Săptămânalul DIPOL - TV, Satelit, Supraveghere, Wireless

37/2018 (19 noiembrie 2018)

Televizoare Samsung controlate cu puterea minții.

Proiectul Pontis a fost lansat de Samsung cu trei luni în urmă. Scopul proiectului este de a permite persoanelor care sunt complet paralizate să își controleze televizoarele. Principalul obiectiv este acela de a controla anumite funcții ale televizoarelor cu unde cerebrale. Spre deosebire de controlul vocal care a fost implementat de mult timp pe piața de consum, controlul "mental" ar oferi mult mai multe posibilități. Proiectul implică colaborarea cu Centrul de Neuroprostetică al “Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne” (EPFL) din Elveția, iar primele implementări ale testelor vor avea loc în spitalele din această țară încă de la începutul anului viitor.
Primul pas în crearea unui software pentru televizoare controlate mental, este de a colecta mostre ale comportamentului creierului atunci când utilizatorul dorește să facă ceva, cum ar fi alegerea unui anumit film din baza de programe. Samsung și oamenii de știință din Lausanne combină indicatori atât din urmărirea ochilor, cât și din scanarea creierului și apoi construiesc modelele potrivite , astfel încât, în cele din urmă, utilizatorul să poată alege anumite poziții utilizând mișcările ochilor și undele creierului.
Pentru ca sistemul să citească undele cerebrale, utilizatorul trebuie să poarte pe cap o casca senzoriala (64 de senzori) și să se afle în raza dispozitivului de urmărire a ochilor. Bazat pe direcția de vizionare și mișcarea ochilor utilizatorului, sistemul creează un catalog de programe la care utilizatorul va avea acces rapid. În paralel, inginerii lucrează la un sistem care să fie potrivit pentru persoanele care au probleme cu controlul globului ocular și a mușchilor faciali ;acesta ar folosi doar undele cerebrale.
Proiectul Pontis este un alt element ce va ajuta în crearea de interfețe digitale pentru creierul uman, subiect foarte drag al specialiștilor în neuroprostetica din întreaga lume. Deoarece este necesar să se utilizeze un gel special sub casca senzorialai și purtarea unei astfel de casti nu este o plăcere pentru un utilizator obisnuit, acesta din urma va alege cu siguranță telecomenzi tradiționale pentru mult timp încă!

RACK board - sistem vertical de montare în dulapuri RACK.

În septembrie 2018, conducerea DIPOL a stabilit următoarea sarcină pentru departamentul tehnic al companiei: datorită faptului că dulapurile RACK au devenit un standard pentru instalațiile de comunicații, este necesar să se dezvolte un sistem de montare a echipamentelor multiswitch TERRA în dulapurile RACK .RACK boardpermite instalatorilor să utilizeze atât suprafețele frontale cât și cele laterale ale dulapurilor RACK de 19 ", care sunt accesibile după demontarea pereților laterali. Soluția permite un factor de umplere fără precedent al dulapurilor rack, păstrând în același timp un acces bun la toate dispozitivele de distribuție a semnalelor, ventilația, transparența conexiunii, aplicarea panourilor de patch-uri pentru a conecta toate cablurile de intrare și ieșire. Toate caracteristicile facilitează tehnicienii să diagnosticheze rețeaua în timpul funcționării.
Sistemul de asamblare verticală RACK board, este ideal pentru instalarea multiswitch-urilor, amplificatoarelor de semnal, separatoarelor etc. în dulapurile RACK. Elementele sistemului multiswitch montat pe panourile ZMB-1-800 amplasate pe părțile laterale ale carcasei pot deserve până la 256 de prize abonat.
Principalele caracteristici ale RACK board sistem vertical de montare:
 • Seturi de instalare, predefinite pentru configurații individuale de echipament, ce permit asamblarea simplă și rapidă.
 • Panourile de montarj ale sistemului permit instalarea echipamentelor și cablurilor astfel încât componentele să fie plasate într-o manieră clară și estetică. Cablurile mai lungi sunt ascunse în partea centrală a dulapului, în timp ce conexiunile și dispozitivele sunt ușor accesibile (în opoziție cu plasarea orizontală a unor astfel de dispozitive);aceast lucru îmbunătățește răcirea echipamentului și facilitează accesul pentru intretinere si masuratori.
 • Sistemul RACK board este o soluție universală - dedicată inițial echipamentelor Terra, poate fi ușor utilizată în rețele GSM (repeater), rețea (routere și switch-uri) și alte aplicații.
 • Deoarece fiecare dispozitiv din sistemul RACK board este așezat vertical și nu peste niciun alt dispozitiv sau element al dulapului RACK, acesta este răcit în mod natural ,de circulația aerului din interiorul dulapului.
 • Fiecare dispozitiv are propriul panou de montaj, iar spațiile dintre dispozitive permit o cablare si ventilare ușoară.
 • Componente hardware ale sistemului RACK board:
  • ZMB -componente de asamblare a pentru instalarea pe suprafețele laterale ale dulapurilor mari. În prezent, oferim panouri pentru montare în dulapuri de 800 x 600.
  • ZMC - componente de ansamblu față care pot fi instalate împreună cu panouri ZMB.
  • ZMD - componente de ansamblu față pentru dulapuri suspendate sau stand-alone (nu pot fi utilizate cu seria ZMB datorită lățimii de 19 ").
 • Cu sistemul RACK board, instalatorul poate folosi nu numai partea frontală a dulapului RACK (șine cu deschidere de 19 "), ci și spațiile laterale - accesul la aceste dispozitive se obține prin demontarea pereților laterali ai RACK-ului. Sistemul de montaj lateral ZMB este montat (pe partea stângă și/sau pe partea dreaptă) pe șina RACK din față și din spate. În prezent, oferim ansamblu ZMB-1-800 pentru dulapuri RACK de 600x800 mm.
 • Instalatorul poate folosi ansamblul de montaj frontal ZMC în mai multe configurații, acestea permit instalarea în partea din față a cabinetului atât a dispozitivelor standard de 19 ", cât și a altor echipamente montate pe sina EURO TH35 sau pe plan vertical.
 • Componentele sistemului RACK board sunt fabricate din de aluminiu PA11 (DIN, ISO: AlMg3), vopsite în culoarea RAL9004. Dacă găurile de montaj pregătite nu se potrivesc cu echipamentul dvs., se pot face altele noi cu usurinta.

Carduri de memorie SD.

Cardurile de memorie SD au imprimate pe una dintre suprafețe detalii importante despre parametrii lor de funcționare. Organizația responsabilă pentru standardizarea cardurilor este o asociație de companii care produc cardurile de memorie - SD Association. Când se vorbește despre carduri de memorie SD, termeni precum SD/microSD sunt de obicei folosiți. De fapt, carduri de memorie cu asemenea înscrisuri au fost înlocuite cu noile formate SDHC și SDXC. În funcție de specificațiile seriei, există cîteva limitări în legătură cu capacitatea maximă disponibilă și sistemul de fișiere folosit pentru stocare.
Format Capacitate maximă [GB] Sistem de fișiere
SD 2 FAT
SDHC 32 FAT 32
SDXC 2000 exFAT
Capacitatea de stocare și vitezele de citire/scriere sunt cei mai importanți parametrii inscripționați pe card. Primul dintre aceștia (stocarea) este exprimat în GB (gigabytes) iar o dată cu dezvoltarea și maturizarea tehnologiei de fabricare au fost create 6 categorii/clase de viteză.
Cardul SanDisk UHS are o viteza minimă de scriere de 30 MB/s
 • Clasa 1: X - după înmulțirea valorii înscrise pe cardul de memorie cu 150 kB/s, obținem viteza maximă de citire, ex. pentru 800x -> 800 x 150 = 120000 kB/s -> 120 MB/s,
 • Clasa 2: C - cifra după litera "C" indică viteza minimă de scriere în regim secvențial, în MB/s. Clasele de viteză sunt: C2, C4, C8, C10;
 • Clasa 3: U - "U" indică clasa de viteză și prezența unui nou standard de comunicare cu cardul. Conexiunea UHS este implementată în cardurile SDHC și SDXC. Clasele de viteză: U1 ("1" încadrat de "U" - viteza minimă de scriere secvențială - 10 MB/s), U3 ("3" încadrat de "U" - 30 MB/s);
 • Clasa 4: UHS-I (UHS-1), UHS-II (UHS-2) - indică viteza maximă de citire, 104 MB/s pentru UHS-I și 312 MB/s for UHS-2;
 • Clasa 5: V - cifra după "V" indică în MB/s viteza minimă de scriere secvențială. Subclasele de viteză: V6, V10, V30, V60, V90;
 • Clasa 6: A - Application Performance Class - viteza minimă de scriere secvențială este 10 MB/s iar clasa A1 necesită un minim de 1500 operații de citire și 500 operații de scriere (IOPS) pe secundă, în timp de clasa A2 crește la 4000 și respectiv 2000 IOPS.

Fibra optică pentru supraveghere - multimode sau singlemode?

În general, când alegem echipamentele și cablurile, ambele elemente trebuie să fie compatibile. Dacă distanța dintre camerele de supraveghere IP și switch este mai mare de 2 km, se recomandă utilizarea fibrei optice singlemode. Similar situațiilor unde un singur cablu ar trebui să transmită semnale de la zeci sau sute de camere IP. Cu o astfel de bandă largă, folosirea unei fibre singlemode ar trebui să fie soluția preferată. Gama de cabluri singlemode este foarte largă, permițând selectarea cablului optim și linia de transmisie poate fi extinsă în viitor mai mult de 2 km, dacă va fi necesar.
Cele mai populare tipuri de cabluri optice folosite în sistemele CCTV sunt cablurile universale cu fibre singlemode. În imagine un calblu DRAKA U-DQ(ZN)BH 3E L76004
Avantajele alegerii cablului cu fibre singlemode:
 • abilitatea de a transmite semnale la distanțe de zeci de kilometri folosind echipamente tipice
 • prețuri mai mici comparativ cu fibrele multimode
 • capacitate de transfer mai mare
 • disponibilitatea cablurilor cu o rază mică de îndoire, de la 7,5 mm
În cazul instalațiilor singlemode, este important să aveți atenție la:
 • diferitele versiuni ale fibrelor pot cauza probleme la îmbinare, se recomandă unificarea cablurilor în sistem
 • în unele cazuri și în funcție de echipament, ar putea fi necesar să se utilizeze atenuatori cu fibră optică pentru legăturile la mică distanță

Ferestre de transmisie-fibră optică.

Transmiterea datelor prin intermediul fibrelor optice este de obicei efectuată într-unul sau mai multe "ferestre de telecomunicații" selectate dintre cele trei benzi de lungime de undă (sau uneori chiar cinci) care sunt favorabile acestuiu scop. Ferestrele au fost selectate pe baza caracteristicilor de atenuare a semnalului în mediul de transmisie.
There are three main causes of signal attenuation in optical fibers:
 • wave-guide loss - results from non-uniform, imperfect structure of fibers due to limitations of the production process. It applies to the geometry of the core and non-uniformity of the refractive index in the core and cladding;
 • absorption - light energy absorption by the particles of the fiber; it depends on the method of doping of the core in the manufacturing process and its cleanliness; an increased absorption is caused by chromium, copper, iron atoms and especially by OH- ions (moisture);
 • Rayleigh scattering - consists in scattering light pulse in all directions as a result of inhomogeneous refractive index in the core due small changes in the density or composition of the glass.
Selectarea ferestrelor de transmisie se bazeaza pe caracteristicile atenuării semnalului în mediul de transmisie , cauzat de atenuările ghidului de undă,împrăștierea Rayleigh și absorbție UV/IR .
Tehnici individuale de transmisie sunt implementate în "ferestre telecom" specifice, ex. tehnica de multiplexare DWDM folosește îndeosebi a treia și a patra fereastră. Datorită progreselor tehnologice în producerea de fibre optice, a fost posibilă reducerea efectului ionilor OH- în vecinătatea lungimii de undă 1400nm (fibră G.652D) și crearea celei de a cincea ferestră de transmisie.

Distribuirea semnalului HDMI la mai multe televizoare, cu controlul sursei prin USB.

Convertorul HDMI-IP H3613 de la Signal-HD permite utilizatorului să conecteze o sursă video HD la distanță (de până la 100 m) la un televizor / monitor compatibil, utilizând un cablu CAT5e / 6. ; setul include transmițător și receptor. Porturile USB din unități permit controlul de la distanță al sursei de semnal, de ex. un computer / DVR / NVR etc. utilizând un mouse sau alt dispozitiv.
Emițătorul setului H3613 poate fi conectat la un switch Ethernet pentru a împărți semnalul între mai multe receptoare. Rata de transfer a semnalului comprimat la ieșirea din emițător este de aproximativ 15 Mbps (transmisie multicast). Semnalele de ieșire pot fi decodificate în mod corespunzător numai de către receptoarele dedicate H3613R - nu se poate face prin carduri de rețea / adaptoare instalate pe PC / laptopuri. Numărul maxim teoretic al receptoarelor H3613R și al televizoarelor / monitoarelor conectate este de 253.
Extender HDMI+ USB over IP Signal (100m, UTP, multicast)Convertor HDMI la IP: Receiver - Signal HD (cu porturi USB)
O aplicație a setului de convertoare H3613 HDMI> IP / extender și a altor două receptoare H3613R
(configurație punct-la-punct cu un switch Ethernet)

Produse noi în oferta Dipol

Camera IP Hikvision DS-2CD2423GO-IW (2MP, 2.8mm, 0.028 lx, IR până la 10m, WiFi, PoE, PIR, analiză video)
Camera IP Hikvision DS-2CD2423GO-IW K1718 este dedicat oricui dorește să construiască un sistem IP CCTV necostiositor. Camera a fost echipată cu senzor CMOS de 2 MP de înaltă calitate, oferind imagini perfecte chiar și în condiții de lumină scazută și fără iluminare vizibilă (în modul IR, datorită iluminatorului IR încorporat cu o rază de acțiune de până la 10 m, realizat în tehnologia EXIR) . Funcțiile sale inteligente de analiză includ detectarea feței, detecția traversării liniei și detectarea intruziunii într-o zonă definită. De asemenea, utilizatorul poate configura o regiune de interes (ROI) - o parte a imaginii cu parametrii de transmisie video mărit. Camera a fost concepută pentru aplicații în interior. Poate fi alimentat cu 12 VDC sau PoE (compatibilitate cu 802.3af).
Powermetru optic GRANDWAY FHP2B04
Optical Power Meter GRANDWAY FHP2B04 L5822 măsoară pierderile de putere optică în rețelele de fibră optică bazate pe fibre multimode și single-mode. Powermetrull este calibrat pentru a măsura puterea optică la șase lungimi de undă (nm): 850, 1300, 1310, 1490, 1550 și 1625; o plaja larga (-50 ... + 26 dBm) și o precizie ridicată / -5% / 10 nW) permit controlul precis al oricărei rețele optice. În afară de măsurătorile directe ale puterii optice (în mW și dBm), este de asemenea posibil să setați un nivel de referință de 0 dB.
Controller EAP TP-Link Omada Cloud Controller OC200
===Controller TP-Link Omada Cloud Controller OC200 N2560 a fost creat pentru a gestiona la nivel central o întreagă rețea de dispozitive din seria EAP. Caracteristici cum ar fi monitorizarea în timp real a statisticilor de trafic și analiza lor prin intermediul instrumentelor de vizualizare a datelor integrate, autentificarea clienților prin portalul dedicat, actualizarea sistemului și repornirea acestuia și scalarea rețelei - vor ajuta la gestionarea rețelei WiFi.

Worth reading

Extender HDMI la IP pentru săli de conferințe. Convertorul / extenerul Signal-HD HDMI-IP H3621 permite utilizatorului să conecteze o sursă de conținut HD la o distanță de până la 100 m la televizor / monitor / proiector compatibil, utilizând un cablu CAT5e / 6. Setul include unități de transmițător și receptor. Unitățile de transmițător și receptor trebuie montate în cutii electrice (adâncime minimă de 80 mm) ...
Proiectarea sistemelor SMATV cu software-ul SatNet de la TERRA
Programul SatNet 3.0 a primit premiul Ministerului Economiei
pentru cel mai inovator produs sau tehnologie prezentat la târgul Elektrotechnika 2014