Saptamanalul Dipol - TV si SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 31/2010 (27 Sept., 2010)

Neafectati de criza, continuand sa se extinda - inainte de reuniunea Europeana de la Essen.

Forta motrice din spatele bunei conditii ale industriei de securitate este o amenintare constanta. Anii crizei economice, dominata de diferite forme ale tulburarii sociale si de amenintarile teroriste, au stimulat interesul pe piata de securitate.

Intre 5 si 8 octombrie, targ al industriei securitatii si de prevenire a incendiilor - Securitate Essen 2010 - va avea loc la Essen, Germania. In ceea ce priveste semnificatia, evenimentul nu este egal cu IFSEC din Birmingham, cu toate acestea, cel mai important targ legat de securitate din Europa Continentala.

Multi analisti cred ca Securitate Essen examineaza produse si solutii care sa faca debutul lor in fiecare mai la IFSEC in Birmingham - pentru cateva luni, solutiile tehnologice noi pot fi evaluate de catre piata.

Tendinta generala este clara si neschimbatoare - dezvoltarea rapida a sistemelor de securitate bazate pe analiza imaginii, oferind oportunitati de neegalat pentru supraveghere eficienta.
Putem sa vedem, de asemenea, o dezvoltare semnificativa in materie de echipamente CCTV:
 • rezolutia camerelor de supraveghere creste in continuare (se gasesc camere cu o rezolutie de pana la 16 Mpx),
 • algoritmi de compresie din ce in ce mai sofisticati,
 • imbunatatirea calitatii inregistrarii si a metodelor de analiza a acesteia, in NVR-uri (Network Video Recorder) si DVR-uri (Digital Video Recorder).
Dar descoperirea majora poate fi realizata prin solutii de organizationale si software.

Dezvoltarea industriei a inceput de la protectia obiectelor individuale si de locuri, dar acum s-a extins catre solutii de retea si sisteme integrate (supraveghere video combinata cu managementul cladirilor, controlul accesului, protectie impotriva incendiilor).

Solutii unice, care pareau sa fie avantajoase cu ani in urma, acum pun probleme serioase - piata are nevoie de standarde comune.
Din 2008, asemenea standarde au fost in curs de dezvoltare de catre doua organizatii - ONVIF si PSIA. In prezent, aproximativ 70% dintre cei mai importanti producatori de hardware si software CCTV se supun recomandarilor. Marea majoritate a producatorilor sunt conform standardului ONVIF.
In ciuda declaratiilor indraznete si anuntarea unei revolutii, pentru moment, nu exista nici o gama completa de produse standardizate, din care s-ar putea construi sisteme complete de supraveghere video. Exista multe camere IP conforme cu standardul ONVIF, dar exista un deficit de software si DVR-uri care pot coopera cu ele.
In aceasta situatie, un fapt interesant este revolutia in CCTV, care este probabil sa fie condusa de companii situate in afara industriei - Producatorii de NAS (/ / / Network Attached ///), care, avand experienta in fabricarea hard disck-urilor si software de tip server, se pot adauga noi functionalitati - datele de inregistrare video si analiza imaginii. Solutiile prezentate de port USB sau NAS, efectuata in conformitate cu orientarile ONVIF confirma aceasta tendinta.
Supravegherea video se bazeaza din ce in ce mai mult pe sisteme complexe de comunicatie.
Vedem o importanta tot mai mare a sistemelor la scara larga (securitate a frontierei, rute de comunicatii, supraveghere urbana), care ar trebui sa asigure o analiza a imaginilor, si mai departe sa se integreze intr-o singura instalatie mai multe tipuri diferite de senzori.
In Essen, profesionistii din industria de securitate vor fi foarte interesati sa vada ofertele de companii precum Siemens, Nice, DVTel, Retele March, IndigoVision, Verint, ObjectVideo.

Cererea pentru sisteme de supraveghere avansate - dificultatea de a proiecta, construi si mentine - a generat un nou tip de serviciu, care se confrunta cu o dezvoltare rapida in acest an.
//Supraveghere Video ca un Service (VSaaS) sau Gestionat/gazduit video/// - acestea sunt numele conceptelor care externalizeaza intreaga organizatie din sistemele de securitate (proiectare, instalare, conducere, operare, interventie si intretinere). Investitorul asteapta punerea in aplicare a solutiilor ultimului hardware, software, solutii si o organizare.

Reuniunea din octombrie de la targul din Essen ar trebui sa arate progresul in tranzitie privind retelele si integrarea analizei imaginii in sistemele de supraveghere video.

Concurs "Pasionati de antene".

Acestea sunt ultimele zile in care mai puteti trimite poze. Saptamana viitoare pozele vor fi evaluate si autorii celor mai bune poze vor primi premii.
Engagingly about Antennas - 9th DIPOL's Summer Holiday Contest 2010
Engagingly about Antennas - 9th DIPOL's Summer Holiday Contest 2010
Engagingly about Antennas - 9th DIPOL's Summer Holiday Contest 2010
Receptie la apus
Lukasz Leszczynski
Luna peste Siberia
Anna Krzystowska
Competitie
Grazyna Leonowicz

TERRA MSV-932 - perla dintre multiswitch-uri.

Multiswitch-ul MSV-932 R70832 fabricat de Terra este un echipament profesional ce poate fi folosit in cladiri sau ca parte a unui sistem SMATV de largi proportii (pana la cateva sute de abonati).
9/32 Multiswitch: TERRA MSV-932 (active terr. path, w/o p.s.)
MSV-932 TERRA R70882 - un echipament la 32 de abonati.
Trasaturile principale ale multiswitch-ului MSV-932:
 • numar mare de iesiri, in ciuda dimensiunilor reduse;
 • parte terestra activa cu gama de 17 dB de reglare a castigului;
 • reglare independenta a castigului pentru fiecare polarizare a satelitului;
 • nivel maxim de iesire foarte ridicat: 93 dBuV (SAT), 91 dBuV (TV terestru);
 • Modulation Error Ratio ridicat (MER), foarte important pentru receptia fara intreruperi a posturilor terestre si de satelit;
 • alimentare dintr-o sursa exterioara direct prin intrarea AUX sau prin polarizarea O, sau de la amplificatorul SA-901 R70901;
 • ideal pentru cap de retea de sine statatoare (pana la 32 de abonati) sau componenta al unui sistem SMATV de largi proportii ce foloseste mai multe multiswitch-uri.

Iesirea TEST a camerelor CCTV.

O camera montata corect necesita reglarea luminozitatii si a distantei focale chiar la locul unde este amplasata.
Majoritatea camerelor au iesirea video in partea din spate, ceea ce ingreuneaza accesul la ea. In multe cazuri, chiar daca camera detine o iesire video aditionala, este imposibil de ajuns aceasta iesire fara a modifica pozitia camerei, fara a o demonta de pe suport sau fara a opri iesirea video principala.

O solutie foarte folositoare a fost implementata in camerele u-cam n-cam 640 + IR M11273 si u-cam 680 M11274, care detin o iesire video aditionala pe partea de jos. Aceasta iesire functioneaza in paralel cu iesirea principala si va permite conectarea rapida si usoara a unui monitor de test in timpul functionarii normale a camerei.
Color CCTV Camera: n-cam 680 + IR (2.8-12 mm, 600 TVL)3.5
Locatia iesirii TEST la camerele M11274 si M11273
Ambele camere vin cu un adaptor potrivit

Supraveghere video in gara Lodz-Widzew.

Pentru a spori securitatea calatoriei cu trenul, divizia de management al proprietatilor din cadrul PKP S.A Lodz (caile ferate polone) a decis instalarea unui sistem de monitorizare CCTV in gara Lodz-Widzew.
Scopul investitiei este imbunatatirea securitatii din gara si din apropierea acesteia.
Echipamentul a fost ales si montat de catre firma Technitel.
Gara Lodz-Widzew
Dat fiind scopul cladirii si riscul la care este expus echipamentul, s-a hotarat folosirea camerelor color de interior V-CAM 540 + IR (4 - 9 mm) echipate cu carcase rezistente la acte de vandalism. Camerele sunt bine echipate si pot functiona si in conditii de slaba iluminare. Datorita sensitivitatii sporite, imaginile date de acestea sunt fara "purici" chiar si in lumina slaba.
Pentru exterior s-a optat pentru camerele VF-515 IR/B M11278, echipate cu obiectiv varifocal de 4-9 mm si cu iluminator IR. Senzorul de 1/3" SONY Super HAD ofera imagini de foarte buna calitate la o rezolutie video de 520TVL. O rezolutie mai mare permite folosirea zoom-ului digital si vizionarea obiectelor mai indepartate.
Outdoor Color CCTV Camera: VF-515 IR/B<br /> (with 4-9 mm varifocal lens and IR illuminator) Color Vandal-proof Camera: V-CAM 540 + IR (4-9 mm) Color Vandal-proof Camera: V-CAM 540 + IR (4-9 mm)Outdoor Color CCTV Camera: VF-515 IR/B<br /> (with 4-9 mm varifocal lens and IR illuminator)Network DVR: HIKVISION/ULTIMAX DS-7316HI-S H.264 (16-ch.)HDD SEAGATE 1 TB 7200 rpm 32MB CACHE SATA2HDD SEAGATE 1 TB 7200 rpm 32MB CACHE SATA2CCTV cable: CAMSET 100 75-0.59/3.7+2x1.0 [1m]<br />(92% braid coverage, 2 power wires up to 230V AC)
Schema instalatiei
Centrul de monitorizare a fost echipat cu un DVR de 16 canale Hikvision-Ultimax DVR DS-7316HI-S M74160.
Acest model poate inregistra imagini 4CIF (704 x 576) la 2 fps sau 2CIF (704 x 288) la 12 fps. Arhivele pot fi redate de pe toate cele 16 canale simultan. Functionarea stabila a modulului de retea va faciliteaza managementul inregistratorului de la distanta. Materialul monitorizat este inregistrat pe doua hard disk-uri SATA de 1TB (M89260), care, impreuna cu compresia H.264, va permit stocarea unei cantitati impresionante de date pe perioada de o luna sau poate chiar mai mult.
Cablul pentru alimentare si transmisie video este - CAMSET M6100 - , acesta garanteaza caderi de tensiune mici si o atenuare scazuta a semnalului video, precum si o rezistenta crescuta la imbatranire. Investitorul a fost foarte multumit de sistem.

Modernizarea unui sistem analogic - folosind camere Pixord.

O spargere la sediul unei firme ce proiecteaza si asambleaza structuri metalice a determinat modernizarea sistemului actual la camere megapixel. Sistemul deja montat nu respecta cateva reguli de baza, efectul fiind ineficienta sa.
Cladirea era echipata cu camere ce aveau o sensitivitate redusa, fara filtre IR, fapt care inrautateste semnificativ imaginile pe timp de noapte. Din acest motiv, pe inregistrarile trimise politiei s-a putut recunoaste doar lanterna hotului, orice alta informatie ca de ex. fata sau forma corpului nu s-au putut recunoaste.
Outdoor Megapixel IP Camera: Pixord PL-621E (2Mpx, H.264, PoE)Outdoor Megapixel IP Camera: Pixord PL-621E (2Mpx, H.264, PoE)IR illuminator: Redbeam IRD60 (180 degrees)Megapixel network camera: PIXORD P600E (2.0 Mpx, H.264, PoE)IR illuminator: Redbeam IRD60 (180 degrees)Megapixel network camera: PIXORD P600E (2.0 Mpx, H.264, PoE)IR illuminator: Redbeam IRD60 (180 degrees)Megapixel network camera: PIXORD P600E (2.0 Mpx, H.264, PoE)IR illuminator: Redbeam IRD60 (180 degrees)Video Server: Pixord P1401Video Server: Pixord P1401Video Server: Pixord P1401Video Server: Pixord P1401Megapixel network camera: PIXORD P600E (2.0 Mpx, H.264, PoE)
Planul

Pentru a evita astfel de situatii pe viitor, s-a hotarat instalarea camerelor de 2 megapixeli pentru interior Pixord P600 K1532 cu filtru IR actionat mecanic - comuta automat in functie de intensitatea luminii. Imaginile filmate pe timp de noapte in birouri sunt de calitate buna datorita iluminatorului IR - Redbeam M1642. Alimentarea prin PoE reduce semnificativ cantitatea de cablu necesara pentru a asigura functionarea sistemului.
Camerele folosite inainte au fost mutate in hala de productie unde lumina este pornita in permanenta. Acele camere au fost integrate in sistem folosind server-ul video Pixord P1401 K2131. Stream-urile video ce provin de la camerele megapixel si de la servere sunt inregistrate pe un calculator folosind software-ul gratuit furnizat impreuna cu camerele Pixord.
Pentru viitor se planuieste montarea de camere de exterior Pixord PL-621E K1533 pentru monitorizarea curtii in care se depoziteaza structuri metalice.

Retea Home/SOHO bazata pe un router 3G.

Din ce in ce mai des, conexiunile la Internet se realizeaza printr-o retea de tip GSM sau 3G. Modemurile oferite de operatori va permit conectarea la internet a unui calculator oriunde s-ar afla acesta, in raza de acoperire a retelei. Cu ajutorul router-ului TP-LINK 3G/3.75G oricine poate infiinta o retea locala bazata pe o astfel de conexiune.
TP-Link TL-MR3420 va permite sa creati simplu si rapid o retea wireless ce va permite accesul la Internet prin intermediul unei conexiuni 3G sau a unei linii DSL. Echipamentul permite viteze de transfer de pana la 300 Mbps WLAN (802.11n) si 100Mbps (Ethernet). Comunicatia cu Internetul se face printr-un modem atasat la interfata USB, acesta trebuie sa fie in lista de modem-uri 3G suportate.
Calitati principale ale router-ului:
 • Posibilitatea de a transmite date printr-o retea UMTS/HSPA (printr-un modem USB separat),
 • Functia Failover permite trecerea automata de la WAN la 3G in cazul pierderii conexiunii,
 • Wireless AP (802.11n, 300 Mb/s)
 • QSS
 • WDS
 • Mecanism de control al latimii de banda (IP-layer QoS).
Daca conexiunea principala este realizata prin DSL si aceasta se intrerupe, functia failover a router-ului wireless TP-Link poate trece automat pe legatura 3G ce se realizeaza printr-un modem USB extern. O asemenea solutie este ideala pentru birouri si afaceri ce necesita acces la Internet pentru a-si desfasura activitatile. Cand legatura DSL este restabilita, routerul trece automat la stadiul initial folosind linia DSL.
3G Wireless Router: TP-LINK TL-MR3420 (802.11n, UMTS/HSPA)ADSL Annex A Router: TP-Link TD-8816Wireless 802.11n USB Adapter: TP-Link TL-WN821N (300Mbps)
Exemplu de intrebuintare al echipamentului

SatKrak 2010 - targul de televiziune digitala din Cracovia.

Targul vine intr-o perioada interesanta, dintre tehnologiile TV. Metodele digitale de transmisie a semnalelor au ajuns la maturitate, competitia dintre platformele digitale de satelit si cele pe cablu TV / IPTV devenind din ce in ce mai stransa. Confruntarea dintre platforme are repercursiuni si asupra calitatii imaginii, posturile HDTV fiind din ce in ce mai multe.

Producatorii si operatorii TV isi prezinta produsele si serviciile la SatKrak 2010 in Cracovia intre 14 si 16 Octombrie 2010.
Ready for DVB-T
Va invitam la Standul virtual DIPOL
Am mai scris despre:

Echipamente HD in puburi si cluburi - o solutie completa bazata pe echipament Signal-HD HDMI. ... Propietarul s-a hotarat sa-si imbunatateasca sistemul TV. Instalatia trebuie sa distribuie semnal HD si SD catre cinci televizoare LCD si un proiector HD. Sursele de semnal sunt : un receiver satelit (pay-TV) si un device multimedia (Ferguson Ariva HDplayer 110 - A99391 )

Conector rapid DC 2.1/5.5 pentru alimentare si mufa profesionala sertizabila BNC. Conectorul rapid S-55 E3511 si mufa profesionala BNC E8282 sunt accesorii ce nu pot lipsi din trusa instalatorului CCTV profesionist...
BNC connector Platinum and S-55 quick adapter on CAMSET CCTV cable - Installing
Sistem de antene ce integreaza LAN/WLAN si CCTV. ... prezinta un sistem mic ce deserveste mai multe nevoi:
 • receptia posturilor radio (FM) si TV terestre,
 • receptia posturilor de pe doi sateliti (8 abonati),
 • supravegherea anumitor zone prin intermediul a 4 camere CCTV si inregistrarea imaginilor pe un DVR,
 • existenta unei retele LAN/WLAN conectata wireless la internet (calculatoare desktop si laptopuri, console gaming etc)...
Editiile anterioare indexate