Săptămânalul DIPOL - TV, Satelit, Supraveghere, Wireless

Nr. 29/2018 (24 septembrie, 2018)

Transfer de date la peste 1000 km prin baloane atmosferice.

Proiectul de cercetare și dezvoltare al companiei Loon a oferit, în sfârșit, primele rezultate remarcante. Dacă în ultimele experimente distanța dintre două baloane atmosferice atingea aproape 600km, în cel mai recent test, s-a reușit stabilirea unei conexiuni de date pe o distanță de nu mai puțin de 1000 de km!
În statul Nevada, deasupra deșertului, un prim balon aflat în stratosferă la o altitudine de aproximativ 20 de km, a recepționat semnalul transmis de stația de bază, locul de lansare al baloanelor. Cu ajutorul altor șase baloane atmosferice, a fost creată o conexiune radio punct la punct, pe o distanță de peste 1000 de km fiecare "punct" acționând asemenea unui releu radio. Unul dintre cercetătorii implicați în acest proiect a avut o comparație foarte interesantă cu privire la gradulul de dificultate în alinieare antenelor montate în baloane - a introduce mingea de baschet într-un cos de gunoi de gunoi aflat la 100 de metri depărtare. Pentru a contracara mișcarea constantă a baloanelor, antenele transcieverelor au fost instalate pe echipamente de poziționare automată.
Loon este o subsidiară a companiei Alphabet (multinațională creată în urma restructurării companiilor din portofoliul Google) ce are ca scop cercetarea și dezvoltarea soluțiilor de acces la internet în zonele limitrofe orașelor și cele rurale sau mai puțin populate. Una dintre aceste soluții își dorește crearea sau extinderea (în funcție de zonă) a unei rețele LTE-4G cu ajutorul unor baloane atomosferice amplasat la 18 km înălțime, în stratosfera Terrei. De mărimea unui teren de tenis, acestea baloane trebuie să îndure, timp de 100 de zile, temperaturi de -90°C și vânturi de peste 100 km/h fiind programate ca după acestă perioadă să se întoarcă la bază pentru o inspecție tehnică completă.
Datele atmosferice (presiune, viteză, direcție, umditate, etc) obținute cu ajutorul senzorilor sunt prelucrate de către algoritmi de învățare automată (machine learning) pentru a repoziționa, în mod constant, fiecare balon. Doar prin ajustări dese și foarte precise conexiunea radio între baloane nu se va întrerupe iar transferul de date va atinge viteza preconizată. În sarcina operatorilor locali de telefonie mobilă va fi lăsată instalarea de mini și micro celule radio, pe clădiri, panouri publicitare și oriunde este necesară conexiune la internet. Ele vor intermedia legătura dintre telefonul clientului și balonul atmosferic aflat la 18 km deasupa solului. La rândul lor, acestea vor transmite, din "aproape în aproape" semnalul până la balonul cu link direct la internet. O astfel de rețea de date cu acces la internet a fost folosită cu mare succes, deasupra teritoriului Puerto Rico pentru a asigura comunicația mobilă între sinistrați și echipele de salvare în urma uraganului Maria din anul 2017.
Exploatarea comercială a rețelei este planificată pentru anul 2019 primul mare client fiind Kenya. Pe lângă Google, Facebook investește masiv în cercetarea și dezvoltarea sistemelor de distribuție a Internetului deoarece acest lucru va duce la creșterea utilizatorilor platformei de socializare și implicit a veniturilor realizate din publicitatea online. Chiar în acest moment, ambii giganți IT se gândesc la cei aproape 4 miliarde de oameni care nu au acces la internet.

Concursul estival de fotografie se apropie de final

28 septembrie este ultima în care pot fi trimise imaginile pentru concursul foto DIPOL 2018. Imagini artistice cu antene de toate mărimile și formele sunt binevenite. Subiectul principal, leitmotivul compoziției trebuie să fie antena. Dl. Pawel Zechenter, un binecunoscut fotograf și designer din Krakow va analiza și desemna câștigătorul. Ca în fiecare an, în joc sunt puse premii atractive printre care un tripod foto Manfrotto și camere video Instax. Inainte de a trimite imaginile, citiți regulamentul concursului.
Apus de soare în Chlapowo
Maciej G. Szling
Fără semnal
Lumină și întuneric
Imagini primite pentru competiția din acest an

Târgul ENERGETAB 2018.

În perioada 11 - 13 septembrie a acestui an, în Bielsko-Biala, o mică parte din echipa DIPOL Polonia, ingineri și agenți de vânzări, a reprezentat compania la târgul ENERGETAB 2018. Au avut întâlniri cu persoane situate de ambele părți ale activității DIPOL. S-au purtat discuții și schimburi de idei potențiali investitori, ingineri proiectanți, designeri, profesori din cadrul colegiitolr tehnice precum și cu elevii și studenții acestora - viitorii clienți și angajați DIPOL. Cam toată lumea a fost interesată de modalitatea transmiterii semnalului video HDMI prin diferite medii de comunicare, în special wireless, de inserarea camerelor video IP Hikvision într-o rețea de televiziune digitală a unui întreg bloc folosind transmodulatoarele TERRA mix-440 și nu în ultimul rând despre splicer-ul de fibră optică Signal Fire AI-8. Numărul mare de echipamente fizice, nu doar postere, prezente la stand au atras un număr mare de vizitatori. Au putut vedea în direct procesul de sudare al unei fibre optice după care au conversat cu Roboțelul Dipol nu doar în polonă și engleză dar și în chineză, germană și silesiană. Mai multe detalii despre prezența noastră la târg puteți citi aici. Le mulțumim tuturor celor care ne-au vizitat standul la târgul internațional ENERGETAB 2018. Vă așteptăm cu nerăbdare și la anul.

Cum extindeți perioada de retenție a înregistrărilor?

DVR/NVR-urile Hikvision permit utilizatorului să activeze un mod de înregistrare în care să se nu depășască cotele de stocare alocate. Aceste cote se pot seta individual pentru fiecare canal. Odată ce s-a atins cota, înregistrările mai vechi vor fi suprascrise. Aceste cote sunt foarte bune în sisteme cu câteva camere ale căror înregistrări sunt mai importante. Prin alocarea unei cote mai mari canalelor acestor camere, administratorul poate crește calitatea înregistrărilor ori prelungi timpul de retenție a datelor.
Setările pentru stocare
Configurarea modului de stocare:
  • click-dreapta pe ecranul DVR-ului și apare meniul,
  • mergeți la Main Menu > HDD > Advanced settings,
  • specificați modul de funcționare Mode (Quota) și camera ([channel number]
  • valorile se declară în GB la câmpul Max. Record Capacity,
  • salvați setările.
Pentru ca setările să intre în funcțiune va trebui să resetați echipamentul.

Funcția ANR în echipamentele IP Hikvision.

Materialul video de la o cameră IP este transmis către un NVR sub forma unui flux de date. În cazul unei defecțiuni de rețea (întrerupere conexiune, avarie echipament, etc) sau a micșorării, din varii motive, a lățimii de bandă disponibile, informațiile sunt mai mult ca sigur pierdute deoarece nu există un spațiu în care acestea să fie păstrate și retransmise. Acesta este motivul pentru care camerele ce pot înregistra pe carduri SD/SDHC se vând din ce în ce mai bine. Pentru rezolvarea acestei probleme, Hikvision a creat ANR (Automatic Network Replenishment). Această soluție software limitează înregistrarea video pe cardul de memorie al camerei doar la perioada în care aceasta pierde conexiunea cu NVR-ul. După remedierea problemei, înregistrările de pe card sunt automat trimise către NVR, fără interveția suplimentară a operatorului de sistem.
Funcția ANR este disponibilă pe NVR-urile seriei K și I. Bineînțeles și camerele IP Hikvision trebuie să fie dotate cu solt pentru card de memorie (se identifică ușor după literele F sau G0)
Card de memorie:  microSDHC GOODRAM 64 GB (UHS-I, clasa 10, cu adaptor SD)NVR 4K Hikvision DS-7608NI-I2 (8 canale, 80Mbps, 2xSATA, Alarm IN/OUT, VGA, HDMI)Camera IP dome antivandal Hikvision DS-2CD2125FWD-I (2MP, 2.8mm, 0.005 lx, IR max. 30m, WDR, IK10, H.265/H.264)
În cazul întreruperii conexiunii cu NVR-ul funcția ANR stochează temorar pe cardul de memorie înregistrările video iar după remedierea problemei aceste înregistrări sunt trimise automat către NVR

Modernizarea instalațiilor cu multiswitch-uri.

Marea majoritate a receptoarelor satelit ce pot fi cumpărate din magazinele de specialitate suportă sistemul de dSCR/Unicable și sunt compatibile cu unul dintre standardele în vigoare EN50494 sau EN50607. DIPOL a introdus în ofertă multiswitch-ul TERRA SRQ-540 R80540 cu funcție AGC pentru a permite instalatorilor extinderea rețelelor existente cu receptoare single-cable (Unicable). Este soluția perfectă pentru cazurile în care un trasee de cablu separate pentru noii utilizatori ies din discuție sau un STB clasic a fost înlocuit cu unul de tip PVR (twin receiver).
Multiswitch-ul SRQ-540 R80540: în partea superioară, intrările de satelit pentru conectarea la un LNB quad, quattro, sau un alt multiswitch.
Ieșirile multiswitch-ului SRM-540 R80540 funcționează implicit în modul clasic (cu semnale de control 14/18V și 0/22kHz). Acestea comută automat pe modul Unicable după ce recepționeză o comandă DiSEqC de la un receptor/STB compatibil cu standardele EN50494 sau EN5607. Acest lucru îî permite multiswitch-uli să suporte pe fiecare ieșire și pe un sigur cablu coaxial până la 16 receptoare Unicable (compatibile EN50607).
Antena TV UIF DIPOL 44/21-60 DVB-T/T2 Tri DigitAntena DAB/DVB-T2 DIPOL-4/5-12 (6-8 dB, 170-230 MHz)Sumator de catarg Terra DC015L (VHFI/II+FM-VHFIII-UHF)Antena de satelit Inverto IDLB-STCF 120cm gri deschisLNB QUATRO Inverto Red Extended 0.3dBMultiswitch Terra MR-516 (1xSAT+CATV, 16 ieşiri, amplificat, CLASS A)Sursă de alimentare în comutație TERRA PS202F (20V 2A, SCR Digital)
Un exemplu de integrare a multiswitch-ului SRQ-540 R80540 într-un sistem clasic SAT/TV pentru extinderea rapidă a rețelei. O caracteristică aparte a echipamentului este dată de posibilitatea folosirii pe intrările de semnal atât un LNB quattro cât și unul quad sau pur și simplu 4 ieșiri standard de la un multiswitch clasic!!.

.

AP-urile de exterior (Puncte de Acces wireless în rețea) de la TP-Link WBS510 N2356 în banda de 5 GHz sunt ideale pentru crearea unei rețele WiFi în exteriorul clădirilor. Beneficiind de un sistem de mangement centralizat, se pot folosi atât în configurații punct-la-punct cât și punct-la-multipunct. Este echipamentul perfect (performanță și ușurință în utilizare) pentru mediul business și home
O aplicație a stației de bază într-un sistem bazat pe topologie punct-la-punct este prezentată mai jos. N2356 este punctul central al sistemului wireless cu mai multe puncte de acces TP-Link CPE510 N2352 care pot fi conectate la camere, computere etc.
Access Point TP-LINK CPE510 (5GHz 802.11a/n MIMO2x2) Access Point TP-LINK CPE510 (5GHz 802.11a/n MIMO2x2) Antenă omni WLAN GrandEter 11 (5GHz 11.3 dB)Antenă omni WLAN GrandEter 11 (5GHz 11.3 dB)Adaptor SMA RP tată - N-tatăAdaptor SMA RP tată - N-tatăAccess Point TP-LINK CPE510 (5GHz 802.11a/n MIMO2x2) Access Point TP-LINK CPE510 (5GHz 802.11a/n MIMO2x2)
O aplicație practică a stației de bază TP-Link WBS510 5GHz N2356

6 motorașe într-un splicer de fibră optică?

Unul dintre parametri tehnici ce caracterizează splicerele de fibră optică este numărul de motorașe. Acest număr împreună cu un sistem optic și software de calitate arată cât de precise pot fi sudurile făcute de acel splicer.
Cele mai simple aparate pentru sudura fibrelor optice, bazate pe poziționarea fibrelor în caneluri v, sunt echipate cu 2 motoare - câte unul pentru fiecare fibră. Aceste motoare sunt responsabile pentru poziționarea fibrelor pe orizontală, adică asigurarea unei distanțe adecvate între capetele fibrelor înainte de a fi îmbinate. Poziționarea corectă a fibrelor pe axa verticală depinde de cât de curate sunt canelurile v în splicer, precum și de cât de bine au fost curațate fibrele.
Splicerele cu patru motoare sunt capabile să poziționeze fibrele și în plan vertical. Datorită acestui proces , sudura fibrelor este mult mai rapidă și mai puțin problematică. Echipate cu un sistem optic de calitate, acestea utilizează de obicei metoda de centrare a fibrelor în raport cu învelisul acestora. Acest lucru garantează o atenuare scăzută a îmbinării în marea majoritate a cazurilor.
Ai-8 L5870 are 6 motoare, două dintre ele aliniază fibrele orizontal,
alte două pe verticală, iar ultima pereche controlează funcția de auto-focalizare.
Deci, splicerele cu 6 motoare poziționează fibrele în 3 planuri? Ei bine, nu. În axa Z, fibrele rămân întotdeauna în aceeași poziție datorită pozitionarii din fabrică a canelurilor v - nu este nevoie să miște fibrele în acest plan. Motoarele 5 și 6 sunt utilizate pentru funcția de auto-focalizare, care este responsabilă pentru alinierea miezurilor fibrelor optice care urmează să fie îmbinate ; pe lângă motoarele adiționale, un astfel de splicer este echipat cu un sistem optic de bună calitate (miezul fibrei optice are un diametru de aproximativ 9 μm). Capacitatea de a alinia perfect centrul fibrei , permite cea mai bună poziționare, ceea ce se traduce într-o atenuare minimă a sudurii fibrei.

Produse noi în oferta Dipol

Access Point-ul TP-Link EAP245-Wall N2566 este un echipament ușor de instalat cu care se pot crea rețele wireless cu securitate business-class. Acesta se montează ușor pe perete sau tavan. Configurarea și managementul rețelei wireless este simplificată prin sistemul de management centralizat. Echipamentele TP Link din seria EAP oferă deasemenea și funcții de tip captive portal și management RF automatizat, fiind astfel ideale pentru locații cu mulți utilizatori precum campusuri scolare, cladiri de birouri hoteluri, malluri etc. TP-LINK EAP225-Wall este dualband și poate funcționa simultan în benzile de 2.4 GHz și 5 GHz.

Cablu UTP CAT 5e  NETSET BOX U/UTP 5e [305m] (interior, Dca-s1,d2,a1)
NETSET BOX U/UTP CAT 5eE1414_305 îndeplinește toate cerințele pentru cablurile de categoria 5e, cu o marjă mare de siguranță. Cablurile NETSET sunt conforme cu Regulamentul privind produsele pentru construcții (CPR) și standardul european armonizat EN 50575, care specifică cerințele privind performanța la foc, metodele de testare și evaluare a cablurilor electrice utilizate pentru alimentarea cu energie electrică și pentru control și comunicare, destinate utilizării în construcții și supuse cerințelor de performanță privind reacția la foc. Cablul este clasificat ca Dca - s1, d2, a1. Datorită îndeplinirii unor criterii atât de înalte, cablulpoate fi utilizat în zone care au cerințe de rezistență la foc mai mari, de ex. în coridoare, scări sau căi de evacuare.
Camera IP Hikvision DS-2CD2743G0-IZS (4MP, 2.8-12mm, 0.018 lx, IR 30m, WDR, IK10, H.265/H.264)
Camera IP dome Hikvision DS-2CD2743G0-IZS K17397 este dedicată funcționării în sistemele de supraveghere bazate pe înregistratoare IP. Este echipat cu un senzor CMOS de 1/3"cu o rezoluție de 4 Mpix și un iluminator cu infraroșu cu o rază de acțiune de până la 30 m, construit în tehnologie Exir 2.0, garantând imagini de bună calitate chiar și în condiții de iluminare slabă. Obiectivul motozoom cu distanță focală de 2.8-12 mm, cu un unghi de vizualizare de 104° - 29° poate fi controlat de la distanță. Carcasa de protecție IP67 asigură protecția electronicii camerei împotriva condițiilor meteorologice nefavorabile. Camera poate fi alimentată cu 12 VDC sau prin PoE (802.3af).

Merită citit:

Gradul de indoire la fibrele optice Fibra optică este un mediu de transmisie foarte delicat din punct de vedere mecanic. În timpul instalării sistemelor cu fibră optică, instalatorul trebuie să respecte reguli specifice, în special ar trebui să evite îndoirea și tragerea excesivă a cablurilor și fibrelor optice...
>>>more