Săptămânalul DIPOL - TV, Satelit, Supraveghere și Wireless

Nr. 5/2018 (29 Ianuarie 2018)

Televizoarele din viitor.

Vânzările de televizoare în Europa sunt foarte stabile de mai mulți ani. Producătorii de televizoare sunt în căutare de soluții noi și unice ce vor face clientul final să își dorească schimbarea televizorului vechi cu un model nou. La CES 2018 în Las Vegas, cel mai mare târg de electronice, au prezentat o serie nouă de televizoare inovatoare. LG a prezentat un panou flexibil OLED cu rezoluție UHD de 65-inch, acesta poate fi rulat ca un poster. Aspectul său se aseamănă cu un ecran de proiector care este desfăcut de jos în sus. Înaintea sau după pornirea televizorului, acesta poate fi discret ascuns într-o cutie rectangulară. Acest lucru permite atât un transport sigur și fără probleme în orice loc, cât și o utilizare mai eficientă a spațiului din cameră. Adițional, nu va conta dacă utilizatorul se va uita la televizor din față sau lateral, imaginea va prezenta aceeași calitate.
TV-ul 4K LG făcut cu tehnologie OLED poate fi împachetat sub formă de rolă. Poate fi despachetat doar parțial de la bază, ceea ce transformă televizorul într-un afișaj informațional ce poate afișa poze, vremea sau ora și data.
Afișajele OLED sunt produse din substanțe organice. Elementele lor, diode organice de lumină, sunt aranjate sub forma unui film de compus organic care emite lumină ca răspuns la un curent electric.
O viziune complet diferită a fost prezentată de Samsung, un televizor mare cu o diagonală de 146" (3.7 m), denumit "The Wall". Ecranul gigantic este, de fapt, construit din mai multe elemente mici ce pot fi așezate în orice fel, iar în viitor astfel de ecrane vor putea fi extinse cu elemente adiționale. Matricea TV a fost dezvoltată în tehnologie MicroLED.
Panoul TV imens este compus din milioane de micro-cipuri care emit lumină. În contrast cu tehnologia OLED ce folosește substanțe organice, MicroLED se bazează pe tehnologie GaN LED. Diodele MicroLED se disting prin dimensiunile extrem de mici. Mai mici de 0.1 mm (ex. mai mic decât un fir de păr).

Care sunt cerințele de sistem pentru un PC folosit în sistemele de monitorizare Hikvision?

Un sistem de monitorizare extins, în plus față de camere și DVR/NVR standard, poate necesita echipamente adiționale, cum ar fi decodoare IP hardware audio-video (ex.: DS-6404HDI-T K2304) folosit pentru afișarea materialului video HD de la camere IP, sau encodere pe mai multe monitoare sau video-wall, stații de lucru dedicate ce rulează apletul client iVMS-4200, sau servere de stream - Media Server de Stream și Server de stocare. Diagrama de mai jos prezintă arhitectura unui astfel de sistem.
Performanța stației de lucru ar trebui determinată de numărul de canale, de înregistrare și afișare a rezoluțiilor. Depinde în mod direct de rata de date și codec-ul folosit (criteriu ce va fi abordat în următoarea ediție a Săptămânalului).
Cerințe pentru stațiile de lucru care rulează apletul client:
RecomandatProcesor
Intel Xeon E3-1226 V3 @ 3.30 GHz
RAM8 GB
OSMicrosoft Windows 7 (64-bit)
Placă video
Intel HD Graphics P4600
Performanțe ridicate
Procesor
Intel Core i7-6700K @ 4 GHz
RAM8 GB
OSMicrosoft Windows 7 (64-bit)
Placă videoNVIDIA GeForce GTX1070
Cerințe pentru stocare și servere de media-stream:
Recomandat
Procesor
Intel Core 2 Duo E6850 3.0 GHz
RAM4 GB 
HDD80 GB
NICPlacă rețea GB 100/1000 Mbps 
Placă video
Integrată
Performanțe ridicateProcesor
Quad Core Intel Xeon E5640 2.66 GHz
RAM16 GB
OS64 bit
HDD80 GB SATA II 
NICPlacă de rețea GbE 
Placă videoIntegrată

Sistem SMATV în hotel.

Imaginile de mai jos afișează fragmente ale unui sistem instalat într-un hotel din Zakopane, Polonia. Complexul hotelier este compus din trei clădiri, pe una dintre acestea fiind instalat setul de antene principale compuse din antena de satelit de 90 cm Corab și antena DVB-T LOG 5-12/21-60 A4015. Mulțumită celor două LNB-uri GT-WB1 A98222 și a multiswitchului SRM-522 R80522, toate compatibile cu tehnologia Wide Band, sistemul permite recepția de canale de satelit de la doi sateliți cu ajutorul a numai 4 cabluri coaxiale. Cablurile (Triset-113 PE E1017) transmit semnalele în clădirile ce adăpostesc headendul TERRA și celelalte echipamente. Sistemul a fost creat de compania Dipvision.
Headentul cuprinde două module TERRA TDX-480 R81621 și amplificatorul Johansson Profiler Revolution R89067. Transmodulatoarele TDX-480 R81621 sunt folosite pentru recepția semnalelor FTA DVB-S/S2 (8PSK/QPSK), selecția canalelor de satelit dorite și retransmisia lor în format COFDM în canalele RF alese din intervalul de frecvențe VHF/UHF. Un panou TDX-480 R81621 poate recepționa canale de la opt transpondere de satelit și le poate converti în două grupuri fiecare de câte patru multiplexuri DVB-T învecinate cu o putere maximă tranzitată de 31.66 Mbps. În acest fel, fiecare televizor conectat la sistem poate recepționa 40 de canale FTA, atât SD cât și HD, de la două poziții de satelit (HotBird 13.0E și Astra 19.2E). Mulțumită amplificatorului R89067 Johansson este posibilă recepția tuturor multiplexurilor DVB-T disponibile, ex.: MUX-8 în banda VHF și MUX-1, MUX-2, MUX-3 în banda UHF. Amplificatorul egalizează nivelurile multiplexurilor, dar și amplifică semnalele de ieșire de la două module TDX-480 R81621 și, în final, le însumează pe toate.
Sistemul transmite în același timp și canalul TV al hotelului, acesta este injectat cu ajutorul modulatorului DVB-T Signal-400 R86700. Semnalul HDMI vine de la un player administrat prin rețeaua locală LAN. Toate semnalele în standard DVB-T COFDM sunt transmise către 112 camere dotate cu prize Signal RTV R694130. Fiecare din cele două clădiri mai mici ale complexului hotelier au fost echipate cu amplificatoare TERRA HS-004L R82032, ceea ce asigură că fiecare priză redă semnale la un nivel de cel puțin 50 dBμV. Toate componentele sistemului au fost instalate în carcasa TPR-23p+w R90567 housings (600x400x200 mm).

FreeIP - aplet mobil pentru camere IP Signal.


Monitorizarea de la distanță a imaginilor de la camerele IP Signal pe dispozitive mobile este posibilă prin apletul FreeIP. Apletul este dedicat telefoanelor sau echipamentelor mobile cu sisteme de operare Android sau iOS. O cameră poate fi adăugată în aplet prin introducerea numărului de serie, prin scanarea codului QR sau prin introducerea adresei IP. Având conexiune Wi-Fi, utilizatorul poate scana rețeaua pentru adăugarea de dispozitive noi. Apletul poate funcționa și asemănător serviciului cloud, funcționalitate mulțumită căreia accesul la camere din o rețea externă este posibilă într-o manieră ușoară și rapidă fără a mai fi nevoie de rutarea porturilor. După conectarea și pornirea camerei, utilizatorul apletului o poate adăuga accesând meniul principal, selectând fereastra Devices -> Add device -> Serial number și scanând codul QR amplasat lângă numărul de serie al camerei. Pentru o funcționare corectă, este de asemenea necesar să efectuați setările de bază ale camerei.
FreeIP - aplet gratuit pentru dispozitive mobile

Conexiuni WDM (o fibră) vs duplex (două fibre).

Instalatorii pot alege soluții bazate pe Wave Division Multiplexing (WDM), ce necesită o singură fibră pentru transmisii de date bidirecționale sau cele cu două fibre (duplex). Alegând o soluție, instalatorii, în mod normal, iau în considerare costurile și numărul de fibre disponibile în cablu. În orice caz, mai este un aspect tehnic asociat cu utilizarea uneia sau a două lungimi de undă.
În cea mai siplă formă, transmisia WDM folosește două lungimi de undă diferite într-o singură fibră (nromal 1310 și 1550 nm, ca în cazul media convertorului L11521). Soluțiile duplex folosesc două fibrei și o singură lățime de undă (ex. 1310 nm). În fiecare caz, transmisia pe fibră optică cu lungimi de undă diferite sunt și atenuate diferit de cablurile de fibră optică. Acest lucru se aplică și pentru atenuarea macro-îndoirii, ex. atenuarea cauzată de îndoirea fibrei mai mult de 2 mm în diametru. În general, îndoirea fibrei cauzează o atenuare substanțial mai mare pentru lungimile de undă mai mari.
Un grafic care afișează dependența atenuării lungimii de undă în cazul:
micro-îndoire (albastru), macro-îndoire cu un grad de 20 mm (roșu) și 25 mm (verde)
(Datele provin din studii efectuate de compania Cabelcon)
Graficul demonstrează ca îndoirile accidentale vor rezulta în atenuări diferite pentru lungimi de undă diferite - de exemplu, o îndoire cu 20 mm nu va cauza atenuări semnificativi mai mari la lungimea de undă de 1310 nm, dar, în cazul lungimii de undă de 1550 nm, atenuarea din îndoire va depășii 2 dB. În comparație cu atenuarea normală a fibrei de circa 0.25 dB/km, pierderile sunt gigantice.
În cazul sistemelor ce folosesc mai mult de o lungime de undă, orice instalator trebuie să fie conștient de fenomenele explicate mai sus. De aceea este recomandat, în general, ca măsurătorile să fie făcute pentru toate lungimile de undă folosite în sistem.

NOU! Modulator HDMI la DVB-T.

Modulatorul R86211 este un echipament multifuncțional ce convertește semnalul audio-video de intrare (HDMI sau A/V) la canal RF modulat în standard DVB-T COFDM. Dispozitivul este un modulator de un canal, ceea ce înseamnă că multiplexul de ieșire DVB-T conține un canal modulat de semnal de la o singură sursă. Calitatea garantată a modulări este redată de aplicarea codecului H.264 și o rată de date de max. 31 Mbps. Multitudinea de opțiuni de configurare permite însumarea multiplexului DVB-T de ieșire cu transmisiile DVB-T existente deja în sistem, într-o manieră aleasă de administratorul sistemului.
Modulator HDMI la COFDM (DVB-T): SIGNAL (HDCP)
Modulatorul SIGNAL HDMI la COFDM (DVB-T) R86211 compatibil HDCP
Caracteristici distinctive:
  • Modulator HDMI la DVB-T (ieșire: mux digital DVB-T)
  • Conversia semnalelor de la orice sursă de semnal HDMI (compatibil HDCP)
  • Semnal de ieșire digital HD / SD de înaltă calitate (H.264, rată date de max. 31 Mbps)
  • Ideal entr sisteme SMATV/MATV, hotel, magazin de electronice, maluri, baruri, etc.
  • Instalare facilă, configurare intuitivă
Mulțumită compatibilități cu protocolul HDCP, semnalul de sursă poate fi transmis de mai multe tipuri de echipamente: player multimedia, DVR sau player Blu-ray, PC, receptor de satelit, etc. Modulatorul poate transmite conținut de înaltă definiție în forma de multiplex DVB-T prin cabluri coaxiale RF folosite în sistemele de antenă și supraveghere.

Produse noi în oferta Dipol

Antenă satelit din oțel: DSE D900C (90cm, negru)
Antenă satelit din oțel DSE D900C (90cm, negru) A9612 este concepută pentru sistemele individuale de antenă sau comune. Modelul finisat în negru poate fi recomandat în special sistemelor montate pe acoperișuri de aceeași culoare.
Adaptor USB wireless TP-Link Archer T4U AC1200 (2.4&5 GHz, 867/300Mbps)
Adaptor USB wireless TP-Link Archer T4U AC1200 N2921 este un dispozitiv practic ce se utilizează în rețele Wi-Fi ce folosesc cel mai recent standard de conectare - 802.11ac, cu o rată de transfer a datelor de max. 867 Mbps în banda de 5 GHz și max. 400 Mbps în banda de 2.4 GHz. Prin conectarea cu interfața USB, adaptorul redă un mod facil de modernizare a laptopurilor sau calculatoarelor vechi, incompatibile cu cel mai recent standard Wi-Fi. O gamă foarte vastă de opțiuni de criptare permite protecția rețelei împotriva conexiunilor nedorite din exteriorul rețelei. Configurarea adaptorului este foarte simplă.
Camera IP PTZ Hikvision DS-2DE4220IW-DE (2MP, 20x zoom: 4.7-94mm, IR max. 100m, PoE+)
Camera IP PTZ Hikvision DS-2DE4220IW-DE K1791 a fost echipată cu un senzor de imagine de înaltă calitate de 2 MP (1920x1080) care funcționează la 25 fps. Camera oferă trei fluxuri de date configurate independent și poate utiliza mai multe metode de comprimare video: H.265 + / H.265 / H.264 + / H.264 / MJPEG. Datorită modurilor de zi și de noapte, camera redă foarte bine culorile la lumina zilei și utilizează pe deplin sensibilitatea ridicată a senzorului de imagine pe timp de noapte. Iluminatorul IR incorporat cu distanță de acoperire de max. 100 m are funcție Smart IR ce protejează imaginile împotriva supra-expunerii.

Merită citit:

Semnal TV terestru și satelit printr-un singur cablu coaxial. Pentru a folosit două receivere de satelit sau funcția de înregistrare și vizualizare a două canale diferite redate de un recorder video personal, este necesar să avem două semnale de Satelit indepentende. Sistemele individuale prin satelit cu LNB de tip SINGLE instalat cu mai mulți ani în urmă nu pot oferi o astfel de funcționalitate...
>>>detalii
Schița unui sistem cu setul de convertoare multi-band Johansson R85261.
Transmisia a două semnale DVB-S/S2 independente (de la un satelit) și transmisii DVB-T orintr-un singur cablu coaxial (marcat cu roșu în imagine).
Cabinetele RACK Signal - calitatea și integralitatea ofertei