Săptămânalul DIPOL - TV, Satelit, Supraveghere și wireless

Nr. 32/2017 (9 Oct. 2017)

Conexiune transatlantică record.

Facebook, Microsoft şi Telxius, una dintre diviziile companiei de telecomunicații Telefonica, au terminat săptămâna trecută instalarea unui cablu de fibră optică între orașul spaniol Bilbao și Virginia Beach, pe coasta de est a Statelor Unite ale Americii.
Denumit "Marea", cuvântul spaniol pentru maree, cablul se întinde pe nu mai puțin de 6600 de kilometrii fiind instalat la o adâncime medie de 5 km sub nivelul mării. Capabil să transporte date la viteze de 160Tbps, va reprezenta punctul de pornire în realizarea noilor conexiuni transatlantice ultrarapide.
Traseul ales pentru cablul Marea este complet diferit de cele existente în oceanul Atlantic. Virginia Beach a fost aleasă drept locație de terminare a cablului pe coasta Americii deoarece aici sunt localizate multe sedii ale Microsoft, Facebook. Totodată acest traseu este mai ferit de furtuni, cutremure, erupții vulcanice și rute navale.
Elementele cablului de fibră optică subacvatic: 1 - manta de polietilenă, 2 - folie PET, 3 - manta de oțel, 4 - manta de aluminiu, 5 - policarbonat, 6 - tub cupru, 7 - gel hidrofob, 8 - fibră optică (8 perechi)
Cablul Marea încolăcit la bordul navei
Popularitatea tuturor tipurilor de servicii Cloud și streaming video este în continuă creștere. Cea mai mare limitare în furnizarea serviciilor este conexiunea cu utilizatorii de pe alte continente, cu transmisie de date la viteze limitate. Din acest motiv, Microsoft și Facebook au decis să construiască o conexiune intercontinentală personală. Această inițiativă privată, adițional ratelor de transfer foarte mari, a bătut și recordul de instalarea pentru o astfel de conexiune. Lucrările au început în August 2016, iar lansarea serviciului este programată pentru începutul anului 2018. Perioada este de 3 ori mai scurtă decât în cazul celorlalte proiecte transatlantice.

Câștigătorii celei de a 16-a ediții a Concursului Foto de Vară DIPOL 2017.

Anul acest numărul înscrișilor acceptați a depășit 600, ceea ce a reprezentat un record absolut în istoria de 16 ani a concursului foto. Încă o dată, am fost plăcut surprinși de numărul și diversitatea pozelor înscrise. Tot o dată, vă mulțumim pentru interesul acordat și vă încurajăm să luați parte și la ediția de anul viitor a concursului "Pasionați de antene". Vă invităm să vedeți galeria cu pozele câștigătoare ale ediției de anul acesta.
Locul I - Szilárd Kenese
Locul II - Agnieszka Kopeć
Locul III - Edward Soński
Diversitate
Fereastră către lume
Distincții:
Gemeni
Magda Chudzik
Văzut pe trotuar
Magdalena Cieślak
Semnele timpului
Marek Jóźków
La un summit alpin
Hanna Strzykowska
Ce antenă
Michal Wąż
Interpretarea mea
alb-negru a antenelor
Natalia Wieczorek
Munții Pienin
Maciej G. Szling
Provincial
Mirosław Grobelski
Odihna păsării Colibri
Marta Walla
Roșu
Krzysztof Kamil Wojtanowski
Stație spațială
Krzysztof Kamil Wojtanowski
"Racibórz 2"
Wojciech Domagała
Geometrie
Agnieszka Rusinowska
Antene în Veneția
Karolina Nowak
O gustare
Martyna Majda

"Zatmenie" (Eclipsă)
Miroslav Paulínyi
Insulă în deșert
Pawel Bakun

Rețele WLAN în depozit.

Dulapurile Rack, rafturile, mașinile și alte echipamente din depozite afectează puternic propagarea semnalelor radio (wireless). Totuși, WLAN în depozite mai mici pot folosi un AP amplasat în partea centrală (ex.: TP-LINK EAP110 N2562).
În cazul depozitelor mai mari, utilizatorul trebuie să ia în considerare locația obiectelor ce reprezintă un obstacol pentru propagarea undelor de semnal. Acoperirea corespunzătoare poate fi făcută folosind mai multe AP-uri, de ex.: EAP110 N2562. Numărul și locația AP-urilor ar trebui determinată prin testarea propriu zisă. Deoarece toate AP-urile formează o singură rețea, nu va fi necesară autentificare adițională când se va comuta conexiunea de la un AP la altul. Caracteristica distinctivă a acestei soluții, cu AP-uri EAP110 N2562, este Controlerul Software EAP, ce permite administrarea și configurarea rețelei wireless compusă din mai multe dispozitive EAP (printr-un browser web). Funcțiile includ monitorizare în timp real, analiză grafică a traficului rețelei și update de firmware.
Access point TP-LINK EAP110 (N, 300Mbps, POE 24V)Access point TP-LINK EAP110 (N, 300Mbps, POE 24V)Access point TP-LINK EAP110 (N, 300Mbps, POE 24V)
Schița unui sistem cu mai multe puncte de acces TP-LINK EAP110 N2562 într-un depozit

Versiune nouă pentru apletul SatNet!

Apletul gratuit SatNet v3.6.3 permite utilizatorilor să conceapă sisteme multiswitch medii și mari, SMATV, bazate pe echipamente TERRA în formă grafică. Apletul SatNet poate determina nivelurile de semnal din toate prizele abonaților și poate verifica dacă ele sunt compatibile cu standardele impuse pentru a decide dacă este nevoie de funcția de egalizare a amplificatoarelor. Acest lucru permite instalatorului/designerului să prezică, din fața monitorului, ce echipamente, pentru a transmisia semnalelor și ce parametri (câștig sau compensarea atenuării cablului) vor fi necesare. Aceste setări vor fi conform sistemului în sine.
SatNet 3.6.3 - Apletul gratuit pentru proiectarea instalațiilor multiswitch
Apletul SatNet este folosit de proiectanți și instalatori din toată lumea. Actualizarea include mai multe caracteristici folositoare:
  • posibilitatea de a adăuga în schiță antene pentru frecvențele FM (88-108 MHz), DVB-T VHF (174-230 MHz) și DVB-T UHF (470-790 MHz);
  • posibilitatea de a adăuga echipamente ce însumează semnale de la diferite frecvențe TV sau radio: triplexor antenă DC015L, amplificator de antenă MA080L R82018, amplificator multibandă ma400 R82520;
  • adăugat Triset-113 în lista de cabluri disponibilă;
  • posibilitatea de a adăuga atenuatori reglabili RF TRA-03 R50150;
  • AA (Reglare Automată a nivelului de semnal) îmbunătățit și AOS (Reglaj cu Structură Optimizată) funcții ce ajut la proiectare și implementare mai facilă.

Schiță de identificare a fibrelor în cablurile optice cu mai multe fibre.

La capetele terminale ale unui cablu de fibră optică cu mai multe fibre, instalatorul trebuie să fie foarte atent la ordinea corectă a fibrelor sudate în cadru Rack sau doză de instalații. Există câteva standarde ce se adresează în mod special acestei probleme, deși nu există reguli generale, consistența în acest câmp permite instalatorilor să evite problemele apărute la mentenanța sau extinderii rețelei.
La instalarea fibrelor optice se recomandă implementarea standardelor europene sau respectarea organizării proprietare a producătorilor de cablu sau a marilor operatori de telecomunicaţii. Tabelul de mai jos arată câteva sisteme folosite în ODFuri.
Merită să amintim că adoptarea unui standard specific salvează timp și bani în cazul extinderii rețelei optice. La conectarea de legături noi, instalatorul nu va mai verifica ordinea fibrelor în cadrele de transmisie și va evita problemele cu conexiunile eronate (în special când sudurile sunt amplasate în panouri închise în care se poate observa ordinea fibrelor).

Ieșiri video independente în sistemele de supraveghere.

Înregistratoarele video digitale (DVR) sunt, în mod normal, dotate cu mai multe ieșiri video, ori pentru a se potrivii cu diferitele tipuri de monitoare sau pentru a conecta un monitor adițional. Există trei tipuri foarte populare de ieșiri video, HDMI, VGA și BNC. Ieșirea BNC este, de obicei, independentă, dar majoritatea DVR-urilor redau același video pe ieșirile HDMI și VGA. Ieșirile HDMI și VGA pot fi configurate independent numai în câteva modele de top. Un exemplu ar fi Hikvision DS-7616HUHI-F2/N M75916 ce poate configura așezări în ecran ale canalelor video diferite (camerele) pentru fiecare ieșire cu oricare dintre camerele conectate la DVR/NVR.
Camera HD-TVI FullHD V-CAM 560 (1080p, 2.8-12mm, 0.01 lx, dome, IR max. 30m, PAL, AHD, HD-CVI)Camera dome Hikvision DS-2CE56F7T-IT3Z (3MP, 2.8-12 mm motozoom, 0.01 lx, IR până la 40m) TURBO HD 3.0Cameră IP Hikvision DS-2CD2T52-I5 (5MP, 4mm, 0.028 lx, IR până la 50m, WDR)Cameră IP Hikvision DS-2CD2042WD-I (4MP, 4mm, 0.01 lx, IR 30m, WDR)Switch PoE ULTIPOWER 2216af (16xRJ45/PoE-802.3af, 2xRJ45-GbE/2xSFP)DVR/NVR Hibrid: Hikvision DS-7616HUHI-F2/N TURBO HD 3.0 (16ch, HD-TVI, 3MP, 15fps; H.264, HDMI, VGA)Monitor LCD IIyama Prolite X2888HS de 28Monitor LCD IIyama Prolite X2888HS de 28
DVR/NVR-urile Hikvision din seria K și seria I permit configurarea independentă a amplasării camerelor pe ecran pentru ieșirile video HDMI și VGA.
Meniul poate fi afișat pe un monitor conectat la o ieșire separată, în funcție de model și versiune de firmware. Configurările video pentru afișarea meniului DVR/NVR-ului este posibilă numai local (cu acces fizic la dispozitiv).

Camere noi IP Hikvision cu rezoluții de 8MP.

DIPOL oferă acum două modele noi de camere IP cu rezoluție de 8 MP din seria Easy IP 3.0. Primul model este 2CD2085FWD-IK1759 cu distanță focală fixă, al doilea este DS-2CD2685FWD-IZS K17727 cu lentile vari-focale motorizate și funcție de auto-focus. Datorită camerelor cu rezoluții mari, utilizatorii vor beneficia de imagini mult mai clare deci mult mai folositoare. Camerele cu rezoluție de 8 MP și compresie video H.265+ sau H.265 ar trebui utilizate cu NVR-uri IP Hikvision din seria K (support of resolution up to 8 MP) și seria I (support of resolution up to 12 MP), ex.: DS-7608NI-K2 K22074, DS-7616NI-I2 K22163.
Comparație a detaliilor din imagini de la camere cu rezoluții diferite

Produse noi în oferta Dipol

Cameră IP Hikvision DS-2CD2685FWD-IZS (8MP, 2.8-12mm Motozoom, 0.01 lx, IR 50m, WDR, IK10, Audio, H.265)
Cameră IP compactă Hikvision DS-2CD2685FWD-IZSK17727 este dedicată sistemelor IP profesionale de supraveghere. Camera compactă (bullet) a fost echipată cu un senzor CMOS 1/2.5" de 8 MP ce redă calitate superioară a materialelor video captate chiar și în condiții de iluminare slabă. Împreună cu iluminatorul IR cu distanță de acoperire de până la 50 m, camera funcționează și în întuneric complet. Lentilele incorporate 2.8-12 mm Motozoom permit reglarea deschiderii camerei de la distanță în intervalul 115° - 35°. Imaginea este focalizată automat după schimbarea distanței focale.
Patch panel FTP Cat6A (0.5U, 24 de porturi)
Patch Panel (0.5U, 24 FTP CAT6A ports) R9120317 este un echipament de convergenţă a cablurilor unei reţele LAN (cabluri FTP Cat6A) Acesta va fi montat într-un cabinet metalic de tip rack cu dimensiune standard de 19" (spre exemplu: R912020, R912021, R912022).
Electrozi pentru Signal Fire AI-7
Electrozi pentru Signal Fire AI-7 L5885 electrozi de rezervă pentru Signal Fire AI-7 L5880. Cu acești electrozi puteți efectua aproximativ 3000 de suduri de fibră optică. Procedura de înlocuire a acestora este descrisă în manualul de utilizare al splicerului.

Merită citit:

Două camere IP pe un stâlp, transmisie video prin fibră optică. Sistemele de monitorizare extinse cu camere amplasate pe stâlp necesită planificare atentă, inclusiv alegerea echipamentelor necesare pentru transmisia semnalului prin fibre optice pentru a reduce numărul și dimensiunea pieselor echipamentelor adiționale cât și dimensiunea carcasei de protecție...
>>>detalii
Un sistem cu media convertoare L11542 cu switch de 2 porturi integrat
pentru transmisia de semnale de la 2 camere IP prin cablu universal de fibră optică single-mode
Aparat sudură fibră optică: Signal Fire AI-7 (cu trusă de unelte)
DVR mobil - Protect