Săptămânalul DIPOL - TV, satelit, supraveghere, wireless

Nr 23/2016 (06 Iunie 2016)

Drone în serviciul Poliției.

Poliția Națională Poloneză testează posibilitatea folosirii dronelor pentru persecutarea ofenselor din traficul rutier. Acestea ar trebui să îmbunătățească siguranța în trafic. Primele teste au avut ca țintă trecerile pietonale, unde anul acesta sau înregistrat deja 200 de accidente. După fiecare decolare, dronele concepute de Universitatea de Tehnologie Silesian, au înregistrat mai multe încălcări ale regulilor de circulație: pietoni și șoferi care trec pe culoarea roșie, șoferi care trec pe lângă un vehicul a oprit la o trecere de pietoni, șoferi sau pietoni care forțează trecerea la trecerile pietonale. Camera a mai detectat și alte infracțiuni, cum ar fi șoferi fără centură de siguranță sau utilizarea interzisă a telefoanelor mobile în timpul șofatului.
Drona testată de poliție în Katowice, Polonia
(sorsă: KWP Katowice)
Amenzile pentru infractori au fost date de patrule speciale. Unul dintre ei a operat aproape de trecerile de pietoni, al doilea a oprit șoferii câteva sute de metri distanță de zonele de control, în intervalul de comunicare al dronei.
Un polițist operând drona
(sursă: KWP Katowice)
Folosirea dronelor de către poliție nu se limitează la monitorizarea intersecțiile și treceri de pietoni. Cel mai mare avantaj al acestor drone este observarea zonelor de interes de deasupra. Această perspectivă redă oportunitatea de a observa incidentele greu vizibile din perspectiva veche a unui punct de monitorizare instalat pe sol. Camerele cu zoom optic pot capta multe detalii, la fel cum sunt capabile să acopere zone vaste. Aceste caracteristici fac dronele foarte folositoare în securizarea evenimentelor în masă, spații publice deschise, autostrăzi, linii de cale ferată și trenuri de marfă.

Transmisie HD-TVI pe cabluri UTP.

Mediul recomandat de transmisie în sisteme de supraveghere HD-TVI este cablul coaxial RG-59, cel mai des folosit cablu folosit în sisteme de supraveghere, acesta poate transmite semnal video HD-TVI pe distanțe de până la 300m, păstrând calitatea imaginii. Cablurile cu diametrul mai mare al conductorului central asigură transmisia pe distanțe mai lungi (ex. Triset-113 E1015 - peste 500 m), cu toate acestea ele costă mai mult si sunt mai dificil de pozat. Utilizarea unui cablu UTP/FTP în loc de cabluri coaxiale prezintă avantaje importante. Instalarea cablurilor torsadate este mai ușoră datorită flexibilității lor și versatilității - un cablu ce conține patru perechi torsadate poate transmite semnal de la mai mult de o cameră sau poate fi folosit ca alimentare. Instalarea cablurilor pentru transmisii video se face cu ajutorul unor dispozitive de adaptare a impedanței, ex. de 75 Ω din sistemele analogice CCTV neechilibrate la 100 Ω a perechii de fire torsadate, montate la ambele capete ale fiecărei linii de transmisie video. Sistemele HD-TVI necesită balunuri care pot să funcționeze într-o bandă mai largă față de sistemele "clasice" PAL.
Video balun TR-1Q cu mufa BNC - SOLDURI
Un exemplu de video-balun HD-TVI este Etrix M16654. În cazul unui cablu UTP/FTP cat.5, liniile de transmisie pot atinge 170 de metri (cu semnale de la camere HD-TVI, HDCVI și AHD) sau 400 de metri (semnale de la camere PAL).

Salvarea și încărcarea listelor cu numere de înmatriculare pentru camera DS-2CD4A25FWD-IZS.

Camera Lightfighter DS-2CD4A25FWD-IZS K17891 poate fi folosită pentru recunoașterea numerelor de înmatriculare (funcția LPR) și controlul (prin ieșirea de alarmă) a unei bariere, fără a fi nevoie de un DVR. În cazul funcționării autonome, este necesară importarea listelor "white" (permise) și "black" (nepermise) cu numere de înmatriculare. O astfel de soluție poate automatiza controlul accesului în locație. Instalatorul sau administratorul poate edita listele după logarea la cameră accesând submeniul Configuration -> Advanced Configuration -> Road Traffic -> Blacklist & Whitelist. Tabul Export permite utilizatorului să exporte lista curentă (cu extensie *.xls) pe un calculator (pentru a-l salva pe un Hard Disk). Apoi, este posibilă introducerea datelor corespunzătoare în fiecare trei celule ale fiecărui element (rând) din listă. În modul autonom lista poate cuprinde până la 2048 rânduri.
 • N.O. - număr curent,
 • Plate Num - numărul de înmatriculare al mașinii,
 • Group (0 - lista black, 1 - lista white).
Vedere a submeniului camerei K17891
Vedere a ferestrei cu listele plăcuțelor de înmatriculare care se pot modifica (fișier cu extensia *.xls)
După updatarea și salvarea listei, trebuie, din nou, accesat submeniul Configuration -> Advanced Configuration -> Road Traffic -> Blacklist & Whitelist . Următorul pas este apăsarea butonului Browse pentru indicarea locației în care este salvat fișierul, Import apoi transferă fișierul către cameră. Ultimul pas al procedurii de configurare este în meniul Configuration -> Advanced Configuration -> Detection Configuration (activarea recunoașterii plăcuței de înmatriculare, selectarea zonei de detecție, setarea orarului, și alegerea reacției la apariția unei mașini incluse în lista albă sau neagră - poziția ieșirii de alarmă)

Amplificatoare de bloc pentru CATV.

Amplificatoarele de clădire apațin de componentele principale ale sistemelor MATV și CATV. Funcția lor principală este să consolideze semnalele RF la niveluri necesare pentru transmisii în rețele ce se bazează pe cablu coaxial și componente pasive (splitere, tapuri, prize). În cazul sistemelor MATV ce transmit semnal DVB-T, amplificatoarele ar trebui să asigure o transmisie unidirecțională către prizele abonaților (cale înainte), iar sistemele CATV triple play folosesc dispozitive bidirecționale cu canal retur (cale înainte și cale înapoi), acestea putând oferi abonaților trei tipuri de servicii (TV, Internet și Telefonie).
Compania TERRA este un producător European de top de amplificatoare de bandă largă. Oferă o gamă largă de produse standardizate și soluții personalizate pentru a satisface cerințele specifice ale clienților.
Amplificator de bloc Terra HS-200 (câștig 56 dB, nivel max 121 dBuV, split-band)
Amplificatorul de putere înaltă HS-200 R82309 este conceput pentru amplificarea semnalelor radio FM și TV în benzile VHF și UHF (structură split-band). Câștigul maxim este 43-49 dB în benzile 47-422 MHz (nivel de ieșire maxim de 118dBμV) și 49-56 dB în benzile 470-790 MHz (nivel maxim de ieșire de 121dBμV).
Amplificatoare de bandă largă de la TERRA:
NameHS-200HA-210HA-131LHA-204R65
    
CodR82309R82305R82304R82308
Bandă [MHz]47-422
470-862
47-86288-7905-65
87-862
Nivel maxim de ieșire [dBμV]118/120107106105
Câștig -  canal tur [dB]43-49/49-56363637
Canal retur 
NUNUNUDA
Câștig -  canal retur [dB]---27/-4
Filtru LTENUNUDANU

Relee wireless pentru PORNIT/OPRIT.

Priza wireless RWG-01 poate porni/opri alimentarea pentru orice aparatură electrocasnică ce necesită o tensiune de 230 VAC și un consum de sub 4000 VA. Priza poate fi controlată wireless cu ajutorul oricărei telecomenzi din gama EXTA FREE. Nu este necesară instalarea - RWG-01 se introduce direct într-o priză normală, în serie cu aparatul electrocasnic.
Principalele caracteristici ale prizei:
 • Compatibilitate cu telecomenzile din gama EXTA FREE
 • Controlul oricărei aparaturi electrocasnice conectate
 • Introducerea directă într-o priză normală 230 V
 • 5 moduri de funcționare: pornire, oprire, mod monostabil/bistabil/temporar
 • Rază mare de recepție (până la 300m)
 • LED ce indică starea de funcționare
 • Consum redus
Intrerupator de perete wireless 2 butoane Exta Free RNK-02Priză controlată radio Exta Free RWG-01Soclu bec wireless Exta Free RWL-01Receptor/Releu cu 1 canal - Exta Free ROP-01Telecomandă 8 canale Exta Free P-256/8
Priza controlată radio Exta Free RWG-01 poate fi controlată cu telecomanda wireless cu 8 canale P-256/8 F5118 sau telecomanda cu 2 canale RNK-02 F5101. Se poate comanda pornirea/oprirea întrerupătorului wireless de lumină RWL-01 F5220 sau receiverul/releul ROP-01 F5211.

Conectarea pigtailurilor și fibrelor de diferite tipuri/standarde.

Experiența instalatorilor demonstrează că tipurile diferite de fibre nu pot fi îmbinate cap la cap într-un mod arbitrar. În general, legătura de transmisie trebuie să utilizeze fibrele cu aceleași specificații, ex. G.652.D, G.657.A1, etc. Cu toate acestea, se întâmplă adesea că instalatorul să nu știe ce tip de fibră este furnizat din cutia de distribuție.
Este posibil splice-ul cablului cu fibre G.657.A1 cu pigtailuri cu fibre A2. Însă conexiunile inverse (fibrele A2 din cablu, pigtailuri A1) au performațe mult mai scăzute. Cea mai populară fibră G.652.D nu trebuie sudată cu pigtailuri G.657.A2, dar poate fi sudată cu pigtailuri G.657.A1.
Cablu abonat FTTH singlemode ULTIMODE ILB-2SM-A (2 x G.657A1, LSZH, interior, metalfree)
Pigtail SC/APC singlemode PG-52S2 (G.657.A2, 1m)
Cablul FTTH cel mai cunoscut este ULTIMODE ILB-2SM-A L7102 cu fibre G657.A1 şi poate fi sudat cu pigtailurile ULTIMODE PG-52S2 L35522 fără probleme
Trebuie menţionat că această informaţie nu este o prezentare de fapte sau standarde, sunt concluzii adunate de instalatori după munca îndelungată cu fibre optice. Este posibil să obţineţi rezultate satisfăcătoare cu unele splicere ce permit sudarea a unei combinaţii de fibre incorecte. Însă vă recomandăm folosirea unui singur tip de fibră în toată reţeaua.

Produse noi în oferta Dipol

Imprimantă 3D Signal Atmat XL (570x620x635mm)
Imprimantă 3D: Signal Atmat XL (570x620x635mm) P211261 ATMAT Signal XL este o imprimantă 3D inovatoare. O caracteristică distinctivă a imprimantei este suprafața de lucru foarte mare permițând astfel utilizatorului să creeze obiecte foarte mari. Imprimanta este compusă, în mare parte, de obiecte metalice, câteva componente auxiliare au fost imprimate. Mulțumită întrebuințării de cabinete RACK, utilizatorii pot modifica foarte ușor imprimanta în funcție de necesități, putând monta imprimanta chiar și pe perete.
NVR 4K 32 de canale Hikvision DS-7732NI-I4 (256Mbps, 4xSATA, VGA, HDMI)
NVR 4K Hikvision DS-7732NI-I4 K22353 Hikvision DS-7732NI-I4 este un video recorder IP, capabil să monitorizeze, înregistreze și să redea imaginile de la 32 camere IP cu rezoluții de maxim 12 MP. Acest NVR are ieșiri HDMI (4k) și VGA(1080 ce pot fi conectate direct la un monitor, fără a mai fi nevoie de un calculator. Puterea de procesare ridicată și debitul mare de intrare și de ieșire al NVRurilor din seria I este în special util în cazul camerelor cu rezoluții de 4 MP sau mai mari.
Fibră optică ADSS autoportantă singlemode: ULTIMODE FC.E-8SM (8 fibre G.657A2, manta LSOH)
Fibră optică ADSS autoportantă singlemode ULTIMODE FC.E-8SM L72008 este o fibră optică universală autoportantă în manşon LZOH, putând fi montată atât în exterior cât şi în interior. Fibrele de aramidă cu care este armată o fac să suporte forţe de tragere de 800 N pe traversări de până la 150 m. Datorită acestei rezistenţe fibra este ideală pentru conectarea camerelor de supraveghere sau a access pointurilor montate pe stâlpi. Cablul conţine 8 fibre singlemode G.657A2 cu diametru de 250um şi o rază de curbare de 7.5mm.

Merită citit:

FTTH - folosirea cablurilor universale și indoor. Clădirile sunt deobicei conectate la infrastructura de fibră optică prin cabluri universale, umplute cu gel și protejate împotriva radiațiilor UV. Chiar dacă aceste cabluri sunt LZOH și pot fi instalate în clădiri, se preferă totuși trecerea la un cablu de interior din cauza lipsei gelului (ce face munca de curățare a cablului mai simplă) și a posibilității de îndoire...
>>>mai multe aici
Trecerea de la un tip de cablu la altul se face exclusiv în cutii de interconectare FTTH care fixează cablurile și protejează spliceurile.
(foto: Ultimode L5408).
Concursul foto Dipol - Pasionaţi de antene 2016 - Ediţia a 15-a
A 15-a ediție a concursului de fotografie DIPOL a inceput