Săptămânalul DIPOL - TV, Satelit, Supraveghere și Wireless

Nr. 39/2016 (28 Noiembrie 2016)

Inteligența artificială îmbunătățește calitatea pozelor.

Gigantul Google a introdus o nouă tehnică pentru a crește detaliile unei imagini, RAISR (Rapid and Accurate Image Super-Resolution). Tehnologia folosește mecanisme de îmbunătățire a calității și detaliilor din poze. Întregul proces este de până la 100 de ori mai rapid decât tehnicile actuale și poate fi efectuat pe telefoane inteligente în timp real. Aceste îmbunătățiri vor rezulta, nu numai în imagini mult mai detaliate, dar vor și elimina fenomenele nedorite cum ar fi macro-blocurile.
Comparație a efectelor - bi-cubic (imaginea din mijloc) și RAISR (imaginea din dreapta) conversie extinsă pentru imaginea originală (stânga)
[soursă: research.googleblog.com]
Actual, cei mai folosiți algoritmi de creștere a calității și rezoluției imaginii pixeli noi în imagine preluând culoarea de la pixelii adiacenți. Astfel de algoritmi creează efecte urâte - imaginea finală devenind încețoșată. Google folosește algoritmi cu învățare automată - procesul constând în compararea unor perechi de imagini identice cu rezoluții diferite. "Filtrele RAISR sunt învățate în funcție de caracteristicile de margine găsite în bucății mici de imagini - variații luminozitate/culoare, regiuni plate/prea texturate, etc. - caracterizate de direcție (unghiul unei margini), concentrație (marginile pot avea o concentrație mai mare) și coerenţă (o măsurare pentru cât de direcțională este marginea)." Analiza a 10.000 de perechi de imagini durează aproximativ o oră. După creerea unei astfel de baze de date, algoritmul poate converti orice imagine, crescându-i astfel rezoluția în timp real.
RAISR în acțiune - măriți fotografia pentru a observa diferențele
Îmbunătățirea artefactelor ce rezultă din prelevarea probelor
(sousă: research.googleblog.com)
Google a dezvoltat tehnici de procesare a imaginii ce pot avea diverse aplicații. Sunt foarte multe imagini ce au nevoie de câteva îmbunătățiri. Mulțumită funcționării apletului în timp real, metoda poate fi folosită și în telefoanele inteligente. Datorită diferitelor tipuri de constrângeri, imaginile descărcate sunt adesea disponibile în diverse rezoluții sau calitate nesatisfăcătoare și pot fi procesate "în zbor" pentru a le îmbunătății parametrii. Gigantul Google plănuiește redefinirea algoritmului astfel încât acesta să poată îmbunătății instant calitatea imaginii în orice punct al acesteia pe care utilizatorul vrea să îl mărească.
În acest caz, metoda de învățare poate duce la câteva iregularități. De exemplu, filtrele dezvoltate pe baza unui set de imagini cu chipuri umane pot fi irelevante pentru câteva chipuri specifice. Acest risc se poate elimina prin limitarea funcției zoom. Cum va funcționa funcția RAISR în practică? Vom vedea.

Set de antene direcționale DVB-T/T2 cu polarizare ajustabilă.

Conceptul de antenă Yagi sau Yagi-Uda este unul din cele mai populare proiecte de antenă din cauza unui câștig mare și a construcției simple. Antenele Yagi-Uda pot funcționa în benzi de la HF la UHF (3 MHz la 3 GHz), dar adesea în lățime de bandă limitată în jurul frecvențelor centrale. În cazul benzilor DVB-T/T2, parametrii sunt aleși pentru a menține balanța dintre gama de canale ce poate fi recepționată și câștigul mediu din frecvență. Un alt aspect este polarizarea semnalelor transmise. Elementele antenei (director, reflector și dipol) trebuie să funcționeze în concordanță cu polarizarea semnalelor, altfel câștigul antenei va dispărea. În mod normal, toate transmițătoarele din o anumită zonă funcționează cu aceeași polarizare a transmisiilor în o bandă (UHF sau VHF), dar polarizarea transmisiilor în benzile UHF și VHF pot fi diferite. O astfel de situație se poate regăsii în Polonia, unde noul MUX-8 este transmis în banda VHF cu polarizare verticală sau orizontală, în funcție de zonă. O polarizare corectă a antenei este esențială pentru recepția propice a transmisiilor DVB-T/T2.
DIPOL este prima companie producătoare de seturi de antenă DVB-T/T2 profesionale cu dublă polarizare. Mulțumită construcției universale, segmentele de antenă VHF și UHF pot fi montate independent pe vertical (V) sau orizontal (H) în funcție de polarizarea semnalelor recepționate. Oferim două versiuni special concepute pentru recepția semnalelor DVB-T/T2 cu polarizări diferite în benzile VHF și UHF: DIPOL 28/5-12/21-60 A2810 și DIPOL 28/5-12/21-60 DVB-T cu amplificator LNA-177, A2850. Ambele seturi de antenă sunt echipate cu sumatoare pentru semnalele din benzile VHF și UHF.
Set antene DVB-T2 profesionale VHF și UHF (H/V): DIPOL 28/5-12/21-60(cu amplificator LNA-177)
Vedere a setului de antene DVBH-T/T2 profesionale VHF și UHF
(ambele segmente cu polarizare orizontală)
Set antene DVB-T2 profesionale VHF și UHF (H/V): DIPOL 28/5-12/21-60(cu amplificator LNA-177)
Vedere a setului de antene DVB-T/T2 profesionale VHF și UHF
(segmentul VHF funcționează cu polarizare verticală și cel UHF cu polarizare orizontală)
În această configurație, stâlpul de susținere trebuie montat la capătul setului de antene
Seturile profesionale de antenă DVB-T/T2 DIPOL 28/5-12/21-60 A2810 și A2850 au fost concepute pentru recepția transmisiilor TV în benzile VHF (174-230 MHz) și UHF (470-790 MHz). Redau o soluție eficientă pentru recepția transmisiilor DVB-T/T2 în diverse combinații de polarizări din benzile VHF și UHF.

Cum îmbunătățim conexiunea GSM?

Conversațiile de pe telefoanele mobile în clădiri sunt adesea foarte dificile sau chiar imposibile. Acest lucru se datorează atenuării semnalului la trecerea prin pereți, geamuri, tavan (subteran). Probleme de acest tip se pot întâlni în magazine, tuneluri, parcări subterane, benzinării, aeroporturi, hoteluri, etc. Situații similare se mai pot întâlnii și la clădirile amplasate în zonele limitrofe a puterii de semnal (zone recreaționale, munți, etc).
Repetorul Signal GSM-305 A6765 amplifică semnalele GSM în interiorul clădirilor. Dispozitivul este ideal pentru locațiile unde distanța de acoperire a rețelei celulare permite folosirea telefonului mobil în exterior, dar insuficientă pentru o funcționare corectă în clădiri. Repetorul trebuie conectat la o antenă externă (ex. A741030) direcționată către stația de transmisie și o antenă (sau mai multe) de interior pentru dispersia semnalului (ex. A741001).
Când instalăm antenele de interior, trebuie să fim atenți la suprafața ce urmează să fie acoperită și numărul total de încăperi ce trebuiesc acoperite cu semnal GSM amplificat. Este foarte important să asigurăm izolare maximă între antenele de exterior și cele de interior (în mod normal instalând antena de exterior la o distanță mare față de cele de interior, undeva pe acoperiș). În mod normal, instalarea antenelor de interior trebuie începută de la cel mai jos etaj, deoarece este foarte posibil ca o antenă să poată acoperii două etaje. Avem în ofertă trei tipuri de antenă din seria TRANS-DATA, special concepute pentru amplificatoare celulare: A741001 (fixare pentru gips-carton sau alte plafoane suspendate), A741002 (fixare pe tavan solid cu holșuruburi) și A741020 (fixare pe perete).
Antena GSM/3G: TRANS-DATA DW3-AAntena GSM/3G: TRANS-DATA DW3-AAntena GSM/3G de tavan TRANS-DATA DW3-BSplitter GSM/3G/WLAN (800-2500MHz) tripluRepeater GSM SIGNAL GSM-305 300m2Antena GSM/3G: TRANS-DATA KYZ8.2/9.5

Conectori rapizi Ultimode.

ULTIMODE ILB-2SM-A L7102 este un cablu optic duplex (două fibre G.657A1 single-mode cu tampon de 250 um), destinat aplicațiilor de interior. Posibilitatea de îndoire a cablului este mult limitată datorită construcției speciale a mantalei exterioare - manta cu secțiune transversală dreptunghiulară, întărită cu tije din material FRP (Fiber Reinforced Polymer).
Conector optic SC rapid ULTIMODE FAST-02SC
Conector FO rapid ULTIMODE FAST-02SC L5711 pe cablu Ultimode L7102
Cablul poate fi întrerupt cu pigtailuri conectate prin splice-uri mecanice (ex: ULTIMODE L5550), splice prin lipire (facut cu EasySplicer L5810), sau folosind conectoare rapide de asamblare ULTIMODE L5711 sau L5712. Ultima opțiune este posibilă datorită dimensiunilor mici ale cablului ideal pentru dimensiunea conectorilor. O soluție convenabilă și ieftină este recomandată pentru sisteme LAN și CCTV bazate pe fibră optică. Poate fi folosită și în perioada interimară a procesului de instalare a sistemului FTTH, înainte de sudura finală.

Camere multistandard pentru orice sistem CCTV analog.

n-cam și v-cam camerele sunt dispozitive multistandard pentru sisteme de supraveghere și sunt compatibile cu mai multe tipuri de DVRuri. Standardul video este selectat cu o apăsare lungă (5s) a controlerului de pe cablul camerei în direcția standardului dorit: dreapta - HD-TVI, stânga - CVBS, sus - AHD, jos - HD-CVI.
Vedere a cutiei de control - standard pe cablul de conexiuni ale camerelor n-cam and v-cam.
Cu controlerul, utilizatorul poate selecta standardul dorit.

Mod coridor în camere Hikvision.

Camerele Hikvision au "Mod Rotativ" ce este, în particular, folositor pentru supravegherea coridoarelor sau holurilor, caracterizate de disproporția de dimensiune dintre adâncime (vazută de cameră ca înălțime) și lățimea imaginii. În acest mod de funcționare, o cameră este capabilă să capteze o scenă cu "adâncime" sau "în formă verticală" de la o distanță relativ scurtă, înlăturând din imagine informațiile inesențiale din imediata vecinătate a camere (ex. pereți - stânga, dreapta). Pentru acest mod este necesară rotirea camerei 90° față de poziția ei normală, ceea ce va schimba aspectul imaginii din 16:9 în 9:16.
O imagine de la o cameră Hikvision
în poziționare normală
Imagine de la aceeași cameră Hikvision după ce aceasta a fost rotită 90° pentru a funcționa în "Mod Coridor"

Produse noi

Analizor semnal DVB-T/T2 & DVB-C: Digiair PRO T/T2/C
Analizor semnal DVB-T/T2 & DVB-C: Digiair PRO T/T2/C R10511 a fost conceput şi fabricat de inginerii companiei Suedeze Emitor. Această companie are mulți ani de experiență în producerea de echipamente de măsurare ale semnalelor din sisteme TV terestre și de satelit. Dispozitivul a fost conceput pentru a veni în ajutorul instalatorilor de antene TV. Măsoară parametrii semnalelor TV - COFDM analog și digital (DVB-T2) - ceea ce este necesar pentru diagnosticarea sistemelor de antenă. Cel mai mare avantaj al acestui analizor este capacitatea de măsurare a BER și MER ale semnalelor digitale. Acești parametrii sunt critici pentru funcționarea corectă a sistemelor ce folosesc semnale digitale modulate. Analizorul R10511 permite utilizatorului să definească și stocheze în memorie până la 5 liste, fiecare grupează 6 canale sau multiplexuri, ce se pot folosii într-o anumită zonă.
Monitor service MS-43TVI (4.3
Monitor service MS-43TVI (4.3", HD-TVI, CVBS) Monitorul color de service MS-43TVI este indispensabil la configurarea și testarea sistemelor de supraveghere ce cu camere Hikvision HD-TVI sau PAL. Dispozitivul poate fi conectat direct la cameră pentru a seta parametri de funcţionare și focalizarea lentilei. În plus, monitorul poate alimenta cu maxim 12V/800mA camerele testate.
NVR 4K: Hikvision DS-7608NI-I2 (8 canale, 80Mbps, 2xSATA, Alarm IN/OUT, VGA, HDMI)
NVR 4K: Hikvision DS-7608NI-I2 K22083 este un video recorder modern de rețea IP capabil să monitorizeze, înregistreze și să redea imagini de la 8 camere de supraveghere IP cu rezoluții megapixel, până la 12 MP. Acest NVR are ieșiri HDMI (4k) și VGA(1080) ce pot fi conectate direct la un monitor, fără a mai fi nevoie de un calculator. Datorită sistemului de operare încorporat - Linux, NVR-ul funcţionează stabil şi este rezistent la atacuri cibernetice şi viruşi.

Merită citit:

Verificarea continutății cablului de fibră optică cu ajutorul unui reflectometru. Procesul de instalare al cablului este întotdeauna unul de durată și desigur cea mai costisitoare fază a unui proiect. În cazul cablurilor de fibră optică, ele pot fi deteriorate foarte ușor de un transport sau depozitare într-o manieră incorectă (micro-îndoire), deci este foarte importantă testarea lor înainte de instalare în conducte, pereți, etc...
>>>detalii
Verificarea unu cablu de fibră optică pe tambur cu ajutorul reflectometrului optic Grandway FHO3000-D26 L5828. Avarie vizibilă în jurul distanţei de 348 de metrii. Instalarea acestei fibre va rezulta, cel mai probabil, în înlocuirea acesteia.