Saptamanalul DIPOL - TV si SAT TV, CCTV, WLAN

No. 33/2010 (Oct. 11, 2010)

10 tendinte in CCTV.

La inceputul anului, compania IMS Research, care angajeaza multi analisti in tari precum SUA, China si Anglia, a pregatit un raport privind cresterea asteptata a pietei la nivel mondial in industria CCTV in 2010.
Sa comparam prezicerile cu realitatea.

Raportul a prezentat 10 directii principale de dezvoltare:
 • crestere semnificativa a interesului in VSaaS si MVaaS. Supraveghere Video ca un Serviciu (VSaaS) si Gestionare Video ca un Serviciu (MVaaS) sunt servicii pe baza de abonament care externalizeaza managementul, operarea si sarcini de stocare a sistemelor de supraveghere video. Entitatea care solicita serviciul asteapta punerea in aplicare a ultimului hardware, software si solutii de organizare. Software-ul de management este de obicei instalat pe un server de la distanta, care stocheaza, de asemenea, filmul video;
 • datorita pretului relativ scazut al cipurilor de memorie, cat mai multe camere vor stoca datele pe carduri SD. Numarulul utilizatorilor pentru astfel de implementari vor creste in mod semnificativ;
 • conform IMS Research, piata cea mai interesanta in 2010 va fi Brazilia, datorita dezvoltarii infrastructurii si cresterii cheltuielilor pe CCTV in legatura cu Cupa Mondiala de fotbal in 2014 si viitoarele Jocuri Olimpice de la 2016 in Rio de Janeiro;
 • scaderea preturilor camerelor IP;
 • utilizarea tot mai mare a software-ului inteligent;
 • competitivitatea in crestere a pietei de supraveghere video vor afecta in multe fuziuni si achizitii;
 • camerele HD vor creste in mod semnificativ cota de piata;
 • cresterea numarului de camere megapixeli si HD va stimula popularitatea codec-ului H.264;
 • standarde deschise, cum ar fi ONVIF si PSIA, vor accelera tranzitia de la analogic la sistemele IP. Multumita standardizarii camerelor IP, acestea vor deveni dispozitive "plug and play". Vor reduce numarul de probleme asociate cu configurarea sistemelor IP CCTV;
 • software-ul de management video dezvoltat in 2010, va oferi utilizatorilor mai multe oportunitati legate de analiza imaginii si gestionarea inregistrarii video.
Pana acum, am fost total de acord cu urmatoarele observatii ale raportului:
 • VSaaS, MvaaS - este o tendinta marcata in supraveghere video. Este mai usor pentru investitori sa inchirieze sisteme complexe bazate pe retea de transmisie si analiza imaginii decat sa le instaleze si sa le gestioneze. Nu este nimic altceva de facut decat sa astepte pana la sfarsitul anului si sa vada modul in care piata CCTV se va schimba;
 • crestere a vanzarilor de camere megapixeli, in comparatie cu camerele IP cu rezolute mai mica. Acest lucru este legat de dezvoltarea infrastructurii retelei moderne care permite trimiterea cantitatii crescute de date fara supraincarcarea retelei, precum si utilizarea de codare H.264 minimizand latimea de banda in comparatie cu MPEG4 si MJPEG.;
 • mai multi clienti intreaba de camere cu carduri SD - preturile nu sunt mult diferite fata de cele fara carduri de memorie si camerele salveaza informatia care ar fi pierduta in cazul unei defectiuni de retea;
 • cerinte sporite pentru transmiterea imaginilor de la camerele de supraveghere, precum si importanta crescanda a software-ului duce la schimbari organizationale. De exemplu, Panasonic Systems Solutions (PSS) si Panasonic Communications Company a evoluat in Panasonic Systems Network (PSN), in timp ce Siemens Security Solutions a inceput un parteneriat strategic cu Bosch Security Systems;
 • preturile camerelor IP a scazut, in medie, cu aproximativ 10% fata de anul trecut;
 • importanta sporita a pietei braziliene a ajuns, in prezenta companiilor locale, in clasamentul mondial a celor mai mari distribuitori si furnizori (inclusiv software-ul de management video).
Cea mai cunoscuta aplicatie a analizei imaginii este ANPR(Automatic Number Plate Recognition)
Pentru moment, nu exista o gama completa de produse standardizate. Printre producatorii de camere, numai Sony ofera o gama mai variata de dispozitive uniforme. Dezvoltatorii software-ului de management video inca nu au lansat pe piata o versiune finalizata care sa suporte dispozitive de retea folosind protocoale ONVIF.
In general, previziunile companiei IVMS Research indica tendintele destul de exacte ale pietei pentru acest an.

"Pasionati de Antene" - noi recompensam autorii celor mai bune lucrari si ii invitam pe toti sa isi aleaga propriile imagini favorite.

Pe site-ul competitiei noi publicam lista celor 21 de lucrari onorate ai caror autori vor fi recompensati cu "Cani magice". Voturile cititorilor vor determina castigatorul "categoriei deschise".

DVB-T - sfaturi pentru amplificatoare de semnal.

In sistemele de televiziune analogice, cea mai des intalnita tensiune de alimentare este 12 VDC. Standardul DVB-T foloseste 5 VDC, drept urmare amplificatoarele DVB-T trebuie sa functioneze la aceasta tensiune, mai ales daca sunt alimentate direct din receptoare. Intrarile RF ofera o tensiune de alimentare de 5 VDC, eliminand nevoia de surse de alimentare suplimentare in sisteme simple.
In general, cea mai buna solutie pentru sistemele de antene DVB-T este folosirea echipamentelor ce opereaza la 12 VDC sau 5 VDC. Exemplu de astfel de echipamente este preamplificatorul ecranat LNA-101 B4007 (15 dB) seria AB de amplificatoare de exterior a firmei TERRA.
Acest echipament universal poate fi folosit cu diferite surse de alimentare. Depinzand de nevoi, se poate alege un amplificator cu nivel de iesire, castig, numar de iesiri dorite. Specificatiile de baza ale amplificatoarelor TERRA AB sunt prezentate in tabelul de jos.
Nume AB010 AB011 AB012
Cod R82002 R82003 R82004
Banda operare
UHF
Castig [dB] 15 27 22
Numar de intrari 1
Numar de iesiri
1 3
Zgomot specific [dB] 0.8 < 1
Nivel iesire maxim [dBuV] 98 108 103
Interstage gain adjustment [dB] - 14-27 7-22
Pierderi recuperate [dB] > 10
Consum [V*mA] 4.5-12 * 30 4.5-12 * 60
Temperatura functionare [°C] -20...+50
Dimensiuni/ greutate[mm/kg] 89x107x43 / 0.18
Outdoor DVB-T Antenna Amplifier: Terra AB010 (15dB 5/12V)
Outdoor DVB-T Antenna Amplifier: Terra AB011 (27dB 5/12V)
Outdoor DVB-T Antenna Amplifier: Terra AB012 (22dB 5/12V)
TERRA AB010
R82002
TERRA AB011
R82003
TERRA AB012
R82004
Pentru a moderniza un sistem de antene existent, in asa fel incat sa corespunda DVB-T, utilizatorul poate face urmatorii pasi:
 • inlocuiti antenele vechi si inestetice folosite pana acum la receptia TV analogica (de obicei antene Yagi-Uda lungi) cu antene mult mai mici, compacte, concepute pentru receptia posturilor DVB-T (testele efectuate in zone cu acoperire DVB-T au confirmat ca aceste antene asigura un nivel de semnal suficient). Va recomandam folosirea antenei de exterior Signal A6040. Antena vine cu un set de accesorii ce permit montarea sa pe un stalp sau pe fatada casei;
 • inlocuiti cablarea veche - semnalele digitale, in special cele ce contin imagini video HDTV, sunt foarte sensibile la interferente. Asa ca este recomandat sa schimbati cablurile si conectorii vechi. Recomandam cablul coaxial Triset-113 E1015 si mufele PCT sau Platinum;
 • pentru a folosi optiunea de alimentare a unui receptor, priza de antena trebuie sa permita trecerea tensiunii - de exemplu Alcad BS-110 R90716 (cu banda FM) sau R62185 (fara banda FM).
Un instalator profesionist va trebui sa verifice parametrii semnalului la prizele de antena si, daca este necesar, sa gaseasca punctele slabe ale sistemului folosind un analizator DVB-T. O imagine corecta nu este indeajuns. Cei mai importanti parametrii ai receptiei DVB-T sunt rata erorilor de bit (BER) si rata erorilor de modulatie (MER).
DVB-T Signal Meter: Digiair PRO
Analizator DVB-T
Digiair PRO R10510
MER si diagrama constelatiei

Sistem modern de receptie - multiswitch si cardsplitter.

Sistemul de receptie prezentat in diagrama de jos, permite receptia posturilor terestre, a celor FM, a celor de satelit (canale FTA si platforme pay-TV - folosind un card si mai multe receptoare), precum si a imaginilor de pe camerele CCTV.

Doua LNB-uri Quatro (A98257) se conecteaza la un multiswitch R70808 (prin opt cabluri coaxiale TRISET-113 E1015). In diagrama de mai jos, intrarile multiswitch-ului la care se conecteaza cel de-al doilea LNB (pentru un al doilea satelit) nu sunt vizible (acestea se afla in randul doi, sub primul rand de intrari). Folosirea unui receptor two-tuner PVR necesita pozarea a doua cabluri TRISET-113 E1015 de la multiswitch, la prizele R694140. Astfel, se vor putea viziona si inregistra doua posturi diferite in acelasi timp. Instalatia din exemplu ofera semnal pentru 3 receptoare single si un receptor twin-tuner.
Pentru a receptiona canalele unei platforme digitale pe mai multe televizoare (pana la 8), utilizatorul poate folosi un singur smart card, si tot atatea receptoare cate televizoare, fiecare cu cate un Wireless Client Card pentru Clone+ (A9911). Smart cardul original nu se pune in niciunul dintre receptoare, acesta se pune in unitatea centrala - Clone+ Wireless Smart Card Splitter (A9910) - care transmite drepturile de acces catre cardurile client Clone+.
Sistemul mai este folosit si pentru distribuirea de imagini provenite de la o camera CCTV (la poarta, intrare, etc). Imaginile provenite de la camere pot fi vizionate pe orice televizor din retea.
Clone+ este compatibila cu urmatoarele sisteme de codare:
 • Conax,
 • CryptoWorks,
 • Irdeto,
 • MediaGuard,
 • Viaccess.
Clone+ cardsplitter functioneaza cu multe platforme, printre care se numara si: Digital+/Astra (Spania), Canal Digitaal (Olanda), CanalSat (Franta), Meo (Portugalia), Cyfra+ (Polonia), Telewizja Na Karte (Polonia), Orange TP (Polonia), SCT, Free-X TV.
Aluminum Satellite Dish: CORAB COR-900AL (90cm)Universal QUATRO LNB: Inverto Red Extended 0.3dBCompression F Connector: PCT TRS-9 NT<br />(for TRISET-113) Double Mount (for 2 LNBs)FM Antenna: Dipol 1RUZ PM B (omnidirectional H+V)VHF TV Antenna: DIPOL 7/6-12 (7-element)UHF TV Antenna: DIPOL 44/21-69 Tri DigitalAntenna Triplexer - ZA 4MProfessional Compression BNC Connector PCT<br />(for CAMSET cables)Outdoor Color CCTV Camera: n-cam 210 + IRCompression Antenna Socket PCT-IECF-9<br />(for TRISET-113)TV Modulator: Signal Digital Classic (ch.21-69, K - 6.5 MHz)9/8 Multiswitch: Terra MSR-908 (active terrestrial path)Subscriber Terminal Outlet:Signal RTV-SAT-R (return path)Additional Wireless Client Card for Clone+Additional Wireless Client Card for Clone+Additional Wireless Client Card for Clone+Additional Wireless Client Card for Clone+Wireless Smart Card Splitter: Clone+2-Way TV/FM Splitter R-2 Signal
Multiswitch-uri radiale din seria MSR: 5/4, 5/8, 5/12, 5/16, 5/24, 5/32, 9/8, 9/12, 9/16, 9/24, 9/32

Multiswitch-urile TERRA au caracteristici precum inalta calitate si fiabilitate. Ele sunt cea mai buna alegere, atat in cazul sistemelor SMATV mici cat si in cazul celor mari. Manopera de calitate si componentele atent alese fac din aceste multiswitch-uri echipamente profesionale. Multumita controlului de calitate foarte riguros, multiswitch-urile practic nu necesita mentenanta.

Elemente distinctive:
 • rata de eroare foarte scazuta si stabila, pentru modularea semnalului SAT (MER) si separarea perfecta dintre intrari si iesiri (> 30 dB)
 • castig reglabil, in functe de iesire, de la -3 la +3 dB (TV terestru) si de la 1 la 8 dB (SAT TV)
 • nivel maxim ridicat la iesire (93 dB - SAT TV, 91 dB - TV terestra)
 • consum redus de energie: 4 W fara dispozitive externe, 30 W max

DVR-uri si camere CCTV pentru sarcini speciale.

In cazul sistemelor de supraveghere video de functionare in locuri sensibile cu un risc crescut la incidente (stadioane, aeroporturi, etc), rezolutia de imagini video si rata de frame sunt parametrii cei mai importanti.
System Control Unit DS-1003 High Speed Dome Camera: PH-10H (3.8-38 mm, mechanically switching IR cut filter)Color CCTV Camera: n-cam 640 + IR (4-9 mm, 600 TVL)Color CCTV Camera: n-cam 680 + IR (2.8-12 mm, 600 TVL)Color Vandal-proof Camera: SN-FXP3200MIR (WDR)HDD SEAGATE 500 GB 7200 rpm 16MB CACHE SATA2HDD SEAGATE 1 TB SV35.5 (for CCTV DVRs)HDD SEAGATE 1 TB 7200 rpm 32MB CACHE SATA2Network DVR: HIKVISION/ULTIMAX DS-8116HFI-S H.264 (16-ch.)Network DVR: HIKVISION/ULTIMAX DS-8108HFI-S H.264 (8-ch.)
Exemplu de configurare a unui sistem de supraveghere video de inalta performanta
O baza perfecta pentru supravegherea video in acele locuri sunt DVR-urile Hikvision-Ultimax 8100HFI-seria S, de exemplu M78080 cu 8 canale si M78160 cu 16 canale.
Ele pot inregistra imagini cu rezolutie 4CIF (704 x 576) la 25 fps pe fiecare canal. Se pot inregistra, de asemenea, si rezolutii mai mici (2CIF, CIF, QCIF). Parametrii multipli permit crearea sistemelor CCTV avansate. Inregistrarea locala si transmisia prin retea sunt bazate pe algoritmii H.264, oferind o calitate video buna la rate considerabil mai mici decat standardele anterioare, economisind spatiul ocupat pe hard disk si largimea de banda a retelei.
Solutiile de retea excelente, functionarea intuitiva, pachetele software dedicate - fac din DVR-urile Hikvision-Ultimax alegerea optima a profesionistilor CCTV si a investitorilor responsabili.
Pentru inregistrari excelente, exista, de asemenea, camerele de inalta calitate necesare. Solutia perfecta pentru locuri unde camerele sunt expuse vandalilor este modelul de zi/noapte M10790 SN-FXP3200MIR echipat cu senzor Super HAD CCD II de la SONY.
Camera reda culoarea naturala a scenei originale si, datorita rezolutiei video inalte (550 TVL), pot fi distinse si detaliile fine. In plus, calitatea imaginii camerei poate fi imbunatatita prin ajustarea corespunzatoare a gamei dinamice, care permite evitarea efectului creeat de un obiect prea intunecat sau a unui fundal prea luminos. Aceasta caracteristica permite setarea expunerii optime a senzorului de imagine, astfel incat atat obiectele intunecate, cat si cele luminoase sunt usor reconescibile.
Camerele color n-cam 640 M11273 si n-cam 680 M11274 pot filma imagini cu rezolutie inalta (600 TVL), prin utilizarea tehnologiei imagistice high-tech si a algoritmilor speciali de prelucrare. Datorita rezolutiei imbunatatite, camerele ofera imagini de calitate superioara cu detalii fine.
DVR-urile pot coopera cu unitatea de control DS-1003 M77920 care permite operatorului sa controleze atat DVR-urile, cat si camerele PTZ conectate.
Camera PH-10H de mare viteza cu dom M1192 este una dintre cele mai mici camere PTZ de pe piata. Camera dispune de Interline Transfer Senzor Sony CCD cu rezolutie orizontala de 500 TVL in modul color si 570 TVL in modul alb/negru. Lentilele cu zoom ale camerei au o lungime focala variabila de 3,8 mm pana la 38 mm. Camera este controlata prin meniul avansat de tip OSD, care contine multe functii utile. Exista optiunea de a creste sensibilitatea camerei folosind functia Sense-UP. Functia SSNR reduce zgomotul in imagine, si economiseste spatiu utilizat pe disc.

Supraveghere video IP jurul unui restaurant - Camere ACTi.

Zona monitorizata consta in cea mai mare parte din locuri slab luminate, cum ar fi strada si parcarea, unde oamenii risca a fi atacati.
Sistemul foloseste camere ACM-3511 K1315, cu filtre IR comutate mecanic si iluminatoare IR, care permit functionarea camerei chiar si in intuneric complet, si camere rezistente la vanalism de tip ACM-7411 K1313 in locurile deosebit de periculoase. Datorita posibilitatii de a alimenta aceste camere de la un switch PoE, fiecare camera necesita doar un cablu UTP pentru transmisie de date si alimentare.
Imaginile video sunt inregistrate pe serverul care ruleaza software-ul profesional ACTi NVR de 64 de canale. Inregistrarea se face conform unui program definit si/sau in functie miscarile detectate.
1.3 Mpix Dome Camera: ACTi ACM-3511 (IR)1.3 Mpix Dome Camera: ACTi ACM-7411
O diagrama a sistemului

Noi functii ale camerelor CCTV - HLC.

HLC (Highlight Compensation) este functia care reduce supra-expunerea imaginii de catre un punct luminos (faruri de masina, lanterna, etc). Prin eliminarea de catre software a partilor supra-expuse din imagini, camera ofera un contrast mai bun al fragmentelor imaginii.
Imagine camera fara HLC
HLC in actiune

Antene WLAN pentru distante mari - TRANS-DATA.

Pentru a imbunatati raza de actiune a echipamentelor se poate creste puterea de iesire a acestora sau se creste castigul antenelor. Ambele metode au limite, dar in cazul legaturilor de lunga distanta, cea mai buna solutie este aplicarea de antene high-gain, cu unghiuri mici de radiere (pentru a minimiza interferentele cu alte emitatoare).

Antenele TRANS-DATA sunt perfect potrivite pentru acest scop.
TRANS-DATA 5GHz KZP32 A743030 este o antena directionala pentru aplicatii de exterior, ce functioneaza in banda de 5 GHz. Caracteristica antenei de 32 dBi castig in banda de 5150 - 5850 MHz, facand-o potrivita pentru crearea de legaturi punct-la-punct pe distante lungi (chiar si peste 30 km). Antena este fabricata din materiale rezistente la intemperii. Reflectorul perforat al antenei reduce rezistenta la vant.
WLAN Directional Antenna: TRANS-DATA KZP32 (5GHz)
TRANS-DATA 5GHz KZP32
A743030

Pregatiti pentru DVB-T - invitam pe toata lumea la Standul Virtual DIPOL.Ready for DVB-T
Am mai scris despre:

Retea Wi-Fi bazata pe dispozitive TP-LINK - partea a 2-a. In cazul in care conexiunea la Internet este asigurata de un ISP (cablu TV, DSL sau un alt operator) prin interfata Ethernet (poate fi de exemplu un modem de cablu cu mufa RJ-45 sau doar o astfel de priza de perete conectata la cablu Ethernet), utilizatorul poate partaja conexiunea de banda larga in reteaua sa locala.
In acest scop, utilizatorul va avea nevoie de...
Wireless PCI Adapter (eXtended Range): TL-WN551GIndoor Omnidirectional Antenna: TP-Link TL-ANT2405C (2.4GHz, 5dB) Wireless PCI Adapter (eXtended Range): TL-WN551GWireless Router: TP-Link TL-WR542G - eXtended Range<br />(with 4-port switch)Wireless USB Adapter: TP-Link TL-WN321G (2.4GHz 54Mbps)Wireless PCI Adapter (eXtended Range): TL-WN551G
TP-Link TL-WR542G 54Mbps este un router wireless care cuprinde router, firewall si access point. Acestea ofera o modalitate rapida si convenabila de a construi retea cu si fara fir, bazata pe un serviciu extern de banda larga. Reteaua, constand din mai multe calculatoare, este protejata de un firewall.
Monitorizarea online a unei piete. Un sistem simplu de supraveghere video consta din camere IP HD Aviosys 9070 IR K1162 si camere IP HD 9070 Aviosys CS K1161 dotate cu lentile Tokina 16 -48 mm F2.0 M2237. Camera K1161 a fost pusa intr-o carcasa rezistenta la apa Marathon M5406 echipata cu radiator care previne aburirea lentilei. Camera este conectata la un RouterBoard 450g N24505 ce ruleaza sistemul MikroTik cu licenta level 5, plasat in carcasa versatila de exterior pentru dispozitive WLAN - N93400...

Cum sa receptionati programe de la platforme pay-TV prin satelit in intreaga casa, folosind un singur smart card? Pentru a receptiona canale de pe o platforma SECA Mediaguard digital pe mai multe televizoare (pana la 8), abonatii de la Cyfra + (Polonia), Digital+/Astra (Spania), Canal Digitaal (Olanda), CanalSat (Franta), Meo (Portugalia) pot utiliza smart cardul unic (si abonament), si receptoare sat cat numarul televizoarelor, fiecare echipat cu card client wireless pentru Clone+ (A9911). Smart cardul original nu este pus in nici ununul dintre receptoare, ci in unitatea centrala -clone+ Wireless Smart Card Splitter (A9910) - care transfera wireless drepturile de abonat catre cardurile client Clone+...

Editiile anterioare indexate