule sunt captate în mod corespunzător. În funcție de producător, funcția LPR poate avea și numele de ALPR (Automatic License Plate Recognition) sau ANPR (Automatic Number Plate Recognition). Pot exista diferențe în cerințele de amplasare a camerei și numărul efectiv de pixeli necesari...
>>>detalii
>>>detalii
Diagramă ce ilustrează poziționarea unei camere LPR în plan vertical:
X - înălțimea locației de montare a camerei, Y - distanța orizontală dintre locația de montare și punctul de detectare (măsurată la pământ), Z - distanța de la cameră până la puntul de detecție.
X - înălțimea locației de montare a camerei, Y - distanța orizontală dintre locația de montare și punctul de detectare (măsurată la pământ), Z - distanța de la cameră până la puntul de detecție.