Nr. 16/2017 (17 Aprilie 2017)
Grafenul folosit pentru tratarea apei saline.
Cercetătorii de la Universitatea din Manchester au dezvoltat o nouă metodă de purificare a apei de mare. Au conceput un filtru făcut din oxid de grafen ce poate separa moleculele apei de sare și alte impurități. Filtrul este o membrană cu pori microscopici (cu diametru de cca. 1 nano-metru) al cărui scop este de a bloca alte particule decât cele de apă (și sub formă de vapori). Membrana este alcătuită din mai multe straturi, precis poziționate, de grafen-oxid (cu o grosime de 1 atom), redând o rezistență potrivită. Apa, a cărei molecule sunt mai mici decât particulele din sare, trece prin filtru. Descoperirea acestui concept a fost întâmplătoare, cercetătorii căutau soluții care să prevină umflarea membranei sub influența apei. Problema a fost rezolvată prin amplasarea unor pereți de rășină epoxidică pe fiecare parte a membranei de grafen-oxid.Vizualizare a membranei de grafen-oxid
Tehnologia folosită permite producția de membrane cu pori de dimensiuni diferite. Este posibilă conceperea unor filtre cu membrane de mărimi diferite, uniforme ca dimensiune a porilor la scală atomică. Acest aspect face posibilă construcția unor filtre pentru mai multe tipuri de substanțe, inclusiv gaze. Mai mult, cercetătorii au dezvoltat o metodă pentru controlarea dimensiunii porilor (câteva procente) în filtrele deja existente.
Filtrul dezvoltat în UK ar putea rezolva problema stocării apei potabile din mai multe părți ale lumii. Cu această invenție, cercetătorii vor să simplifice procesul de filtrare pentru a fi mai accesibil țărilor sărace, unde problema deficitului de apă potabilă este cea mai urgentă.
Filtrul dezvoltat în UK ar putea rezolva problema stocării apei potabile din mai multe părți ale lumii. Cu această invenție, cercetătorii vor să simplifice procesul de filtrare pentru a fi mai accesibil țărilor sărace, unde problema deficitului de apă potabilă este cea mai urgentă.
Acuratețea estimării de atenuare a unei suduri efectuată de un splicer de fibră.
Aproape toate aparatele de sudat fibră optică, inclusiv EasySplicer L5810, evaluează atenuarea unui splice folosind funcția de analizare a imaginii (sudura este iluminată și apletul dedicat estimează atenuare). Pentru că acest proces nu este unul precis, indicațiile nu trebuiesc notate ca măsurători corecte. În sistemele simple cu conexiuni punct-la-punct, cu 2 suduri, unde nu este necesară o măsurătoare precisă, este permisă luarea în calcul a estimarii de atenuare a echipamentului de sudare F.O. dar nu este și recomandată.Un test simplu a fost efectuat pentru verificarea acurateții de estimare a atenuărilor din o sudură nouă efectuată cu EasySplicer L5810. Măsurătorile comparative au fost efectuate la 1550 nm cu ajutorul sursei laser L5825 (nivel putere de -5 dBm, stabilitate pe termen scurt de 0.1 dB0 șo power metrul optic L5821.
Setarea nivelului de referință 0 dB
Procedura a început prin sudarea a două pigtailuri, L3554 și L3551 (pigtailurile au conectori compatibili cu cei de pe dispozitivele pentru măsurători). După, sursa de lumină și power metrul optic au fost conectate cu patch cordurile FC/PC la SC/PC. Puterea măsurată a semnalului a fost setată la valoare de referință pentru următoarea măsurare (0.00 dB). În următorul pas, patch cordul a fost tăiat ,pentru a putea măsura sudura.
În stânga - atenuările estimate de splicer
În dreapta - cuptorul în utilizatre (pentru tuburile termocontractabile)
După reconectarea patch cordului cu ajutorul splicerului prin fuziune L5810, sudura va fi protejată cu tuburi termocontractabile (pentru că, în cazuri excepționale, această operație poate schimba parametrii sudurii). Atenuarea estimată a aparatului de sudură a fost estimată la 0.06 dB. Conectorii pigtailurilor nu au fost scoși de pe echipamentul de măsurare și instrumentele au fost pornite în mod continuu atfel încât valoarea de referință nu a fost ștearsă.
Măsurătorii ale atenuării efectuate cu o sursă de lumină (laser) și power metru optic în timpul operațiunii de sudare a fibrei
După sudarea fibrelor, indicațiile metrului L5821 au fost de 0.07 dB. Datorită parametrilor setați anterior. Diferența dintre estimările aparatului de sudură și măsurători a fost de 0.01 dB, deci în limitele măsurătorilor estimative. Testul a fost repetat de mai multe ori cu rezultate similare.
Transmodulatoare DVB-T/T2/C în sisteme de antenă comună.
Multe clădiri de apartamente sunt dotate cu sisteme vechi de antenă ce se bazează pe cabluri coaxiale ce nu pot funcționa pe canale UHF din benzile înalte. Înlocuirea cablajului este adesea posibilă doar în cazul unei renovări masive. Compania TERRA a dezvoltat soluții bazate pe module TTX-4XX ce permit transmisia oricărui canal TV indiferent de frecvența de transmisie a acestuia, cu ajutorul cablajului vechi. Transmodulatoarele TTX-4XX poate schimba canalele originale (multiplexurile) la unele mai joase. Este posibilă convertirea canalelor din partea de sus a benzii UHF la canale mai joase, chiar și în banda VHF (peste 174 MHz).Transmodulatoarele TTX-4XX pot funcționa în mod transparent - fluxul decodat de transport nu este modificat și este aplicat direct în modulatorul COFDM - fără filtrare PID. În acest mod ele pot funcționa ca, convertoare de canal, schimbând canalele de intrare în altele, în mod normal de frecvențe mai joase. Frecvența de ieșire poate fi setată în intervalul 174-860 MHz.
Vizualizarea imaginilor de la camere CCTV prin conexiune wireless.
În situațiile în care un DVR sau camera tehnică sunt amplasate la o distanță destul de mare și nu avem cum să instalam o infrastructură de cablu între DVR și monitor, soluția este constituirea unei rețele IP. O conexiune wireless de tip bridge între zona supravegheată și postul de monitorizare, se poate efectua cu ajutorul AP TP-Link CPE510 N2352.În schița de mai sus, unul dintre AP-uri este conectat cu interfața de rețea a DVR-ului Hikvision DS-7208HQHI-F2/N/A M75209 cu ajutorul cablului UTP Netset E1408. Clădirea este monitorizată de camere analog N-CAM 760 M7478 și V-CAM 560 M7429 cu iluminatori IR incorporați. Redau video 1080p de înaltă calitate. Configurarea DVR-ului și monitorizarea materialului video de la camere este posibilă cu ajutorul apletului gratuit iVMS-4200 instalat și rulat pe un calculator amplasat în cealaltă parte a conexiunii wireless.
Noua serie de HDD pentru sisteme de supraveghere.
DIPOL a introdus în ofertă hard disk-uri SkyHawk™ de la Seagate. HDD-urile sunt în special concepute pentru instalarea în sisteme de supraveghere ce funcționează non-stop (24/7). Pot funcționa în sisteme ce procesează înregistrări audio-video non-stop, în special în NVR și sisteme NAS. Hard disk-ul SkyHawk™ au o capacitate de la 1 TB la 8 TB cu firmware optimizat ImagePerfect™ ce reduce riscul pierderilor de cadre de imagine în timpul unei solicitări mari (chiar până la de 3 ori mai bune decât hardurile de PC).Activarea echipamentelor Hikvision cu apletul SADP.
Camere Hikvision și NVR conectate la rețea pentru prima dată sunt detectate de apletul SADP ca "Inactive". Pentru activarea unui dispozitiv Hikvision, utilizatorul trebuie să își creeze un o nouă parolă pentru contul "admin". Acest lucru poate fi făcut cu ajutorul unui browser web la prima logare, cu apletul client iVMS-4200, prin SADP sau direct din NVR.Pentru activarea dispozitivului, utilizatorul trebuie să urmeze pașii:
- selectați un dispozitiv inactiv (sau mai multe inactive ce ar trebui activate simultan cu aceeași parolă),
- introduceți parola nouă și confirmați acest lucru cu butonul OK.
O fereastră din apletul SADP. Chenarul roșu marchează zona de setare a parolei și activare a echipamentelor.
Programul verifică automat și afișează calitatea parolei introduse. O parolă puternică trebuie să aibă 8 până la 16 caractere, printre care ar trebui să se numere şi cel puțin trei dintre următoarele tipuri: cifre, litere mici, litere mari, caractere speciale.
Panou tactil ROPAM TPR-4W (alb) G7020 este un ecran tactil modern, cu suprafață de montare și ecran tactil 4.3" TFT LCD, conceput pentru sistemele OptimaGSM. Aspectul modern şi afişajul color transformă dispozitivul într-un element atractiv în orice încăpere. Cu ajutorul interfeței interactive cu pictograme și prompturi text, panoul TPR-4W permite utilizatorilor șă controleze sistemul de alarmă foarte ușor, fără a mai fi nevoie să memoreze alte informații (coduri de acces). Panoul este echipat cu două intrări și o ieșire de releu. | ||
Sursă de alimentare cu backup PSDCB05125C (13.8V/5A/5x1A/17Ah, pentru 5 camere analog) M1866 a fost concepută pentru a asigura alimentare continuă pentru echipamentele ce necesită un voltaj de 12 (+/-15%) VDC. Ieșirile cu capacitate de 1 A redau un voltaj de 13.8 VDC. Adițional, sursa de alimentare încarcă bateria (nu este inclusă) cu curent de 1 A sau 2 A (selectabil cu jumperi). Curentul total maxim de ieșire este de 7 A. | ||
Cameră IP compactă: Sunell SN-IPR54/04BGDN/M(II) K1677 este echipată cu un senzor de imagine APTINA 1/2.7" CMOS cu rezoluție maximă de 1920x1080 pixeli (Full HD) și iluminatori IR cu distanță de acoperire de până la 40 m. Lentila varifocală 2.8-12 mm are deschideri reglabile în intervalul 90°-35°. Camera a fost proiectată atât pentru interior cât și pentru exterior. Carcasa cu grad de protecție ridicat (IP66) protejează componentele camerei împotriva condițiilor meteo adverse. Camera poate fi alimentată de la o sursă de 12 VDC sau prin PoE (802.3af). | ||
Worth reading
Un exemplu aplicat al setului de control wireless ROPAM Setul RF-4-2K G7060 poate fi folosit pentru controlul unui sistem de alarmă, porți, rampe, etc. folosind o telecomandă breloc. Controlerul are 2 relee și 2 ieșiri OC. Ieșirile releului pot, de exemplu, să controleze 2 porți, în timp ce cele două ieșiri OC pot fi folosite în alte scopuri. După instalarea modulului releu RM85-12V-1P G7055 utilizatorul poate opera de la distanță orice aparat 230V AC cu consum curent de până la 12 A. În exemplul de mai jos, sunt două circuite independente cu lămpi în jurul unei clădiri...
>>>detalii
>>>detalii
Instalarea setului și modulelor releu wireless ROPAM pentru controlul de la distanță a iluminatului.