Nr. 27/2016 (5.Septembrie.2016)
Vehicul autonom lansat până în 2021?
Compania Ford a anunţat că vor lansa autoturisme autonome, fără volan şi pedale, până în 2021. Vehiculele vor fi nivelul 4 (nivel ridicat) de autonomie, potrivit SAE Nivele Internaţionale de Condus Autonom ale Vehiculelor (cel mai înalt nivel este 5, autonomie totală). Acest lucru înseamnă că ele vor fi autonome, dar numai în condiţii de conducere limitate (ex. autostrăzi, drumuri de ţară) în zone cartografiate şi analizate. Iniţial, Ford va introduce astfel de maşini pentru companiile de transport sau servicii de închiriere. Următorul pas este ofertarea lor către persoane fizice.Ford nu este un pionier al producţiei de maşini autonome. Sunt companii care au mai multă experienţă în domeniu - ex. Google şi Tesla. Dar aceste companii au rămas în urmă în ceea ce privește nivelul de autonomie - şoferul poate prelua controlul maşinii în orice moment. Ford este prima companie care a declarat o autonomie avansată şi a dat datele începerii producţiei în masă - în 2016, numărul maşinilor autonome se preconizează că se va dubla şi în 2017 urmând să se tripleze. O creștere la fel de semnificativă este de așteptat şi în numărul de persoane implicate în dezvoltarea acestui proiect. Adiţional, proiectul este sprijinit de investiţii în companii tinere care dezvoltă tehnologii noi. Ford a intrat în contact cu Velodyne (producător de echipamente de scanare 3D - LiDAR), SAIPS (dezvoltator de algoritmi de procesare a imagini video şi inteligenţă artificială), Nirenberg Neuroscience (algoritmi de navigaţie, recunoaştere obiecte şi persoane) şi Civil Maps (hărţi 3D de înaltă rezoluţie).
Velodyne LiDAR - detectarea luminii şi senzor de distanţă , folosit pentru generarea de imagini digitale de înaltă rezoluţie în scopul cartografierii, localizării, identificării obiectelor şi evitarea coliziunii
Mark Fields, CEO Ford, compară crearea vehiculelor autonome cu evenimentul inovator al primei linii de asamblare automatizată. Societatea nu are intenția de a produce vehicule autonome condițional datorită pericolelor posibile în utilizarea lor. Cu un astfel de sistem, șoferul auto pierde concentrarea și se ocupă cu probleme care nu au legătură cu condusul. Întâlnind o problemă în trafic, este posibil ca nici șoferul, nici masina "autonomă condițional" să reacționeze în mod corect situației. Soluția Ford ar trebui să elimine astfel de riscuri. Dar își vor încredința viața și sănătatea toți utilizatorii prospectați unui computer...?
Cameră Signal cu lentilă MOTOZOOM.
DIPOL a introdus noua cameră IP Signal K1878 cu rezoluție 2 MP (1920x1080), echipată cu o lentilă varifocală 2.8-12 mm cu motozoom. Camera are iluminator IR cu distanță de acoperire de până la 40 m și poate fi alimentată cu 12 VDC sau prin PoE.Folosirea lentilelor motozoom permit utilizatorilor să schimbe unghiul vizual de la distanță și reglarea automată (cu funcția Auto Focus) sau manuală a clarității imaginii. Reglările pot fi efectuate după logarea la cameră prin browserul web, direct din meniul camerei sau prin NVRul conectat. Folosirea camerei cu astfel de lentilă simplifică procesul instalării și permite ajutări și schimbări ai parametrilor de imagine de la distanță fără a mai fi necesară deplasarea până la cameră. Utilizatorii sistemului pot, pe cont propriu, schimba unghiul de vizualizare și de a ajusta focalizarea imaginii, în funcție de nevoile lor.
Noua generație de echipamente de supraveghere video HD analog.
Sistemele HD-TVI permit utilizatorilor să transmită video analog HD prin cablu coaxial sau torsadat (cu video balunuri). Ultima versiune a standardului extinde rezoluția imaginii la 4 MP (cu perspectiva de 5MP). Ca în orice sistem analog, materialul video nu este comprimat până la momentul înregistrării, deci imaginile în timp real vor fi mult mai naturale și nu vor avea întârzieri în comparație cu camerele IP.Elemente disctinctive ale sistemelor HD-TVI 3.0:
- rezoluție maximă a imaginii și cadre pe secundă: 3.0 MP la 15 fps
- compatibilitate cu camerele AHD
- distanță de transmisie mai mare (800 m pentru 1080p și cablu RG-59)
- compresie eficientă (înregistrare): H.264+ (un bitrate mai scăzut reduce consumul de spațiu pe hardisk)
- bitrate crescut pentru un canal:
- 6 Mbps în cazul DVRurilor ce suporta camere 1080p
- 10 Mbps în cazul DVRurilor ce suportă camere 3 MP
- DVRurile HDTVI 3.0 au următoarele ieșiri video:
- PAL - pentru conectarea dispozitivelor ce folosesc standard TV
- HDMI - suportă rezoluții de până la 4k*
- VGA - suportă rezoluții de până la 2K*
- toate lentilele varifocale ale camerelor HDTVI 3.0 sunt de tipul motozoom
Proiectarea sistemelor SMATV cu SatNet - 100% conformă cu implementarea efectivă.
Implementarea topologiei tip magistrală cu ajutorul multiswitchurilor poate reda cea mai flexibilă soluție pentru sistemele SMATV. TERRA produce o gamă completă de multiswitchuri, amplificatoare, splitere și tapuri. Fiecare dispozitiv este disponibil în mai multe versiuni, permițând proiectanților să creeze sisteme SMATV mici, medii sau foarte mari. TERRA furnizează instalatorilor un aplet pentru proiectarea sistemelor. SatNet 3.5.3 este un aplet pentru PC avansat și ușor de folosit. Proiectantul şi instalatorul au garanţia că proiectul va fi conform cu cerinţele tehnice pentru acest tip de sistem şi fiecare abonat va recepţiona un nivel de semnal optim. Un exemplu al unui sistem SMATV proiectat cu ajutorul apletului gratuit SatNet 3.5.3 este afişat mai jos.Un sistem SMATV bazat pe multiswitchuri MV-9XXL. Magistrala de 9 cabluri coboară de la kitul de antene de pe acoperișul clădirii la amplificatorul SA-911 și se împarte în 2 pentru cele 2 scări de apartamente. Pe fiecare etaj sunt instalate multiswitchurile pentru transmisia de semnal către prizele TV ale abonaților.
Toate produsele TERRA sunt proiectate și fabricate în Europa de profesioniști cu experiență. Procesul de producție ia în considerare un control al calității foarte riguros și testarea echipamentelor înaintea vănzării către utilizatorii finali. Componentele utilizate în producție provin de la furnizori de încredere. Mulțumită acestui proces, sistemele de antenă ce conțin echipamente TERRA sunt foarte sigure și nu vor genera probleme de alimentare, căderi de semnal sau chiar pierderea unor posturi TV.
Echipamente radio de buget redus pentru automatizări casă.
F&Wave este un producător de elemente de automatizări casă cu o rază de acoperire de până la 100 m. Sistemul permite controlul radio de la distanță al luminii inlusiv funcție de reglare a intensității luminii, ridicarea/coborârea jaluzelelor/obloanelor, deschiderea/închiderea porților sau ușilor de garaj sau controlul altor aparate electronice. Aplicațiile pot fi controlate cu ajutorul telecomenzi, controler radio instalat sau doar prin acționarea întrerupătoarelor conectate la sistem.Sistemul proiectat pentru persoanele care vor să își mărească gradul de confort din casă într-o manieră eficientă cu un buget redus. Instalarea și configurarea sistemului este simplă chiar și pentru instalatorii mai puțin pricepuți, care au cunoștințe minime ale regulilor de siguranță necesare modificărilor minore din rețeaua electrică a casei (lucrările se vor face pe răspunderea utilizatorului, cea mai bună variantă este contactarea unui electrician calificat).
Componentele sistemului F&Wave:
Componentele sistemului F&Wave:
- Releu simplu F3211, cu varianta pentru șină tip DIN F3212
- Releu dublu F3221, cu varianta pentru șină tip DIN F3222
- Controler jaluzele F3521, cu varianta pentru șină tip DIN F3522
- Dimmer radio F3311, cu varianta pentru șină tip DIN F3312
- Controler LED radio cu 2 canale F3421, cu varianta pentru șină tip DIN F3422
- Telecomandă 10 butoane F3110
- Telecomandă 4 butoane F3104
- Telecomandă 5 butoane F3105 (pentru doze de Ø60)
Schemă montaj sistem F&Wave
Mai multe detalii ale sistemului: F&Wave - control radio al echipamentelor electronice din casă
Informații complete privind instalarea - măsurători reflectometrie.
Recent DIPOL a introdus reflectometrul optic GRANDWAY FHO3000-D26 L5828. Dispozitivul oferă funcționalități similare celor mult mai scumpe dispozitive de acest tip. Plaja largă de valori măsurabile (26 dB la 1310 nm și 24 dB la 1550 nm) permit măsurarea linkurilor optice cu lungimi chiar și de sute de kilometri. Dispozitivul poate fi folosit și pentru testarea sistemelor FTTH.Utilizarea unui reflectometru de instalare este asociat cu o serie de avantaje și oportunități care nu sunt disponibile în cazul metodei de transmisie (sursă laser și powermetru):
- testarea fibrei pe tambur înainte de instalarea implicită - pentru verificarea continuității, atenuării, îndoirii, etc.
- locația exactă a problemei din calea optică (spliceuri greșite, îndoire excesivă, conectori defecți).
- verificarea calității conectorilor folosiți (reflexie, atenuare).
- măsurarea parametrilor unei secțiuni a fibrei preselectată (folosind marcaje pe ecran) cu valorile atenuării și reflexiei "evenimentelor" individuale - instalatorul va obține informații exacte cu privire la atenuarea din legătura optică a unui ex. conector sau splice, informație ce nu poate fi obținută cu o sursă laser și un powermetru optic.
- localizare macrobend - instalatorul va știi exact unde a fost așezată fibra incorect.
Măsurătorile reflectometrului sunt, în mod normal, făcute pentru legăturile de fibră optică foarte mari. Cu toate acestea, astfel de măsurători, sunt utile şi în sistemele de clădire cu scopul de a verifica dacă atenuarea totală a oricărei legături nu depășește valoarea maximă permisă (ex. 1.2 dB în Polonia).
Un exemplu de vizualizare a unui splice în fereastra OTDR. Spliceul este localizat la 3015 metrii în legătura optică. Reflectometrul afișează atenuarea evenimentului (în cazul spliceului, atenuarea este de 0.47 dB), de asemenea, redă atenuarea secțiunii dintre 2775 m și 3285 m (0.6 dB).
+++Extenderul VGA la IP H3618 SignalHD (kit) permite utilizatorului să conecteze surse VGA distante (până la 100 m) cu conținut HD la un televizor/monitor, folosind un singur cablu Cat5e/6. Setul conţine transmiţător şi receptor precum şi sursele de alimentare. | ||
Sumatorul ZA-204Ms C0342 este folosit pentru însumarea semnalelor de la trei antene: FM (87-110 MHz), VHF (174-230 MHz) și UHF (471-790 MHz), acesta poate fi montat pe catarg împreună cu antenele. Carcasa este impermeabilă și poate fi fixată pe stâlp cu ajutorul colierului de plastic inclus. | ||
Amplificator APL-102 B4003 pentru amplificarea semnalelor FM/DAB+/DVB-T din banda 87-230 MHz. Amplificatorul poate fi folosit şi în exterior şi are o impedanţă de intrare şi de ieşire de 75 de ohmi putând fi montat direct pe cablul coaxial, fără a mai necesita un adaptor de impedanţă de la 300 la 75 de ohmi. Alimentarea acestuia se face la 12VDC direct prin cablul coaxial de la un alimenatator D0015 sau printr-un injector de alimentare pe cablu. | ||
Merită citit:
Transmisie HD-TVI pe cabluri UTP. Mediul recomandat de transmisie în sisteme de supraveghere HD-TVI este cablul coaxial RG-59, cel mai des folosit cablu folosit în sisteme de supraveghere, acesta poate transmite semnal video HD-TVI pe distanțe de până la 300m, păstrând calitatea imaginii. Cablurile cu diametrul mai mare al conductorului central asigură transmisia pe distanțe mai lungi (ex. Triset-113 E1015 - peste 500 m), cu toate acestea ele costă mai mult si sunt mai dificil de pozat. Utilizarea unui cablu UTP/FTP în loc de cabluri coaxiale prezintă avantaje importante. >>>articol complet
Un exemplu de video-balun HD-TVI este Etrix M16654. În cazul unui cablu UTP/FTP cat.5, liniile de transmisie pot atinge 170 de metri (cu semnale de la camere HD-TVI, HDCVI și AHD) sau 400 de metri (semnale de la camere PAL).