Săptămânalul DIPOL - TV, Satelit, Supraveghere și Wireless

Nr. 35/2017 (30 Oct. 2017)

Qualcomm lansează primul modem chip 5G!

În timp ce China a testat tehnologia 5G în aproape 100 de orașe timp de 1 an, Qualcomm a prezentat primul modem chip 5G, ce va fi în curând disponibilă pentru producătorii de telefoane inteligente.
A cincea generație de rețele celulare nu există încă, dar promite rate de transfer și lățime de bandă mai mari, pentru a putea suporta un trafic mai mare în viitor. Qualcomm a testat cu succes primul modem chip 5G Snapdragon X50ce suportă banda 28 GHz și atinge viteze de peste 1 Gbps. Astfel de rate de transfer vor permite utilizatorilor să descarce ex.: un program de o oră HDTV în mai puțin de un minut.
Primul chip modem 5G dezvoltat de Qualcomm
Prof. William Webb, un consultant independent și autorul cărții "The 5G Myth: Atunci când viziunea este desprinsă de realitate (Mitul 5G: când visul devine realitate)", este sceptic în privința testului. Acesta susține că standardul 5G nu este definit, încă, foarte clar iar vitezele de peste 1Gbps au fost deja atinse în rețelele 4G. De exemplu, chipsetul Huawei Kirin 970 oferă viteze mobile ed până la 1.2 Gbps dacă sunt folosite cu echipamente de rețea compatibile.
Potrivit Qualcomm, prima demonstrație de succes anunțată pentru conexiunea 5G cu un singur modem chip 5G este doar primul pas în dezvoltarea platformei Snapdragon X50. În momentul definitivării, chipul va fi livrat producătorilor e telefoane inteligente iar acestea vor putea atinge viteze de până la 5 Gbps, viteză inaccesibilă pentru chipurile actuale 4G LTE.

Sistem SMATV cu rețea de transmisie optică și cupru IPTV.

Rețelele de transmisie IPTV din hoteluri ce redau semnale DVB-T și TV satelit pot fi suplimentare sau alternative pentru soluțiile RF sau CATV. Prin tehnologie IPTV beneficiem de multe avantaje, atât thnice cât și economice. Cablul din clădire poate fi limitat doar la unul singur (date + IPTV) sau două (individuale, pentru date și IPTV) cabluri UTP, sau cu un singur cablu de fibră optică. Adițional costurilor reduse pentru cablurile optice, utilizatorii vor căpăta acces la funcții interactive, iar programarea poate fi adaptată cerințelor specifice. Mai jos vă prezentăm o soluție bazată pe echipamente de la TERRA, implementată de compania Inet Centrum.
Setul de antene principale amplasate pe acoperișul clădirii transmite semnale de satelit DVB-S/S2 (de la LNB quatro), semnale TV terestre DVB-T (din benzile VHF și UHF) cât și semnale radio FM. Sistemul hotelului a fost împărțit în două, o parte ce transmite programele în tehnologie IP prin cabluri torsadate, iar cealaltă bazată pe tehnologie optică cu conversie directă a semnalelor RF la formă optică. Componentele principale ale sistemului au fost amplasate într-un cabinet RACK : Tap SAT/TV Terra SD-515 R70517 (conectat cu patru cabluri de LNB-ul quatro și cu un cablu cu cale terestră, magistrală de cablu compusă din amplificatoare de canal și de bandă largă: at422 R82509, at440 R82511, ma400 R82520). Toate semnalele de la ieșirea TAP-ului alimentează cu semnal transmițătorul optic OT501W A9872 ce le va converti la format optic ce poate fi transportat cu ajutorul unei fibre optice single mode pe distanțe foarte lungi. Semnalul de la calea terestră este transmis și către intrarea streamerului TERRA sti-440 R81606 ce convertește canalele din cele patru multiplexuri în stream IP cu o rată de bit de până șa 200 Mbps. Streamul este transmis de switchurile gigabit Ethernet cu funcție IGMP Snooping ce garantează o capacitate suficientă a rețelei. Toate echipamentele sunt alimentate de la sursa de alimentare UP413 R82533 (12 VDC /4.5 A).
Receiverul optic OR501MW QUATRO A9877 convertește semnalul optic, recepționat prin rețeaua optică pasivă transmisă de OT501W A9872, în semnale RF. Acestea sunt semnale TV SAT IF și Terestre, cât și transmisiuni radio DAB și FM. Dispozitivul are 5 ieșiri, 4 dintre acestea redând cele 4 polarizări (VL–HL–VH–HH) ale semnalelor SAT IF (asemănător LNB Quatro) și transmisiuni terestre.

Transmisia semnalului HDMI în rețeaua LAN.

Convertorul HDMI la IP permite utilizatorului să conecteze o sursă distantă (până la 100 m) de conținut HD la un televizor/monitor compatibil, folosind un singur cablu UTP Cat5e/6. Setul include unitățile de transmisie și recepție, un extender de telecomandă pentru controlul unui Blu-ray/DVD, receiver, etc. Semnalul IP transmis poate fi introdus într-un switch Ethernet pentru a putea fi împărțit la mai multe receivere. Receiverele adiționale, necesare pentru decodarea semnalului, pot fi achiziționate separat (H3607 - cu extender de telecomandă, sau H3605 - fără extender de telecomandă). Rata datelor semnalului comprimat la ieșirea din transmițător este de cca. 30 Mbps.
Video extender HDMI IP Signal HD (UTP, 100m, extinde şi telecomanda)Switch TP-Link TL-SF1005D (10/100, 5 porturi) Video extender HDMI IP Signal HD (UTP, 100m, extinde şi telecomanda)Receiver HDMI IP Signal HD (cu functie IR)Receiver HDMI IP Signal HD (cu functie IR)
Schița unui sistem de convertoare/extendere H3606 HDMI > IP, switch Ethernet N29915 și receivere adiționale H3607.
(Transmisie punct-la-multipunct a semnalului HDMI prin cablu UTP cu extender de telecomandă)

De ce este important să calibrăm un aparat de sudat fibră optică?

Calibrarea unui astfel de echipament constă în reglarea puterii și temperaturii arcului electric la condițiile de mediu de lucru. Parametrii arcului electric, reglați corespunzător, garantează o calitate ridicată a sudurii propriu-zise, atât în termeni de atenuare optică cât și rezistență mecanică sporită. Astfel, calibrarea trebuie întotdeauna efectuată înaintea oricărei operații de sudat la începerea sudurilor sau într-un mediu nou (ex.: de la interior la exterior, în special când există diferențe mari de temperatură între locații).
Cele mai scumpe modele de aparate de sudat sunt dotate cu senzori de presiune și temperatură ce permit calibrarea automată în timp real. Cele mai populare dispozitive necesită calibrare manuală ce durează câteva minute. Omiterea calibrării, nu înseamnă neapărat suduri proaste. Totuși, există riscul ca unele suduri, chiar și cele cu atenuări indicate mici, vor fi foarte slabe și instabile din punct de vedere mecanic (ex.: în cazul a două temperaturi de sudare scăzute, uneori apar crăpături după o oră de la procesul de sudare).
Aparatul de sudat Signal Fire AI-7 L5880 folosește o metodă de calibrare foarte populară - fibrele amplasate în unitate sunt sudate cu mai multe arcuri electrice. Ele sunt topite iar software-ul aparatului măsoară și analizează distanța la care fibrele se pot trage. Cu o astfel de măsurare, aparatul determin parametri la care vor funcționa arcurile electrice.
Calibrarea paratului Signal Fire este efectuată prin selectarea opțiunii "Arc Calibration" în apletul ed administrare. Când fibrele sunt introduse în camera de sudare a aparatului și carcasa este închisă, procesul de calibrare va începe automat La final, aparatul se va comuta automat în modul normal, ex.: este pregătit pentru suduri de fibră optică normale.
În perioada de iarnă ce va urma, instalatorii ar trebui să fie foarte atenți la pregătirea corectă a echipamentului de sudat fibră optică înaintea începerii lucrării. Un aparat de sudat ce a stat toată noaptea în mașina parcată afara și a fost adus într-o încăpere cu temperatură ridicată, nu poate funcționa imediat: lentila aburită a camerei poate rezulta în poziționarea eronată a fibrelor sau probleme de auto-focalizare. Pentru a evita astfel de probleme, instalatorii ar trebui să transporte echipamentele necesare în condiții propice
Aparat sudură fibră optică: Signal Fire AI-7 (cu trusă de unelte)
Aparatu de sudat fibră optică Signal Fire AI-7 L5880

Notificări e-mail în sistemele de supraveghere IP Hikvision.

NVR-urile și camerele IP Hikvision poate fi configurată astfel încât utilizatorii vor fi înștiințați imediat de evenimentele de alarmă ale sistemului. Astfel de notificări pot fi transmise în formă de e-mail.
DVR 4K 16 canale Hikvision DS-7216HQHI-F2/N/A (1080p@12fps, H.264, HDMI, VGA) TURBO HD 3.0Cameră dome HD-TVI TURBO HD Hikvision DS-2CE56D8T-ITM (de tavan, 1080p, 2.8mm, 0.005 lx, IR până la 20m)
După detecția unui eveniment ca:
  • mișcare,
  • manipulare frauduloasă,
  • pierdere semnal video,
  • eveniment VCA,
echipamentele pot iniția procesul de trimitere a mesajelor cu imagini atașate corelate cu evenimentele respective. Funcția poate fi configurată independent pentru fiecare din evenimentele de mai sus, cât și pentru fiecare canal (cameră).Conexiunea rețelei trebuie să redea acces la un server de mail SMTP, deci rețeaua trebuie conectată la Internet, iar administratorul trebuie să specifice un server DNS.

Interfață nouă de conectare în camerele Hikvision.

Camerele EasyIP 3.0 cu letile vari-focale cum ar fi: DS-2CD2725FWD-IZS K17371 sau DS-2CD2685FWD-IZS K17727 au fost echipate cu o nouă interfață de conectare. Conectorii amplasați la baza camerei sunt protejați de o carcasă integrată ce creează un fel de doză. În interiorul dozei există următorii conectori: RJ45 pentru rețea și alimentare (PoE), intrare și ieșire audio (jack de 3.5 mm), intrări și ieșiri de alarmă (modelele marcate cu S în denumirea camerei) și mufă de alimentare 12 VDC. O astfel de soluție elimină numărul de cabluri ce ies din cameră, în special în cazul utilizării tuturor funcțiilor modelelor avansate ale seriei. În general, seria de camere este caracterizată de o construcție robustă cu clasă de protecție IK10, ceea ce înseamnă un grad mare de protecție anti-vandal. Camera este, de asemenea, protejată împotriva condițiilor meteo extreme (IP67).
Cameră IP bullet Hikvision DS-2CD2620F-I (2 MPix, 2.8-12 mm, 0.1 lx, IR max 30m)
Camera IP dome 2MP Hikvision DS-2CD2720F-I (2.8-12 mm, 0.1 lx, IK10, IR max 30m)
Camera DS-2CD2685FWD-IZS K17727
și interfața de conectori
Interfața de conectori a camerei
DS-2CD2725FWD-IZS K17371

Produse noi în oferta Dipol

Cameră compactă Hikvision HD-TVI TURBO HD DS-2CE16D8T-IT3 (bullet, 1080p, 3.6mm, 0.005 lx, IR până la 40m)
Cameră compactă HD-TVI TURBO HD Hikvision DS-2CE16D8T-IT3 M75665 fost concepută pentru sistemele de supraveghere analog cu DVR HD-TVI. Camera compactă redă video la rezoluție 1080p. Cu factor de sensitivitate ridicat (0.005 lx) și iluminator IR incorporat (Exir) cu distanță de acoperire de până la 40m, camera asigură acoperire video chiar și în condiții de iluminare slabă sau de loc. iluminatorul Exir asigură o luminozitate mult mai bună decât vechile tipuri de iluminatoare cu led.
Patch cord S/FTP Cat6A (5m, albastru)
Patch cord S/FTP Cat6A (5m, albastru) J21251 este un patch cord S/FTP albastru cu lungime de jumătate de (5m) şi conectori RJ45 (8P8C) este utilizat pentru conectarea computerelor sau a altor dispozitive la rețeaua Ethernet locală.
Access Point Wireless TP-Link CAP300-exterior
Access Point Wireless TP-Link CAP300-exterior N2559 este o soluție flexibilă, ușor de instalat, cu management și clasă de securitate business pentru instalarea unei rețele wireless. Poate fi montat cu ușurință la exterior pe un stâlp/catarg. Configurarea WLAN și managementul sunt simplificate prin apletul centralizat de management rulat de controlerul wireless al sistemului CAP AC50 N2551. Cu portalul captivși management RF automat, rețelele wireless ce se bazează pe echipamente CAP300 oferă o soluție ideală pentru rețele cu o densitate mare de utilizatori, clădiri de birouri cu cerințe speciale cum ar fii campusurile universitare, hoteluri, malluri, parcări, birouri.

Merită citit:

Capacitatea unei bateri reîncărcabile. Parametrii principali ai fiecărei baterii reîncărcabile sunt tensiunea și capacitatea nominală. Capacitatea unei baterii depinde de condițiile de descărcare, valoarea este dată, în mod normal, pentru un curent de descărcare completă de 10 ore. De exemplu, dacă bateria are o capacitate de 20 Ah, înseamnă că poate suporta 2 A pentru 10 ore. Pentru a determina cât de mult poate susține o baterie un sistem, utilizatorul trebuie să știe consumul real al sistemului și să îl compare cu caracteristicile bateriei pentru un curent de descărcare similar...
>>>detalii
Timp de descărcare vs curent de descărcare - Securbat CB 7-12 SB M1883