Săptămânalul DIPOL - TV, satelit, supraveghere și wireless

Nr 19/2016 (09 Mai 2016)

Volvo pe drumul siguranței totale cu proiectul - Drive me London.

În 2017 Volvo plănuiește să lanseze un program pilot Drive me London, ce va continua în 2018 cu până la 100 de mașini automatizate. Programul este un pas către siguranța totală pentru șoferii și pasagerii mașinilor Volvo - să-și indeplinească "angajamentul că nimeni nu va fi rănit grav sau ucis într-o mașină nouă Volvo până în 2020".

Studii și cercetări independente estimează că dezvoltarea tehnologiei de automatizare pentru vehicule poate reduce accidentele cu până la 30%. Un alt argument important în favoarea vehiculelor autonome este că, în prezent, aproximativ 90% din accidentele rutiere sunt cauzate de erori de șofer. Volvo plănuiește să implementeze tehnologia în scopul de a depăși problemele cauzate de lipsa de concentrare a șoferilor.

Ca parte a testelor, producătorul Suedez va colabora cu centrul de cercetare Thatcham din UK, responsabil cu analiza datelor colectate. Interesant este că testele se vor efectua zilnic de către un grup selectat aleatoriu din locuitorii Londrei. Un program similar de testare a masinilor automatizate va începe în Suedia și China.
Patru camere monitorizează spațiul din jurul mașinii
(sursă: volvocars.com)
IntelliSafe este un concept Volvo conceput pentru condusul în siguranță a vehiculului, ce implică anumite sisteme care vor sprijinii în mod activ sau pasiv șoferul în diferite situații din trafic. Mai jos câteva exemple de funcții care vor fi elementele de bază ale conceptului:
  • Pilot Assist - ajută șoferul să mențină mașina pe banda sa și în același timp să mențină un interval de timp preselectat față de vehiculul din față,
  • Blind Spot Information - alertează șoferul de traficul din jurul mașinii pentru a permite o schimbare sigură a benzii de deplasare,
  • Cross Traffic Alert - alertează șoferul de o mașină care se apropie la ieșirea cu spatele din parcare,
  • Park Assist Pilot - ajută șoferul la parcarea mașinii, calculând daca spațiul destinat este suficient, după parcând mașina automat (fără ca șoferul să interacționeze cu volanul) în spațiul respectiv,
  • Road Sign Information - ajută șoferul să iși amintească pe lângă ce semne de circulație a trecut,
  • Electronic Stability Control - ajută șoferul să evite derapajul și îmbunătățește tracțiunea autovehiculului,
  • Adaptive Cruise Control - menține automat o distanță sigură față de vehiculul din față și ajută la menținerea unei viteze constante,
  • Rear Collision Warning - poate ajuta soferul în evitarea coliziunilor din spate (avertizează șoferul când se apropie un vehicul din spate prin clipirea rapidă a semnalizatoarelor din spate),
  • Driver Alert Control - atrage atenția șoferului atunci când el/ea începe să conducă mai puțin consecvent, ex. în cazul în care șoferul devine distras sau începe să adormă,
  • Roll Stability Control - minimizează riscul de răsturnare, de exemplu, în timpul manevrelor bruște de evitare sau în caz de derapare.

Configurarea ieșirilor video în DVR/NVR-uri Hikvision.

Dispozitivele, în mod obișnuit, au mai multe ieșiri video compatibile cu diferite tipuri de intrări ale monitoarelor, acestea putând fi conectate și la mai multe monitoare concomitent. De obicei, sunt trei tipuri de ieșiri video: HDMI, VGA și BNC. În funcție de modelul DVR/NVR-ului Hikvision și versiunea acestuia de firmware, meniul poate fi afişat pe diferite ieșiri.
Meniul în care se poate schimba setările de monitor şi ieşirea pe care este afişat meniul se poate accesa doar local, direct din DVR/NVR. În majoritatea cazurilor, ieșirile HDMI și VGA redau simultan aceeaşi imagine ca setare din fabircă. Asta înseamnă că meniul poate fi afișat pe ambele monitoare cu condiția ca DVR/NVRul să fie conectat la monitoare la momentul pornirii. În caz contrar, meniul este afişat doar pe ieşirea BNC (dacă există). Ieșirile pot, deasemenea, fi configurate ca "asincron" adică, meniul va fi afișat doar pe o singură ieșire, în funcţie de ce este conectat la DVR HDMI >> VGA >> BNC.

Telecomandarea echipamentelor cu OneLinkPLC.

OneLinkPLC G7184 este o pereche autonomă de relee utilizate pentru controlul a două echipamente electrice diferite. Acesta nu necesită un hub suplimentar, panoul de control, sau cablu. Comunicarea dintre relee are loc în mod direct, prin intermediul rețelei de alimentare 230 V. Fiecare dispozitiv are 5 fire pentru conectarea la rețeaua de alimentare și a comutatorului local.
Funcţiile şi culorile cablurilor:
  • albastru (N marcat pe PCB) - pentru conectarea cu nulul rețelei de alimentare 230 VAC,
  • maro (L marcat pe PCB) - pentru conectarea cu faza rețelei de alimentare 230 VAC,
  • roşu (IN (L/N) marcat pe PCB) - pentru conectarea la comutatorul local (la fază),
  • negru (NO marcat pe PCB) - fiecare contact al releului incorporat.
Pereche relee telecomandate prin rețeaua de 230V  ROPAM OneLinkPLCPereche relee telecomandate prin rețeaua de 230V  ROPAM OneLinkPLC
Un exemplu de control al unei prize electrice și al unui bec folosind perechea de dispozitive autonome OneLinkPLC. Comutatorul S1 conectat la "primul" dispozitiv controlează becul conectat la "al doilea" dispozitiv, iar comutatorul S2 conectat la "al doilea" dispozitiv controlează priza conectată la "primul" dispozitiv. Distanța dintre dispozitive poate fi de maxim 1 km.
Ieșirea celui de-al doilea dispozitiv OneLinkPLC adoptă în mod automat statutul de dispozitiv principal și vice-versa. Dacă intrarea IN (L/N) a unui dispozitiv este conectată prin comutatorul local de la linia de tensiune, contactele releului celui de-al doilea dispozitiv vor fi închise, furnizând curent la orice aparat electric. Dispozitivele funcţionează în mod monostabil - contactele releului lor vor fi închise atâta timp cât intrarea control a oricăruia este conectată de comutatorul local la fază. Comunicarea în aceeași fază este posibilă peste distanțe de până la 1 km. Pentru a activa comunicarea atunci când dispozitivele sunt conectate la faze diferite, trebuie instalat un PLC-Coupler-D2M.
Sistemul OpenLinkPLC este o soluție perfectă pentru pornirea/oprirea dispozitivelor electrice de la distanță în situațiile în care este dificil sau scump de tras cabluri suplimentare, iar transmisiile wireless nu garantează fiabilitatea necesară (obstacole, interferenţe).
Un exemplu de utilizare a sistemului OpenLinkPLC poate fi pornirea/oprirea unor aparate electrice din clădirea unei unităţi/ferme alimentate de la reţeaua AC din clădirea principală/rezidenţială situată la o distanță de aprox. 200 de metri. Până în prezent, proprietarul a trebuit să se deplaseze încoace și încolo de fiecare dată când dorea să pornească/oprească alimentarea. După instalarea perechii OneLinkPLC G7184, el poate face acest lucru de la distanță.

Update de firmware revoluționar pentru EasySplicer!

Producătorul splicer-ului EasySplicer L5810 a lansat o nouă versiune de software, 2.75.6. Aceste modificări au îmbunătățit foarte mult procesul de efectuare a conexiunilor de fibră optică. Cele mai importante dintre acestea sunt:
  • eficiență crescută a cuptorului pentru tuburile termocontractabile; cele de 40 mm sunt gata în 30-40 secunde,
  • cuptorul este optimizat pentru 50-60 de încălziri la o singură încărcare a bateriei,
  • auto-calibrare - după punerea unei fibre în zona de tăiere, procesul de calibrare este început automat, imediat după închiderea capacului,
  • funcție de autosudare - după punerea capetelor fibrelor în zona de sudare, procedura de sudare se execută în mod automat după închiderea capacului,
  • se obţin rezultate mai bune - suduri ale fibrelor singlemode cu atenuare de doar 0.02 dB.
Sudarea fibrelor optice cu EasySplicer
Sudarea fibrelor optice cu Easy Splicer L5810 - instruire video

Soluție de satelit pe fibră de la TERRA.

Multiswitchurile pe fibră optică pot recepționa semnale CATV/DVB-T2/radio FM și transmisia lor prin fibră optică. Sisteme CATV de fibră optică asigură mult mai multă flexibilitate în comparație cu cele care se bazează numai pe cabluri coaxiale. În plus față de o mai mare libertate în punerea în aplicare a liniilor de transmisie lungi, instalarea sistemelor, este mai ușoră datorită înlocuirii mai multor cabluri coaxiale (5 sau 9), printr-un singur cablu de fibră optică. Aceasta înseamnă că desfășurările sistemelor de antenă comune sunt mai ușor de pus în aplicare, în special în clădirile existente, echipate cu magistrale înguste sau chiar și fără astfel de conducte. Alături de atenuare scăzută, tehnologia de fibră optică elimină problemele de interferență RF. Utilizarea componentelor TERRA în partea principală a sistemului multiswitch - de fibră optică creează o soluție universală care nu elimină posibilitatea de a instala orice alte tipuri de multiswitch end-of-line de la diferiți producători.
Componentele sistemului:
Transmitter optic TERRA OT501W (SAT/DVB-T, 6dBm)
Transmițător optic OT501W A9872 lucrează cu LNB QUATRO clasic și antene terestre

Receiver optic TERRA OR501W (QUATRO + DVB-T/DAB/FM)
Receiver optic OR501W A9877
cu QUATRO și ieșiri RF DVB-T
Receiver optic OR501MW A9875
cu QUAD și ieșiri RF DVB-T
Posibilitatea conectării unui LNB QUATRO la transmițătorul optic OT501W A9872 este cel mai important avantaj pentru instalatori. Asta inseamnă că antena și LNB-ul pot fi instalate cu ajutorul unui Satfinder. Sistemele concurente folosesc LNB-uri cu ieșire optică sau cu ieșire de tip N cu impedanţă de 50 de ohmi. În ambele cazuri, instalatorii folosesc, in practică, un LNB single - standard, pentru orientarea antenei, după orientare schimbând LNB-ul cu cel al sistemului. În afară de faptul că schimbarea este anevoioasă, o astfel de schimbare implică întotdeauna riscul de a schimba poziția antenei sau poziția LNB-ului. Instalarea unui LNB QUATRO poate fi deasemenea benefică în cazul unei erori de sistem. În această situație, instalatorul are posibilitatea de a verifica dacă sursa problemei este la antena. În alte sisteme, semnalele pot fi măsurate cu un satfinder mult mai departe, la ieșirea din receptorul optic, astfel încât problema nu poate fi ușor localizată. Pentru a testa semnalul care iese din astfel de LNB-uri cu ieșiri optice sau de 50 de ohmi, instalatorul trebuie să aibă în dotare echipamente speciale, scumpe.

HDMI prin priză.

Extenderul HDMI Signal H3611 permite utilizatorului să transmită semnal de înaltă definiție HDMI (de la receiverul de satelit, calculator, player multimedia, blue-ray, etc.) la dispozitive HD - televizor sau monitor prin rețeaua de alimentare existentă
Distanța maximă de transmisie este de 300 metri (senderul și receiverul trebuie conectate la rețeaua de alimentare pe aceeași fază). Adițional, setul permite și transmiterea comenzilor IR la sursa distantă din locația receiverului. Senderul are o ieșire HDMI pentru un monitor.
Extender Signal HDMI H3611 - diagrama unei instalații

Produse noi

Inel de fixare stâlp T1500-ES-AL
Cârligul de susţinere T1500-ES-AL E8571 este un întinzător de fibră optică din aliaj de aluminiu. Acesta se poate fixa pe stâlp cu bandă metalică de 20 de mm sau cu un şurub.
Clemă Drop Wire ODWAT-22 (pentru cabluri plate)
Clemă Drop Wire ODWAT-22 E8574 este facută din oțel inoxidabil, pentru cabluri plate cu dimensiuni maxime transversale de 10mm x 4mm.
Fibră optică ADSS autoportantă singlemode: ULTIMODE FC.E-8SM (8 fibre G.657A2, manta LSOH)
Fibră optică ADSS autoportantă singlemode ULTIMODE FC.E-8SM (8 fibre G.657A2, manta LSOH) L72008 este o fibră optică universală autoportantă în manşon LZOH, putând fi montată atât în exterior cât şi în interior. Fibrele de aramidă cu care este armată o fac să suporte forţe de tragere de 800 N pe traversări de până la 150 m. Datorită acestei rezistenţe fibra este ideală pentru conectarea camerelor de supraveghere sau a access pointurilor montate pe stâlpi. Cablul conţine 8 fibre singlemode G.657A2 cu diametru de 250um şi o rază de curbare de 7.5mm.

Merită citit:

Camerele IP Sunell - cuntrolul ieșirii de alarmă la detecția de mișcare. Camerele IP Sunell cu ieșiri de alarmă pot fi configurate astfel încât alarma să fie declanșată de detecția mișcării în zona monitorizată. Această funcție poate fi utilizată de exemplu, pentru controlul iluminatului, pornirea de semnalizare optică sau acustică, sau trimiterea de informații despre eveniment oricărui sistem. Pentru a utiliza această opțiune, utilizatorul trebuie să se conecteze la cameră prin intermediul unui browser web pentru configurare...
>>>mai multe detalii
Contrului iluminatului cu ajutorul ieșirii de alarmă a camerei IP Sunell, declanșat de detecția de mișcare.
Net9 - noua serie de multiswitchuri TERRA