Săptămânalul DIPOL - TV, Satelit, Supraveghere și Wireless

Nr. 10/2018 (5 martie, 2018)

Prevenirea bolilor prin scanare retinală.

Cercetătorii de la Google au creat un algoritm de inteligență artificială, pentru a evalua riscul unei boli cardiovasculare, ce se bazează pe scanarea retinei ochiului. Pornind de la tehnicile de învățare rapidă (deep learning) algoritmul poate estima dacă pacientul este predispus unei afecțiuni grave în următorii 5 ani, cum ar fi atac de cord sau accident vascular cerebral. Testele bazate pe un set foarte mare de date istorice dovedesc că acuratețea procedurii este de 70%, ceea ce este comparabil cu alte metode de evaluare invazive.
În stânga, o scanare tip fund de ochi. Zona mai neagră este macula galbenă, punctul luminos - discul optic (capul nervului optic). Vasele sangvine vizibile de asemenea. În dreapta, o imagine cu punctele de analizat (culoare verde) determinată de algoritm în forma unei hărți termice. Problemele sistemului sangvin sunt asociate cu forma vaselor sangvine iar celelalte afecțiuni, cu discul optic.
Observarea cu atenție a stării vaselor sangvine în vecinătatea retinei permite determinarea severității diferitelor boli (ex.: hipertensiune, diabet, etc.). Algoritmul de învățare rapidă determinat independent caracteristicile retinei ce se traduc în boli specifice. Cercetările nu sunt limitate la un anumit tip boală, programul poate, de exemplu, să estimeze presiunea arterială și să determine dacă pacientul este fumător (cu acuratețe de 71%). Setul de date folosit de algoritm pentru învățare este reprezentat de peste 280,000 de poze de la pacienți din Stalele Unite și Anglia cu boli diagnosticate prin metode actuale. Procesul de învățare este similar procesului de acumulare de experiență a doctorilor. Inteligența sistemului neural devine din ce în ce mai complexă pe măsură ce numărul seturilor de date analizate crește.
Programul poate deveni o unealtă benefică întregului proces de diagnosticare. Fără a mai fi nevoie de un test sangvin, verificarea vârstei, dependențelor sau greutăți corporale, va fi posibilă detectarea ieftină, rapidă și non-invazivă a posibilității dezvoltării unei probleme de sănătate severă. Folosirea învățării profunde pentru detectarea bolilor este o nouă abordare în domeniul diagnosticii medicale. Această metodă nu este doar pentru diagnoza bolilor, ci poate afișa date pentru analize mai amănunțite. În viitor, pacienții supuși algoritmului de examinare Google, vor fi diagnosticați în direcțiile indicate de program. Există speranța unei creșteri semnificative în detectarea, de ex.: a condițiilor precanceroase și punerea în aplicare a unui tratament eficient din stadiile incipiente ale bolilor.

Back-up automat pentru înregistrări.

Back-up la distanță aplet dezvoltat pentru echipamente Hikvision ce permite copierea înregistrărilor de la DVR/NVR și camere, pe un hard de calculator din rețeaua LAN în care acestea sunt conectate. Această funcție poate fi pornită manual sau automat, în funcție de un interval orar prestabilit.
Main features of the program:
 • pe calculatorul pe care rulează apletul, partiția de arhivare trebuie să fie specifică; după umplerea spațiului, apletul poate suprascrie datele vechi, sau, poate opri crearea de noi date de back-up,
 • back-up pentru max. 32 de canale,
 • mod automat sau manual;
 • ce trebuie specificat în intervalul orar prestabilit:
  • canalele pentru funcția de back-up,
  • zilele din săptămână și orele de început,
  • timpul maxim de copiere,
  • numărul de zile anterioare pentru copierea fișierelor (1-30),
  • intervalul orar al înregistrărilor (o zi întreagă sau doar o parte din ea),
  • modul înregistrărilor: toate, programat, declanșat de detecția de mișcare, alarmă, declanșat manual;
 • reglarea lățimii de bandă folosită,
 • player încorporat.
Trebuie notat că fișierele de back-up nu vor fi făcute în același timp cu înregistrările în sine, ci următoarea zi. Prin corelarea înregistrărilor normale programate cu orarul de back-up prestabilit, utilizatorul poate extinde timpul de retenție al datelor. Înregistrările noi vor fi disponibile pe DVR/NVR iar cele vechi pe calculatorul sau calculatoarele selectate pentru Back-up.
Fereastra principală a apletului pentru Backup la distanță

Streaming video la calitate FullHD.

Dipol a introdus în ofertă un nou encoder video de la TERRA - mhi430 R81607 folosit pentru transformarea în flux de date IP a trei surse de semnal video HDMI. Cele trei surse video (H.264 cu audio MPEG-1 Layer II sau AAC) pot fi configurate cu adrese IP multicast independente folosind protocoalele UDP/RTP sau SAP/SDP. Decodificarea se poate realiza pe PC, laptop, tabletă sau smartphone cu ajutorul binecunoscutului program VLC oferit gratuit sub licență GPL de către compania VideoLAN. Aplicația este compatibilă cu o mulțime de formate video, fiind capabilă să redea fișiere multimedia fără a fi necesară instalarea de codecuri suplimentare.
Streamer DVB-T/C-IPTV TERRA sti-410C (DVB-T/T2/C-IP, CI slot)
Terra mhi430 R81607 - conversia a 3 surse de semnal HDMI în 3 stream-uri IP cu adrese multicast individuale
Avantajele oferite de soluția video TERRA
 • conversia a trei surse de semnal video HDMI (cu rezoluție de până la 1920x1080-60p) la trei stream-uri IP SPTS (Single Program Transport Stream),
 • compresie video H.264 și adrese IP multicast pentru fiecare stream video pentru optimizarea traficului în rețea,
 • configurare prin portul RJ-45
 • stream-urile IP pot fi accesate de pe orice PC/laptop prin intermediul programului VLC,
 • configurare automată a receptoarelor IPTV HD-442 R81612 datorită prin protocoalele SAP/SDP,
 • distribuție simplă în rețea LAN (pe cablu UTP)
 • transmisie ușoară a semnalului video, la distanță mare, prin fibră optică, folosind media convertoare.

Camere IP Signal folosite pentru supravegherea video a unei locuințe.

În imaginea de mai jos este prezentat un sistem de monitorizare video cu camere IP Signal de 2MP și compresie video H.265. Pentru flexibilitate în alegerea unghiului optim de filmare, atât la interior cât și la exterior au fost montate camere cu focală variabilă, între 2.8 și 12 mm (modelul HDV-200P K1817 și respectiv HDC-260P K1877). Iluminatorul IR al fiecărei camere, permite filmarea decentă chiar și în condiții de întuneric total. Un switch ethernet ULTIPOWER N29982 cu opt porturi asigură conexiunea între camerele video și NVR-ul Hikvision DS-7608NI-K2 K22074 de 8 canale cu înregistrare video în format H.264/H.264+/H.265/H.265+. Find dotat cu funcție PoE, tot switch-ul ULTIPOWER asigură și alimentarea camerelor video, prin același cablu UTP folosit la transmisia datelor video. Un HDD de 2TB M89270 instalat în interiorul NVR-ului va stoca filmările de pe cele 7 camere IP pentru o periodă de 12 zile dacă se folosește compresia H.265 sau chiar dublu dacă se alege H.265+. Accesarea înregistrărilor din interiorul rețelei locale se va realiza prin intermediul router-ului TP-Link C20 N3258.
IP Camera: Signal HDV-260P (2MP, 2.8-12mm, 0.01 lx, IR max. 40m, H.265/H.264, PoE)Cameră IP Dome: Signal HDV-200P (2MP, 2.8-12mm, 0.01 lx, IR max. 30m, H.265/H.264, PoE)Switch PoE ULTIPOWER 0098af (9xRJ45, 8xPoE 802.3af) NVR 4K IP: Hikvision DS-7608NI-K2 (8ch, 80Mbps, 2xSATA, Alarmă IN / OUT, VGA, HDMI, H.265 / H.264)HDD Western Digital PURPLE WD20PURZ 2TB (3.5Monitor LCD IIyama Prolite X2888HS de 28Router Wireless Dual-band: TP-Link Archer C20 AC750 (802.11ac, 300Mbps@2.4GHz & 433Mbps@5GHz)
Supraveghere video cu camere IP Signal de 2 megapixeli

Un roter WiFi convenabil

Routerul wireless Totolink N300RT respectă normele standardului 802.11n. Dispozitivul combină funcționalitățile unui Acces Point, router de bandă largă (pentru conectarea la un serviciu xDSL sau modem de cablu) și un a unui switch de 4 porturi FastEthernet. Viteza de transfer pe wireless poate atinge 300 Mbps. Cele două antene externe asigură atât stabilitatea conexiunii WiFi cât și o zona mai mare de acoperire cu semnal WiFi. Datele de acces în rețea sunt criptate folosind protocoalele de securitate WPA/WPA2
Avantaje principale:
 • Compatibil IEEE 802.11n/g/b în banda de 2.4 GHz,
 • Viteze de transmisie wireless de până la 300 Mbps,
 • Tehnologie avansată MIMO pentru o acoperire mai bună şi viteze de transfer mai mari,
 • Protocoale suportate: DHCP, Static IP, PPPoE, PPTP, L2TP,
 • Securitate wireless: 64/128 bit WEP, WPA, WPA2,
 • Conectare rapidă prin WPS,
 • Filtrare IP, Port, MAC, URL și port forwarding,
 • QoS: control de bandă pe bază de IP sau MAC,
 • Funcţie Multi-SSID pentru a crea mai multe reţele wireless, în funcţie de necesităţi,
 • Suportă VLAN pentru IPTV şi alte servicii WEB,
 • Funcţie de repeater universal şi WDS pentru extindere de reţele WiFi,
 • Suportă protocolul TR-069 pentru management centralizat.
Router Wireless TOTOLINK N300RT (WiFi 300Mbps, WAN 10/100Mbps, 4xLAN 10/100Mbps)
Routerul wireless TOTOLINK N300RT N3450 (300 Mbps, WAN 10/100 Mbps, 4x LAN 10/100 Mbps
Sisteme CATV/SAT pe fibră optică. Proiectanții instalațiilor de joasă tensiune se confruntă adesea cu dilema de a alege un mediu de transmisie pentru distribuția serviciilor TV în blocuri. Prima alegere este deobicei, cablul coaxial pentru întreaga instalație. Cu toate acestea, avantajele cablării cu fibră optică sunt din ce în ce mai evidente și alcătuiesc un segment tot mai important în cadrul rețelelor CATV (de exemplu, magistrale de comunicații, traversarea cu semnal între clădiri sau prin subsoluri, pe lângă liniile de alimentare trifazată, etc.).
Printre numeroasele avantaje ale sistemelor pe fibră optică, se pot enumera atenuarea mică a semnalului, ceea ce înseamnă trasee mai lungi de cablu.
 • Posibilitatea transmisiei semnalelor TV pe distanțe mari fără regenerare (dependentă de topologia rețelei și dispozitivele folosite). Semnalul poate fi transmis pe distanțe de sute de metrii sau chiar zeci de kilometrii. Dimensiunea mare a unei clădiri sau a unei locuințe nu este o problemă pentru implementarea acestui sistem, în detrimentul tehnologia RF pe cablu coaxial. Sistemele SMATV bazate pe cabluri de cupru pot fi foarte dificil de implementat când distanțele dintre dispozitivele active depășesc 100 de metri. Folosirea amplificatoarelor RF implică costuri ridicate atât în etapa de instalare cât și în timpul funcționarii sistemului.
 • Protecție totală la fulgere, vârfuri de tensiune și supracurenți - acest lucru este de multe ori trecut cu vederea și poate fi în multe situații cel mai important aspect. Sistemele SMATV, datorita antenelor amplasate pe acoperișurile clădirilor sunt deosebit de vulnerabile la supratensiuni care rezultă din fulgere. În ciuda împământării corespunzătoare a tuturor componentelor sistemului, o parte din echipamentelor sistemelor SMATV cu tehnologie RF pot fi deteriorate ireversibil. În special, supratensiunile poat distruge nu numai echipamentul SMATV, dar în cazuri extreme, și câteva componente ale utilizatorilor rețelei cum ar fi receivere sau televizoare. În contrast, cablul de fibră optică este un izolator perfect. Asta înseamnă că toate supratensiunile induse în antenele instalate pe acoperiș, nu vor trece prin emițătorul optic - toate celelalte componente ale sistemului cât și dispozitivele abonaților sunt protejate în totalitate.
Consecințele unui fulger direct în sistemele SMATV pot fi foarte costisitoare.
Folosind soluțiile DIPOL pe fibră eliminați complet optică această problemă.
 • Economisirea spaţiului în paturile de cablu – o singură fibră de doar 2–3 mm înlocuieşte o magistală de 5 sau 9 cabluri de cel puţin 7 mm fiecare.
 • Imunitate completă la interferențe electromagnetice - cablurile de fibră optică, pot fi, fără nici un risc de interferență, instalate împreună cu magistralele de cablu coaxial, inclusiv pe lângă linii de tensiune.
 • Costuri reduse pentru cablu - costul instalării fibrei optice în loc de magistrala de 9 cabluri poate fi chiar de 10 ori mai mic. Este rezultatul prețului competitiv al cablului de fibră optică în comparație cu un cablu coaxial de bună calitate și totodată reducerea numărului de cabluri la unul singur.
Echipamentele de bază pentru crearea unui sistem cu transmisie optică sunt un transmitter optic Terra OT501W A9872 și un receiver optic Terra OR501W A9877. Mai jos vedeți modul de instalare al acestora.
Antena de satelit Inverto IDLB-STCF 120cm gri deschisLNB QUATRO Inverto BLACK Ultra 0.2dBTransmitter optic TERRA OT501W (SAT/DVB-T, 6dBm)Antenă radio FM 1RUZ PM B (O+V omnidirecţională)Antena TV UIF DIPOL 44/21-60 DVB-T/T2 Tri DigitAntena DAB/DVB-T2 DIPOL-4/5-12 (6-8 dB, 170-230 MHz)Sumator de catarg Terra DC015L (VHFI/II+FM-VHFIII-UHF)Multiswitch Terra MR-516 (1xSAT+CATV, 16 ieşiri, amplificat, CLASS A)Tap TV/SAT Terra SD-520 (20 dB, class A)Priză terminală Signal TV-satelitReceiver optic TERRA OR501W (QUATRO + DVB-T2/CATV/FM)Amplificator multiswitch satelit Terra SA-51 (5 intrări, class A, cu sursă)
Diagrama completă a sistemului SMATV cu magistrala optică

Produse noi în oferta Dipol

Multiswitch dSCR singlecable Terra SRM-581 (290...2340MHz, cascadabil, class A, cale CATV activă)
Multiswitch-ul unicable Terra SRM-581 R80581 permite distribuţia semnalelor DVB-S/S2 de la un singur satelit, a semnalelor CATV sau terestre (DVB-T, DAB/FM radio). Posturile de satelit împreună cu cele CATV sau terestre (ce pot fi recepționate de televizoarele și radiourile standard) sunt distribuite prin tehnologie dSCR (digital Satellite Cable Router) printr-un singur cablu coaxial și splittere de satelit către receiverele de satelit compatibile dSCR.
Analizor DVB-T/T2/C & DVB-S/S2 WS-6980 (receiver inclus)
Analizorul WS-6980 R10837 măsoară semnale de satelit DVB-S/DVB-S2 (HD), terestre DVB-T/DVB-T2 (HD) și cablu DVB-C. Funcțiile analizorului sunt clar prezentate pe afișajul LCD TFT color de 7". Analizorul este ideal pentru instalarea oricărui sistem de antenă TV sau SAT TV. Apleturile analizorului includ funcții precum: poziționarea antenei de satelit sau terestră, reglarea filtrelor sau reglarea setărilor amplificatoarelor. Mulțumită receptorului încorporat, utilizatorul poate vizualiza canalul testat
Cuplă RJ45 Cat6A (ecranată)
Cuplă RJ45 Cat6 FTP J2209 pentru prelungirea cablurilor de rețea. Cupla are două prize mamă RJ45 8P8C.

Worth reading

PoC - echivalentul funcției PoE în sistemele de supraveghere video HD-TVI. PoC - Power over Coax - este un nou sistem ce permite transmisia de alimentare prin cablul coaxial pentru transmisia video. Deoarece cablul va transporta și alimentare odată cu semnalul video, instalarea sistemului este considerabil mai ușoară - fiecare cameră este conectată cu ajutorul unui singur cablu coaxial sau torsadat de minim cat.5e. Pentru ultimul caz (UTP), transformatoarele video (balunurile), trebuie să suporte funcția PoC (ex.: DS-1H18 M16641). >>>mai multe detalii
Crește viteza conexiunii LTE o antenă exterioară?
Viteză mai mare cu antene LTE