Săptămânalul DIPOL - TV, Satelit, Supraveghere, Wireless

Nr. 28/2018 (17 septembrie, 2018)

Prima rețea 5G activă în Europa.

În orașul Tampere din Finlanda și în capitala Estoniei -Talinn, operatorul de telefonie mobila Elisa a lasat un serviciu de trasmisii de date de mare viteză, bazat pe cel mai nou standard de comunicare radio - 5G. Rețeaua funcționează în banda de 3.6 GHz, frecvență disponibilă în ambele orașe iar potrivit operatorului, viteza maximă de download pe care o poate atinge un utilizator al noului serviciu va fi de 2.2 Gbps. Această valoare poate părea impresionantă la prima vedere dar nu este nici pe departe maximul posibil al noii generații de rețele mobile.
A cincea iterație (5G) a tehnologiei de comunicare mobilă, succesoarea "vechiului" 4G, ar trebui să permită atingerea unor viteze de până la 100Gbps. Cel puțin în teorie, noile rețele 5G vor putea oferi dar și menține aceste viteze pentru număr mare de abonați activi simultan și conectați la aceeași celulă radio.
Puțini știu faptul că prima convorbire telefonică într-o rețea mobilă a fost reazlizată în anul 1991 chiar în rețeaua (pe atunci doar 2G) operatorului Elisa. Tot ei au dat în folosire publicului și prima rețea UMTS900.
Uniunea Europeană dorește ca banda de 700 MHz să fie rezervată începând de la jumătatea anului 2020, doar pentru servicii de acces la internet de mare viteză în rețelele 5G. În Polonia, țara care a implementat pentru prima dată o rețea LTE1800 pe canal de 20 MHz, se va lansa, chiar în acel an în Lodz, cu ajutorul Ericsson, prima rețea 5G.

Mod vizitator în Hik-Connect.

Versiunea 3.5.0 a appletului Hik-Connect oferă posibilitatea de utilizare fără a fi nevoie să vă înregistrați în aplicație. După alegerea modului de utilizare, aplicația crează un cont standard. Astfel veți putea adăgua echipamente prin P2P scanând codul QR sau prin inroducerea adresei IP a acestora.Acest tip de cont permite utilizatorului managementul echipamentelor și redistribuirea accesului către acestea prin coduri QR.
Ecranul pentru activarea sau dezactivarea modului de vizitator
Modul vizitator oferă utilizatorului posibilitatea de a începe rapid vizualizarea camerelor (fără a mai pierde timpul cu înregistrarea contului), dar prezintă riscul pierderii listei de dispozitive adăugate ca rezultat, de exemplu, a unei deteriorări sau pierderi a telefonului. Lista cu dispozitivele se salvează numai local, în timp ce după ce vă conectați la cont, acestea sunt salvate pe un server. Înregistrarea permite accesul la echipamente și de pe alte smartphone-uri, precum și prin intermediul aplicației pe PC - iVMS-4200. Hik-Connect permite utilizatorilor să importe automat listele de echipamente în conturile noi.

Canale Pay-TV într-un sistem hotelier.

DIPOL oferă echipamente pentru gestionarea și distribuirea canalelor TV prin satelit în rețele CATV, TDX-420 R81618 și TDX-420C R81619. Dispozitivele care transformă canalele digitale DVB-S în canale digitale DVB-T COFDM sau DVB-C au devenit o soluție foarte populară pentru hoteluri, moteluri, pensiuni și alte locații unde proprietarul necesită un management central al grilei de programe TV, fără a necesita receivere de satelit suplimentare. Canalele prin satelit pot fi singure sau o suplimentare a grilei TV (de exemplu, împreună cu canalele DVB-T terestre sau cu un provider CATV). Multiplexurile DVB-T COFDM sau DVB-C de ieșire sunt transmise la prizele TV din camere prin rețele pasive bazate pe splittere și/sau tapuri și cabluri coaxiale.
Transmodulator DVB-S/S2 (8PSK, QPSK) la 2xDVB-T (COFDM) TERRA TDX-420C (2xCI)
Transmodulatorul Terra TDX-420C R81619 DVB-S/S2 la DVB-T este folosit pentru recepția semnalelor DVB-S/S2 (8PSK/QPSK), selectarea canalelor dorite și retransmisia lor în format DVB-T pe frecvențe RF alese din banda VHF/UHF. Dispozitivul permite utilizatorului șă recepționeze și să administreze o gamă largă de canale criptate și free-to-air de satelit (compatibilitate CI/CAM). Un modul TDX-420C R81619 poate recepționa și converti canale de la două transpondere de satelit, convertindu-le în două multiplexuri vecine DVB-T cu bit rate maxim de 31.66 Mbps (fără filtrare PID). În practică, fiecare multiplex poate stoca 6 canale SD sau 2-3 canale HD. Administratorul sistemului selectează canalele dorite din streamurile de satelit și poate forma două multiplexuri DVB-T. Alternativ, un multiplex DVB-T poate fi compus din două transpondere de satelit, inclusiv canale pre-plătite ce pot fi decriptate de modulele de acces condiționat compatibile (modul CAM) cu carduri dedicate. În fiecare caz, este necesară amintirea marjei de siguranță de 10% când determinăm bit rate-ul maxim pentru întreg multiplexul (în mod normal bit rate-ul maxim al unui multiplex nu ar trebui să depășească 29 Mbps). Când este necesară o tranziție mai rapidă, sistemul trebuie echipat cu unități adiționale TDX-420C R81619.
Filmul de mai jos prezintă configurarea unui modul TDX-420c R81619 pentru recepția canalelor Pay-TV de pe două transpondere diferite folosind un singur smart card.

Supraveghere ieftină cu camere IP H.265.

Camera IP Hikvision DS-2CD1023G0-I K17661 din seria de buget mic EasyIP Lite furnizează material video HD de bună calitate și poate fi folosită pentru a crea sisteme de supraveghere HD cu un budget redus. Împreună cu iluminatorul IR Smart Exir 2.0 cu distanță de acoperire de maxim 30 m, camera poate funcționa și pe întuneric. Acest lucru îmbunătățește și mai mult eficiența iluminării și elimină intensitatea excesivă din partea centrală a planului monitorizat. Lentila incorporată de 2.8 mm are o deschidere de 103°. Carcasa cu grad de protecție IP67 protejează componentele împotriva condițiilor de mediu adverse.
Cu ajutorul algoritmilor avansati de compresie video, camera poate fi utilizată în sistemele IP CCTV bazate pe NVR-urile moderne care implementează standardul H.265 (seria DS-76/77 / 96NI-I / K suportă H.265 +, H.265, H.264 +, H.264). Desigur, camera poate funcționa și cu modele mai vechi care suportă H.264 (seria DS-76 / 77NI-E suportă H.264 +, H.264).În comparație cu H.264, H.265 poate reduce la jumătate fluxul de date, ceea ce se traduce în economii proporționale ale spațiului pe disc sau ale timpului de retenție extins. H.265 + și H.264 + sunt standardele Hikvision bazate pe sistemele originale și optimizate pentru aplicațiile CCTV.
Camera IP Hikvision DS-2CD1023G0-I (2MP, 2.8mm, 0.028 lx, IR up to 30m, H.265/H.264)
Camera Hikvision DS-2CD1023G0-I din seria EasyIP Lite

Transmiterea wireless a semnalului HDMI?

Noul extender HDMI Signal HD H3641 vă dă posibilitatea să transmiteți prin intermediul tehnologiei Wi-Fi un semnal video de înaltă definiție (FullHD 1080p) către un monitor sau televizor aflat chiar și la 50 de metri distanță. În kit sunt incluse atât transmițătorul (sender) cât și receptorul (receiver) plus accesorii.
Elemente distinctive:
  • Transmisie wireless a semnalulului HDMI
  • Alegere automată a canalului Wi-Fi cel mai puțin utilizat din banda de 5 GHz
  • Transmisie de material HD cu rezoluție 1080p
  • Distanța maximă de transmisie: 50 m
  • Funcție de transmisie semnal IR de la telecomandă
Bitrate-ul semnalului comprimat transmis de transmițător este de aprox. 20 Mbps. Semnalul poate fi decodat doar de receiverul din set - decodarea nu se poate cu ajutorul unui PC dotat cu placă de rețea wireless. Transmițătorul și receptorul crează o conexiune wireless dedicată și independentă.
Extender HDMI wireless (5GHz, 50m)Extender HDMI wireless (5GHz, 50m)

Sudarea mecanică a fibrelor optice.

Splice-urile mecanice ULTIMODE FAST-MS1 sunt folosite pentru sudarea permanentă a fibrelor optice fără a mai fi nevoie de aparate de sudură profesionale. Atenuarea mică de doar 0.1 dB este datorită construcţiei interioare ce poziţionează fibrele cu ajutorul unor lamele în formă de V. Gelul optic special din interiorul său reduce pierderile cauzate de tăieri imprecise sau a posibilelor spaţii rămase între fibre.
Componentele sistemului ULTIMODE FAST-MS1 L5550
Construcţia sa permite sudarea fibrelor optice cu diametru de 250 um sau 900 um, asigurând performanţe înalte pentru fibre multimode şi singlemode.
După pregătirea fibrei aceasta se introduce cu grijă în suportul de 250 um aflat deja în extensia corpului până când întâmpinaţi rezistenţă. Trageţi elementul de siguranţă înspre corpul dispozitivului pentru a asigura o prindere stabilă. După ce s-a procedat la fel şi pentru celălalt capăt, împingeţi dispozitivul de blocare ce definitivează poziţia fibrelor în canalele de tip "V" din interior. Pentru fibrele de 900 μm nu va fi necesară utilizarea suportului de 250 μm.
Probabil din cauza denumirii, splice-ul mecanic este considerat de multi instalatori, o altenativă rapidă și ieftină la sudura clasică de fibră deoarece nu sunt necesare echipamente speciale. Acest lucru este bineînțeles fals deoarece fibra optică înainte de montajul oricărui conector trebuie tăiată într-un mod precis, lucru realizabil doar cu ajutorul unui cleaver special de fibră optică. Gelul optic din interiorul conectorului mecanic ajută într-o oarecare măsură la uniformizarea secțiunii fibrei dar nu foate mult. Reflexiile suferite de fascicolul luminos la interfața gel-fibră vor fi amplifcate de secțiunea realizată cu instrumete neprofesionale (foarfece, sfic-uri, lame, etc) și vor avea ca efect creșterea semnificativă a atenuării semnalului.

New products offered by DIPOL

Access Point Wireless TP-Link EAP245 Wall Acest AP (N2566) reprezintă o soluție rapidă, ușor de gestionat și adaptabilă oricărui business. Poate fi ușor de montat pe perete sau pe tavan iar configurarea și managementul echipamentului se realizează ușor prin intermediul software-ului dedicat. Echipamentele TP-Link din gama EAP dispun de portal web pentru acces preliminar al utilizatorilor în rețea și management automat al caracteristicilor RF, elemente esențiale pentru a dezvoltarea unui sistem WiFi cu foarte multi utilizatori - campusuri, hoteluri, mall-uri, clădiri de birouti. Este adaptat pentru banda de 2.4 GHz cât și pentru cea de 5 GHz.
Yala electromagnetică încastrabilă: Bira HARTTE S12UW (12V AC/DC)
Yala electromagnetică încastrabilă Bira HARTTE S12UW G74223 din seria S este utilizată pentru deschiderea ușilor de lemn, metalice sau de plastic sau a anumitor cabinete, cu ajutorul conectării pe fir a unui sistem de control acces precum: interfon, video interfon, cititoare de card, etc. S12UW este dotată cu un comutator ce permite yalei să rămână deschisă la lipsa unei surse de alimentare. Yala are o carcasă simetrică și dispozitiv de închidere din oțel galvanizat cu un interval de reglare de 4 mm. Acest model de încuietoare electrică se poate utiliza atât la exterior cât și la interior și alimenta cu 12 VDC/VAC.
DVR 32 canale Hikvision DS-7332HQHI-K4 (2 Mpix, 15 FPS,  H.265, HDMI, VGA) TURBO HD 4.0
Hikvision DS-7332HQHI-K4 M75622 este un DVR de supraveghere cu 32 de canale, capabil să înregistreze material video furnizat în orice standard HD-TVI, HD-CVI, AHD, CVBS și IP. Cele 32 de canale pot înregistra imagini cu rezoluții de 4 MP (1280 x 1440), 1080p sau 720p la 15 fps. În cazul canalelor 1, 2, 3, și 4, rezoluția maximă de înregistrare este de 3 MP la 15 fps. Pentru rezoluții VGA / WD1 / 4CIF / CIF, rata maximă a cadrelor pe secundă (fps) este de 25. Adițional, DVR-ul poate suporta până la 8 camere IP (după închiderea canalelor analog, numărul de canale IP poate fi extins până la 40).

Merită citit:

Protecție suplimentară a înregistrărilor în sisteme mari de supraveghere video - Funcția N+1 Hot Spare în NVR-urile Hikvision. NVR-urile Hikvision din seria "I" au funcții adiționale, în special folositoare la implementarea sistemelor mari. Una dintre acestea este funcția N+1 Hot Spare ce crește încrederea întregului sistem și rezistență la defecțiuni de rețea sau pierderi de tensiune din rețeaua electrică.
>>>articol complet
Principiul funcționării funcției N + 1 Hot Spare în sistemele Hikvision.
În cazul unei defecțiuni a unui NVR primar, înregistrarea este preluată de NVR-ul HOT SPARE.
Cabluri coaxiale pentru sisteme CATV și satelit