Săptămânalul DIPOL - TV, Satelit, Supraveghere, Wireless

Nr. 1/2017 (2 ian 2017)

Galileo este în funcțiune!

Pe 15 Decembrie 2016 Galileo a început să transmită Capacităţi Operaţionale Iniţiale. Sistemul European de navigare prin satelit (GNSS) este alternativa US GPS (Global Positioning System), GLONASS - Russia și Bei Dou systems - China. Galileo se distinge față de competitori prin o geolocație mult mai precisă: 1 metru pentru utilizatorii de servicii de bază(precizie joasă), gratuită și accesibilă oricui și 1 cm pentru utilizatorii comerciali. În plus, sistemul oferă un semnal mult mai puternic decât GPS, ceea ce se traduce în o stabilitate mai bună în zonele cu condiții dificile de recepție cum ar fi tuneluri, zonele umbrite de clădiri înalte, zone montane, etc.
Ținta programului European Galileo este să construiască un sistem de navigație prin satelit indigen cu sateliți și infrastructuri terestre. Infrastructura terestră (Ground Control System - GCS) controlează și menține sateliții și gestionează întreg sistemul (Galileo Mission System - GMS).
Sistemul va fi operațional în 2020 când proiectul va fi complet cu sateliții planificați și infrastructura terestră. În cele din urmă, sistemul va fi compus din 30 de sateliți, 24 operaționali și 6 de rezervă, prevenind astfel orice întrerupere a serviciului. Sateliții sunt așezați în 3 planuri orbitale cu înclinație de 56° față de cercul equatorial și noduri ascendente separate de 120° longitudine. Altitudinea orbitală va fi de 23 222 km. În acest moment Galileo are 18 sateliți.
Pe 17 Noiembrie 2016 la orele 14:06 CET, racheta Ariane 5 ES a fost lansată din Guiana Franceză
cu încă patru sateliți ai constelației Europene de navigație Galileo.
Numele lor sunt: Antonianna, Lisa, Kimberley și Tijmen.
Primele servicii vor permite folosirea semnalelor Galileo pentru a determina poziționarea și timpul din dispozitivele compatibile, cum ar fi telefoanele inteligente și echipamentele auto de navigație. Echipamentele auto, compatibile cu Galileo, ar trebui să apară în 2017, iar din aprilie 2018 toate vehiculele noi puse spre vânzare în Europa vor fi adaptate la sistemul Galileo. În prezent chipseturi sau telefoane inteligente capabile să folosească platforma Galileo pot fi găsite la www.usegalileo.eu. Serviciile comune Galileo vor fi gratuite și disponibile pentru oricine, pot fi combinate cu GPS, pemițând o poziționare GNSS mult mai precisă. Acest lucru va fi foarte folositor când navigăm în zone unde semnalele de satelit sunt slabe, ex: în orașe, umbrite de clădiri înalte. Un serviciu important al sistemului Galileo, este funcția caută și salvează, aceasta va crește precizia localizării pericolelor de la semnalele luminoase de urgență și va reduce semnificativ timpii de intervenție în caz de accidente, indiferent de zonă.
Sistemul Galileo va aduce multe beneficii, în special acum, în era dezvoltării noilor tehnologii ce se bazează pe o poziționare precisă și navigație, ex: vehicule autonome sau serviciile inteligente din orașe. Va crește stabilitatea și precizia sincronizării transmisiilor de date din mai multe sectoare economice și industrii, cum ar fi bănci, telecomunicații și distribuția energiei.

Modulatoare Digitale HDMI - COFDM (DVB-T) și encodere IP - suport pentru HDCP.

HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection) este o formă a protecției unei copii digitale, dezvoltată de Corporația Intel pentru prevenirea copierii conținutul audio și video digital. Protocolul este conceput să protejeze drepturile de autor pentru fișiere multimedia, encodează orice conținut HD, ex. Blue-Ray, protejează materialul împotriva copierii în orice stadiu al procesului de transmisie. Producătorii participanți în program plătesc o taxă variabilă anuală în funcție de numărul de dispozitive produse.
Modulator DVB-T Signal-400 (COFDM, HDMI)
Encoder HDMI to IP Signal 433 (1980p, UDP (unicast/multicast), RTMP şi HLS)
Modulator Signal-400 HDMI-COFDM (DVB-T)
R86700
Encoder Signal-433 HDMI-IP
R86433
Modulator HDMI - COFDM (DVB-T): WS-7992 (2 canale)
Modulator HDMI - COFDM (DVB-T): WS-7990 (4 canale)
Modulator 2-ch HDMI-COFDM (DVB-T)
R86702
Modulator 4-ch HDMI-COFDM (DVB-T)
R86702
Modulatoarele digitale cu intrări HDMI convertesc semnalul HDMI în formă de canale DVB-T COFDM sau streamuri IP. Mulțumită compatibilității cu protocolul HDCP, modulatoarele oferite de DIPOL pot distribui orice conținut de înaltă calitate redat prin intrări HDMI. Semnalele sursă pot veni de la player multimedia, DVR, player Blue-Ray, PC, STB, etc. Semnalul de ieșire RF, în formă de multiplexuri DVB-T, poate fi transmis prin cablu coaxial, folosit în sistemele de antenă și poate fi recepționat de mai multe televizoare, cu decodor DVB-T, conectate la rețeaua de transmisie. Semnalul în standard IP (R86433) în formă de trei streamuri multimedia, independent configurate, poate fi transmis în rețele ethernet sau radio.
Modulatoarele ce nu au implementat acest protocol, în ciuda compatibilității conectorilor, pot bloca complet transmisia conținutului, sau pot limita parametrii semnalului de ieșire la o rezoluție și calitate mai mică.

Rețea wireless simplă pentru casă.

Standardul 802.11n permite viteze de transmisie de până la 600 Mbps și este perfect pentru transmisii audio, video sau orice date digitale. Schimbul de muzică sau video, ex. între un laptop și PC conectate radio, poate dura mult mai puțin decât în cazul unei conexiuni prin cablu "Fast Ethernet" (100 Mbps). Cel mai important este că dispozitivele 802.11n sunt compatibile cu echipamentele de versiuni mai vechi 802.11b și 802.11g.
O platformă de conectare în rețea multimedia de încredere cu echipamente TP-LINK de standard 802.11n
Lista echipamentelor care pot fi utilizate într-un astfel de scenariu:
  • 3 - Access Point N3253 TP-LINK TL-WR1043ND 802.11n 300 Mbps cu router incorporat - pentru conectarea dispozitivelor prin Wi-Fi. În cazul serviciului ADSL, dispozitivul trebuie înlocuit cu TP-LINK TD-W8968 N2909
  • 1, 2 - Adaptor Wireless USB N2922 TP-LINK TL-WN722N 802.11n 150 Mbps - pentru conectarea PC-ului sau a altor echipamente cu interfață USB
  • 4, 5 -Adaptoare Powerline Ethernet N3363 TP-LINK TL-PA2010Kit - conectare la rețea prin liniile de alimentare AC existente

Rețea între două clădiri - distanță de 200 m.

Cea mai bună modalitate de a conecta o rețea LAN în două clădiri situate la o distanță de 200 de metrii este instalarea unui cablu de fibră optică. Folosirea unui cablu torsadat pe o distanță așa mare nu ar fi în conformitate cu standardele aplicate și ar rezulta în o reducere semnificativă ale ratelor de transfer ale rețelei LAN.
În situațiile unde clădirile au fost deja echipate cu switchuri fără sloturi SFP, cea mai bună și universală soluție este folosirea de media convertoare optice. În fiecare clădire un media convertor compatibil este conectat la unul din porturile switchului, convertind semnalul electric în semnal optic și invers. La alegerea unui media convertor, utilizatorul trebuie să țină cont de câteva aspecte:
  • rata transferului de date - există modele de 100 Mbps sau 1000 Mbps,
  • tipul fibrei - fibre multimode sau single-mode,
  • distanța maximă de transmisie - în oferta noastră sunt modele ce transmit la 550 m, 2000 m, 15 km sau 20 km,
  • metoda de comunicare - sunt modele ce funcționează cu două sau o fibră (WDM).
Switch gigabit 16 porturi TP-Link TL-SG1016DSwitch gigabit 16 porturi TP-Link TL-SG1016DPatch cord UTP Cat5e (1 m, albastru)Patch cord UTP Cat5e (1 m, albastru)Media convertor gigabit TP-LINK MC200CM (multimode, SC, 0.5km)Media convertor gigabit TP-LINK MC200CM (multimode, SC, 0.5km)Cutie distribuţie fibră optică ULTIMODE TB-04B (montaj pe perete)Cutie distribuţie fibră optică ULTIMODE TB-04B (montaj pe perete)Patchcord fibră SC-SC multimode ULTIMODE PC-019S (1.5m, OM2, 50/125)Patchcord fibră SC-SC multimode ULTIMODE PC-019S (1.5m, OM2, 50/125)Pigtail fibră SC multimode ULTIMODE PG-21S (1m, OM2, 50/125)Cuplă SC-SC multimode ULTIMODE A-011SFibră optică universală Unitube multimode: ULTIMODE UNI-8MM-A (8 fibre OM2, manta LSZH, gel hidrofob)Pigtail fibră SC multimode ULTIMODE PG-21S (1m, OM2, 50/125)Cuplă SC-SC multimode ULTIMODE A-011S
Implementare a unei legături optice pe o distanță de peste 200 de metri
Oferta de media convertoare

Cum vizualizați streamurile adiționale în browser?

NVR-urile și camerele IP de la Hikvision pot genera mai multe streamuri de date cu parametri diferiți, selectați de utilizatori. Controlul parametrilor permite utilizatorilor reglarea optimă a streamurilor pentru înregistrare în funcție de capacitatea de transmisie a sistemului și componentelor de rețea. În mod normal, echipamentele IP Hikvision generează două streamuri, principal (cu o calitate bună a imaginii) și secundar cu parametri mai slabi. Streamurile secundare sau auxiliare, sunt folosite frecvent pentru pre-vizualizare în modul ecran divizat sau pe dispozitive mobile. Adesea, din cauza limitării lățimii de bandă disponibilă a rețelei, streamurile auxiliare sunt folosite pentru pre-vizualizare prin browsere de Internet.
Listă de camere ce afișează imagini de la streamuri diferite (într-o fereastră de browser).
Imaginile de la camerele 1...4 sunt transmise prin streamuri principale, restul prin streamuri auxiliare.
Pentru comutarea streamului de la o singură cameră, utilizatorul trebuie să selecteze camera mutând cursorul deasupra ei. După asta va fi posibilă alegerea unui alt tip de stream. Toate streamurile pot fi schimbate la un singur tip apăsând pe ioana tipului de stream dorit de sub zona imaginii.
Aceste setări nu sunt salvate permanent. Pentru a seta streamul necesar permanent, utilizatorul trebuie să aleagă tipul streamului în submeniul configuration/local settings menu.

Modurile de funcționare ale camerelor IP Sunell.

Camerele IP Sunell pot fi configurate complet, ce permite ajustare optimă la diferite condiții de iluminare. Camerele au 4 moduri de operare: Auto, Day Mode, Night Mode, Timing. În modul automat, softwareul camerei controlează comutarea între modurile de captare a imaginii: color și alb-negru, cît și deschiderea sau închiderea IR, în funcție de semnalul de la senzorul de lumină. Oricum, utilizatorul poate seta praguri de comutare cât și intervalul de timp dintre operațiile de comutare. Configurarea corectă a pragurilor de comutare elimină situațiile în care camera, de exemplu, stă prea mult în modul color. Modul color în condiții de lumină scăzută generează mult zgomot în imagine și nu transferă informație dar creste semnificativ bit rate-ul. Comutarea automată poate fi reglată în intervalul 0-100. Cu cât valoarea este mai scăzută cu atât nivelul de lumină la care camera va efectua comutarea între moduri va fi mai mare. Day Mode (Modul zi) - color și Night Mode (Modul noapte) - alb/negru, permit utilizatorului să ignore senzorul de lumină și să seteze modul necesar în funcție de necesități. În modul Timing (Sincronizare), utilizatorul poate determina precis la ce ore ar trebui camera să facă comutarea de la color la alb-negru și invers.
Fereastra de configurare - modurilor de operare a camerei Sunell K1676

Produse noi în oferta Dipol

Camera IP de exterior Sunell SN-IPR54/04ZMDN/M(II) K1676 este echipată cu senzor CMOS APTINA de 1/2.7" cu rezoluția de 1920x1080 pixeli (Full HD) și cu un iluminator IR cu rază de până la 35 m. Lentila varifocală 2.8-12 mm are un unghi vizual ajustabil între 89°-30°. Camera a fost proiectată atât pentru funcționarea în exterior, cât și pentru interior.
Doză montaj Sunell SN-BK319
SN-BK319 M5727 este o doză de montaj dedicată camerelor Sunell K1676. Doza este făcută din aliaj de aluminiu. Acoperă și protejează cabluri, conexiuni, balunuri, etc., deasemenea impermeabilă.
Carcasă metalică îngropată OMP-4 400x400x140mm
Carcasa metalică îngropată OMP-4 400x400x140mm R90586 proiectată pentru montarea aparentă pe perete. În carcasă se pot monta splitter-e TV, amplificatoare, echipamente de reţea şi alte elemente de conectică pentru sisteme mici şi mijlocii.

Merită citit:

Sisteme de alarma - Instalarea senzorilor PIR. Detectorii de mișcare sunt elementele-cheie ale sistemelor de alarmă. Eficacitatea unui sistem și a rezistenței sale la alarme false, depind în mare măsură de amplasarea senzorilor. Există două tipuri populare de detectori de mișcare: detectori pasivi în infraroșu (PIR) și senzori cu infraroșu dublu (PIR + MW)... >>>mai multe
Diagrame de acoperire și recomandări de montare
a senzorului de mișcare G3240 BOSCH ISC-BPR2-W12
Anul Nou, noi provocări, noi oportunități