Săptămânalul DIPOL - TV, Satelit, Supraveghere și Wireless

Nr. 4/2018 (22 Ianuarie 2018)

WPA3 în curând!

La CES 2018, Alianța Wi-Fi a prezentat prima informație concretă în privința noului protocol de autentificare pentru rețele Wi-Fi, denumit WPA3. Este cea mai bună perioadă pentru înlocuirea protocolului actual - WPA2, vechi de 14 ani, cu unul nou. De ce? Pentru că WPA2 nu mai este unul sigur. Protecția este expusă la numeroase tipuri de atac, inclusiv KRACK (Key Reinstallation Attacks) descoperit în Octombrie anul trecut. Implică refolosirea chei de criptare pentru decriptarea conexiunii Wi-Fi.
Protocolul WPA3 va fi dat în folosință înainte de sfârșitul anului 2018 și va introduce patru funcții noi:
 • Protecția împotriva atacurilor forțate
  • Procesul de autentificare va fi blocat după câteva încercări nereușite de autentificare în rețeaua Wi-Fi.
 • Noi opțiuni de configurare
  • Echipamentele conectate la rețeaua Wi-Fi pot fi folosite pentru configurarea altor echipamente din rețea. De examplu, un utilizator de telefon sau tabletă va putea schimba setările altor echipamente care nu au funcționalitqate UI, cum ar fi becurile "inteligente".
 • Conexiuni criptate
  • Toate conexiunile dintre echipamentele rețelei Wi-Fi și punctul de acces (router) vor fi criptate.
 • Standard criptografic îmbunătățit.
  • Noul standard criptografic a fost descris ca o suită de securitate de 192 de biți combinată cu algoritmul CNSA (Commercial National Security Algorithm).

Hikvision - înregistrarea instantaneelor în cloud.


Echipamentele de supraveghere Hikvision pot transmite imagini (poze) de la camerele de supraveghere la serviciile de găzduire fișiere online (cloud). Opțiunea este foarte folositoare, de exemplu, pentru a avea acces rapid la imaginile unui eveniment de alarmă sau doar pentru a avea instantanee de redundanță. Hikvision este compatibil cu cele mai populare servicii de găzduire:
 • OneDrive
 • GoogleDrive
 • DropBox
Configurarea de înregistrare a instantaneelor de la un NVR Hikvision în GoogleDrive
Datele sunt trimise în pachete de câte 3 imagini, capturate din fluxul auxiliar după detectarea unui eveniment de alarmă cauzat de:
 • detectarea mișcării,
 • manipulare frauduloasă,
 • pierdere semnal video,
 • Eveniment VCA (Video Content Analysis)
Încărcarea în cloud poate fi setată independent pentru fiecare canal video și pentru oricare dintre evenimentele mai sus enumerate. De asemenea, există o opțiune pentru folosirea acestei funcții de back-up pentru fiecare eveniment activ în modul de înregistrare programată pe ore și zile.

Directive și standarde EU pentru cabluri coaxiale.


Până la mijlocul anului trecut, cablurile RF utilizate în sistemele TV, CATV, (S)MATV au fost tratate exclusiv ca și produse electrice supuse reglementărilor Directivei 2006/95/CE (LVD Directive) privind echipamentele electrice destinate utilizării în cadrul anumitor limite de tensiune (tensiune joasă) și au fost supuse marcajului CE de către producător. Începând cu 1 iulie 2017 toate cablurile trebuie tratate ca și materiale de construcție supuse reglementărilor în vigoare. Standardul armonizat EN 50575:2014 specifică cerințele de rezistență la foc a cablurilor instalate în clădiri: cabluri de alimentare cu energie electrică, cabluri de control și comunicații sau cablurile de fibră optică. Noile reglementări impun producătorului să emită pentru fiecare produs o declarație de performanță ("DoP"), precum și să eticheteze produsul care respectă standardele relevante cu marcaj CE. Se impune producătorului (se aplică și importatorilor sau distribuitorilor) obligația de a efectua teste relevante cu ajutorul unui laborator de certificare autorizat, pentru a obține un certificat care să confirme clasa de rezistență la foc a produsului în vederea emiterii Declarației de Performanțe (DoP) cu Euroclasa relevantă, în conformitate cu EN 13501-6.
Cablu coaxial satelit clasă A TRISET-113 1.13/4.8/6.8 cupru [1m]
Cablul coaxial TRISET-113 E1015 75 ohm a fost testat de L.S. Fire Testing Institute Srl corp certificat (NB 2479) obținând clasificare Eca potrivit EN 13501-6 (reacția la foc).
Cablurile TRISET sunt conforme cu CPR (Construction Products Regulation) și cu standardul EU armonizat EN 50575. Adițional testelor de profil efectuate de instituții specializate, calitatea brandului TRISET este confirmată și de garanția producătorului de 5 ani.

Schimbarea streamului video în aplicația iVMS-4200.

În funcție de model, camerele IP Hikvsion generează două sau trei streamuri video. Parametrii fiecărui stream pot fi configurați individual (ex.: rezoluție, bitrate, fps sau tipul de compresie). Streamul principal este folosit pentru înregistrare, deci calitatea ar trebui să fie cea mai mare posibilă. Streamurile auxiliare pot fi folosite pentru conexiunile la distanță, ex.: streamul secundar pentru aplicații mobile, iar al treilea pentru apletul client iVMS-4200. Această funcționalitate oferă utilizatorului un control sporit asupra parametrilor de imagine În cazul diviziunilor de ecran de max 4, va afișa streamul principal de la fiecare cameră. Pot apărea probleme atunci când capacitatea rețelei sau performanța computerului sunt insuficiente. Utilizatorul poate dezactiva schimbarea automată a streamurilor și poate seta tipul de stream manual pentru fiecare cameră sau grup de camere. Mai jos aveți pașii ce trebuiesc urmați pentru a schimba mecanismul implicit și a seta streamul auxiliar în apletul client iVMS-4200:
 • accesați Tool -> System Configuration (1),
 • selectați obiectul Image (2),
 • debifați opțiunea Auto-change Stream Type (3),
 • clic dreapta pe grupul de echipamente (NVR) și selectați tipul de stream (Set Sub-stream to All) (4).
Fereastra de configurare a tipurilor de stream în apletul iVMS-4200

Convertor/Extender HDMI nou!

Extenderul Signal HDMI H3601 permite transmisia semnalului HDMI pe distanțe lungi prin cablu torsadat minim Cat. 5. Semnalul de telecomandă IR poate fi transmis de acest set de convertoare prin același cablu UTP
Set convertor/extender HDMI Signal (Cat.5/5e/6: 80/100/120m, cu IR)
Setul de convertoare/extendere HDMI și IR H3601
(transmisia prin cablu Cat.5/5e/6, distanțe max. 80/100/120 m)
Avantajele utilizării setului de convertoare HDMI H3601
 • posibilitatea utilizări unui cablu deja instalat în locație
 • cost-eficient (costurile cablurilor și repetoarelor HDMI sunt considerabil mai mari),
 • ușor de instalat (cablu mai subțire și mai flexibil, posibilitatea de a închide cablul, după instalare, cu mufe RJ-45),
 • costul redus pentru cablu în cazul sistemelor temporare unde cablul nu mai poate fi luat după utilizare.
Elemente distinctive ale noului set de convertoare/extendere H3601:
 • Transmisia prin un singur cablu Cat. 5/5e/6
 • Viteze de transmisie de max 10.2 Gb/s
 • Rezoluție 1080p
 • Extender IR
 • Distanță max cablu Cat. 5: 80 m
 • Distanță max cablu Cat. 5e: 100 m
 • Distanță max cablu Cat. 6: 120
Schița unui sistem cu setul de convertoare/extendere

Tipuri de fibră - ce să alegem?

Înainte de achiziția unui aparat de sudat fibră optică, clientul trebuie să determine cu exactitate ce sarcini va avea acesta. Acest aspect se referă, printre altele, la numărul mediu de suduri lunare sau anuale, numărul de suduri efectuate în timpul unei singure instalări și nu în ultimul rând, tipul rețelei (clădire, zonă metropolitană, rețele Lan, sisteme de supraveghere, etc.)
În funcție de răspunsurile la întrebările de mai sus, clientul poate alege un model, mai avansat sau nu, de aparat de sudat fibra optică. Unul din cele mai importante procese efectuate în timpul unei suduri este poziționarea fibrei înainte de procesul de sudare. În funcție de acest criteriu, aparatele de sudat fibră optică, pot fi împărțite în trei grupe:
 • Aparate bazată pe tehnologia alinierii protecției miezului de fibră - cea mai economică versiune; aparatul reglează poziționarea mutuală a stratului protector de sticlă (diametrul standard de 125 μm) pentru a reduce diferența. Teoretic, o astfel de metodă rezultă în o sudură cu atenuări puțin mai mari în comparație cu alte soluții, în special în cazul fibrelor de calitate slabă, unde miezul nu este așezat la mijlocul stratului protector. În practică, în orice caz, fibrele comercializate actual, sunt de înaltă calitate și în majoritatea cazurilor parametrii sudurilor efectuate cu această metodă nu diferă de rezultatele obținute prin utilizarea altor metode.
 • Aparat de sudat fibră optică cu poziționare geometrică a miezului - această metodă este folosită de majoritatea echipamentelor, dar mai mulți producători sau importatori descriu eronat produsul ca folosind tehnologie de aliniere miez; alinierea geometrică a miezului este obținută doar din informație optică (lumină vizibilă). Intensitatea luminii în fibră scade pe măsură ce lungimea crește, iar cu o sensitivitate dată și analiza simplă a imaginii, este posibilă determinarea aproximativă a poziției miezurilor ce vor fi sudate. Această metodă a fost optimizată pentru fibrele de calitate, unde poziționarea geometrică a miezului este echivalentă cu poziția reală a acestuia. Când miezul este poziționat excentric, parametrii suduri pot fi mai mici decât în cazul utilizări unui aparat de sudat cu funcție aliniere protecție miez.
 • Aparat de sudat fibră optică cu poziționare reală a miezului - este cea mai profesională și în același timp cea mai scumpă soluție Dispozitivele ce folosesc această metodă pot recunoaște automat tipurile de fibră ce vor fi sudate și le poate poziționa în funcție de poziția actuală a miezului din fibra optică. Astfel de suduri sunt caracterizate de cei mai buni parametri de performanță. Echipamentele ce folosesc această metodă sunt de câteva ori mai scumpe decât echipamentele bazate pe soluțiile explicate anterior.
Aparat de sudat fibră optică: Signal Fire AI-8 (cu trusă de unelte)
Aparatul de sudat fibră optică Signal Fire AI-8 L5870 dispune de două metode de aliniere a fibrelor, alinierea protecției miezului și aliniere geometrică. Poate fi utilizat cu succes în toate tipurile de instalații pe bază de fibră optică. Datorită soluțiilor tehnologice actuale și a numărului limitat de producători de fibră optică la nivel mondial, diferențele rezultate redate de aparatele de sudat cu aliniere geometrică sau reală a miezului de fibră, pot fi neglijate. Situațiile în care fibrele au o deviere semnificativă a miezului, sunt extrem de rare, iar, dacă se întâmplă, în mod normal, nu va avea un impact semnificativ la calitatea conexiunilor efectuate.
Cursuri pentru instalatori şi proiectanţi

Produse noi în oferta Dipol

Adaptor HDMI (angular, HDMI mamă - HDMI tată)
Adaptor HDMI (angular, HDMI mamă - HDMI tată) H2004 permite conectarea ușoară a unui cablu HDMI ex.: când televizorul este la o distanță mică de perete, priză sau alte echipamente la care este conectat.
Camera IP PTZ Hikvision DS-2DE4220IW-DE (2MP, 20x zoom: 4.7-94mm, IR max. 100m, PoE+)
Camera IP PTZ Hikvision DS-2DE4220IW-DE K1791 a fost echipată cu un senzor de imagine de înaltă calitate de 2 MP (1920x1080) care funcționează la 25 fps. Camera oferă trei fluxuri de date configurate independent și poate utiliza mai multe metode de comprimare video: H.265 + / H.265 / H.264 + / H.264 / MJPEG. Datorită modurilor de zi și de noapte, camera redă foarte bine culorile la lumina zilei și utilizează pe deplin sensibilitatea ridicată a senzorului de imagine pe timp de noapte. Iluminatorul încorporat IR cu o rază de acțiune de până la 100 m are funcția Smart IR care protejează împotriva supraexpunerii. Camera este de asemenea echipată cu intrare audio pentru conectarea unui microfon extern și ieșire audio pentru conectarea unui difuzor activ (alimentat).
Router wireless gigabit dual-band: TP-Link Archer C7 AC1750 (2.4&5 GHz)
Router wireless gigabit dual-band: TP-Link Archer C7 AC1750 N3262 permite utilizatorilor să creeze rețele foarte eficiente atât pe fir cât și wireless. Conexiunile wireless în standard 802.11ac ot redat o rată de date totală de max. 1750 Mbps. Mulțumită performanțelor optimizate și a securității standardului 802.11ac, utilizatorii pot creea rețele de casă rapide și fiabile SOHO/SME ce suportă mai multe dispozitive conectate în același timp. Performanțele îmbunătățite sunt redate de tehnologia MIMO garantând astfel o transmisie fluentă de conținut video HD, comunicații VoIP, jocuri online. Pe spatele echipamentului este amplasat butonul WPS/Wi-Fi ce activează Setările Wi-Fi Protejate. Permite utilizatorului să activeze mecanismul de criptare WPA2 pentru protecția rețelei împotriva amenințărilor conexiunilor din afara rețelei.

Merită citit:

Amplificatoare/repetoare GSM - rezolvă problemele de semnal din interior.

Echipamentele sunt ideale pentru locațiile unde semnalul este bun la exteriorul clădirilor, dar insuficient în interiorul lor. Astfel de locații includ și distanțele mari (față de turnul de emisie al serviciilor GSM), cele mai des întâlnite situații sunt încăperile din construcțiile vechi cu pereți groși sau subsoluri și beciuri (ex. puburi, cafenele, etc.). Un element puternic de ecranare pot fi geamurile moderne acoperite cu straturi metalice...
>>>detalii
Schița unui sistem cu repetor Signal-305 A6765 într-o casă
DVR Mobil - Protect