Săptămânalul DIPOL - TV, Satelit, Supraveghere şi Wireless

Nr. 35/2016 (31 Oct. 2016)

Tesla prezintă versiunea demonstrativă a unui autovehicul autonom.

Tesla Motors, companie americană producătoare de mașini electrice, demonstrează autonomia mașinilor lor ieșind din parcare cu șoferul doar pasager. Mașina rulează pe străzi, oprește la semafoare sau pietoni pe trecere. Demonstrația se oprește după ce mașina execută manevra de garare, care poate fi dificilă și pentru unii șoferi. Compania anunță că toate mașinile produse vor fi echipate cu sisteme autonome de condus, asigurând astfel o siguranță mai bună decât în cazul unui conducător auto.
Autovehiculul Tesla - plimbare demonstrativă
Elon Musk, CEO la Tesla Motors, a destăinuit mai multe detalii pe Twitter, explicând că mașina, în timpul căutării unui loc de parcare, analizează semnele de circulație și verifică dacă parcarea este posibilă în locul indicat, evitând locurile de parcare pentru persoanele cu dizabilități. Musk notează și că șoferii vor putea comunica cu mașina cu ajutorul unui aplet special. "Când vrei să întorci mașina, apăsați pe butonul Summon de pe telefon. Vă va găsi chiar dacă vă aflați în cealaltă parte a țării". Sună fantastic.
Opt camere în jurul mașinii redau vizibilitate 360 de grade cu o distanță de acoperire de 250 de metrii. Doisprezece senzori ultrasonici, complementare camerelor, permit detectarea oricărui tip de obiect. Un radar plasat în față redă date adiționale legate de mediul înconjurător, funcțional și în prezența ploilor, ceții sau praf. Un nou calculator cu rețele neurale, de 40 de ori mai eficient decât cele anterioare va procesa semnalele de la toți acești senzori.
Deși ambele modele S și X sunt deja fabricate cu noua tehnologie, nu vom vedea încă mașini Tesla fără șofer pe stradă. Compania mai are nevoie de timp pentru îmbunătățirea softului și calibrarea sistemului și să călătorească un milion de mile în lume înainte de lansarea noilor caracteristici. Sistemul trebuie să fie, de asemenea, aprobat de către autoritățile de reglementare înainte de a putea fi utilizate pe drumuri.

Modulatoare digitale DVB-T COFDM.

Transmisia multimedia în formă DVB-T asigură aceeași calitate de imagine și sunet, dar, mai presus de tot, permite transmisia conținutului HD la mai multe receivere într-o manieră eficientă. Modulatoarele DVB-T pot fi folosite, ca exemplu, în următoarele situații:
  • injectarea unui post suplimentar în sistemul comun de antenă pentru un sistem de supraveghere analog,
  • injectarea unui post suplimentar în sistemul comun de antenă pentru un sistem de supraveghere cu DVR sau NVR,
  • afișarea materialelor informative/comerciale pe mai multe televizoare (ex. în magazine de electronice),
  • crearea de canale "private" în hoteluri, campusuri, clădiri de apartamente.
Clasificarea modulatoarelor DVB-T se bazează pe numărul de surse care se pot conecta într-un singur dispozitiv, tipul de intrări, numărul de canale de ieșire, etc.
Comparație a modulatoarelor DVB-T COFDM
 
Modulator Signal-400 HDMI - COFDM (DVB-T)

Modulator Signal-400 HDMI - COFDM (DVB-T) 

NumeSignal-400WS-7992WS-7990
CodR86700 R86702R86704 
StandardDVB-T COFDMDVB-T COFDMDVB-T COFDM 
Număr canale
124
IntrăriRF,
1xHDMI,
RF,
2xA/V (RCA)
2xHDMI
RF,
4xA/V (RCA),
4xHDMI 
Rezoluții video480i@59.94/60FPS, 
576i@50FPS,
720p@50/59.94/60FPS, 
1080i@50FPS,
1080i@59.94/60FPS, 
1080p@59.94/60FPS
720x576_50i  PAL), 720x480_60i (NTSC),
1080p
720x576_50i (PAL), 720x480_60i (NTSC),
1080p
SD/HDHDSD/HDSD/HD 
Factor de formădispozitiv unic
dispozitiv unic dispozitiv unic
Frecvențe RF
142.5-858 MHz50-860 MHz 50-860 MHz
Nivel maxim de ieșire [dBμV]114100 100
Signal-400 R86700 este o alternativă atractivă pentru instalațiile bazate pe splitere HDMI și cabluri. Dispozitivul cu intrare HDMI și interfață USB este capabil să proceseze semnale SD, HD și Full HD. Semnalul de ieșire RF poate fi însumat cu orice alt semnal TV.
WS-7992 R86702 și WS-7990 R86704 modulatoarele multi-canal sunt echipamente multifuncționale ce convertesc semnalele HDMI sau A/V în multiplexuri DVB-T. Adițional intrarea RF (ANT IN) pot fi folosite pentru însumarea semnalului RF de ieșire cu alte semnale TV.

Selectarea accesoriilor pentru cabinete RACK.

Când alegem accesoriile pentru un cabinet rack, trebuie să ținem cont de compatibilitatea acestora cu modelul rackului selectat. Câteva componente pot fi dedicate altor modele, ex. cu o adâncime diferită sau o modalitate diferită de montare a accesoriului (ex. unitatea de ventilare).
Magazinul online DIPOL oferă un mecanism simplu ce redă o listă de accesorii compatibile pentru cabinetul RACK selectat. Utilizatorul trebuie doar să acceseze RACK-ul dorit, ex. R912018, și să apese pe butonul "Adaugă accesoriile" situat în secțiunea din partea dreaptă a paginii (în poza de mai jos butonul este încercuit cu o linie roșie).
Butonul "Adaugă accesoriile" pe pagina cu produsul dorit
Noua pagină va arăta lista cu accesoriile compatibile:
Instrument simplu de configurare a cabinetelor RACK
Lista conține accesoriile compatibile cu cabinetul RACK ales. Utilizatorul poate adăuga orice accesoriu în coș, în lista de favorite, sau doar să vadă specificațiile produselor.

Protecția unui LAN de casă.

În prezent rețeaua de casă poate include mai multe calculatoare, televizoare, echipamente de rețea, console, playere multimedia, etc. Împreună cu extinderea rețelei către mai multe dispozitive și din cauza costurilor considerabile ale acestora, importanța protejării rețelei împotriva supratensiunilor este mult mai mare.
Supratensiunile pot surveni atât de la rețeaua de curent AC a casei cât și de la liniile de transmisie a semnalelor. Protecția împotriva supratensiunilor în rețeaua de alimentare este redată de prelungitoarele cu protecție și rezistență. În eventualitatea unei creșteri de voltaj peste limita normală (250 VAC), rezistențele vor tăia alimentarea pentru echipamentele conectate.
Linia de transmisie a semnalului bazată pe cabluri torsadate poate fi securizată cu protecții de dedicate, de exemplu J2820. Condiția pentru o funcționalitate corectă a acestui element este împământarea.
Cea mai bună și din ce în ce mai populară soluție de protecție este schimbarea mediului de transmisie LAN de la cablul torsadat la fibră optică înainte de primul dispozitiv de rețea din casă. Această schimbare va rezulta în separare totală galvanică pentru toată suprafața rețelei și va oferii protecție 100%.
Media convertor ULTIMODE M-023M (multimode, 2 km)Media convertor ULTIMODE M-023M (multimode, 2 km)Atenuator optic ULTIMODE T-12 (SC, 2 dB)Prelungitor cu proteţie la supratensiune: ACAR P7 (5+2 prize)Patchcord fibră SC-SC duplex multimode ULTIMODE PC-019D (1.5m, OM2, 50/125)Access Point TP-Link TL-WR1043ND_300Mbps (router & swich gigabit, 802.11n)Prelungitor cu proteţie la supratensiune: ACAR P7 (5+2 prize)Prelungitor cu proteţie la supratensiune: ACAR P7 (5+2 prize)
Setul de media convertoare ULTIMODE protejează toate echipamentele conectate într-o rețea de casă LAN
În diagrama de mai sus, rețeaua LAN de casă este protejată de o pereche de media convertoare L10021 conectate cu patchord-ul multimod L31119. Când alegem media convertoarele, este importantă reglarea capacității acestora la parametrii rețelei accesate - în cazul ratelor de date mai mari de 100 Mbps este indicat folosirea de echipamente gigabit, ex. L10025. Tipul fibrei trebuie să fie compatibil cu media convertoarele (multimode sau singlemode), dar datorită distanțelor mici, în unele cazuri, instalatorul trebuie să își amintească de atenuatoare de semnal potrivite. În exemplu, toate echipamentele din casă au fost conectate la rețeaua de curent AC cu prelungitoare cu protecție (rezistență) ACAR P7ACAR P1316.

Controller radio RE-2K.

Controlerul radio RE-2K G5812 cu două canale este folosit pentru controlul echipamentelor electrice cu intrări pentru releu prin chei breloc radio. Controlerul radio poate lucra cu până la 16 chei breloc 5902 (Cheie breloc radio 433 Mhz de la Satel). Placa de bază a controlerului este echipată cu două relee, buton de programare și pini (2x3, J7 și J8), un indicator LED cu două culori (modul funcționare și acțiuni de programare).
Vedere a plăcii controlerului radio RE-2K
În funcție de amplasarea jumperului pe pini, releul poate funcționa în mai multe moduri:
  • bistabil (fără jumper) - apăsând pe butonul cheii, utilizatorul comută statutul releului
  • puls (jumperul montat pe cei doi pini de jos) - releul este comutat pe modul ON(pornit) atâta timp cât utilizatorul apasă pe butonul cheii (timpul de funcționare a cheii este limitat la 30 de secunde)
  • monostabil (jumperul montat pe cei doi pini de sus) - apăsând pe butonul cheii utilizatorul comută statutul releului pe modul ON (pornit) - apăsare de 5 secunde setată implicit sau pentru un interval programat de la 1 la 250 de secunde

Ieșirile video în DVR/NVR Hikvision.

Înregistratoarele digitale video sunt, în mod normal, echipate cu mai multe ieșiri video pentru conectarea unei game variate de monitoare sau pentru adăugarea unor monitoare suplimentare. Există trei tipuri populare de intrări video HDMI, VGA și BNC. Ieșirea BNC este de obicei independentă, dar majoritatea DVR-urilor Hikvision redau același video și pe ieșirile HDMI și VGA. Ieșirile HDMI și VGA pot fi configurate independent numai în câteva modele de top.
DVRul Hikvision conține setări video în ecranul Configuration > General menu
În DVR-urile Hikvision meniul poate fi afișat pe monitoarele conectate în ieșiri diferite, în funcție de model și versiune firmware. Configurarea setărilor video pentru afișarea meniului este posibilă doar local (cu accesul fizic la DVR). Meniul poate fi afișat pe ieșirea conectată la monitor, conform regulii HDMI> VGA> BNC, sau poate fi alocată o ieșire specifică.

Produse noi

Patchcord fibră SC-SC duplex multimode ULTIMODE PC-019D (3m, OM2, 50/125)
Patch Cord PC-019D multimod L31130 este făcut din două secțiuni paralele de fibră optică multimod cu o lungime de 3 m, terminată în ambele capete cu doi conectori SC. Fibra optică folosită în patch cord este OM2. Redă compatibilitate completă cu rețelele de fibră optică bazate pe fibre multimod.
Cutie metalică etanşă IP66 (250/310/145mm)
Cutie metalică etanşă cu dimensiuni 250x310x145 R90603 pentru montaj pe stâlp sau pe perete. Cutia se fixează cu ajutorul a 4 puncte de fixare. În cutie, pe partea din spate este o placă metalică detaşabilă cu dimensiuni de 210x260 mm.
Carcasa metalică este complet etanşă şi uşa care se închide cu yală are o garnitură de cauciuc.
Cameră compactă HD-TVI Hikvision DS-2CE16D0T-IR (1080p, 3.6 mm, 0.01 lx, IR max. 20m)
Cameră compactă HD-TVI Hikvision DS-2CE16D0T-IR M7554 a fost concepută pentru sisteme de supraveghere low-budget ce folosesc DVR HD-TVI. Camera redă video 1080p. Cu sensitivitate mare (0.01 lx) și iluminator IR incorporat cu distanță de acoperire de până la 20 m, camera furnizează imagini clare în condiții de iluminare slabă sau inexistentă.

Merită citit:

Cameră IP Signal cu lentile motozoom - supraveghere casă. DIPOL a introdus o altă cameră IP caracterizată de o calitate foarte bună a imaginii și un preț redus. Camera HDC-222PMZ K1878 este un dispozitiv perfect pentru un sistem mic de monitorizare pentru casă. Această cameră compactă concepută pentru exterior (IP66) a fost echipată cu o lentilă varifocală cu motozoom 2.8 - 12 mm distanță focală ce permite reglarea de la distanță a deschiderii camerei de la 90° la 26°. Iluminatorii IR cu distanță de acoperire de până la 40 m asigură funcționarea camerei la parametrii buni chiar și fără lumină. Reglarea unghiului vizual al camerei este posibilă după accesarea meniului ei printr-un browser web (ex. internet explorer) sau prin NVRul conectat. Simplifică instalarea sistemului și permite utilizatorului să schimbe unghiul de vedere oricând, foarte ușor...
>>>mai multe detalii
Arhitectura unui sistem de supraveghere pentru casă cu camere IP Signal K1878 echipate cu lentile motozoom
Cabinetele Rack de la SIGNAL - performanța și completitudine