Săptămânalul DIPOL - TV, Satelit, Supraveghere și Wireless

No. 7/2017 (Feb. 13, 2017)

Un Graal al fizicii!

Oamenii de știință de la Universitatea Harvard susțin că au obținut hidrogen metalic în stare solidă. Importanța realizării poate fi subliniată prin faptul că cercetările hidrogenului în această stare durează de peste 80 de ani! În condiții normale, în contrast cu celelalte elemente ale primului grup, hidrogenul nu este un metal ci un gaz.
O mostră de hidrogen a fost presată la temperaturi ultra-reci între două diamante cu vârfuri plate, sub o presiune de 495 GPa. Un astfel de hidrogen metalic solid este considerat un mediu superconductor, capabil să conducă curent electric fără nici o rezistență. Mai important, dacă hidrogenul solid este meta-stabil (ceea ce presupune ca după formarea sa sub presiune nu își va schimba statutul după revenirea la condițiile normale), proprietățile de superconductor ar trebui, de asemenea, să fie păstrate la temperatura camerei.
"Hidrogen metalic la Harvardd
"Noul" statut al elementului are potențialul de a revoluționa totul, de la grila de energie electrică la calculatoare ultra performante, cât și sursă de combustie pentru rachete, accelerând astfel implementarea planurilor de explorare a spațiului cosmic. Un astfel de combustibil ar fi, probabil, de patru ori mai eficient decât agenții de propulsie pentru rachete actuali. Hidrogenul în această formă poate juca, de asemenea, un rol vital în viața de zi cu zi a fiecărui om, ex. facilitând levitația magnetică pentru trenurile de super-viteză, îmbunătățirea performanțelor vehiculelor electrice

Sistem multiswitch SMATV în Cracovia.

Compania CEL a instalat un sistem multiswitch SMATV pentru 75 de abonați, locatari ai unui proiect imobiliar din Cracovia. Sistemul transmite canale de satelit DVB-S de la doi sateliți (Hotbird 13.0E și Astra 19.2E), semnal CATV, FM și radio digital DAB. Întregul sistem se bazează pe echipamente și soluții de la TERRA.
Sistemul de transmisie include un amplificator pentru multiswitchuri cu 9 intrări, Terra SA-901 R70901, ce transmite, de asemenea, alimentare către toate componentele active ale sistemului. Magistrala de 9 cabluri este împărțită în subrețele pentru fiecare scară de bloc cu ajutorul TAPurilor SS-9XX ce transmit semnalele către multiswitchurile MV-9xx cu un număr de ieșiri conform nevoilor. Înainte de însumarea în sistemul multiswitch a semnalelor CATV și radio FM, acestea sunt amplificate și egalizate de amplificatorul Telmor WWK-951 R89861. Mulțumită alimentării la distanță dată de amplificatorul Terra SA-901 R70901 niciunul dintre multiswitchuri nu trebuie alimentat la priză.
Cablarea a fost făcută cu cabluri Triset-113 - pentru exterior E1017, cablu rezistent UV și umplut cu gel, pentru interior E1015 cablu cu manta din PVC. Calitatea bună a sistemului se datorează și utilizării conectorilor prin compresie MASTER E80342

Tipuri de extendere HDMI - partea I.

Convertorul Signal-HD H3606 HDMI la IP permite utilizatorului să conecteze o sursă la distanță (până la 100 m) de conținut HD la un monitor/televizor, folosind un singur cablu UTP CAT5e/6. Setul include unitățile de transmisie și recepție (Sender/Receiver), cât și extenderul de telecomandă pentru un Blu-ray/player DVD, STB, etc.
Caracteristici distinctive:
  • Transmisie printr-un singur cablu Cat. 5e/6
  • Protocol UDP/IP (multicast)
  • Posibilitatea de a folosi topologie punct-la-multi punct
  • Suport pentru rezoluția 1080p
  • Extender de telecomandă
  • Lungime maximă de cablu: 100 metri
Schița unui sistem de extensie a semnalului HDMI la IP (punct-la-punct)
Semnalul IP transmis poate fi aplicat unui switch Ethernet pentru a fi împărțit la mai multe receivere. Bit rate-ul semnalului comprimat la ieșirea din transmițător este ce circa 30 Mbps. În exemplul de mai jos, utilizatorul va avea nevoie de încă două receivere adiționale H3607.
Schița unui sistem de extensie a semnalului HDMI la IP (punct-la-multipunct) cu receivere adiționale H3607

Diagnosticarea fibrelor optice.

Începătorii din domeniul optic ezită să achiziționeze echipamente profesionale pentru măsurarea conexiunilor optice. Oricum, o sursă laser stabilă şi un power metru optic pot da, în cele mai multe cazuri, un răspuns clar la întrebarea "de ce nu merge?".
Powermetru optic GRANDWAY FHP1B02 (850, 1300, 1310, 1490, 1550, 1625 nm)
Sursă laser GRANDWAY FHS1D02 (1310/1550nm)
Powermetru optic
GRANDWAY FHP1B02
L5821
Sursă laser 1310/1550nm
GRANDWAY FHS1D02
L5825
Echipamentele se conectează la ambele capete ale fibrei optice și permit determinarea precisă a atenuării acesteia. În cazul unui defect, instalatorul poate măsura fiecare parte a traseului optic pentru a determina care dintre acestea este sursa defectului.
Măsurarea atenuării fibrelor este necesară atunci când cablarea va fi folosită de diferiți funizori de servicii prin fibră optică. În funcție de tipul de servicii oferite, atenuarea fibrelor poate fi un factor decisiv în implementare, de exemplu pentru servicii tip PON pentru internet și televiziune.

Acces prin internet la echipamente Hikvision.

Hikvision a introdus o nouă platformă, Hik-connect. Platforma se bazează pe tehnologie "Cloud" și suportă DDNS. DDNS (DNS Dinamic) este un serviciu ce alocă nume de domenii conexiunilor care au IP dinamic. Serviciul este foarte folositor când un furnizor nu oferă utilizatorilor o adresă IP fixă. Condițiile necesare pentru folosirea serviciului DDNS: adresă IP publică și asigurarea accesului dintr-o rețea externă la porturile DVR/NVR-ului (server și http, implicit 8000 și 80). Următorul pas este conectarea dispozitivului cu contul de Hik-connect. În acest sens, utilizatorul trebuie să introducă seria dispozitivului și codul de verificare.
Principiul de funcționare al serviciului DDNS pe platforma www.hik-connect.com
Dispozitivul este conectat la contul de Hik-connect permanent. Utilizatorul îl poate accesa prin browserul web

Un exemplu aplicat al setului de control wireless ROPAM.

Setul RF-4-2K G7060 poate fi folosit pentru controlul unui sistem de alarmă, porți, rampe, etc. folosind o telecomandă breloc. Controlerul are 2 relee și 2 ieșiri OC. Ieșirile releului pot, de exemplu, să controleze 2 porți, în timp ce cele două ieșiri OC pot fi folosite în alte scopuri. După instalarea modulului releu RM85-12V-1P G7055 utilizatorul poate opera de la distanță orice aparat 230V AC cu consum curent de până la 12 A. În exemplul de mai jos, sunt două circuite independente cu lămpi în jurul unei clădiri.
Alimentator 12V/2A - ZI-2000 (pentru camere supraveghere şi LED)Telecomandă radio 4 canale ROPAM TR-4Modul releu ROPAM RM85-12V-1PModul releu ROPAM RM85-12V-1P
Instalarea setului și modulelor releu wireless ROPAM pentru controlul de la distanță a iluminatului.

Produse noi

Cameră IP de tavan: Sunell SN-IPR/04VD/M(II) (2MP, 2.8-12mm, 0.05 lx, IR up to 35m)
Cameră IP dome: Sunell SN-IPR/04VD/M(II) K1633 este echipată cu procesor de imagine APTINA 1/2.7" CMOS cu rezoluții de 1920x1080 pixels (Full HD) și iluminator IR cu distanță de acoperire de până la 35 m. Lentilele vari-focale 2.8-12 mm au o deschidere ajustabilă de 89° - 35°. Camera a fost concepută pentru a funcționa atât la interior cât și la exterior în sisteme profesionale de supraveghere IP bazate pe NVR.
Etajeră DVD: Signal DVD-293 (3 nivele)
Etajeră DVD: Signal DVD-293 (3 nivele) E93603 a fost concepută pentru a susține echipamente TV precum DVD player/recorder, receptor satelit, set-top-box etc. Capacitatea maximă per poliță este de 8 kg. Polițele sunt fabricate din sticlă călită cu grosimea de 5 mm. Suportul este făcut din aluminiu - este foarte ușor și stabil. Sistemul de management pentru cabluri permite ascunderea cablurilor.
Suport universal de antenă USBC-38/400-Z (perete/balustradă)
Suport universal de antenă USBC-38/400-Z (perete/balustradă) E8874 este făcut din oțel și a fost conceput pentru instalarea antenelor TV de satelit sau terestre. Poate fi montat cu ușurință pe perete sau balustradă. Pentru montarea pe balustradă sunt necesare bridele de antenă E9292. Talpa suportului este modelată astfel încât cablul antenei să treacă pe dedesubt pentru a putea fi tras pe tubul suportului.

Merită citit:

Sistem de antenă SAT/DVB-T/T2/FM pentru casă. Această soluție universală transmite semnale independente DVB-S/S2, DVB-T și FM la 4 prize. Semnalele terestre DVB-T/T2 sunt recepționate cu setul de antene profesionale A2810 ce lucrează în benzile VHF (174-230 MHz) și UHF (470-790 MHz). Mulțumită construcției, segmentele de antenă VHF și UHF pot fi montate pentru polarizare verticală (V) sau orizontală (H) pentru recepția semnalelor. Această caracteristică permite utilizatorului să regleze antena în funcție de parametrii semnalelor transmise, ex. polarizări diferite ale benzilor VHF și UHF...
>>>detalii
Sistem de antenă SAT/DVB-T/T2/FM cu multiswitch MP-0504L R6944504 care transmite toate semnalele către 4 prize amplasate în camere diferite