Nr. 29/2010 (Sept. 13, 2010)
Catre limitele cablului - MoCA 2.0.
Pe 15 iunie 2010, Multimedia over Coax Alliance (MoCA) a anuntat ratificarea a standardului de urmatoare generatie, MoCA 2.0.Acest eveniment a dus la la cererea pe piata americana de solutii multimedia complete, pentru cladiri si case, care se bazeaza pe un singur tip de cablu( ne mai fiind nevoie de cablare in plus).
Inafara de MoCA, mai exista si HomePlug - ce distribuie date prin instalatia electrica, si - aprobat de ITU-T in 2009 si castigand incet in popularitate - standardul G.hn ce descrie metode de transmisie a semnalelor prin majoritatea cablurilor ce se afla deja instalate in case (cabluri coaxiale, electrice, de telefon si UTP).
Datorita maturitatii MoCA 2.0 (alianta a fost infiintata in anul 2004), standard acceptat de majoritatea producatorilor de renume de echipamente de telecomunicatii, se prevede o implementare a acestuia in pana la 90% din casele americane. Solutia fiind preferata si de multi dintre operatorii de cablu din SUA.
Configurare standard a unei retele MoCA ce integreaza mai multe servicii si echipamente.
MoCA este un grup ce dezvota tehnologii de home networking prin cabluri coaxiale rezidentiale.
MoCA permite transmisia simultana a mai multor stream-uri HD (inclusiv 3D) si a altor date, ca de ex. VoIP.
MoCA permite transmisia simultana a mai multor stream-uri HD (inclusiv 3D) si a altor date, ca de ex. VoIP.
Multimedia over Coax Alliance a ratificat a 3a varianta a standardului MoCA (dupa 1.0 si 1.1), aceasta ofera posibilitatea de a transmite date la viteze de pana la 400 sau 800 Mbit/s, folosind banda de 500 MHz pana la 1650 MHz.
In cazul legaturilor punct-la-punct, ultimul standard ofera viteze de transmisie de pana la 1 Gbit/s. Cresterea de viteze este mai mult decat impresionanta fata de vechiul standard ce dateaza din anul 2007 (175 Mbit/s).
In cazul legaturilor punct-la-punct, ultimul standard ofera viteze de transmisie de pana la 1 Gbit/s. Cresterea de viteze este mai mult decat impresionanta fata de vechiul standard ce dateaza din anul 2007 (175 Mbit/s).
Standardul aprobat de DLNA, a deventi, impreuna cu Ethernet si Wi-Fi, platforma ce suporta transferul de continut multimedia intre echipamente de genul TV, PC, console de jocuri si camere video.
MOCA are peste 50 de membri in toata lumea. Printre acestia se numara si Cisco, Motorola, Panasonic, Samsung, Intel, LG, DirecTV, Verizon. Standardul, suportat si dezvotat de MOCA este singura tehnologie pentru acasa ce combina cele trei segmente ale pay TV - cablu TV, satelit, si IPTV.
Numarul de prize TV in diferitele tari europene.
Europa este dominata de cablarea coaxiala. Dintr-un studiu efectuat de IMS, rezulta ca, mediul coaxial este si va fi in continuare cel mai popular mediu de transmisie a semnalelor video. In cele mai multe tari ale UE numarul caselor ce nu sunt conectate la o sursa de semnal TV sau la un operator prin intermediul unui cablu coaxial nu depaseste 5%. Aproape 60% din case au doua sau mai multe receptoare TV.
Berlinul de est si solidaritatea sa Marta Gruchala vel Gruchalska | Casa indiana Piotr Zwarycz | O fereastra spre lume Monika Witkowska |
Echipamente HD in puburi si cluburi - o solutie completa bazata pe echipament Signal-HD HDMI.
Dupa vacanta de vara majoritatea ligilor europene isi incep noul sezon, inclusiv Champions League. Acesta este ultima strigare pentru proprietarii de cluburi si puburi sa isi imbogateasca oferta de servicii permitandu-le clientilor sa urmareasca meciurile in versiunea High Definition.Va prezentam o solutie implementata intr-un pub. Propietarul s-a hotarat sa-si imbunatateasca sistemul TV. Instalatia trebuie sa distribuie semnal HD si SD catre cinci televizoare LCD si un proiector HD. Sursele de semnal sunt : un receiver satelit (pay-TV) si un device multimedia (Ferguson Ariva HDplayer 110 - A99391 ).
Schema instalatiei bazate pe echipamente HDMI
In instalatie au fost folosite cabluri HDMI de inalta calitate de mai multe lungimi (pana la 15 m - H1153). Semnalele de la cele doua surse sunt concentrate in Switcher-Splitter-ul Signal-HD HDMI 2x4 ( H3324 ). Pentru a conecta mai mult de patru televizoare/monitoare si a proiectorului s-a folosit inca un splitter - H3214. Trebuie luat in seama ca pentru a cascada doua elemente active nu trebuie sa folositi un cablu mai lung de 5 m. Totusi, proiectorul se afla la 25 de metri de sursa de semnal, asa ca a fost necesar sa folosim alta solutie - un extender Signal-HD HDMI prin cablu CAT5e - H3601. Acest echipament permite utilizatorului sa conecteze echipamente aflate la o distanta de pana la 50 de metri de sursa de semnal HD, folosind un cablul CAT5e/6.
Fanii au urmarit deja primele meciuri si instalatia corespunde cerintelor stricte ale clientilor si ale patronului.
Cabluri HDMI si echipamente Signal-HD HDMI
Cabluri HDMI si echipamente Signal-HD HDMI
Switch-uri TP-LINK cu manangement - control deplin asupra retelei.
Atacurile asupra retelei si tentativele de a obtine informatii confidentiale sunt la ordinea zilei in marile retele.Pentru a securiza corect o retea este esential sa folositi echipamente profesionale. Un astfel de echipament este switch-ul cu management TP-LINK TL-SL5428E 24+4G 2xSFP N29955.
Switch-urile cu management ale TP-LINK sunt unelte puternice ce vin cu un set complet de ustensile de management al retelei la layer-ul 2. Aceste switch-uri gigabit ofera retelei stabilitate si siguranta sporita - cerinte de baza ale administratorilor de retea. Stabilitatea retelei este crescuta prin folosirea protocolului spanning tree , QoS si a uneltelor de securitate precum:
- Suporta DHCP Snooping, IP Source Guard;
- Management si autentificare (IEEE 802.1x per port) pentru administratorii de servere TACACS+ si RADIUS;
- Securitate sporita prin folosirea protocoalelor GARP/GVRP a retelelor virtuale bazate pe standardul 802.1Q VLAN ;
- Optiunea guest VLAN permite accesul sistemelor neautorizate decat la anumite resurse;
- Pentru a feri reteaua interna de posibile atacuri externe, switch-ul suporta protocoalele SSH si SSL, asigurand astfel protectia datelor transmise.
Solutie economica pentru supraveghere video wireless.
O solutie perfecta pentru sistemele de supraveghere situate in locatii cu probleme de infrastructura reprezinta folosirea echipamentelor wireless Camsat ce pot transmite date, video si sunet. Daca doriti sa transmiteti mai multe canale video simultan, cea mai ieftina solutie o reprezinta folosirea receptorului multicanal CAM5816 ( M1561).Instalatia din exemplu foloseste cele mai noi produse oferite de DIPOL. Acest echipament va permite sa transmiteti imagini si sunet de pana la patru camere, va permite sa controlati pana la 2 camere PTZ si sa inregistrati imagini CCTV pe un DVR. Imaginile pot fi vizionate local pe un monitor de inalta rezolutie sau de la distanta prin intremediul unei retele PC si a unui browser.
Un exemplu de sistem de supraveghere video wireless
Solutia se bazeaza pe echipamente de transmisie radio de inalta calitate. Receptorul CAM5816m M1561 Multi-Rx instalat langa DVR va permite sa inregistrati imagini de pana la patru camere CCTV simultan. Receptioneaza semnale analogice dintr-o banda impartita in 16 canale, in timp real, fara intarzieri. Folosind componente RF de calitate, receptorul asigura o calitate buna pentru receptia audio si video. Amplificatorul de antena ii creste semnificativ raza de acoperire. Transmitatoarele CAM5816m-Tx M1562 sunt instalate in interiorul cladirilor si cablurile sunt scoase afara prin pereti.
Semnalele de control PTZ catre camerele de exterior sunt transmise de la DVR cu ajutorul unui modul wireless CD04 M1570. DVR-ul este piesa centrala a sistemului - DVR-ul TREND 250 M72508 este un inregistrator CCTV cu opt canale ce poate inregistra imagini 4CIF (704 x 576) la 6 fps (pe fiecare canal), folosind eficienta compresie H.264. La iesirea VGA se poate conecta un monitor LCD sau CRT cu o rezolutie de pana la 1920x1080 px (Full HD). Iesirile video aditionale (BNC - CVBS) ofera aceeasi informatie, limitata in calitate de standardele PAL sau NTSC. Poate fi folosit in orice sistem de supraveghere ce necesita inregistrari de inalta rezolutie, vizionare in timp real si un standard de compresie modern si eficient, dar care nu opereaza intr-un mediu foarte dinamic.
Camerele din interiorul cladirii - Cam-665 Roto M11252 - sunt camere color cu illuminator IR integrat. Acestea ofera imagini bune atat pe timp de zi (culori vii) cat si pe timp de noapte (iluminare IR). Camerele PTZ folosite in exterior sunt camere de rapide de tip dom C4399/FCB-EX1010P M12291.
Camerele din interiorul cladirii - Cam-665 Roto M11252 - sunt camere color cu illuminator IR integrat. Acestea ofera imagini bune atat pe timp de zi (culori vii) cat si pe timp de noapte (iluminare IR). Camerele PTZ folosite in exterior sunt camere de rapide de tip dom C4399/FCB-EX1010P M12291.
VIDEOPROBKI - website ce prezinta conditiile soselelor din Ucraina
Serviciul Videoprobki ofera informatii despre trafic si eventuale accidente, vizualizat pe Google maps. Imaginile live de pe sosele sunt luate cu ajutorul camerelor ACTi. Informatiile sunt folosite atat de statiile locale de televiziune cat si de soferii auto ce dispun de smartphone-uri - folosind mesaje text sau prin intermediul serviciului MMS.Schema instalatiei
Aceste camere de exterior cu iluminatoare IR si filtru IR comutabil mecanic ofera o calitate foarte buna a imaginilor atat pe timp de zi cat si pe timp de noapte. Carcasele IP66 asigura etanseitatea, iar sistemul PoE faciliteaza asamblarea echipamentului datorita numarului mic de fire fata de numarul unui tip de alimentare standard. Acest gen de solutii devin din ce in ce mai populare in multe orase ale lumii
Functii CCTV moderne - Sense-Up.
Sensibilitatea unei camere CCTV poate fi imbunatatita semnificativ prin viteza mica a diafragmei electronice. Camerele cu Sense-Up pot fi folosite in conditii de iluminare redusa, foarte folositor in operatiunile nocturne, de exemplu la o intensitate de 0.25 lx (intensitatea luminii unei luni pline pe un cer senin).Functionarea corecta a acestei functii depinde de genul de mediu si de factorul incetinitor
Astfel, functia Sense-Up nu poate elimina nevoia camerelor de a opera cu iluminatori infrarosu. In intuneric total sau in cazul obiectelor ce se misca rapid, sunt indispensabili.
Supravegherea apei si a padurilor cu ajurotul unui echipament ULTIAIR si a retelei GSM.
In astfel de zone, sistemele bazate pe cabluri sunt dificil de instalat. Este mult mai simplu sa se foloseasca device-uri wireless, cum ar fi cele din famila ULTIAIR. Cel mai simplu sistem IP CCTV poate fi bazat pe camera de exterior de 1.3 Mpx de la ACTi - ACM-1231 K1511.Aceste camere megapixel ofera mai multe detalii decat device-urile CCTV standard, astfel ca fiecare camera poate monitoriza o zona mai mare. Zonele mai sensibile pot fi patrulate de o camera PTZ, de ex. K1215. Datele supravegherii sunt transmise de ULTIAIR 319KC N2310, instalat direct in punctele unde se afla camerele. ULTIAIR 319KC transmite imaginile de la camere la postul de supraveghere echipat cu punctul de acces ULTIAIR 417KC N2330.
Avand in vedere ca device-urile ULTIAIR au posibilitatea de a se conecta la un modem 3G (folosind o interfata USB), unele informatii importante
Supraveghere video IP a spatiilor de recreare
+++Vot online pentru alegerea copertii catalogului Dipol 2011. Care din aceste imagini va fi coperta cataloguloui nostru in editia print 2011? Ca in fiecare an, am organizat un sondaj online.
Vot online
Vot online
Am mai scris despre:
Sisteme SMATV intr-un complex rezidential modern. Sistemele multiswitch permit fiecarui utilizator sa aleaga orice program, terestru sau prin satelit. Cu un cost redus,se pastreaza estetica cladirii si a imprejurimilor, ce nu vor fi acoperite de antene standard sau antene parabolice. Unul din dezvoltatorii imobiliari din Cracovia, constient de aceste aspecte, a decis sa implementeze aceasta solutie intr-un nou proiect imobiliar. A ales echipamentul professional multiswitch de la Terra (seria MSV).
Sofrware-ul gratuit poate fi descarcat de pe serverul ftp DIPOL
Descrierea Satnet
Sisteme SMATV intr-un complex rezidential modern. Sistemele multiswitch permit fiecarui utilizator sa aleaga orice program, terestru sau prin satelit. Cu un cost redus,se pastreaza estetica cladirii si a imprejurimilor, ce nu vor fi acoperite de antene standard sau antene parabolice. Unul din dezvoltatorii imobiliari din Cracovia, constient de aceste aspecte, a decis sa implementeze aceasta solutie intr-un nou proiect imobiliar. A ales echipamentul professional multiswitch de la Terra (seria MSV).
Sofrware-ul gratuit poate fi descarcat de pe serverul ftp DIPOL
Descrierea Satnet
Diagrama sistemului dintr-una din cladirile rezidentiale mai mari.
Semnalele terestre si satelit sunt oferite la 112 prize TV.
Semnalele terestre si satelit sunt oferite la 112 prize TV.
Elemente de baza ale unei retele - transceivere SFP. Solutiile FTTH ar trebui sa asigure felxibilitate pentru posibile schimbari in viitor, in general extensii ale sistemelor datorita unui numar de abonati in crestere. In astfel de situatii, cele mai bune solutii hardware sunt oferite de convertoarele media cu slot-uri SFP ce permit folosite unei varietati de module/emitator-receptor SFP.
Un exemplu este convertorul ULTIMODE M-100G/SFP L1301 cu slot SFP pentru module optice compatibile cu standardul IEEE 802.3z 1000Base-FX...
Cum sa receptionati programe de satelit pay-tv in toata casa cu un singur smart card? Pentru a receptiona programele digitale encodate cu SECA MediaGuard pe mai multe televizoare (pana la 8), abonatii Cyfra+ (Polonia), Digital+/Astra (Spania), Canal Digitaal (Olanda), CanalSat (Franta), Meo (Portugalia) pot folosi un singur smart card (un singur abonament) si atatea receptoare compatibile cate doresc, fiecare cu un Wireless Client Card pentru Clone+ (A9911). Smart-cardul original nu se instaleaza intr-unul din receptoare, ci in unitatea centrala - Clone+ Wireless Smart Card Splitter (A9910)
Un exemplu este convertorul ULTIMODE M-100G/SFP L1301 cu slot SFP pentru module optice compatibile cu standardul IEEE 802.3z 1000Base-FX...
Cum sa receptionati programe de satelit pay-tv in toata casa cu un singur smart card? Pentru a receptiona programele digitale encodate cu SECA MediaGuard pe mai multe televizoare (pana la 8), abonatii Cyfra+ (Polonia), Digital+/Astra (Spania), Canal Digitaal (Olanda), CanalSat (Franta), Meo (Portugalia) pot folosi un singur smart card (un singur abonament) si atatea receptoare compatibile cate doresc, fiecare cu un Wireless Client Card pentru Clone+ (A9911). Smart-cardul original nu se instaleaza intr-unul din receptoare, ci in unitatea centrala - Clone+ Wireless Smart Card Splitter (A9910)