Săptămânalul DIPOL - TV, Satelit, Supraveghere și Wireless

Nr. 29/2017 (18 Sept.2017)

Tehnologie EMIB de la Intel - producerea procesoarelor folosind tehnici litografice noi.

Procesoarele obișnuite sunt actual produse folosind un proces de producție uniform, indiferent de ce tehnologie fotolitografică folosesc (32 nm, 22 nm, 14 nm, etc.). Circuitele integrate devin din ce în ce mai complexe. Pentru a îmbunătății performanța, este nevoie de mai mult spațiu pentru a instala mai multe componente: nuclee -CPU, controlere I/O, GPU. Pentru dezvoltarea unui procesor cu aceste îmbunătățiri hardware rezultă în creșterea numărului de tranzistori, ceea ce se traduce în crearea unor unități de procesare mai mari și mai complexe.
Complexitatea și dimensiunile circuitelor CPU și GPU sunt principalele probleme de estetică și producție, ex. probabilitate crescută a erorilor și randament redus. Advanced Micro Devices (AMD), competitorul principal al celor de la Intel, a dezvoltat deja o soluție parțială pentru aceste probleme. Noile lor procesoare Threadripper și EPYC combină două sau patru nuclee în 16 sau 32 de unități de nucleu, păstrând astfel costurile de producție la un nivel redus.
Procesoare construite cu tehnici fotolitografice mixte și uniforme
Intel vrea să implementeze o soluție și mai eficientă. La simpozionul Hot Chips 2017, compania a anunțat planurile de a produce procesoare în care componentele individuale vor fi create în litografii diferite. Astfel, soluțiile de producție dovedite, care nu se încadrează perfect în procesul de litografie mai avansat, ar putea fi totuși folosite în noile procesoare cu alte componente produse în cea mai recentă tehnologie, redând avantajele celor mai noi avansări tehnologice. Mulțumită acestei combinații, procesul de implementare a noilor tehnologii poate fi accelerat. Această soluție, în orice caz, întâmpină câteva dificultăți în aplicațiile lor practice. Pentru a putea face componentele individuale ale procesorului să funcționeze împreună, este esențial să creăm interfețe de comunicare rapide cu consum redus și latență scăzută. Intel a prezentato metodă de a combina nucleele de siliciu într-un singur pachet denumit EMIB (Embedded Multi-die Interconnect Bridge), ce constă în incorporarea unor punți siliciu mici, în carcasa laminată, pentru a forma interconexiuni între nucleele de siliciu. Mulțumită acestei abordări, în viitor, va fi posibilă integrarea separată a elementelor proiectate ale procesoarelor realizate în diferite procese litografice. Cu toate acestea, implementările practice ale ideii pot dura ceva timp.

Concursul foto "Pasionaţi de antene" la final.

Duminică, 24 Septembrie, este ultima zi în care ne puteți trimite lucrările pentru concursul fot anual organizat de compania DIPOL. În ultimile 6 zile, vă așteptăm pozele cu antene de orice tip sau formă, sau în care o antenă este accentul principal dintr-un peisaj sau compoziție. Lucrările vor fi analizate de un fotograf și designer recunoscut din Cracovia, Dl. Pawel Zechenter. Distincții adiționale vor fi acordate de Departamentul nostru de Marketing. Ca în fiecare an, există premii atractive ce includ, anul acesta, o cameră Polaroid. Înainte de a vă înregistra lucrările, vă rugăm citiți articolul cu Regulile Concursului.
Antenele Indoneziei
Malgorzata Borkowska
Decolare
Jakub Biewald
Bliț verde
în spatele turnului
Witold Ochal
Câteva poze înscrise

Cum alegem un AP de birou.

Acces Point Wireless TP-Link EAP225 N2567 funcționează în benzile 2.4 GHz și 5 GHz. Dispozitivul este dedicat sistemelor cu mulți utilizatori, dar numărul maxim de utilizatori în fiecare bandă nu poate depăși 25, ceea ce înseamnă 50 în ambele benzi. Dacă este necesar, numărul maxim de utilizatori wireless poate fi crescut proporțional prin instalarea de unități adiționale.
În cazul sistemelor ce conțin mai multe unități, când numărul de clienți depășește valoarea maximă stabilită, funcția Load Balance (balansare sarcină) comută automat utilizatorul pe un acces point mai puțin încărcat. Această funcție permite, de asemenea, unei gazde să se conecteze la o unitate ce redă semnal mai puternic, ex.: când un utilizator este în mișcare în jurul facilității. O altă caracteristică importantă este funcția de comutare automată a utilizatorului în benzile de funcționare a AP-ului, ceea ce permite o sarcină uniformă atât în banda 2.4 GHZ cât și în 5 GHz.
Access point TP-LINK EAP225 (dual-band, 802.3ac, PoE 802.3af)
Access Point Wireless TP-Link EAP225 N2567 (dual-band, 802.3ac, PoE 802.3af)
Schița unui sistem cu unități TP-Link EAP225 N2567 într-un spațiu de birouri

Adaptori în rețele FTTx.

Adaptorii sunt elementele indispensabile a oricărui sistem FTTH, folosiți pentru conexiunile perechilor de fibre optice terminate cu conectori optici. Sunt concepuți pentru a poziționa corect capetele de fibre și a securiza permanent conexiunea cu cea mai mică atenuare posibilă a semnalului.
Cuplă SC-SC multimode ULTIMODE A-011S
Cuplă SC-SC singlemode ULTIMODE A-511S
Cuplă SC/APC-SC/APC singlemode ULTIMODE A-522S
Adaptor multimode ULTIMODE A-011S, SC-SC, simplex L4011
Adaptor singlemode ULTIMODE A-511S, SC-SC, simplex L4211
Adaptor singlemode ULTIMODE A-522S, SC/APC-SC/APC, simplex L4222
Ca şi în cazul de conectorilor, există diferite tipuri de adaptoare, dar construcţia acestora este foarte asemănătoare. De exemplu, adaptoarele SC/PC(MM), SC/UPC(SM) şi SC/APC(SM) au aceeaşi dimensiune. Cea mai importantă parte a fiecăruia este manşonul ceramic din oxid de zirconiu. Spre deosebire de adaptoarele mai ieftine, care utilizează manşoane din polimeri, oxidul de zirconiu asigură cea mai mică abatere posibilă de la dimensiunile nominale, lucru deosebit de important în cazul conectării fibrelor single-mode.
Din motive practice, adaptoare sunt fabricate respectând o anumită schemă de culori. Datorită faptului că ele sunt des montate în cadre de distribuție și este imposibil sau dificil să se observe tipul de conectori montați pe partea opusă a panourilor, schema de culoare este foarte utilă. Culoarea gri este rezervată fibrelor multi-mode, albastru pentru conectorii PC/UPC iar verde pentru cei APC.

Transmisia semnalelor de satelit DVB-S/S2 în hoteluri.

Seria de transmodulatoare TERRA a fost extinsă cu modelul TDX-480 R81621. Transmodulatorul Terra TDX-480 R81621 DVB-S/S2 la DVB-T este folosit pentru recepția semnalelor FTA DVB-S/S2 (8PSK/QPSK), selectarea canalelor dorite și re-transmisia lor în format COFDM în canalele RF alese din frecvențele VHF/UHF. Dispozitivul permite utilizatorului să recepționeze și administreze o gamă foarte mare de canale de satelit de tip free-to-air. Un panou TDX-480 R81621 poate recepționa canale de la 8 transpondere de satelit și să le convertească în două grupuri de patru multiplexuri DVB-T învecinate cu viteză maximă de transfer de 31.66 Mbps. În cazul platformelor pay-TV, modelul compatibil este TDX-420C R81619. Ambele modele suportă sisteme de tip SCR/Unicable (EN50494 și/sau EN50607). Înseamnă că semnalele de satelit pot fi direct redate din multiswitchul SRM-521 R80521 pentru a asigura recepția canalelor de satelit din toată banda Ku (11.7 la 12.75 GHz).
DIPOL oferă următoarele modele de transmodulatoare DVB-S/S2 (8PSK, QPSK):
 TDX-410C TDX-420  TDX-420CTDQ-420C  TDX-480
  R81617 R81618R81619 R81638 R81639 
CodR81617 R81618R81619  R81639R81621
Semnale intrare
DVB-S/S2
(8PSK, QPSK)
DVB-S/S2
(8PSK, QPSK)
DVB-S/S2
(8PSK, QPSK)
DVB-S/S2
(8PSK, QPSK)
DVB-S/S2
(8PSK, QPSK)
Număr transpondere recepționate12228
Semnale ieșire DVB-T
COFDM
DVB-T
COFDM
DVB-T
COFDM 
 DVB-C
QAM
DVB-T
COFDM  
Număr de MUXuri
12228
Compatibil cu dSCRnuEN50607EN50607EN50607EN50607
Rate biți max. [Mbps]
31.662x31.662x31.662x538x31.66
Slot CI
1xnu2x2xnu

Monitorizare simplă cu cameră Wi-Fi IP.

În viața de zi cu zi, există adesea nevoia de a verifica ce se întâmplă în apartament cât nu suntem acasă sau să supraveghem un copil din altă cameră sau care se joacă în curtea din spatele casei. În astfel de cazuri ar fi nerezonabil să instalăm un sistem de monitorizare profesional. Oricine dorește să instaleze un sistem de supraveghere de casă IP cu un buget redus și eficiență sporită poate folosi camera Hikvision DS-2CD2420F-IW K1717 (camera trebuie amplasată/instalată la interior). Camera IP cub a fost echipată cu microfon și difuzor, ceea ce permite comunicare audio bidirecțională. Senzorul de mișcare PIR redă mult mai multă fiabilitate decât detecția de mișcare, în special în cazul unei zone monitorizate cu mulți factori reflectorizanți, obiecte ce se mișcă la vânt, animale de companie, etc. Detecția de mișcare a senzorului PIR poate declanșa ex.: înregistrarea materialului video de la cameră pe un card de memorie (camera este dotată cu slot de card microSD ce suportă carduri de până la 128 GB). Ca răspuns la diferitele evenimente, funcțiile de alarmă implementate ca, detecția de mișcare, trecere linie virtuală sau detecția unui intrus într-o zonă dată, camera poate trimite notificări sau poate începe înregistrarea. Camera poate fi alimentată la 12 VDC sau folosind opțiunea PoE (compatibilitate cu standardul 802.3af).
Cameră cub IP Hikvision DS-2CD2420F-IW K1717
Utilizatorii pot accesa camera (conectată la o rețea locală prin Wi-Fi sau portul Ethernet, conexiunea la internet este posibilă doar după forwardarea portului) prin telefoanele inteligente ce rulează apletul iVMS-4500, sau pe un calculator/laptop ce rulează apletul iVMS-4200 sau doar cu ajutorul unui browser de internet. Pot folosi de asemenea serviciul gratuit Hik-Connect, ce redă posibilitatea conectării la echipament de la distanță (fără a mai fi nevoie de port forwarding) și în cazul adreselor IP dinamice, sau permite folosirea numelor de domenii în browserele web. Mai jos este afișat un exemplu al unui sistem ce monitorizează un copil din altă încăpere. Cu detecția de mișcare setată ca eveniment de alarmă, mișcările copilului când se trezește rezultă în notificări ce vor apărea pe telefon. Părintele poate vizualiza imaginea de la cameră, poate asculta ce se întâmplă în încăpere sau poate chiar să comunice cu copilul.
Access Point TP-Link TL-WR1043ND  300Mbps (router & swich gigabit, 802.11n)
Camera cub IP Hikvision DS-2CD2420F-IWK1717 pentru monitorizarea copilului. De exemplu, camera poate monitoriza un copil care doarme. Cu detecția de mișcare configurată ca eveniment de alarmă, mișcările copilului la trezire rezultă în notificări ce vor apărea pe telefon. Cu opțiunea audio activă, părintele poate asculta sunetele din acea cameră ex.: când plânge copilul acesta poate fi distrat de la distanță.

iVMS-4200 suportă servicul cloud Hik-connect.


Apletul iVMS-4200 este un client pentru administrarea și controlul funcțiilor video ale echipamentelor Hikvision: DVR-uri, NVR-uri, camere IP, encodere, decodoare, soluții VCA, centrale de alarmă etc. Specificațiile apletului includ monitorizare în timp real, redarea înregistrărilor, back-up, procesarea semnalelor de alarmă. Aceste caracteristici fac apletul iVMS-4200 o unealtă universală pentru o gamă foarte vastă de produse de supraveghere.
Începând cu versiunea 2.6.1.6, utilizatorii pot adăuga echipamente conectate în serviciul cloud Hik-connect. În acest fel, apletul poate integra administrarea și funcțiile de monitorizare ale echipamentelor conectate la rețea atât cu ajutorul adreselor IP externe cât și prin serviciul Hik-connect.
Imagini din apletul iVMS-4200 - adăugarea unui singur dispozitiv (în stânga) sau mai multe (în dreapta) ce funcționează în serviciul Hik-connect.

New products offered by DIPOL

Aparat de sudură F.O.: Signal Fire AI-7 (cu set de instrumente și unelte) L5880 este o noutate în materie de aparate de sudat fibra optică. În ciuda tehnicilor avansate de poziționare și sudare a fibrelor, echipamentul este oferit la un preț foarte competitiv. Confortul va fi apreciat atât de utilizatorii noi cât și de cei experimentați. Calitatea și fiabilitatea aparatului de sudură au fost confirmate de un număr de teste efectuate în diverse condiții de mediu și cu diferite tipuri de fibră.
=
Baterie reîncărcabilă CB 7-12 SB (12V, 7Ah)
Baterie reîncărcabilă CB 7-12 SB (12V, 7Ah) M1883 este o baterie plumb-acid (VRLA). Gazele generate în timpul procesului încărcare din interiorul bateriei se recompun pentru a forma apă, ceea ce elimină nevoia de a mai umple bateria cu apă. Datorită tehnologiei AGM (Absorbed Glass Mat), unde electroliții sunt amplasați în separatori de fibră de sticlă, bateria poate fi folosită în aproape orice poziție (nu există electroliți lichizi).
Multiswitch Unicable dSCR: Terra SRM-580 (clasa A, cale Terestră activă) R80580 are patru perechi de ieșiri. Fiecare din ieșiri poate funcționa ca dSCR OUT (semnalele de satelit transmise prin un singur cablu coaxial pot fi împărțite către mai multe receivere dSCR/Unicable) și Legacy OUT (pentru conectarea unui receiver standard SAT).

Tutorial video nou

Aparatul de sudură F.O. Signal Fire AI-7 L5880. Materialul video prezintă noul aparat de sudură F.O. ce combină utilizarea facilă cu suduri de calitate ridicată.

Merită citit:

Sistem SMATV în hotel Headendurile, care transmit canale de satelit după conversia lor la format digital DVB-T COFDM, sunt soluția ideală pentru hoteluri. Canalele de satelit pot fi complementare transmisiilor TV terestre sau principala sursă de programe din sistem...
>>>detalii
Schița sistemului
Pasionați de antene - a 16-a ediție a concursului foto de vară DIPOL
Concursul Foto de Vară DIPOL