Săptămânalul DIPOL - TV, Satelit, Supraveghere, Wireless

Nr. 3/2018 (15 Ianuarie 2018)

Noi tipuri de lentile ce revoluționează domeniul optic.

În industria optică vor avea loc, foarte curând, schimbări revoluționare, datorită așa numitelor "metalentile", dezvoltate de cercetători din cadrul Universității Harward. Aceștia au creat prima lentilă ce poate focaliza întreg spectrul luminos al luminii vizibile. În optica actuală, acest lucru este posibil doar prin instalarea mai multor lentile consecutive. Noul tip de lentile este un produs ce folosește nano-tehnologie și meta-materiale. Lentila este alcătuită dintr-un strat de quartz peste care sunt așezate milioane de lamele microscopice din dioxid de titaniu, a căror lungime este de doar 600 de nanometri. Lamele acționează asemenea unei prisme, separând lumina în culorile componente. Efectul clasic de lentilă se obține printr-un aranjament specific al lamelelor (poziționare și orientare) pe substratul de quartz. Grupând lamelele în perechi se obțin structuri capabile influențeze viteza undei refractate în funcție de lungimea de undă (de culoare) și astfel componentele cromatice ale razei luminoase care în mod normal se propagă cu viteze diferite printr-un mediu anume (aberație cromatică), pot fi concentrate (aduse simultan) într-un singur punct.
Metalentile - un nou tip de lentile de dimensiuni reduse
Potrivit cercetătorilor, lentilele făcute cu această tehnologie pot fi mai subțiri decât părul uman și permit o magnificare a imaginii de 170x. Ele nu prezintă defecte optice, cum ar fi distorsiuni și pot fi fabricate în aproape orice dimensiune, la costuri de producție scăzute. Această tehnologie poate fi aplicată la orice lentilă folosită pentru ex.: microscop, lentile de contact, aparatură foto-video și multe alte echipamente ptice.

Care este distanța maximă de transmisie PoC?

Power over Coax (PoC), este un sistem de alimentare pentru camerele HD-TVI prin același cablu coaxial folosit pentru transmisia semnalului video de la camere la DVR. Această metodă de tele-alimentare elimină necesarul de cabluri/fire adiționale de alimentare - fiecare cameră este conectată la sistem cu ajutorul unui singur cablu coaxial, sau opțional, cu o pereche de fire a unui cablu (F)/UTP (min. cat.5e). Distanța maximă pentru care acest sistem este funcțional este condiționată de folosirea unui cablu calitativ precum Triset (dacă alegeți coaxial) sau Netset (în cazul UTP). Graficul de mai jos prezintă distanțele maxime de transmisie.
Distanțele maxime de transmisie în cazul diferitelor standarde de cabluri.
 interiorexteriorPoC.afPoC.at
RG-6E1015E1017
200 m100 m
RG-59E1041
 200 m100 m
UTP cat. 5eE1408E1410100 m50 m

Conversia canalelor satelit DVB-S/S2 la DVB-T în sistemele TV de hotel.

De ceva vreme, accesul la o gamă variată de programe TV prin satelit a devenit un lucru obișnuit pentru clienții hotelurilor, moteluri, pensiunilor și B&B-uri. Soluția standard, accesibilă ca preț, constă în transmisia unui pachet de canale TV SAT sub formă de multiplex DVB-T. Programele satelit dorite pot fi astfel recepționate folosind tunerele DVB-T ale televizoarelor, concomitent cu programele transmise în regim terestru digital. Pentru realizarea acestui lucru, semanlele de satelit DVB-S/S2 (8PSK, QPSK) necesită conversie la standardul DVB-T (COFDM). DIPOL oferă transmodulatoare TERRA DVB-S/S2 ce realizează această conversie și pot transmite un număr mare de programe, către toate televizoarele cu acces la sistemul clasic de antenă.
Transmodulator TERRA TDX-440 (FTA), DVB-S/S2 (8PSK, QPSK) la 4xDVB-T (COFDM)
Transmodulator DVB-S/S2 (8PSK, QPSK) - 8xDVB-T (COFDM) TERRA TDX-480 (FTA)
TDX-440 FTA R81614
TDX-480 FTA R81621
Modulele TDX-440 R81614 și TDX-480 R81621 convertesc (transmodulează) semnalele DVB-S/S2 (8PSK/QPSK) în multiplexuri DVB-T (COFDM). Sunt folosite pentru recepția și transmisia canalelor de satelit la liber (free-to-air). Un modul TDX poate recepționa semnale a opt transpondere de satelit și poate crea un grup de patru multiplexuri DVB-T învecinate (TDX-440 R81614) sau două grupuri independente fiecare a câte patru multiplexuri DVB-T învecinate (TDX-480 R81621). Fiecare multiplex poate transporta cu ușurință canalele de satelit selectate.
Vă invităm să vizualizați un video cu configurarea transmodulatorului TERRA tdx-480 R81621 DVB-S/S2 (8PSK, QPSK) - DVB-T (COFDM).

Specificațiile programului iVMS-4200.

Aplicația iVMS-4200 este un utilitar software de administrare și control al funcțiilor video pentru echipamente Hikvision: DVR, NVR, camere IP, encodere, decodoare, soluții VCA, etc. Printre funcțiile programului se numără monitorizarea în timp real, redare înregistrări, copie de rezervă, procesarea semnalelor de alarmă. Interfața foarte modernă și intuitivă permite utilizatorilor să administreze cu ușurință sisteme de supraveghere mici și medii. Tabelul de mai jos prezintă specificațiile iVMS-4200 (v2.7.0.6) în ceea ce privește administrarea sistemelor de supraveghere analog sau IP.
iVMS-4200Capacitate/Parametri
DVR/NVR256
Grupuri256
Camere1024
Număr de camere în grup256
Server stocare
16
Server multimedia16
Decodoare
64
Afișaj (număr de camere)
64
Monitoare4
Conturi utilizatori50
Redare simultană a canalelor16
Operații de descărcare simultană16
E-maps256
Server stocare
Viteză scriere: 64 x 2 Mbps
Viteză citire: 64 x 2 Mbps
Utilizatori: 32
Număr clienți conectați: 128
Server stream
Streamuri intrare: 64 x 2 Mbps
Streamuri ieșire: 200 x 2 Mbps

Fibra optică pentru CCTV - multimode sau singlemode?

Când se decide asupa echipamentelor ce vor fi folosite într-o viitoare rețea IP CCTV trebuie acordată o atenție sporită la compatibilitatea dintre acestea. Cablul de fibră optică de tip singlemode este obligatoriu în cazul în care distanța dintre camere și switch depășește 2 km. Aceeași selecție se va face și când cantitatea de informație ce trebuie transmisă pe o singuă fibră optică este foarte mare (zeci sau sute de camere IP). Există mai multe tipuri de cablu optic single-mode, ceea ce permite selectarea cablului compatibil cu sistemul și modul de instalare, iar linia de transmisie să poată fi extinsă pe viitor, dacă va fi necesar.
Cele mai populare tipuri de cabluri de fibră optică folosite în sisteme de supraveghere sunt cablurile cu fibre single-mode. În imagine este prezentată fibra Ultimode UNI-4SM-A L76004.
Avantajele alegerii cablului cu fibre singlemode:
 • alegere facilă datorită varietății de cabluri disponibile pe piață
 • posibilitatea de a transmite semnale la distanțe de zeci de kilometri cu echipamentul dedicate
 • prețuri reduse comparativ cu fibrele multimode datorită costurilor de producție mai mici
 • capacitate de transfer mai mare
 • cabluri cu graduri mici de îndoire, de la 7.5 mm
În cazul sistemelor single-mode, este important să fim atenți la următoarele aspecte:
 • versiunile diferite de fibre pot cauza probleme la sudare, este recomandată utilizarea aceluiași tip de fibră în întreg sistemul
 • în câteva cazuri și în funcție de echipament poate fi nevoie de instalarea de atenuatori optici, în general pe distanțele scurte de transmisie

Tipuri și marcaje - cabluri torsadate (F/UTP).

Cablurile torsadate sunt utilizate pentru transmisia semnalelor în sisteme de telecomunicații și rețele de calculatoare. Sunt folosite cu precădere în cadrul rețelelor de tip Ethernet. Cablurile sunt, în mod normal alcătuite, din 4 perechi de fire tosadate izolate. Torsadările reduc puternic interferențele electromagnetice externe și interferențele mutuale dintre perechi, denumită crosstalk.
Cablu Cat. 5e ecranat: ALANTEC F/UTP 5e [1m] (PE, exterior, cu șufă)
Cablu Cat5e ecranat ALANTEC F/UTP 5e (PE, exterior, cu șufă).
Produs nou în oferta DIPOL.
Acronimele pentru aceste cabluri sunt standardizate de ISO/IEC 11801:2002 (Anexa E). Informația în descrierea cablului ar trebui să folosească următoarea sintaxă: xx/yyTP, unde literele yy caracterizează firele/perechile individuale iar literele xx descriu construcția per total a cablului.
Marcajele xx și yy sunt după cum urmează:
 • U – fără ecranare
 • F – ecranat (ecranat cu folie)
 • S – ecranat (ecranat cu tresă)
 • SF – ecranare și tresă
Cabluri tipice torsadate:
 • U/UTP – cablu fără ecranare: E1408, E1410, E1412, E1608
 • F/UTP – cablu ecranat cu folie: E1515, E1517, E1519
 • U/FTP – cablu fără ecranare cu folie de ecranare pe perechile de fire: E1616
 • F/FTP – cablu ecranat cu folie cu perechi de fire ecranate cu folie
 • SF/UTP – cablu cu ecranare din tresă și folie și fire fără ecranare
 • S/FTP – cablu cu ecranare din tresă și perechi de fire ecranate în folie
 • SF/FTP – cablu cu ecranare din tresă și ecranare cu folie pe perechi de fire

Produse noi în oferta Dipol

Cameră IP dome Hikvision DS-2CD1141-I (4MP, 2.8mm, 0.01 lx, IK10, IR max 30m)
Cameră IP: Hikvision DS-2CD1141-I K17284 este dedicată sistemelor de supraveghere IP. Camera de tavan a fost dotată cu senzor cu o rezoluție de 4 MP 1/3" CMOS ce redă acoperire video excelentă chiar și în condiții de iluminare slabă. Împreună cu iluminatorul IR cu distanță de acoperire de max. 30 m, camera funcționează chiar și pe întuneric complet. Lentilele ncorporate de 2.8 mm redau o deschidere de 105°. Carcasa cu grad de protecție IP-67 protejează componentele electronice împotriva condițiilor de mediu adverse. Camera poate fi alimentată de la o sursă de 12 VDC sau cu ajutorul funcției PoE (802.af).
Camera HD-TVI TURBO HD 4.0: Hikvision DS-2CE56D8T-IT3ZE (tavan, 1080p, 2.8-12mm motozoom, 0.005 lx, PoC, IR max. 40m)
Camera HD-TVI TURBO HD 4.0: Hikvision DS-2CE56D8T-IT3ZE M75183 a fost concepută pentru a fi folosită în sisteme de supraveghere bazate pe DVR HD-TVI. Cu un factor de sensitivitate foarte crescut (0.005 lx) și iluminator IR cu distanță de acoperire de max. 40 m, camera redă material video 1080p și în condiții de iluminare slabă sau de loc (iluminatorul IR cu tehnologie Exir asigură luminare uniformă în tot planul monitorizat). Lentilele varifocale motorizate permit utilizatorului să stabilească deschiderea camerei în funcție de locația monitorizată, mulțumită clasei de protecție IP67 și a unui interval foarte mare de temperaturi de funcționare camera poate fi folosită în diverse medii externe.
Camera HD-TVI TURBO HD 4.0: Hikvision DS-2CE16D8T-IT3E (bulet, 1080p, 2.8mm, 0.005 lx, PoC, IR max. 40m)
Camera HD-TVI TURBO HD 4.0: Hikvision DS-2CE16D8T-IT3E M75666 a fost concepută pentru a fi utilizată în sisteme de supraveghere ce utilizează DVR HD-TVI. Cu o sensitivitate îmbunătățită de 0.005 lx și iluminator IR cu distanță de acoperire de max. 40 m, camera asigură imagini calitative chiar și în condiții de iluminare slabă sau locuri deloc iluminate. Iluminatorul Exir asigură o iluminare mai uniformă decât soluțiile anterioare.

Merită citit:

Encodarea H.265 în sistemele de supraveghere de generație nouă. Compresia video efectuată de DVR, ce înregistrează imaginile captate de sistem, are un impact direct pe mărimea datelor salvate. Cu cât compresia este mai bună, pe atât cerințele de capacitate a HDD sunt mai mici. În cazul camerelor cu rezoluții mai mari (peste 2 megapixeli), folosirea unei metode de compresie mai eficientă devine o necesitate. Sistemul Turbo HD 4.0 suportă cea mai recentă metodă de encodare H.265 și H.265++++...
>>>detalii
H.265/H.265+ - rate de compresie mai mari cu aceeași calitate video redată de H.264
Aparat de sudat fibră optică: Signal Fire AI-8 (cu trusă de unelte)
Aparat de sudat fibră optică Signal Fire AI-8