Săptămânalul DIPOL - TV, Satelit, Supraveghere și Wireless

No. 39/2017 (Nov. 27, 2017)

Progres în comunicarea cuantică.

Oamenii de știință din cadrul Facultății de Fizică din cadrul Universității din Ottawa au implementat cu succes o transmisiune criptată cuantic în condiții de câmp deschis.
Inițial, cercetătorii au demonstrat în laborator că o singulă particulă de lumină poate encoda mai mulți biți de informație. Dar până acum, astfel de experimente nu s-au desfășurat în condiții normale de mediu (în condiții de câmp deschis). Experimentele de succes, pentru comunicațiile cuantice, au constat în trimitea unui singur bit de informație per foton (zero sau unu). Experimentul din Ottawa a rupt aceste limitări.
De exemplu o singură scrisoare a fost transmisă în formă de 8 semnale - o combinație de opt "0" și "1". A fost foarte dificil de obținut un rezultat de succes deoarece orice semnal pierdut, din cele opt totale, ar fi rezultat într-un mesaj ilizibil. Deci, cercetătorii au ajuns la concluzia că în loc de a transmite mai mulți fotoni, este mai bine să se limiteze numărul lor folosind criptare cuantică supradimensionată, conservând astfel toată informația.
Cercetătorii de la Universitatea din Ottawa au ransmis un mesaj între două clădiri folosint criptare cuantică
(sursă: www.livescience.com)
Metoda testată de echipa de cercetători condusă de Ebrahim Karimi poate reduce numărul de fotoni, necesari transmisiei unu mesaj, cu 50%. În timpul experimentului, fiecare foton encodează doi biți de informație, profitând atât de ritmul de rotație cât și de unghiul orbital. Cercetătorii au demonstrat criptarea cuantică implementată în o rețeaua optică spațial-liberă care acoperă două clădiri la o distanță de 300 de metri una de cealaltă. Au demonstrat că, folosind criptarea cuantică supradimensionată, putem îmbunătății secuitatea datelor făcând canalul uantic de transmisie mai rezistent la "zgomot" cauzat de condițiile atmosferice sau alți factori externi.
Oamenii de știință din jurul lumii se concentrează pe criptarea cuantică ca mod de creștere a securității în lumea digitală. Toate mesajele, tranzacțiile și schimburile de date dintre utilizatorii de internet sunt codate folosind algoritmi matematici complexi. Totuși, cu ultimile realizări în procesarea cuantică, experții se tem că algoritmii matematici nu vor mai fi foarte siguri. Computerele cuantice, când vor deveni realitate, vor putea efectua foarte multe calcule simultan. Potrivit experților, criptarea cuantică poate fi răspunsul problemelor de securitate actuale.

Transmisia semnalelor DVB-T prin fibre optice.

Linia de transmodulatoare TERRA a fost extinsă cu un model nou - mix-440 R81611. Transmodulatorul convertește streamul IP (TSoIP) redat în protocol UDP/RTP (unicast/multicast SPTS și transmisii MPTS) la patru multiplexuri DVB-T COFDM. Panoul mix-440 R81611 recepționează patru multiplexuri DVB-T învecinate. fiecare cu un bit rate de max. 1.66 Mbps (limita este determinată de standardul DVB-T).
Operatorii de telecomunicații pot efectua conexiuni pe fibră de max. 20 folosind următoarele perechi de echipamente:
  • Streamerul IPTV TERRA sti-440 (DVB-T/T2/C la IP, port USB) R81606, ce convertește 4 multiplexuri DVB-T la stream IP
  • Transmodulatorul IP la 4x DVB-T (COFDM) TERRA mix-440 R81611, ce convertește streamul IP la standard COFDM DVB-T
și popularele, media convertoare Ethernet de buget redus, ex. L11025. Legăturile optice pot fi bazate și pe alte convertoare sau switchuri cu module SFP, singlemode sau multimode.
Antenă profesională DVB-T2 VHF și UHF (H/V): DIPOL 28/5-12/21-60Sursă de alimentare DR-60-12 (12VDC/4.5A, pt. module Terra at/mt/ma)Streamer IPTV TERRA sti-440 (DVB-T/T2/C la IP, USB)Media convertor gigabit M-203G (SM, max. 20 km)Media convertor gigabit M-203G (SM, max. 20 km)Transmodulator IP la 4x DVB-T (COFDM) TERRA mix-440 (100/1000Mbps, USB)Sursă de alimentare DR-60-12 (12VDC/4.5A, pt. module Terra at/mt/ma)
Exemplu de sistem MATV (DVB-T) cu mediu de transmisie optic
(transmisia a patru multiplexuri digitale prin legături optice de max. 20 km)

Ce antenă folosim pentru LTE?

În prezent, standardul de transmisie a datelor cu cea mai mare viteză în reţelele celulare este LTE (Long Term Evolution). În general, reţelele mobile bazate pe LTE pot atinge, teoretic, viteze de download de până la 326 Mbps și de upload de până la 86 Mbps (lăţime a canalului de transmisie de 20 MHz, modulare 64QAM şi MIMO 4x4). Tehnologia LTE este flexibilă atât în ​​ceea ce privește gama de frecvenţe utilizate cât şi lățimea de bandă a canalului. Reţelele LTE pot funcţiona în benzile de frecvenţă de 700 MHz (zone rurale/non-urbane - rază de acoperire mai mare) până la 2.6 GHz (zone metropolitane - capacitate mai mare). Un element important al LTE este reprezentat de tehnologia MIMO (Multiple Input Multiple Output) deoarece aceasta creşte eficienţa transmisiei prin utilizarea mai multor antene la ambele capete ale conexiunii.
LTE poate funcționa într-o gamă largă de frecvențe. Momentan în Romania este folosită banda de frecvență de 1800 MHz. Următorul pas va fi banda de 800 MHz și cea de 2600 MHz.
Înformații referitoare la locația celei mai apropiate stații de emisie și parametrii de transmisie (tehnologii și benzi - GPRS, 3G, LTE) pot fi obținute, desigur, de la furnizorii de servicii celulare. Pe lângă antenă, ocazional, este necesară achiziția unui adaptor compatibil, ce se potrivește cu intrarea de antenă a modemului/routerului și conectorii antenei.
Când alegem antena externă, utilizatorul unui modem trebuie să se asigure dacă acest dispozitiv suportă tehnologie MIMO (modemul/routerul are doi conectori de antenă externă). Dacă da, este necesară o antenă care să suporte acest standard. Este o metodă facilă pentru a atinge vitezele maxime. Distanța maximă de la stația de emisie nu trebuie să depășească 6-7 kilometri.
Antenă router 4G LTE ALP (800-3000MHz, 2x10m cu SMA)
Antena ATK-LOG ALP LTE MIMO 2x2 A7054_10 funcționează în intervalul 800-3000 MHz,
are 10 metri de cablu terminat cu mufe SMA. Antena a fost concepută pentru a fi uilizată cu modemuri LTE (cu doi conectori de antenă), telefoane celulare, GSM, DCS, modemuri 3G.

Nu confundați conectorii PC cu APC.

În ciuda a foarte multe motive pentru care conectori UPC si APC nu ar trebui să fie amestecați (Conectorii UPC şi APC-sunt compatibili?), unii instalatori de astfel de echipamente nu sunt foarte atenți la această problemă. Din păcate există șansa ca atenuările rezultate să nu permită transmisia de date.
A fost efectuat un test simplu, ce verifică valoarea aproximativă a atenuării unei astfel de conexiuni incorecte. În acest sens au fost selectate rumătoarele produse: Sursă laser Grandway L5825 și powermetru optic Grandway L5821. Sistemul testat a fost calibrat folosind două patch corduri L3213 și adaptorul L4211. După, un alt adaptor L4211 a fost instalat între două patch corduri L3211 terminat în ambele capete cu conectori SC/PC. Pașii sunt afișați în figurile ce urmează
Calibrarea sistemului de măsurători
Măsurarea atenuării unei conexiuni corecte
Măsurarea atenuării unei conexiuni incorecte
Măsurtori de antenuare a unui patchcord SC PC/PC
The L5825 Grandway light source generates laser bream at a constant power level of -5 dBm. The measurements were made at a wavelength of 1310 nm. During calibration, the meter indicated signal level of -5.20 dBm. This value was the reference point for measuring the attenuation of patch cords. After plugging in the SC/PC - SC/PC patch cord with a length of one meter, the meter showed the result of -5.66 dBm. This meant that the measured attenuation of the patch cord was 0.46 dB.
Măsurtori de antenuare a unei conexiuni incorecte cu patchcord APC
După conectarea patchordului greșit L3222 SC/APC - SC/APC, nivelul măsurat a scăzut dramatic. Rezultatul de -12.4 dBm înseamnă că atenuarea conexiuni va fi de 7.14 dB. Pentru a confirma rezultatul, măsurătorile au fost repetate pe încă un patchcord L3222 obținând rezultate similare. Atenuările mari sunt cauzate de găurile de aer dintre capetele ferulelor conectorilor PC și APC. Datorită reflexiei rezutate conxiunii eronate, o cantitate mare de semnal este reflectată înapoi la transmițător, numai o parte foarte mică fiind transmisă mai departe. Cu măsurători bazate pe metoda de transmisie, semnalul reflectat, ce se întoarce la sursa de lumină, nu cauzează nici o problemă.
Precizia power metrului optic L5821 este de +/- 0.35 dB. În cazul măsurării atenuării patch cordului potrivit, eroarea posibilă a fost comparabilă cu valoarea măsurată, totuși, scopul testului nu a fost pentru a obține cele mai bune valori, ci pentru a compara rezultatele ambelor teste. Este clar vizibil că diferența de atenuări între instalarea patch cordurilor SC/PC și SC/APC cu aceeași lungime este enormă, iar rata de eroare este neglijabilă.

Codec optimizat pentru sistemele de supraveghere: H.265+.

H.265+ este cea mai recentă metodă de compresie implementată în echipamentele Hikvision. Metoda se bazează pe encodarea adaptivă a imaginii cu performanțe excelente păstrând în același timp o calitate a imaginii ridicată. În medie, datele generate sunt de două ori mai mici decât în cazul metodei standardului H.264. Rezultatele au fost obținute cu ajutorul unor tehnici speciale:
  • predicție mișcare: encodări diferite folosite pentru obiectele în mișcare izolate de imaginea statică de fundal;
  • reducerea zgomotului de encodare: fundalul este encodat u alți parametrii față de obiectele în mișcare, ceea ce reduce rata datelor transmise și zgomotul din imagine;
  • planificare pe termen lung a bitrate-ului: codecul "învață" scena monitorizată și reglează parametri instantanei de codare la schimbările curente din imagine - în cazul scenelor foarte dinamice, bitrate-ul de moment va crește semnificativ (bit rate-ul encodării H.265+ este redat ca valoare medie, nu ca valoare maximă, deci fluctuațiile temporare pot fi foarte mari).
Bit rate-ul în H.265 și H.265+
În cazul H.265+, optimizarea preocupă valoarea medie într-o perioadă lungă de timp

Funcția ANR în sistemele Hikvision.

Materialul video de la o cameră IP este transmis la NVR în formă de stream de date. În cazul unei căderi a rețelei sau reducerea lățimii de bandă, informația este pierdută irecuperabil, deoarece rețeaua nu amortizează pachetele, iar camera nu le poate transmite din nou. De aici creșterea popularității camerelor IP cu opțiune de înregistrare pe card SD/SDHC. Soluția ANR (Automatic Network Replenishment), dezvoltată de Hikvision, limitează înregistrarea pe cardul amplasat în camera dedicată, numai în momentele în care apar probleme de conexiune dintre cameră și NVR. După revenirea conexiunii, înregistrările de urgență unt automat transmise la NVR. Deci, în eventualitatea întreruperii transmisiei, operatorul sistemului nu va trebui să facă nimic pentru a completa materialele video lipsă. Această funcție este disponibilă în NVR-urile IP din seriile K și I. Acestea sunt compatibile cu Camerele IP Hikvision dotate cu slot card SD/SDHC (marcate cu litera F în codul produsului ) și
card microSD compatibil.
Card de memorie:  microSDHC GOODRAM 64 GB (UHS-I, clasa 10, cu adaptor SD)NVR 4K Hikvision DS-7608NI-I2 (8 canale, 80Mbps, 2xSATA, Alarm IN/OUT, VGA, HDMI)Camera IP dome antivandal Hikvision DS-2CD2125FWD-I (2MP, 2.8mm, 0.005 lx, IR max. 30m, WDR, IK10, H.265/H.264)
Schița unui sistem cu funcție ANR

Produse noi în oferta Dipol

Suport LNB (pt. antene Triax)
Suport LNB (pt. antene Triax) A9896 este utilizat pentru montarea LNB-ului pe antenele de satelit Triax.
Cutie simetrizator pentru antene Dipol
Cutie adaptor impedanță antene DIPOL E9315 este utilizat la conectarea adaptorului de impedanță pe antenele DIPOL. Au rolul de a proteja balunul sau preamplificatorul de antenă din interior.
NVR 4K IP: Hikvision DS-7716NI-K4 (16ch, 160Mbps, 4xSATA, Alarm IN/OUT, VGA, HDMI, H.265/H.264)
NVR 4K IP: Hikvision DS-7716NI-K4 K22167 este un înregistrator video de rețea (NVR) cu 16 canale, capabil să monitorizeze, înregistreze și redea imagini de la 16 camere IP de rezoluții megapixel, max. 8 MP. Ieșirile independente de monitor HDMI (max. 4K) și VGA (max. 1080p) pot reda imagini cu așezări de ecran diferite.

Merită citit

Video de la cameră IP transmis în sistemul de antenă TV. Introducerea unui semnal video de la o cameră analog în sistemul de antenă TV este relativ simplă - este suficient un modulator RF (ex. MT-32 R871734). În cazul unei camere IP, semnalul de ieșire are formă de stream de date, iar această metodă nu va permite transmisia video către mai multe televizoare...
>>>detalii
Introducerea imaginilor de la camere IP într-un sistem de distribuţie TV pe cablu coaxial cu ajutorul unui modulator DVB-T Signal-400 R86700.
Aparat de sudat fibră optică: Signal Fire AI-8 (cu trusă de unelte)
Aparat sudat fibre optice Signal Fire AI-8