Nr. 15/2017 (10 Aprilie 2017)
Energie solară la scală industrială!
Tesla Inc. a fost implicată în proiecte legate de producția de electricitate din energia solară. Compania a decis să construiască o centrală electrică nouă pe insula Kauai în Hawaii. Proiectul presupune ca energia acumulată înainte de apus va alimenta insula cu electricitate pe timpul nopții.Cea mai grea operațiune este stocarea electricității pe scară largă. Este complicată și costisitoare. Ca parte a experimentului numit Kapaia, Tesla va conecta 13 MW SolarCity ferma solară cu un set de baterii 53 MWh PowerPack.
Tesla a semnat un contract pe 20 de ani cu Kauai Island Utility Cooperative pentru vânzarea electricității la prețul de 13.9 cenți per kWh, ce va fi cu cca. 10% mai puțin decât plătește cooperativa Kauai pentru consumul generatoarelor diesel folosite anterior.
Autoritățile insulei Kauai au stabilit, ca țintă a acestui proiect, generarea a 70% din consumul de energie din surse regenerabile până în 2030 și 100% până în 2045.
Cursuri de instruire organizate de DIPOL.
În Polonia (în curând și în Romania) organizăm cursuri de formare pentru instalatorii din domeniul curenților slabi și sisteme de cablu în clădiri, sisteme de supraveghere (Hikvision HD-TVI și soluții IP CCTV), rețele IP (switchuri TP-Link). Numărul de cursuri se apropie de 30 și sunt desfășurate în mai multe orașe, cu o audiență totală de peste 600 de participanți.Cursuri de instruire organizate de DIPOL - Polonia, pe tema curenți slabi și sisteme de cablu în clădiri
Cracovia 2017
Cracovia 2017
Headend DVB-T TERRA într-un hotel din Cracovia.
Noua clădire construită de lanțul hotelier Golden Tulip, Kazimierz, de pe strada Krakowska, a fost dotată cu sistem SMATV cu 140 de prize TV ce dau acces la transmisiile terestre DVB-T și un număr de canale de satelit. Antena principală este o farfurie de satelit TRIAX 115 TD A9646 de 115 cm cu două LNB QUATRO Inverto BLACK Ultra A98266 și cea secundară, o antenă TV UHF DIPOL 44/21-60 Tri Digit A2670. Semnalele de la antene sunt prelucrate de setul de transmodulatoare TTX-410C R81615 și TDX-410C R81617, amplasate în camera tehnică.Sistemul recepționează și transmite 35 de posturi TV, dintre care 23 de posturi DVB-T și 12 posturi de satelit convertite în multiplexuri DVB-T. Conversia este efectuată cu ajutorul transmodulatorului TDX-410C R81617 DVB-S/S2 (QPSK/8PSK) de semnal de satelit la DVB-T COFDM. Multiplexurile DVB-T din satelit sunt însumate cu cele prelucrate de modulele TTX-410C R81615. Transmodulatoarele TTX-410C recepționează semnale DVB-T/T2/C şi pot efectua câteva corecţii parametrilor TS (regenerare, filtrare, etc.) inclusiv retransmisia lor în format COFDM în alte canale din benzile VHF/UHF. Procesul de regenerare constă în recepția semnalului DVB-T/T2/C, demodulare în flux de transport și după, remodulare în semnale RF ca multiplex COFDM nou (funcția convertor de frecvență). MER (rată eroare modulare) la ieșirea din dispozitiv scade sub valoarea de 35dB, ceea ce permite transmisia multiplexului digital chiar și în sisteme CATV foarte mari. Sistemul TV al hotelului a fost instalat de compania Dipvision.
Conexiune wireless punct-la-punct (bridge).
Modul de funcționare bridge permite crearea unei conexiuni directe între două echipamente wireless amplasate chiar și la distanțe de mai mulți kilometri unul de celălalt. Această soluție se bazează pe rutare statică, ceea ce înseamnă că rutele sunt setate manual și configurate în funcție de adresele MAC a punctelor de acces interconectate (routerelor). Pentru a obține performanțele maxime în acest mod, este recomandată folosirea echipamentelor de la un singur producător. Acest mod poate fi folosit, de exemplu, pentru conectarea a două rețele aflate la distanță.O conexiune punct-la-punct efectuată cu AP-urile N24115
Cunoștintele despre fibră, necesare pentru sudarea acestora.
Cunoașterea construcției fibrelor optice este absolut necesară pentru a putea efectua suduri corecte. Instalatorii fără prea multă experiență, care nu au cunoștințele de bază din domeniul fibrei optice au probleme ce rezultă din lipsa de documentație. Din nefericire, problemele de poziționare a capetelor fibrei în ghidajele de sudare ale splicerelor sau pregătirea lor incorectă cât și instalarea în spliceuri mecanice rapide, sunt des cauza eșecurilor din procesul de instalare.Imaginea de mai sus arată construcția standard a fibrelor optice. În mijloc există miezul fibrei făcut din sticlă de siliciu acoperită cu diverse materiale. Miezul transmite semnalul luminos (un singur "mod" în cazul fibrelor single-mode cu diametrul miezului de 9 μm, sau mai multe "moduri" în cazul fibrelor multi-mode cu diametrul miezului de 50 μm). Următoarele straturi sunt, în mod normal, identice în ambele tipuri de fibre, ex. placare din sticlă cu diametrul de 125 μm sau buffer acrilic cu diametru de 250 μm. Fibrele folosite pentru pigtailuri și în cazul câtorva alte cabluri (ex. cablu cu acces facil L7812) au straturi adiționale de protecție (numite buffer sau manta adițională) cu un diametru de 900 μm.
Indiferent de metoda de sudare, înainte de această operație orice ce capăt de fibră trebuie să fie pregătit corect prin îndepărtarea tuturor straturilor mai mai mari decât mantaua de 125 μm. Pentru majoritatea cablurilor de fibră optică, acest lucru poate fi făcut într-un singur pas, doar îndepărtând stratul de acrilic cu diametrul de 250 μm. În cazul pigtailurilor, este necesar să efectuăm curățarea în doi pași - înlăturarea mantalei de 900 μm și după pe cea de 250 μm. După acest proces capetele de fibră trebuiesc tăiate și curățate în mod corespunzător.
O comparație a 2 pigtailuri cu aceeași structură a fibrelor dar culori diferite pe buferul de 250 μm.
Pentru operațiunile de splice, instalatorul trebuie să îndepărteze buferul în ambele cazuri.
Pentru operațiunile de splice, instalatorul trebuie să îndepărteze buferul în ambele cazuri.
Imaginea de mai sus afișează cauza celor mai comune probleme asociate cu sudarea pigtailurilor. Toate pigtailurile au manta de 900 μm și poate fi galbenă (pigtail single-mode) sau portocalii (pigtail multi-mode). Mantaua de acrilic, cu diametrul de 250 μm, poate fi colorată sau nu. Unii instalatori nu observă, din neatenție, mantaua incoloră și nu o curăță înainte de procesul de sudare. O astfel de neglijență este motivul principal pentru multe probleme legate de sudarea fibrelor și face procesul imposibil de finalizat într-o manieră corectă.
Cameră de securitate în sistem interfon de casă.
Camerele cu sistem interfon incorporat sunt, de obicei, destul de simple, fără posibilitate de ajustare a deschiderii (zoom). Adițional, amplasamentul camerelor le face, în mod natural, vulnerabile la blocările câmpului vizual cu cel care sună la interfon. O alternativă bună este folosirea imagini de la o cameră de supraveghere. Un exemplu cu o astfel de soluție este afișat în diagrama de mai jos.Schița unui sistem cu acces la materialul video de supraveghere de la o singură cameră pe interfon și pe canalul TV selectat
Semnalul de la ieșirea video a DVR-ului (CVBS) este împărțit în două căi de multiplexorul de semnal video RV-1/2P M1707. Un canal din cele două este folosit de interfon, iar a doua cale este modulată în semnal RF de către modulatorul R871741. Semnalul poate fi afișat pe TV ca orice alt canal TV. O astfel de soluție permite vizualizarea camerei atât pe interfon cât și pe TV.
Control acces cu ajutorul modulului SATEL PK-01 control ușă.
Modulul PK-01 G6405 este folosit pentru controlul electronic al ușilor oricând această automatizare este necesară și nu este nevoie de un sistem mai amplu. Opțiunea de intrat/ieșit, autorizare cu ajutorul cardurilor sau cheilor de proximitate, fac din acest dispozitiv unul foarte versatil - este suficient să conectezi o sursă de curent externă (12 VDC) și o încuietoare electro-magnetică pentru a beneficia de un sistem funcțional garantat.Programarea modulului și administrarea cardurilor/codurilor este efectuată cu ajutorul codului de administrator. Modulul are releu de ieșire cu capacitate comutare de 2 A, ce poate fi conectat în serie cu 12 surse de alimentare 12 VDC, ex. M1825 și o încuietoare. Are și două ieșiri tip-OC și 2 intrări dedicate pentru conectarea unui senzor și a unui buton pentru deschiderea ușii. Utilizatorii vor putea deschide ușa cu codurile sau cu brelocuri cheie RFID G6805. Memoria modulului permite stocarea a până la 50 de ID-uri (RFID) - carduri, brelocuri cheie și 50 de coduri de utilizatori.
Mai jos este expus un exemplu simplu de control al accesului pentru o casă, bazat pe modulul de control al ușii (unic dispozitiv) SATEL PK-01. Modulul este montat la poarta de acces și alimentat cu sursa de 12 VDC M1825. După autentificarea unui utilizator (cu codul pasiv sau RFID) încuietoarea ușii este acționată de la sursa de alimentare prin releul de ieșire a modulului. Pe cealaltă parte a porții există și un buton local pentru deschidere, inaccesibil din exterior. Cu această soluție, nu mai este nevoie instalarea unui modul secundar. Timpii de deschidere a încuietorii (reglabili în intervalul 1-255 secunde) ar trebui setați astfel încât deschiderea implicită a ușii să fie facilă. Bineînțeles, clanțele trebuiesc înlocuite, fiind inutile, cu mânere de ușă. În eventualitatea unei căderi de curent, ușa trebuie deschisă cu clasica cheie.
Graficul unui sistem de control acces cu ajutorul modulului SATEL PK-01 G6405 - dispozitiv unic
HDD Seagate SkyHawk ST1000VX005 1TB (3.5", SATA3) M89268 este conceput pentru a fi folosit în sisteme de supraveghere ce funcționează non-stop. Discurile, cu capacitate de până la 10 TB, pot funcționa 24/7 în sisteme ce procesează și înregistrează material audio și video, în special în NVR-uri și sisteme NAS. Hard discurile SkyHawk cu firmware optimizat ImagePerfect™ reduc riscul pierderii unor cadre din imagine în timpul solicitărilor mari (chiar și de 3 ori mai mari decât în cazul HDD-urilor de PC). | ||
Panou cu ecran tactil ROPAM TPR-4B (negru) G7022 este un panou cu suprafață de montare echipat cu ecran tactil TFT LCD de 4.3", conceput pentru sistemele OptimaGSM. Conceptul modern și ecranul color transformă dispozitivul într-un element atractiv în orice încăpere. Mulțumită interfeței interactive cu pictograme și prompt-uri cu text, panoul TPR-4B permite utilizatorilor să controleze și controleze sistemul de alarmă într-o manieră foarte facilă, fără a mai fi nevoie memorarea codurilor de funcții. | ||
KIT Powerline TP-LINK TL-PA4010P N3364 transmite semnal ethernet prin rețeaua de alimentare existentă. Perechea de adaptoare Powerline este o soluție ideală în cazul în care nu este posibilă instalarea cablurilor Ethernet sau mediul înconjurător nu permite conexiuni wireless. | ||
Merită citit:
Integrarea funcțiilor inteligente ale camerelor IP și PTZ. Camerele IP Hikvision din seria de buget redus, permit analiza inteligentă a imaginii sub forma detecției trecerii unei linii virtuale și accesarea unui perimetru predefinit. Funcțiile pot fi activate și configurate după logarea la cameră cu ajutorul apletului iVMS-4200 sau direct din NVRul Hikvision. Trecerea liniei virtuale și accesarea unui perimetru predefinit pot fi folosite pentru detecția persoanelor, vehiculelor și altor obiecte. Ca răspuns la trecerea liniei virtuale într-o direcție definită sau accesarea unei zone predefinite, sistemul poate informa cu privire la acest eveniment, poate declanșa înregistrarea video sau ieșirea de alarmă, poate trimite e-mail, etc. Aceste evenimente pot fi corelate cu camera PTZ, pentru a declanșa presetările de patrulare sau traseu...
detalii
detalii
Sistem de supraveghere IP cu funcții inteligente pentru camerele compacte și parametrii speciali ai camerei PTZ