COŞUL MEU
Coşul este gol

SUPORT TEHNIC

Newsletter

Saptamanalul DIPOL - TV si SAT TV, CCTV, WLAN
Nr. 28/2010 (Sept. 6, 2010)
Competitia Google - "Think Big With a Gig". In februarie 2010, google a anuntat ca pana la sfarsitul anului, va conecta proximativ 500 000 de abonati din Statele Unite la Internet prin intermediul unei retele de mare viteza. Aceasta retea va oferi viteze de transmisie de peste 1 Gbps, ceea ce inseamna o crestere de 100 de ori fata de viteza medie de acces internet din SUA. Dezvoltarea internetului de mare viteza sta la baza pentru noile proiecte ale Google, printre acestea se numara si servicii de IPTV.
Desi expertii nu preconizeaza ca Google isi va creea propria infrastructura, ci mai degraba va folosi infrastructura deja existenta a marilor furnizori de servicii internet (Verizon, Comcast, AT&T, Qwest), aceasta declaratie este o provocare pentru toti furnizorii si va fi un punct de referinta pentru viitoarele servicii.
Philip Santoro, purtatorul de cuvant al Verizon, facand aluzie la sloganul Google, "Think Big With a Gig", a declarat :" Noi nu concuram cu planurile Google, poate Google planuieste sa intre in competitie cu noi. Noi deja avem o retea functionala". Aceste cuvinte au fost rostite la sfarsitul lunii August, dupa lansarea primei retele gigabit comerciale in Massachusetts.
Speranta ca acest proiect se va dezvolta rapid, impreuna cu faptul toata aceasta operatiune se bazeaza pe reteaua deja existenta a Verizon, FiOS, a carei viteze masurate a fost de 800 Mbit/s pe o distanta de 650 km. Echipamentele folosesc tehnologia GPON si sunt fabricate de catre Motorola, cu un upstream teoretic de 1.2 Gbit/s si downstream de 2.4 Gbit/s.
In aceasta toamna multi operatori planuiesc sa inceapa sa ofere servicii internet gigabit, chiar si in europa, unii operatori urmeaza exemplul american si pregatesc deja noile servicii. Se pare ca "provocarea" lansata de Google da deja rezultate - se accelereaza instalarea de echipamente optice ale noii generatii - FTTH.
Factorul principal ce limiteaza dezvoltarea internetului de mare viteza este asa-numitul "last mile". Magistralele internet de mare viteza trebuie prelungite catre punctele locale si dupa aceea, catre clientii finali.
Printre multele posibilitati ce exista, cea mai potrivita solutie pentru "last mile" ar fi tehnologia optica, in special PON (Passive Optical Network). PON foloseste o arhitectura punct-multipunct, ce permite oferta de servicii triple-play( internet, telefon, TV) printr-o singura fibra optica. Reteaua pasiva nu necesita alte forme de alimentare - partea activa fiind instalata doar la nodurile terminale. Astfel se pot creea canale de transmisie de pana la 20 de km, cu componente active doar la provider si la client, distributia fiind facuta prin componente pasive - fibra optica si splittere.

O retea PON include:
 • Optical Line Termination (OLT),
 • Optical Network Unit (ONU) - echipamente optice de distributie in punctele locale de distributie.
Daca fibra optica ajunge direct la utilizatorul final (FTTH), atunci aceasta include si o terminatie optica (Optical Network Termination (ONT)).

Clasificarea PON:
 • APON (ATM PON),
 • BPON (Broadband PON),
 • GPON (Gigabit PON),
 • EPON (Ethernet PON).
GPON (Gigabit Passive Optical Network) este momentan cea mai des folosita tehnologie pentru a acoperi asa numita "last mile". GPON ofera multe rate de transfer posibile, cea mai des folosita fiind de 2.488 Gbit/s (downstream) si 1.244 Gbit/s (upstream).
Concurs foto - "Pasionati de antene".
Engagingly about Antennas - 9th DIPOL's Summer Holiday Contest 2010
Engagingly about Antennas - 9th DIPOL's Summer Holiday Contest 2010
Engagingly about Antennas - 9th DIPOL's Summer Holiday Contest 2010
Uscatorie
A jo vetel szarnyakat ad
Molnar Tibor
...
Janusz Szymula
Dupa lansarea DVB-T apar tot mai multe antene la balcoane. Motivul este cat se poate de simplu - noua tehnologie DVB-T elimina umbrele si defectele de imagine ce apareau atat de des la transmisiile analogice. Pana acum, pentru a obtine o imagine curata, utilizatorii erau nevoiti sa isi ridice antenele cat mai sus posibil. Acum datorita tehnologiei DVB-T , orice utilizator casnic, isi poate amplasa o antena pe balcon. Cea mai potrivita antena pentru asemenea situatii este Signal HDA-5000 A6040 - o antena ce se poate monta pe balcon sau pe fatada casei fara a putea fi reperata.
Antena A6040 combina un design simplu cu calitati de receptie bune (dipoli quad). Amplificatorul cu zgomot specific redus, incorporat in antena, este special conceput pentru amplificarea semnalelor DVB-T. Signal HDA-5000 este potrivita pentru regiunile unde semnalul DVB-T este bun sau mediu, astfel se pot receptiona posturile emise de pana la 30 de km distanta. Se pot receptiona atat posturi SD cat si cele HD (depinde si de disponibilitatea acestor servicii in locatia unde va fi amplasata antena).
Mai este insa si un alt motiv pentru care apar astfel de antene la balcoane - lipsa posturilor HD din grila de canale a operatorilor ce cablu TV locali. Astfel utilizatorii ce poseda deja televizoare capabile HD fac tot posibilul pentru a se bucura la maxim de acele televizoare.
Pentru a combina sistemul de cablu tv si Signal HDA-5000 A6040 trebuie folosit un switch adecvat. Cea mai ieftina solutie este switch-ul manual TV/ DVB-T E2022.
Outdoor Digital TV Antenna Signal HDA-5000
Signal HDA-5000 A6040
(greu de reperat - in dreapta antenei de satelit)
Antena DVB-T pentru exterior Signal HDA-5000 A6040
In comparatie cu o antena Yagi...
...sau cu o antena clasica
DVB-T/Cable TV Signal Switch
Switch DVB-T/Cablu TV Signal
E2022
Alegerea unui obiectiv pentru o camera Megapixel Instalatorii intalnesc des problema alegerii unui obiectiv potrivit pentru camerele megapixel. Unii comercianti recomanda obiectivele clasice destinate camerelor analogice cu rezolutii de pana la 752 x 582 pixeli. Astfel de economii pot afecta serios calitatea imaginii inregistrate. Avand in vedere ca imaginile capturate de camerele megapixel contin de pana la 5 ori mai multi pixeli, obiectivele normale pot fi prea slabe pentru ele.
La prima vedere imaginile inregistrate de o camera cu un obiectiv normal si unul megapixel par a fi identice, insa cand se mareste imaginea prin zoomul digital incep sa se vada diferentele. Diferenta o face calitatea lentilelor folosite. Lentilele megapixel sunt facute conform celor mai noi standarde si sunt de cea mai buna calitate.

Am testat cele doua obiective:
 • JENSEN 3.5-8 mm M F1.4 M2230,
 • Obiectiv Megapixel UltiEye 3-8 mm IR F1.0 M2253.
Obiectivele au fost folosite cu o camera de 2 Mpx PIXORD P600E K1532. Obiectul a fost filmat de la o distanta de 8 metri.
Stanga - imagini luate de PIXORD K1532 cu un obiectiv CCTV uzual (JENSEN M2230 ),
Dreapta - aceeasi camera cu obiectiv UltiEye M2253
Stanga - imagini luate de PIXORD K1532 cu un obiectiv CCTV uzual (JENSEN M2230 ),
Dreapta - aceeasi camera cu obiectiv UltiEye M2253
DVR-urile TREND - mult DVR pentru putini bani. Oferim acum noua gama de produse ce va permit sa realizati un sistem de supraveghere CCTV foarte eficient si ieftin. Seria TREND 250 este o gama de buna calitate de inregistratoare CCTV ce include modelul M72504 cu 4 canale, M72508 cu 8 canale, si M72516 cu 16 canale.
Pe langa calitatea superioara si a functionalitatii seriei TREND 250, aceasta mai are calitati ca:
 • Calitate imagine excelenta, datorita compresiei H.264,
 • Sistem de operare real time: inregistrare, redare, supraveghere si arhivare simultana.
 • Configurare flexibila - fiecre canal are propriile setari
 • Inregistrare audio cu compresie G.726 (pentru fiecare canal)
 • Iesiri video BNC si VGA (functioneaza simultan). Rezolutie VGA maxima FullHD (1920x1080 pixeli)
 • Inregistrari la calitate 4CIF cu 6 fps (constant frame rate) sau pana la 12 fps (variable frame rate)
 • Viteza maxima de inregistrare 25 fps (pe fiecare canal)
 • Cautare si organizare simpla a inregistrarilor
 • Redare simultana a inregistrarilor de pe patru canale
 • Doua porturi USB 2.0
 • Se poate conecta un hard disk sau un DVD writer extern
 • Suporta Hard diskuri SATA de pana la 2TB; modelele 250X08 M72508 si 250X16 M72516 includ ham HDD
 • Server web inclus, accesibil prin Internet Explorer
 • Aplicatie gratuita pentru management-ul simultan a mai multor DVR-uri
 • Software gratuit pentru monitorizarea cu ajutorul telefoanelor mobile ce functioneaza in benzile CDMA/3G (Windows Mobile, Symbian, iPhone)
Schema unui sistem CCTV
DVR-urile TREND 250 pot fi folosite in magazine, depozite, birouri, fabrici, precum si in cladiri private, de exemplu, case si blocuri.
Caracteristicile excelente si gama larga de posibile intrebuintari, fac din gama TREND un lider de piata.
Prezentarea imaginilor filmate de catre camere prin intermediul unui website la mai multi utilizatori simultan - restreaming. O camera IP poate furniza un stream video doar unui numar limitat de persoane. Probleme apar atunci cand se doreste punerea la dispozitie a streamului la mai multe zeci de utilizatori. In astfel de situatii trebuie instalat un server dedicat ce poate deservi cateva sute de stream-uri simultan.
Exemplele de instalatii facute in Cracovia, bazate pe restreaming, care permit vizionarea simultana de catre 100 de utilizatori.
Camerele Pixord P600E K1532 genereaza un stream compresat H.264 folosind protocolul RTSP. Streamul este transmis catre un server special configurat care il transforma intr-un stream RTMP, acesta putand fi mai departe multiplicat. Pluginuri Flash instalate pe calculatoarele utilizatorilor redau acele streamuri (optional si cu sunet) in orice fereastra de browser. Pluginul poate fi inglobat in orice pagina HTML.

Principalul avantaj este ca utilizatori internet incarca pagina de pe un server si continutul video de pe altul, evitand astfel suprasolicitarea contului de hosting.

Outdoor Camera Housing: Marathon MH-806/12Megapixel network camera: PIXORD P600E (2.0 Mpx, H.264, PoE)
Folosirea unui streaming server.
Latimea de banda generata de fiecare camera este limitata la maxim 1 Mbit/s, imaginile de 640 x 480 sunt transmise la o rata de 25 fps, rezultatul fiind ca un utilizator cu un abonament de internet obisnuit poate viziona streamul fara intreruperi. Camerele Pixord P600 K1532 sunt montate in carcase IP66 Marathon M5406 echipate cu incalzitoare si ventilatoare pentru a preveni aburirea lentilelor.
Noile functii ale camerelor CCTV moderne - 3D DNR (3-Dimensional Digital Noise Reduction) 3D DNR este o imbunatatire a cunoscutei functii DNR. Filtrul 3D reduce zgomotul cauzat de iluminarea slaba ceea ce duce la o reducere a raportului S/N si la o imbunatatire a calitatii imaginii, clararitate chiar si in conditii de slaba iluminare.
3D DNR compara imaginile si daca gaseste diferente cauzate de zgmomot, le inlocuieste cu valorile medii uzuale.
In plus aceasta metoda reduce semnificativ cantitatea de date scrisa pe hard disk-ul inregistratorului. Aceasta reducere poate fi de pana la 70%.

Comparatie dintre DNR standard (stanga) si 3D DNR(dreapta)
Color Vandal-proof Camera: SN-FXP3200MIR (WDR)
Camera rezistenta la acte de vandalism de zi/noapte SN-FXP3200MIR (WDR) M10790
cu functie 3D DNR, detectie miscare si zone private.
Retea Wi-Fi pentru acasa - acces internet in toata casa. In situatia aceasta, AP-ul folosit trebuie sa suporte modul WISP (Wireless Internet Service Providers) - de ex. N2350. Ruterul poate fi conectat direct la un calculator folosind un cablu UTP.
Conexiunea astfel obtinuta poate fi impartite catre mai multe calculatoare prin intermediul unui switch conectat la portul LAN al echipamentului de ex. N29915.
Daca uitilzatorul doreste acces pe cablu si prin wireless, atunci se recomanda folosirea unui TP-Link TL-WR542G N2950 - wireless AP/router switch de 4 porturi incorporat.
TL-WA5210G N2350 este un echipament foarte versatil ce poate fi folosit ca:
 • Router Client (WISP),
 • AP Router,
 • Access Point,
 • Client, WDS Bridge,
 • Repeater.
Wireless Router: TP-Link TL-WR542G - eXtended Range<br />(with 4-port switch)Access Point TP-LINK TL-WA5210G (outdoor)
LAN/WLAN pentru acasa - utilizarea lui N2950 va permite accesarea internetului pe fir sau wireless.
Am scris despre:

Multiswitchurile TERRA salveaza situatia. Unui dintre instalatorii din Wroclaw a facut o instalatie de furnizare servicii SAT TV pentru un cartier rezidential ce consta din mai multe blocuri. Topologia complicata si cerintele clientului au dus la necesitatea de produse de cea mai buna calitate.
Organizarea caselor este prezentata mai jos. Sistemul va trebui sa ofere acces SMATV catre 320 de echipamente.

Topologia blocurilor ce au fost conectate prin intermediul cablului coaxial.
Supravegherea pe timp de noapte a propietatilor private. Propietarul s-a hotarat sa instaleze un sistem de alarma si unul de supraveghere dupa ce a fost victima unei tentative de spargere .
Pentru sistemul CCTV s-a hotarat folosirea unei camere IP de 2.0 megapixeli ULTICAM DS-852MF-E K1441 echipata cu obiectiv Tokina M2302. Proprietarul a insistat sa aiba imagini cat mai clare, maiales pe timp de noapte, de aceea a fost instalat iluminatorul IR de mare putere Redbeam IR40 M1640 ...

Redbeam - IR illuminators
Iluminatoarele Redbeam - va invitam sa vizionati filmul.
Gigabit LAN si WLAN ultrarapid - echipamente TP-LINK.
Noile functii ale retelelor LAN si WLAN pentru birou si acasa impreuna cu cresterea traficului datorat streamurilor video necesita mai multa latime de banda decat poate oferi ethernetul traditional.
Se recomanda modernizarea retelelor LAN chiar daca conexiunile externe sunt de mica viteza, parametri LAN sunt importanti si pentru transferul local de fisiere audio-video de la servere la echipamentele de redare (calculatoare, televizoare, media playere, etc.) si a imaginilor CCTV de la camere la DVR-uri sau la serverele de inregistrare...

Editiile anterioare indexate
 
George Popescu
Consiliere clienţi
ABONARE
Dacă doriţi să primiţi Săptămânalul Dipol prin email, introduceţi adresa:
 
 
DIN EDIŢIILE ANTERIOARE
ARHIVĂ ŞTIRI
PREŢ BUN
Nou în bibliotecă
RECOMANDĂRI
 
Regulamentul | Garanție | Reclamaţii | Download
| Cookies | Politica de confidentialitate Toate drepturile rezervate © 1996-2024 DIPOL sp.j.