SUPORT TEHNIC
Newsletter
Săptămânalul DIPOL - TV, Satelit, Supraveghere și Wireless
Nr. 12/2018 (19 Martie 2018)
Cum am putea "vedea" obiecte ascunse? O echipă de cercetători de la Universitatea din Stanford a dezvoltat un nou sistem de imagistcă laser, care cu ajutorul unui algoritm performat, poate genera imaginea unui obiect ascuns, "după colț". Indiferent dacă este un copil în spatele unui obstacol sau o mașină aflată după o curbă cu vizibilitate foarte redusă, posibilele consecințe. Oamenii de știință spun că vehiculele din viitor vor putea prezice astfel de pericole. Matthew O’Toole (Ph. D) co-autor al studiului de la Universitatea din Stanford, spune că au fost găsite metode prin care se poate observa un obiect poziționat complet în spatele unui obstacol vizual. O efort considerabil s-a depus în găsirea unei modalități eficiente de reconstrucție a structurii tridimensionale a obiectelor. Cercetătorii s-au axat pe utilizarea unei tehnologii laser similară celei utilizate în industria auto pentru mașinile autonome (sisteme LIDAR), dar în acest scenariu, obiectele de interes sunt poziționate în afara câmpului vizual.
În experimentul descris de revista "Nature", oamenii de știință au poziționat o sursă de radiație laser lângă un detector de fotoni foarte sensibil, capabil să detecteze un chiar și un singur foton. Reflectate de perete, impulsurile de lumină, invizibile pentru ochiul uman, s-au împrăștiat, lucru ce a dus la "iluminarea" obiectul aflat în spatele obstacolului vizual. După reflexii suplimentare pe obiect și perete, fotonii s-au întors la detector. Totuși, numărul acestora a fost foarte mic și recrearea structurii tri-dimensionale a obiectului s-a dovedit a fi extrem de dificilă. Principala problemă a fost aici dezvoltarea unui algoritm capabil să rezolve această situație într-un mod foarte rapid și eficient. În acest experiment, durata de scanare a fotonilor reflectați este între 2 minute și 2 ore, în funcție de condițiile de iluminare și gradul de reflexie a suprafeței obiectului. Algoritmul de procesare a datelor a fost optimizat astfel încât reconstrucția imaginii "ascunse" dura doar câteva secunde. Un aspect interesant este că astfel de calcule pot fi efectuate și cu un laptop obișnuit.
Redarea înregistrărilor de la HDD-ul unui DVR/NVR direct pe un PC. Apletul Local Playback este o componentă a aplicației gratuite oferită utilizatoriilor ce permite redarea înregistrărilor de pe HDD-urile scoase din echipamentele Hikvision (DVR/NVR) direct pe PC-urile cu sistem de operare Windows. După conectarea unității de stocare la calculator, apletul Local Playback identifică HDD-ul, fiind capabil să citească datelete fără instalarea de drivere sau plugin-uri suplimentare, într-o manieră ordonată - fișierele sunt prezentate cronologic.
Apletul permite redarea înregistrărilor de la max. 16 canale/camere în două moduri: sincron și asincron. Înregistrările pot fi căutate după dată și timp și filtrate în funcție de tipul înregistrării, activarea intrării de alarmă sau rezultate VCA. Exte posibil, de asemena, exportul oricărei înregistrări pe HDD-ul calculatorului.
Apletul permite redarea înregistrărilor de la max. 16 canale/camere în două moduri: sincron și asincron. Înregistrările pot fi căutate după dată și timp și filtrate în funcție de tipul înregistrării, activarea intrării de alarmă sau rezultate VCA. Exte posibil, de asemena, exportul oricărei înregistrări pe HDD-ul calculatorului.
Sisteme SMATV Wide Band - doi sateliți prin patru cabluri. Sistemele multiswitch cu LNB-uri quatro ce recepționează semnale de la doi sateliți (ex.: HotBird 13.0E și Astra 19.2E) trebuie să folosească 8 cabluri coaxiale (RG-6). Un LNB Wide Band (ex.: A98222) are două ieșiri (polarizări H și V) și transmisia semnalelor de la doi sateliți necesită doar patru cabluri coaxiale între LNB-uri și multiswitch-ul compatibil, reducând astfel la jumătate necesarul de cablu. Cu oscilatoare locale unice care operează la 10.41 GHz, astfel de LNB-uri furnizează o bandă de frecvență intermediară mult mai largă (290...2340 MHz) decât LNB-urile convenționale (legacy).
LNB-ul Wide Band A98222 este compatibil cu multiswitchul dSCR Terra SRM-581 R80581 ce are 5 intrări. Două perechi de intrări SAT IF (V1, H1, V2, H2, 290...2340 MHz) unde se vor conecta cele două LNB-uri A98222, a cincea intrare (cale activă terestră) este destinată semnalelor DVB-T, DAB(+) și radio FM. Sistemul AGC asigură un nivel de ieșire stabil de 84 dBμV iar carcasa turnată asigră gradul ridicat de al ecranării RF (clasa A). În mod dSCR, fiecare dintre cele opt ieșiri Legacy / dSCR +Terr.TV va deservi nu mai puțin de 16 receptoare dSCR sau STB-uri EN50607 legate prin cablu coaxial și splittere, sau în mod Legacy, un singur receiver SAT IF.
Multiswitchul SRM-581 R80581 este echipat cu sistem AGC eficient ce stabilizează nivelul de ieșire la 84 dBμV. Acest aspect înseamnă că instalatorul nu trebuie să se mai preocupe de reglajul nivelului de semnal al multiswitchului - este suficient să redea semnale de intrare la niveluri în intervalele necesare.

Un exemplu de sistem SMATV ce transmite canale de satelit în tehnologie dSCR/Unicable, împreună cu transmisii terestre amplificate. În mod dSCR, fiecare din cele opt ieșiri Legacy / dSCR + Terr.TV permit funcționarea independentă a max. 16 recepotare SAT dSCR/STBuri (EN50607) alimentate cu semnal printr-un singur cablu coaxial. Fiecare e de bandă comparativ la fel ca cea a transponderului de satelit. Receptorul determină ce frecvență de intrare din banda Ku este selectată și convertită la UB (User Band). Selectția este efectuată cu comenzi DiSEqC de la receptor (din max. 8 semnale ce pot fi transmise printr-un singreceptor de satelit din sistem are un UB (User Band) atribuit cu o lățimur cablu - EN50494 sau din max. 32 semnale - EN50607.
DIPOL la târgul Automaticon. Dorim să vă invităm pe toți să ascultați Robotul cântăreț în cadrul Târgului Internațional de Automatizări Industriale Automaticon 2018 ce se va desfășura pe perioada 20 - 23 Martie în WARSAW EXPOCENTRE XXI. În pauzele dintre recitalurile roboțelului, vă vom prezenta noi soluții pentru telecomunicații, curenți slabi, RF și sisteme optice folosite în supravegherea video cât și tehnici de sudare și instalare a sistemelor pe fibră optică. Intrarea vizitatorilor este gratuită.
Mod coridor în camerele Hikvsion. Camerele Hikvision dispun de un tip de filmare denumit "Rotate Mode" folositor pentru supravegherea holurilor sau coridoarelor, deoarece aceste scene sunt caracterizate de o profunzime mare (filmată de cameră ca înălțime) și lățime stânga-dreapta mică. În acest mod, o cameră este capabilă să capteze o scenă "adâncă" sau "lată" de la o distanță comparativ scurtă, eliminând astfel informația inutilă din ambele părți ale imagini. Pentru acest mod este necesară răsucirea camerei cu 90° față de poziția normală, ceea ce va schimba aspectul imaginii ex.: 16:9 - 9:16.
![]() | ![]() |
O imagine de la o cameră Hikvision montată în poziție normală | Acceași scenă după ce camera a fost rotită cu 90° și s-a activat filmarea tip "Rotate Mode" |
Control facil la distanță pentru case inteligente. F&Wave este o familie de echipamente administrate wireless pe distanțe de max. 100m, pentru controlul diferitelor aplicați electrice. Receptoarele/actuatoarele au versiuni compatibile cu instalarea pe șine DIN (module 1S) sau pentru amplasarea în doze de instalare îngropate, cu Ø60. Acestea pot fi controlate cu ajutorul unor butoane suplimentare sau, la distanță, cu telecomenzi portabile sau fixe. O caracteristică distinctivă a sistemului este retransmisia semnalelor de control prin module compatibile, ceea ce îmbunătățește fiabilitatea și extinde modurile de funcționare ale întreg sistemului.

Schița unui sistem F&Wave
Posibile componente ale sistemului F&Wave
- A - o bandă de LED-uri
- Benzile LED sunt controlate cu dispozitive dedicate, gestionate de butoane locale conectate direct la un controler, sau, mai convenabil, cu o telecomandă portabilă. Benzile pot fi aprinse sau stinse sau reglate în intensitate. Exista 2 variante de controlere pentru LED cu 2 canale:
- B - jaluzele
- Jaluzelele sunt controlate cu dispozitive dedicate, gestionate de butoane locale conectate direct la un controler, sau, mai convenabil, cu o telecomandă portabilă. Există 2 variante de controlere (230 VAC):
- C - o instalație electrică cu comutare pentru Pornit/Oprit
- Aceste dispozitive pot fi controlate cu module releu. Modulele de releu dedicate sunt compuse din unul sau două relee. Comutarea funcției Pornit/Oprit poate fi făcută local (Cu telecomenzile suplimentare conectate la modul) sau wireless, cu o telecomandă portabilă. Modulele releu disponibile:
- D - o sursă de lumină cu intensitate reglabilă
- Controlul luminii cu intensitate reglabilă este realizată prin dimmere dedicate. O sursă de lumină poate fi comutată Pornit/Oprit și reglată în intensitate la nivelul dorit (cu telecomenzile suplimentare conectate la modulul dimmer) sau control la distanță (cu o telecomandă portabilă). Dimmerele disponibile în ofertă:
- E - Transmiter cu 5 butoane (pentru montaj în doză de Ø60 sub întrerupător)
- Transmiterul controlează echipamentele împerecheate cu acesta.
- Transmiter cu 5 canale FW-RC5 F3105
- F - telecomenzi wireless
- Telecomenzile permit controlul echipamentelor din gama F&Wave. Modele disponibile:
Culorile conectorilor și adaptoarelor de fibră optică - sunt importante? În cazul conexiunilor singlemode, orice tip de conector poate fi ori cu ferulă PC (Contact fizic) sau ferulă APC (Contact fizic în unghi de 8°). Folosirea unei versiuni specifice depinde de cerințele aplicației, tipul de echipamente, etc. și este de obicei conectată cu pierderea de reflexie dorită (conectorii APC sunt caracterizați de cel mai redus grad de reflexie). Ca standard, conectorii PC au culoarea albastră iar cei APC sunt caracterizați de culoarea verde.
Aceleași reguli se aplică și adaptoarelor. În ciuda faptului că versiunile mai vechi de conectori de culoare diferită se potrivesc, ca dimensiuni, cu cupla, conectarea lor este incompatibilă. Culorile diferite fac mai ușoară evitarea unor astfel de situații.
Deci, culoarea unei cuple informează instalatorul asupra tipului de conector ce trebuie utilizat/conectat (patch cord). Părțile vizibile ale adaptorului montat în cutiile optice de distribuție, rame, etc. ajută instalatorul să elimine greșelile din timpul procesului de instalare.
Adaptorii și pigtail-urile din cutia cu fibră optică sunt verzi, deci, este evident că acestea sunt compatibile cu tipul de conectori SC/APC
Transmodulator IP la 4x DVB-C TERRA miq-440 (100/1000Mbps, port USB) R81631 convertește fluxul/streamul de date IP (TSoIP) redat în protocol UDP/RTP (unicast/multicast - transmisii SPTS și MPTS) și flux/stream (de la camere IP) la standard DVB-C QAM. Un panou miq-440 R81631 recepționează fluxul/streamul de date cu o rată a datelor de max. 200 Mbps și crează 4 multiplexuri învecinate DVB-C, fiecare cu o rată a datelor de max. 53 Mbps. În practică, fiecare din cele patru multiplexuri pot transporta 8 canale SD sau 4-5 canale HD. | ||
Analizor DVB-T/T2/C & DVB-S/S2 WS-6980 (receiver inclus) R10837 măsoară semnale de satelit DVB-S/DVB-S2 (HD), terestre DVB-T/DVB-T2 (HD) și cablu DVB-C. Funcțiile analizorului sunt afișate pe ecranul LCD TFT color de 7" cu cea mai mare precizie. Analizorul este ideal pentru instalarea oricărui sistem de CATV sau TV satelit. Apleturile analizorului ajută la: poziționarea antenelor de satelit sau terestre, reglarea filtrelor sau reglarea setărilor amplificatoarelor. Mulțumită receptorului incorporat, utilizatorul poate vizualiza canalele TV. | ||
Receiver CATV FTTH TERRA OD-007 (nod optic) R81764 este un echipament pentru sisteme de distribuţie CATV pe fibre optice. Echipamentul transformă semnale DVB-S/S2, DVB-T/C and FM/DAB din formă optică în formă electrică pentru a fi distribuite pe cabluri coaxiale. Tehnologia optică este caracterizată de atenuare mică, rezistenţă la interferenţe electromagnetice şi lovituri de fulger, şi ceea ce este cel mai important, poate transmite semnale pe distanţe foarte mari. | ||
Merită citit:
Îmbunătățirea semnalelor GSM. Convorbirile la telefonul mobil în interiorul clădirilor sunt adesea dificil de purtat, sau chiar imposibile. Această problemă apare datorită atenuării semnalului prin pereți, ferestre termopane, tavan (subteran). Problemele de acest fel sunt des întâlnite în magazine, tuneluri, parcări subterane, stații de petrol, aeroporturi, hoteluri. Situații similare se pot regăsi și la limita de acoperire a stațiilor de emisie a serviciilor GSM (zone recreaționale, munți, etc.)...
>>>detalii
>>>detalii
ABONARE
Dacă doriţi să primiţi Săptămânalul Dipol prin email, introduceţi adresa:
DIN EDIŢIILE ANTERIOARE
ARHIVĂ ŞTIRI
PREŢ BUN
Nou în bibliotecă
RECOMANDĂRI