Nr. 16/2018 (16 Aprilie 2018)
Generație nouă de discuri optice.
Cercetătorii de la Universitatea RMIT din Melbourne, Australia și Institutul Wuhan de Tehnologie din China au creat discuri de ultimă generație, ce depasesc cu mult discurile utilizate în prezent, în ceea ce privește capacitatea și durabilitatea acestora. Noile discuri vor permite o stocare securizată pentru o cantitate de date de 10 TB pentru cel puțin 600 de ani, în loc de doar 50 de ani garantați de discurile optice "long life" utilizate actual. Cercetătorii din China și Australia au dezvoltat o metodă pentru combinarea particulelor de aur cu sticla. Sticla este un material foarte durabil a cărui durată de viață este de 1000 de ani și poate fi utilizat pentru stocarea datelor, dar capacitatea de stocare este limitată de inflexibilitatea sa. O combinație de sticlă și material organic reduce reduce durata de viață la jumătate dar, îmbunătățește eficiența. Materialul hibrid a fost suplimentat cu cu nanoparticule de aur. Aurul, precum sticla, asigură stabilitate și durabilitate îndelungată. Nanoparticulele de aur permit înregistrarea informației în 5 dimensiuni, ex.: în trei dimensiuni spațiale plu culoare și polarizare.O combinație sofisticată de particule de aur și sticlă modificată pot rezulta în durabilitatea îmbunătățită a discurilor optice, circa 600 de ani
Cantitățile mari de date generate în era datelor mari (peste 2.5 cvintilioane de biti pe zi) trebuie stocată cumva. Centrele de date consumă cantități enorme de energie (circa 3 procente din totalul de energie generat la nivel mondial) și folosesc, majoritatea, hard discuri optice, ce au capacitate limitată și o durată de viață comparativ scurtă.
Cantitatea de date generate de civilizația noastră crește în fiecare an. Potrivit magazinului American Forbes, în prezent este de aproximativ 16.3 zettabiți pe an (un zettabit este egal cu un trilion de gigabiți). Experții estimează că până în 2025 această valoare va crește de 10 ori. Stocarea și procesarea unor cantitați atât de mari de date, este o problemă considerabilă și, în același timp, o provocare pentru oamenii de știință. Noua tehnologie de discuri optice poate rezolva această problemă. Mulțumită inovației, va fi posibilă extinderea duratei de viață a unităților optice de stocare de la câțiva 10 de ani la sute de ani.
Orice schimbare a actualei tehnologii de stocare ridică întotdeauna întrebarea: ce vom face cu datele deja stocate in sistemul "vechi". O migrare completă a datelor către "noul" sistem, nu este tocmai rentabilă, deoarece o cantitate semnificativă de date nu va fi necesară niciodată, pe când păstrând echipamentele vechi în funcțiune este foarte costisitor. Vă amintiți de memoria pe bandă? A fost cel mai folosit mijloc de stocare a informațiilor pe calculator. Discurile pe bandă au fost introduse în 1951 și au început să fie înlocuite împreună cu schimbarea modelului de computerizare la sfârșitul anilor 1970, când au apărut primele microcalculatoare. În 1980, Seagate a lansat prima unitate de stocare 5.25", cu o capacitate de 5 MB. Primele discuri optice concepute pentru înregistrare video analog (Laserdisc) au fost inventate de Philips în anii 1960 și introduse pe piață în anii 1970. Aceste experiențe au ajutat la dezvoltarea unităților CD-ROM la începuturile anilor 1980 (Philips în cooperare cu Sony), încă folosite și azi.
Camere multistandard pentru orice sistem de supraveghere.
Camerele multistandard (universale) pot fi utilizate în orice sistem de supraveghere, cu orice DVR. Standardul video de ieșire este selectat cu telecomanda amplasată pe cablul de conectare. Standardul video este selectat prin apăsarea lungă (5 s) a butonului în partea stângă (HD-TVI), left (CVBS), sus (AHD), sau jos (HD-CVI) - pentru orice nelămurire se poate studia descrierea de pe eticheta de lângă telecomanda pe fir.
Telecomanda cu joystick amplasată pe cablul de conectare al camerelor n-cam and v-cam.
Cu joystickul, utilizatorul poate selecta standardul video necesar.
Cu joystickul, utilizatorul poate selecta standardul video necesar.
Sistem multiswitch TERRA într-o clădire de apartamente.
Într-o clădire din ansamblu de reședințe Pomeranian, compania MAR-EL din Elblag, Polonia, a instalat un sistem SMATV pentru 56 de abonați. Folosint un set de antene master, sistemul transmite semnale de satelit de la doi sateliți (Hotbird 13.0E și Astra 19.2E), DVB-T (VHF+UHF) și semnale FM. Întreg sistemul se bazează pe soluții și echipamente de la TERRA.Sistemul include amplificator TERRA SA-91L R70901 pentru multiswitchurile cu 9 intrări, ce are și rol de sursă de alimentare pentru celelalte echipamente active ale sistemului. Pe lângă controlul câștigului, amplificatorul SA-91L R70901 are și reglaj pentru zgomotul din semnal (compensarea atenuării cablurilor coaxiale împreună cu creșterea în frecvență) reglat cu ajutorul unui comutator mecanic cu 4 poziții. Valoarea setată reprezintă diferența în câștig pentru cea mai înaltă frecvență (câștig mai mare) și cea mai mică frecvență (câștig mai mic). Semnalele de la amplificator sunt împărțite de spliterul SD-904 R70523 TV/SAT în două căi ce alimentează cu semnal două multiswitchuri din seria MV-9xx: MV-924L R70874 și MV-932L R70882. Înainte de însumarea din multiswitch, canalele terestre și transmisiile radio FM sunt amplificate și egalizate de amplificatorul Telmor WWK-951 R89861. Toate echipamentele au fost conectate cu mufele de compresie MASTER E80342.
Funcția ANR în sistemele Hikvision.
Materialul video de la o cameră IP este transmis la NVR în formă de stream de date. În cazul unei căderi a rețelei sau reducerea lățimii de bandă, informația este pierdută irecuperabil, deoarece rețeaua nu amortizează pachetele, iar camera nu le poate transmite din nou. De aici creșterea popularității camerelor IP cu opțiune de înregistrare pe card SD/SDHC. Soluția ANR (Automatic Network Replenishment), dezvoltată de Hikvision, limitează înregistrarea pe cardul amplasat în camera dedicată, numai în momentele în care apar probleme de conexiune dintre cameră și NVR. După revenirea conexiunii, înregistrările de urgență unt automat transmise la NVR. Deci, în eventualitatea întreruperii transmisiei, operatorul sistemului nu va trebui să facă nimic pentru a completa materialele video lipsă. Această funcție este disponibilă în NVR-urile IP din seriile K și I. Acestea sunt compatibile cu Camerele IP Hikvision dotate cu slot card SD/SDHC (marcate cu litera F în codul produsului ) șicard microSD compatibil.

În eventualitatea unei probleme a rețelei LAN, funcția ANR efectuează un backup automat pe cardul SD,
după remedierea defecțiunii, camera va trimite înregistrările automat către NVR.
după remedierea defecțiunii, camera va trimite înregistrările automat către NVR.
Categoria unui cablu torsadat determină lățimea de bandă a acestuia.
Cablurile torsadate (UTP) sunt folosite pentru transmisia semnalului în sisteme de telecomunicații și rețele de calculatoare. Actual acestea sunt folosite în principal pentru telefonia analog și rețele Ethernet. Cele mai populare cabluri torsadate sunt alcătuite din patru perechi de fire. Torsadarea reduce puternic influența interferențelor externe electromagnetice cât și interferența mutuală dintre perechi, denumită crosstalk.Standardul EIA/TIA definește mai multe categorii de cabluri torsadate, ceea ce determină capacitatea lor de transmisie a datelor. Cele mai noi sisteme folosesc cel puțin cabluri CAT 5e. Categoriile de cabluri torsadate împreună cu aplicațiilor lor principale:
- Categoria 3 (EN 50173: Clasa C)
- 4 Mb/s - (10BaseT, RS 232)
- Categoria 5/5e (EN 50173: Clasa D)
- 1 Gb/s - (1000BaseT, ATM 155)
- Categoria 6 (EN 50173: Clasa E)
- 1 Gb/s - (1000BaseT)
- 10 Gb/s - (10GBASE-T max. 55 m)
- Categoria 6A (EN 50173: Clasa EA)
- 10 Gb/s - (10GBASE-T)
Cablu de interior CAT 5e UTP: NETSET U/UTP 5e E1408
Cum se scot fibrele optice din tub?
La instalarea cablajului de fibră optică, instalatorul trebuie să folosească unelte dedicate. Nu există nici un loc pentru jumătăți de măsură - utilizarea altor echipamente decât cele recomandate poate rezulta în deteriorarea fibrei, ce se poate traduce adesea în consecințe grave și pierderi financiare.Printre alte activități efectuate în timpul instalării cablajului de fibră optică, cele mai dificile includ și crestarea de ferestre pe tubul cablului. Ferestrele sunt efectuate pentru a scoate numărul de fire necesare fără a afecta restul fibrelor rămase și pentru menținerea continuității tubului de cablu optic. Operațiile de acest tip sunt adesea efectuate în cutiile de fibră optică, amplasate pe stălp, ce susțin un trunchi de cablu cu mai multe fibre, iar, la un stâlp, sunt necesare una sau două fibre pentru conexiune (pentru legăturile de abonat sau ramuri ale rețelei).
Striperul pentru tuburi de cablu optic MSAT-5 L5925 de la Ripley permite acces facil la fibrele optice cu tuburi tampon, cu 5 diametre de tub compatibile, de la 1.9 mm la 3.0 mm, fără riscul de a deteriora alte fibre. Poate fi utilizat cu siguranță pentru crestarea de ferestre în cablurile universale DRAKA cu max. 16 fibre (tubul cablului cu 24 de fibre are un diametru mai mare).
DVR 8 canale Hikvision DS-7104HQHI-K1 M75134 un DVR de supraveghere cu 4 canale capabil să înregistreze material video de supraveghere redat în standard HD-TVI, AHD, CVBS și IP. Rezoluția maximă de înregistrare este 1080p@15fps, cu posibilitatea de a conecta pe canalul 1 o cameră cu rezoluții de 3MP@15fps. În cazul rezoluțiilor mai mici VGA / WD1 / 4CIF / CIF, rata maximă a cadrelor pe secundă este 25 fps. | ||
===Multiswitch single-cable cascadabil dSCR: Terra SRM-523 R80523 are două iesșiri dSCR/Legacy ceea ce permite în mod dSCR funcționarea independentă a max 32 de receivere/STBuri SAT dSCR, alimentate cu semnal prin două cabluri coaxiale (16+16, configurare implicită) sau printr-un singur cablu coaxial (32 de la o ieșire, după programare cu ajutorul PC102W R80561). O ieșire poate fi în mod Legacy folosite ca ieșire normală SAT (asemenea LNB-urilor universale sau multiswitchurilor standard) pentru conectarea receiverelor SAT TV. | ||
===Cuplă RJ45 Cat6A (ecranată) J2209 este conceput pentru prelungirea cablurilor de rețea ecranate. Cupla are două prize mamă RJ45 8P8C. | ||
Merită citit:
Sisteme SMATV Wide Band - doi sateliți prin patru cabluri. Sistemele multiswitch cu LNB-uri quatro ce recepționează semnale de la doi sateliți (ex.: HotBird 13.0E și Astra 19.2E) trebuie să folosească 8 cabluri coaxiale (RG-6). Un LNB Wide Band (ex.: A98222) are două ieșiri (polarizări H și V) și transmisia semnalelor de la doi sateliți necesită doar patru cabluri coaxiale între LNB-uri și multiswitch-ul compatibil, reducând astfel la jumătate necesarul de cablu. Cu oscilatoare locale unice care operează la 10.41 GHz, astfel de LNB-uri furnizează o bandă de frecvență intermediară mult mai largă (290...2340 MHz) decât LNB-urile convenționale (legacy)...
>>>detalii
>>>detalii
Un exemplu de sistem SMATV ce transmite canale de satelit în tehnologie dSCR/Unicable, împreună cu transmisii terestre amplificate.