Săptămânalul DIPOL - TV, Satelit, Supraveghere și Wireless

Nr. 15/2018 (9 Aprilie 2018)

Baterii litiu-aer, aproape de implementare.

Dezvoltarea de baterii mai eficiente și de lungă durată este una din cele mai urgente sarcini în dezvoltarea electronicii. Grație muncii oamenilor de știință americani de la Universitatea din Illinois, Chicago si Argonne National Laboratory, ne apropiem, cu pași mari, de implementarea unei noi tehnologii inovatoare pentru utilizarea de zi cu zi. Cercetatorii au dezvoltat o nouă baterie cu litiu-aer. Potrivit studiului publicat în jurnalul "Nature", bateriile litiu-aer ar trebui să aibe o capacitate de cinci ori mai mare decât bateriile litiu-ion utilizate în prezent în telefoane, tablete, laptop-uri, și mașini electrice.
Structura bateriei litiu-aer
(Sousă: Universitatea Illinois din Chicago)
Bateriile litiu-aer reprezintă un subiect foarte tentant pentru oamenii de știință implicați în dezvoltarea de baterii cu capacități de stocare mare de ani de zile. În faza de descărcare, litiul prezent în anod se combină cu oxigenul și se formează peroxidul de litiu. În timpul încărcării are loc un proces invers. Totuși, există mai multe obstacole ce trebuiesc depășite în dezvoltarea acestei tehnologii. Primele modele, de exemplu, nu puteau funcționa în mediu exterior. Motivul a fost producția de produse secundare incompatibile în catod, ce rezultau din ionii de litiu ce se cobinau cu dioxidul de carbon și vaporii de apă din aer. Ca rezultat catodul nu funcționa. De aceea, testele experimentale au fost și realizate în rezervoare de oxigen pur, dar acest lucru a limitat utilizarea practică a acestor bateriilor. Echipa de cercetători a depășit aceste obstacole în cele din urmă cu ajutorul unei combinații unice de anod, catod și electrolit, ce a asigurat funcționarea propice în mediu exterior a bateriei. Deci, putem doar să sperăm că noua tehnologie va deveni foarte curând folosită în viața de zi cu zi și ne va permite utilizarea anumitor echipamente electronice personale pe o perioadă mai lungă de timp.

Acces criptat la dispozitivele Hikvision.

NVR-urile și camerele IP pot funcționa în sistemele de supraveghere IP într-un mod sigur redat de protocolul HTTPS. Această adaptare a protocolului standard HTTP pentru comunicații securizate într-o rețea implică criptarea prin TLS (Transport Layer Security). Folosind protocolul HTTPS și conectând un dispozitiv printr-un browser web, datele transmise (ex. user name și parolă) sunt protejate.
Protocolul HTTPS poate fi activat în secțiunea de setările avansate. Utilizatorul poate creea un certificat semnat sau poate instala unul semnat de o autoritate acreditată de certificare.
Conexiunile HTTPS trebuie activate în setările de rețea. Portul implicit de comunicații este 443. Certificatul semnat poate fi generat pe echipament, sau utilizatorul poate instala un certificat semnat de o autoritate de certificare (CA). În cazul certificatului cu semnătură generată de echipament, browserul va comunica cu conexiunea printr-o adresă de internet nesigură. În schimb, certificatul semnat de către o organizație de certificare se plătește.

Multiswitchuri Single-cable dSCR de la TERRA.

Producătorii de multiswitchuri și receivere de satelit devin din ce în ce mai convinși de avantajele redate de tehnologia Unicable. Un număr în continuă creștere de receivere de satelit disponibile pe piața de desfacere din Europa suportă sistem SCR/Unicable compatibile cu standardul EN50494 și/sau EN50607. Implementările unui software dedicat receiverelor/STB-urilor individuale permit utilizarea lor în sisteme SMATV bazate pe multiswitchuri single-cable ce transmit o gamă foarte mare de semnale digitale DVB-S/S2. DIPOL oferă două noi modele de multiswitch, SRM-523 R80523 și SRM-543 R80543, ce pot scădea numărul de cabluri din sistemele de transmisii RF.
Multiswitch dSCR Unicable Terra SRM-521 (clasa A, cale CATV pasivă)
Multiswitch cascadabil Uni-cable dSCR: Terra SRM-543 (clasa A, cale terestră TV activă)
SRM-523 R80523
SRM-543 R80543
Multiswitchurile programabile SRM-523 și SRM-543 au fost echipate cu unu (SRM-523 R80523) respectiv 2 (SRM-543 R80543) perechi de ieșiri dSCR/Legacy + Terr. TV Out. Modul dSCR permite împărțirea semnalului de ieșire pentru max. 32 receivere/STB-uri capapbile să selecteze independent canalele de satelit transmise prin două cabluri coaxiale (16+16 în configurația implicită - 16 receivere pentru o ieșire) sau printr-un singur cablu coaxial (32 receivere de la o ieșire, după programarea cu PC102W R80561 programmer). În mod Legacy, fiecare ieșire poate fi utilizatp ca ieșire obișnuită SAT (asemena LNB-urilor universale sau multiswitchurilor standard) pentru conectarea unui receiver SAT TV). Sistemul incorporat AGC asigură un nivel de ieșire stabil de 84 dBμV.
Antena TV UIF DIPOL 44/21-60 DVB-T/T2 Tri DigitAntena de satelit Inverto IDLB-STCF 120cm gri deschisLNB QUATRO Inverto Red Extended 0.3dBSumator de catarg Terra DC015L (VHFI/II+FM-VHFIII-UHF)Antena DAB/DVB-T2 DIPOL-4/5-12 (6-8 dB, 170-230 MHz)Splitter 8-căi TV/satelit Signal (15 dB, 5-2300 MHz)Splitter 4-căi TV/satelit Signal (10 dB, 5-2300 MHz)Multiswitch single-cable cascadabil dSCR: Terra SRM-523 (Clasa A, cale terr. TV activă)Sursă de alimentare în comutație TERRA PS202F (20V 2A, SCR Digital)Multiswitch single-cable cascadabil dSCR: Terra SRM-523 (Clasa A, cale terr. TV activă)
Diagrama de mai sus prezintă un model de sistem de transmisie bazat pe multiswitchuri cascadabile dSCR.

Encodare canal-zero în NVR-urile Hikvision.

Uneori, utilizatorii au nevoie să vizualizeze mai multe canale ale NVR-ului în timp real, folosind un browser web sau software-ul client CMS. Pentru a reduce cerințele de lățime de bandă, fără a compromite calitatea imaginilor înregistrate, NVR-urile Hikvision au opţiunea Channel-zero Encoding. Cu ajutorul acestei funcții, utilizatorul poate vizualiza imaginile de pe 16 canale într-o singură fereastră de browser sau a software-ului client. Setările funcției includ rata maximă de biți (până la 2048 kbps) și rata de cadre maximă (1/16 - 22 fps). Funcția poate fi activată la nivel local sau prin intermediul unui browser de internet.
Activarea opţiunii Channel-zero Encoding:
  • local: Main Menu -> Settings -> Live View -> Channel 0 Encoding
  • de la distanță: Configuration -> Video/Audio -> Channel-zero
Activarea opţiunii Channel-zero Encoding:

Clasele de rezistență la foc pentru cablurile torsadate.

Până în 30 Iunie 2016, conductorii și cablurile erau tratate, exclusiv, ca produse electrice, subiect la reglementările de siguranță a produselor sub directiva LVD (Low Voltage Directive) fiind marcate de producător cu CE. Noile reguli stabilite de EN50575 impun constructorilor (de asemenea importatorilor și distribuitorilor) obligația de a comisiona teste relevante, efectuate de laboratoare certificate, ce vor stabili clasa de rezistență la foc a produselor și tot o dată, să clasifice Declarațiile de Performanță (DoP) cu Euro-clasele corespunzătoare. Euro-clasa unui produs de construcții (inclusiv cabluri de alimentare, control și comunicații) permite clasificarea în funcție de reacția la foc, sub aceleași reguli și criterii, în toată Europa. Marcajele se regăsesc deja pe etichetele multor produse pentru construcții și vor fi necesare în curând pentru toate produsele de acest tip.
Construction Products Regulation (CPR)<br /> noi standarde pentru cabluri
---///Lista cu Declarațiile de Performanță a cablurilor torsadateîn conformitate cu CPR
CodNumeDoP 
PL
DoP 
EN
CategorieReacție la foc
E1408NETSET U/UTP5e  Eca
E1410NETSET U/UTP PE+ żel 5e  Fca
E1412NETSET U/UTP PE 5e Fca
E1515NETSET F/UTP 5e Eca
E1517NETSET F/UTP PE 5e Fca
E1608NETSET U/UTP  Eca
E1616NETSET U/FTP6AEca

Informații complete privind măsurători F.O. - reflectometrie.

Recent DIPOL a introdus reflectometrul optic GRANDWAY FHO3000-D26 L5828. Dispozitivul oferă funcționalități similare celor mult mai scumpe dispozitive de acest tip. Plaja largă de valori măsurabile (26 dB la 1310 nm și 24 dB la 1550 nm) permit măsurarea linkurilor optice cu lungimi chiar și de sute de kilometri. Dispozitivul poate fi folosit și pentru testarea sistemelor FTTH.
Utilizarea unui reflectometru de instalare este asociat cu o serie de avantaje și oportunități care nu sunt disponibile în cazul metodei de transmisie (sursă laser și powermetru):
  • testarea fibrei pe tambur înainte de instalarea implicită - pentru verificarea continuității, atenuării, îndoirii, etc.
  • locația exactă a problemei din calea optică (spliceuri greșite, îndoire excesivă, conectori defecți).
  • verificarea calității conectorilor folosiți (reflexie, atenuare).
  • măsurarea parametrilor unei secțiuni a fibrei preselectată (folosind marcaje pe ecran) cu valorile atenuării și reflexiei "evenimentelor" individuale - instalatorul va obține informații exacte cu privire la atenuarea din legătura optică a unui ex. conector sau splice, informație ce nu poate fi obținută cu o sursă laser și un powermetru optic.
  • localizare macrobend - instalatorul va știi exact unde a fost așezată fibra incorect.
Măsurătorile reflectometrului sunt, în mod normal, făcute pentru legăturile de fibră optică foarte mari. Cu toate acestea, astfel de măsurători, sunt utile şi în sistemele de clădire cu scopul de a verifica dacă atenuarea totală a oricărei legături nu depășește valoarea maximă permisă (ex. 1.2 dB în Polonia).
Un exemplu de vizualizare a unui splice în fereastra OTDR. Spliceul este localizat la 3015 metrii în legătura optică. Reflectometrul afișează atenuarea evenimentului (în cazul spliceului, atenuarea este de 0.47 dB), de asemenea, redă atenuarea secțiunii dintre 2775 m și 3285 m (0.6 dB).

Produse noi în oferta Dipol

Transmodulator IP la 4x DVB-C : TERRA miq-440 (100/1000Mbps, port USB)
Transmodulator IP la 4x DVB-C : TERRA miq-440 (100/1000Mbps, port USB) R81631 convertește streamul IP (TSoIP) redat în protocoale UDP/RTP (transmisii unicast/multicast SPTS și MPTS) la patru multiplexuri DVB-C QAM. Panoul miq-440 R81631 recepționează streamul IP cu bit rate de max 200 Mbps și creează patru multiplexuri DVB-C învecinate independent configurabile, fiecare cu un bit rate de max. 53 Mbps (limita este determinată de standardul DVB-C). În practică, fiecare din cele patru multiplexuri pot transmite 8 canale SD sau 4-5 HD.
Camera HD-TVI Turbo HD Hikvision: DS-2CE56D1T-IRM (tavan, 1080p, 3.6mm, 0.01 lx, IR max. 20m)
Camera HD-TVI Turbo HD Hikvision DS-2CE56D1T-IRM M750836 a fost concepută pentru a fi utilizată în sistemele de supraveghere ce se bazează pe DVR-uri HD-TVI. Cu sensitivitate ridicată (0.01 lx) și iluminator IR cu distanță de acoperire de max. 20 m incorporat, camera asigură imagini calitative chiar și în zonele cu iluminare slabă sau chiar deloc iluminate.
Camera IP Hikvision: DS-2CD2T25FWD-I5 (2MP, 2.8mm, 0.005 lx, IR max. 50m, WDR, H.265/H.264)
Camera IP Hikvision DS-2CD2T25FWD-I5 K17821 este dedicată sistemelor de supraveghere IP profesionale. Camera a fost echipată cu un senzor CMOS de 2MP 1/2.8" de înaltă calitate, oferind o acoperire video perfectă chiar și în condiții de lumină scăzută. Împreună cu iluminatorul IR cu o rază de max 50 m, camera poate funcționa și în întuneric complet - obiectivul de 2.8 mm are o deschidere de 108°. Hardware-ul WDR cu interval dinamic de 120 dB garantează vizibilitate atât în locurile întunecate din imagine cât și în cele suprailuminate. Carcasa acesteia clasificată în standardul IP67, protejează electronica de condițiile meteo nefavorabile. Camera poate fi alimentată de la o sursă de 12 VDC sau prin PoE (802.3af).

Merită citit:

Imagini de la camere de supraveghere IP în rețeaua CATV. Camerele IP generează date în loc de semnal video. Aceste date nu pot fi distribuite direct prin modulare către televizoare ca și în cazul camerelor analogice. Injectarea imaginilor de la o cameră de supraveghere IP într-o rețea CATV (fie ea de la un provider de servicii DTH sau într-o rețea mică sau într-un hotel) necesită echipamente suplimentare. Până acum, cea mai des folosită soluție era cea a modulatoarelor HDMI - DVB-T (ce pot transmite semnal Full HD 1080p / 60 Hz). Semnalul HDMI de interes, cel cu camerele video, era preluat de la NVR-ul sistemului de supraveghere. Pentru un singur semnal HDMI era suficient un modulator HDMI - DVB-T cu un singur canal, sau pentru mai multe canale un modulator HDMI - DVB-T multicanal (max. 4 chanale). Dacă însă vreți să schimbați numărul de canale atunci totul devine mai complicat, mai ales dacă doriți să afișați doar anumite camere din sistem. Și dacă de exemplu, doriți să afișați 12 camere, fiecare cu calitate video și material audio independente?...
>>>detalii
Mix-440 R81611 convertește streamul IP redat în protocoale UDP/RTP (transmisii unicast/multicast SPTS și MPTS) și stream RTSP (de la camerele IP) la standard DVB-T COFDM
DVR mobil - Protect