Saptamanalul DIPOL - TV si SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 35/2010 (Oct. 25, 2010)

"Ochi" mai buni, "creier" imbunatatit.

Senzorul si procesorul de semnal poate fi asemanat cu ochiul si creierul camerei. Introducerea de noi tehnologii pentru ambele elemente este cruciala pentru dezvoltarea de camere CCTV moderne, inclusiv camere analogice, inca fiind cel mai cunoscut grup pe piata de supraveghere video.
In timp ce dezvoltarea tehnologiei senzorilor de imagine CCD si CMOS a crescut rapid datorita aplicarilor in mai multe domenii (camere digitale, camere video, smart phones), nu a fost clar cum au tinut cont producatorii despre dezvoltarea procesoarelor de semnal pentru piata traditionala de CCTV.

Dezvoltarea dinamica a camerelor IP CCTV si anunturile zgomotoase ale producatorilor despre preturi mai mici, armonizarea standardelor si dobandirea rapida a majoritatii pietei a insemnat ca, o parte din public, a inceput sa creada despre camerele analogice ca sunt invechite.

Dar popularitatea lor uriasa si interesul continuu al consumatorilor au avut efect, mai multe dintre companiile principale au ales sa investeasca in dezvoltarea tehnologiei "vechi". Efectul lor a fost de a dezvolta o noua generatie de procesoare de semnal digital, care a provocat un progres real in procesul de monitorizare.
Cu noua generatie de procesoare de semnal digital, numita DSP (Digital Signal Processor), camerele analog au dobandit caracteristici care imbunatatesc calitatea imaginii (HLC - Highlight Compensare, DIS - Digital Image Stabilization, DNR - Digital Noise Reduction), si permite introducerea de elemente ale camerelor inteligente analiza imaginii.
Cu ajutorul noilor DSP-uri, camerele au functii precum:
 • recunoasterea fetelor,
 • detectie miscare,
 • detectarea de obiecte abandonate (pachete, valize)
 • detectarea disparitiei obiectelor din scena (furt)
 • detectarea de trecere de o anumită linie (de exemplu, un gard)
 • Detectarea de conducere într-o anumită zonă (de exemplu, intr-o zona in care parcarea nu este permisa),
 • urmarirea obiectelor urmarite (de exemplu, daca persoana urmarita a intrat prin partea dreapta),
 • zonele de confidentialitate.
In ultimele luni, s-a putut observa dezvoltarea dinamica a sistemelor de prelucrare a semnalelor - DSP (digital signal processors).
Lansat la inceputul anului 2010 de catre Sony, noul procesor de semnal Effio (Enhanced Features and Fine Image Processor) a fost un succes imens si o contraofensiva importanta in lupta impotriva monitorizarii IP. O solutie moderna, care a imbunatatit considerabil calitatea imaginii au inspirat producatorul de a dezvolta o linie de produse.
Seria Effio este compusa din patru modele: Effio, Effio-E (produse de curand), Effio-S si Effio-P (care se vor lansa la inceputul anului 2011).
Chiar functile implementate in versiunea Effio-E (HLC - High Light Compensation, ATR - Adaptive Tone Reproduction, 2D-NR - Digital Noise Reduction) sunt clasate printre castigatorii acestei categorii.

Alti producatori, de asemenea, nu pierd timpul. Pixim a dezvoltat chipsetul Seawolf care pune in aplicare reducerea zgomotului si imbunatateste algoritmii pentru balansul de alb.
In a doua jumatate a anului 2009, Samsung a dezvaluit o noua linie de procesoare de semnal digitale numita A1 (All In One). Cea mai recenta serie Winner DSP are caracteristici precum analiza inteligenta a imaginii, gama dinamica extinsa (XDR) si tehnologia de scanare VPS.
Camera analogica recunoaste fetele si inregistreaza imaginile cu acestea pe cardul de memorie incorporat.
Introducerea de DSP-uri noi ofera producatorilor de camere analogice a noua arma in lupta pentru piata de supraveghere video. In acelasi timp, a confirmat ca ambele tehnici, analogice si digitale, va creste in paralel pentru a se potrivi capacitatile lor la nevoile specifice ale consumatorilor.

SatKrak 2010.

La data de 14-16 octombrie a avut loc la Cracovia, targul de televiziune digitala SatKrak 2010. DIPOL a primit recunoasterea speciala pentru gama de echipament care va permite sa instalati si sa testati antena pentru a primi emisiile DVb-T.

Mai multe despre aceste produse puteti citi in articolul "Pregatiti pentru DVB-T".
DVB-T Receiver Signal HD-507 (MPEG-2/4, PVR Ready)
Outdoor Digital TV Antenna Signal HDA-5000
DVB-T Signal Meter: Digiair PRO
Outdoor DVB-T Antenna Amplifier: Terra AB001 (5VDC)
Receptor DVB-T
Signal A99250
Antena DVB-T
Signal A6040
Analizator DVB-T
R10510
Ready for DVB-T - DIPOL on Satkrak 2010 fair
DIPOL la SatKrak 2010

Voturile cititorilor - "Pasionati de Antene."

Dintre cele 182 de imagini prezente in concurs, am ales 21, cele mai interesante din punctul nostru de vedere. Autorii acestor imagini au fost premiati cu "Cani magice"*.
Va rugam, dragi cititori, sa votati imaginea preferata. Puteti vota o singura data. "DIPOL Ungaria" a pregatit o sticla de Tokay pentru autorul a carui fotografie va primi cele mai multe voturi.
Puteti vota online pana la 28 Noiembrie.
Vote for the most interesting picture of the 2010 photo contest
Vote for the most interesting picture of the 2010 photo contest
Vote for the most interesting picture of the 2010 photo contest
Intersectie rosie
Radosław Kazmierczak
Pe raul Narew
Andrzej Montwill
O receptie tunatoare
Mariusz Daciuk

Receptor DVB-T, PVR si player multimedia - Signal HD-507.

Signal HD-507 A99250 este singurul echipament de pe piata care include intr-o cutie mica un receptor DVB-T si un echipament multimedia multifunctional. Folosirea unui astfel de receptor constituie cel mai ieftin mod de a aduce un televizor vechi de tip LCD/plasma/CRT/orice alt echipament cu tuner analogic sau MPEG-2 in lumea moderna a MPEG-4.
Chiar si posesorii echipamentelor dotate cu receptor MPEG-4 pot fi interesati de acest produs datorita media player-ului si a PVR-ului inclus (PVR Ready - posibilitatea de a inregistra emisiuni DVB-T pe memorii USB). Signal HD-507 poate reda imagini, muzica si video - inclusiv cele la rezolutie inalta.
Cel mai mare avantaj al receptorului A99250 este dimensiunea sa redusa. Receptorul poate fi conectat direct la intrarea SCART a televizorului - ramanand invizibil pentru utilizator. Se poate monta la orice LCD/Plasma montat pe perete, depinzand de modelul televizorului si al suportului folosit, utilizatorul poate monta receptorul intre televizor si perete (aerisirea trebuie asigurata).
DVB-T Receiver Signal HD-507 (MPEG-2/4, PVR Ready)

Camera de zi/noapte Sunell SN-BXC59/30CDN M11209.

Camera implica noi solutii de procesare pentru camerele video analogice CCTV: Sony HAD CCD II ExView cu rezolutie eficienta de 976(H)x582(V) si Sony Effio-E DSP. Camera este de asemenea echipata cu IR Cut Filter mecanic (ICR).
Day/Night Camera: SN-BXC5930CDN (650TVL, Sony Effio-E DSP, ICR)
Sunell SN-BXC59/30CDN
M11209
Senzorul Sony HAD CCD II ExView este o imbunatatire a tehnologiei folosite la senzorul Super HAD CCD II. Numarul de pixeli pe orizontala a crescut, ajungand la un nivel mai ridicat de saturatie si o sensibilitate mai mare.
Senzorul Sony HAD CCD II ExView comparativ cu predecesorul sau, are o sensibilitate mult imbunatatita, atat in termeni de vizibilitate a luminii, cat si de spectru infrarosu
(800 si 900 nm).
Graficul arata dependenta fata de sensibilitatea fata de lungimea de unda pentru EXview si un senzor de imagine tipic
Aplicarea procesorului digital (DSP - digital signal processor) Sony Effio-E extinde posibilitatile de prelucrare a imaginii si, in combinatie cu senzorul de imagine avansat, folosit in camera atinge rezolutia video orizontala de 650 TVL. Procesorul permite de asemenea folosirea unor caracteristici avansate de procesare video si OSD, pentru a determina zonele cu detectie a miscarii si confidentialitate a cadrului.
Inregistrarea la rezolutie inalta permite marirea imaginii, fara pierderi semnificative de calitate, in plus, 2 D-NR (reducere a zgomotului) reduce la minim efectele de ceata, iar marginile obiectelor raman ascutite.
Imagine de buna calitate atunci cand este marita
Calitatea imaginii, in conditii variate de iluminare este imbunatatita de functia ATR (Adaptive Tone Reproduction), care scade contrastul dintre zonele intunecate si cele luminoase, lucru care permite sa vedeti detaliile in ambele parti ale imaginii.
Influenta functiei ATR (in dreapta) pe lizibilitatea imaginii
(A - in cele mai luminoase zona, B - in cea mai intunecata zona)

Sisteme CCTV flexibile bazate pe DVR-uri Hibrid AverMedia.

Utilizatorii de sisteme analogice de monitorizare, care doresc sa isi extinda retelele CCTV pentru camere IP, cu o rezolutie mai mare nu sunt obligati sa creeze o instalatie separata. Noua serie EH de DVR-uri Hibrid AVerMedia DVR combina caracteristicile de la un DVR si un NVR.
Va oferim doua modele - 8-canale EH5108H+ M75108 si 16-canale EH5216H+ M75216. Fiecare canal poate suporta camera IP sau analogica. Echipamentul poate inregistra fluxuri video codate in H.264, MPEG-4, sau M-JPEG, de la camere care provin de la mai mult de 45 de producatori.
Rezolutia maxima de inregistrare a canalelor IP este de 2,3 megapixeli.
IP Speed Dome Camera: ACTi CAM-6630 Megapixel Day/Night IP Camera: ACTi ACM-5611Vandal Proof CCTV Camera: SN-VP3050 Graphite(color, with IR illuminator) 1.3 Mpix IP Dome Camera: ACTi ACM-3401Outdoor IP Camera: ACTi ACM-1231 (1.3 Mpx)Color CCTV Camera: n-cam 680 + IR (2.8-12 mm, 600 TVL)Color CCTV Camera: n-cam 640 + IR (4-9 mm, 600 TVL)Compact Color Camera: V-CAM 315 IRSwitch TP-Link TL-SF1005D (5 ports)Hybrid DVR/NVR: AverMedia EH5216H+ (16-ch. H.264)Hybrid DVR/NVR: AverMedia EH5108H+ (8-ch. H.264)Professional CCTV Monitor: SAMSUNG SMT-1922P (19
Un exemplu de sistem supraveghere video bazat pe DVR AverMedia
Diagrama de mai sus prezinta un exemplu de instalare. Camerele analogice existente pot fi conectate la intrarile BNC de pe panoul din spate. Camerele IP pot fi conectate la LAN, la fel, in care DVR sau să fie în orice locaţie (de înregistrare pe Internet.)
DVR-urile pot fi controlate cu ajutorul unui mouse sau telecomanda. Poate coopera cu un monitor VGA sau CRT.
In cazul in care DVR-ul este conectat la Internet, poate fi configurat, gestionat si monitorizat de la distanta prin intermediul retelei. Dispozitivul este o entitate independenta, cum ar fi "independent", ceea ce înseamnă că platforma sistemul este proiectat special pentru aceste dispozitive. Dispozitivul este o entitate independenta, ceea ce inseamna ca sistemul este proiectat special pentru acest fel de dispozitive.

Producatorul ofera un pachet software puternic:
 • Central Management System (CM3000/CM3000 Gold) - client software ce integreaza mai multe NVR-uri intr-o singura retea;
 • Remote Console - monitorizare si management al unui NVR de la distanta;
 • WebViewer - interfata de control la distanta prin Internet Explorer;
 • Dispatch Server - software de streaming al datelor video catre mai multi utilizatori;
 • JavaViewer, PDAViewer, iPhoneViewer, iBlackberryViewer;
 • 3GViewer (prin Dispatch Server, care mareste posibilitatea conectarii simultane a mai multor clienti ).
DVR-urile AVerMedia sunt cunoscute si apreciate in intreaga lume. Hardware-ul sofisticat si arhitectura software-ului asigura functionarea stabila a sistemului CCTV. Spre deosebire de sistemele bazate pe PC, nu este nevoie de un software aditional scump, nu exista riscul de a selecta gresit echipamentul, nu exista probleme asociate cu procesari suplimentare efectuate de computere. Prima setare dureaza cateva minute, iar dispozitivul poate functiona continuu fara nici o interventie din partea operatorului. Cu o remarcabila flexibilitate in selectarea dispozitivelor si a parametrilor, DVR/NVR-urile din seria EH pot lucra in orice sistem de supraveghere video.

Camere Pixord cu compresie H.264.

Noua serie de camere Pixord: P606 K1530, P606W K1531, P600E K1532 si PL-621E K1533 - toate folosesc compresia H.264, acestea indeplineste cerintele latimii de banda considerabil mai scazute decat dispozitivele MPEG-4 sau MJPEG.
Compresia H.264 este foarte importanta in sistemele de multi-camera, unde traficul ridicat este generat in retea. De asemenea, trebuie folosite daca este nevoie pentru a posta imagini video in direct de la o camera pe un site, avand legatura cu o latime de banda limitata.
Megapixel network camera: PIXORD P606 (2.0 Mpx, H.264, IR)
Wireless megapixel network camera: PIXORD P606W<br /> (2.0 Mpx, H.264, IR)
Megapixel network camera: PIXORD P600E (2.0 Mpx, H.264, PoE)
Outdoor Megapixel IP Camera: Pixord PL-621E (2Mpx, H.264, PoE)
Pixord P606
K1530
Pixord P606W
K1531
Pixord P600E
K1532
Pixord PL621E
K1533
Camerele Pixord cu codare H.264 permite realizarea unei pagini web cu imagini video implementate folosind SDK gratuit (Software Development Kit).
In cateva minute, puteti condimenta site-ul dvs. prin inserarea a cateva linii de cod, permitandu-va pentru a afisa o imagine on-line.
Mai mult, utilizatorii avansati pot folosi protocolul RTSP, pentru a trece apoi video streaming server si il pune la dispozitia mai multor utilizatori simultan.

Imagini online de la camerele Pixord:

Case multimedia bazate pe standardul 802.11n.

Standardul 802.11n permite viteze de transfer a datelor de pana la 300 Mbps, care raspunde perfect nevoilor pentru transmiterea de multimedia. Transferuri wireless de muzica sau video la un laptop conectat wireless poate dura mult mai putin timp decat trimiterea acelorasi fisiere cu ajutorul unei conexiuni "Fast Ethernet".
Dispozitivele 802.11n sunt compatibile cu echipamente mai vechi 802.11b si 802.11g , astfel incat routerul 802.11n va coopera cu cardurile wireless 802.11b si 802.11g.

Dispozitive "n" disponibile
Wireless PCMCIA Adapter: TP-Link TL-WN910N (300Mbps)Wireless-N 802.11n PCI Adapter: TP-Link TL-WN851N (300Mbps)Access Point 802.11n (draft 2.0): TP-Link TL-WR941N <br />(300Mbps, built-in router and 4-port switch)Wireless 802.11n USB Adapter: TP-Link TL-WN821N (300Mbps)Wireless 802.11n Mini-PCI Adapter: TP-Link TL-WN861N (300Mbps)
O retea de incredere pentru acasa - 802.11n dispozitive TP-Link
Lista de echipamente utilizate in case multimedia:
 • Access Point N3251 TP-Link TL-WR941ND 802.11n 300 Mbit/s cu router incorporat - dispozitivul permite utilizatorului sa creeze o retea wireless (cu carduri wireless client) si partajeaza conexiunea la Internet asigurata prin DSL (RJ-45);
 • Adaptor Wireless PCMCIA TP-Link TL-WN910N N3231, 802.11n 300 Mbit/s - solutia ideala pentru laptop-uri si notebook-uri echipate cu interfata PCMCIA;
 • Adaptor Wireless-N PCI TP-Link TL-WN851N N3271, 802.11n 300 Mbit/s - datorita interfetei PCI este potrivit pentru PC-uri de desktop;
 • Adaptor Wireless 802.11n Mini-PCI N3261 TP-Link TL-WN861N, 802.11n 300 Mbit/s - datorita interfetei miniPCI este potrivit pentru computere mobile cu aceasta interfata;
 • Adaptor Wireless 802.11n USB N3221 TP-Link TL-WN821N, 802.11n 300 Mbit/s - datorita interfetei USB este ideal pentru toate computerele mobile.
Am scris despre:

De ce sa alegeti iluminator Redbeam de interior omnidirectional? In functie de locul de instalare si de suprafata de operare, se pot distinge doua tipuri de iluminatoare: directionale si omnidirectionale. Primul tip se monteaza direct langa camera si ofera o raza ingusta cu o lungime de 40, respectiv 80 de metri. Al doilea tip se monteaza pe tavan. In loc de raza, calitatile acestuia sunt mai bine definite de suprafata iluminata - 60 m2 sau 120 m2.
Redbeam - IR illuminators
Supraveghere IP wireless cu ajutorul unei camere TP-Link TL-SC3130G. Camera wireless TP-Link TL-SC3130G K1150 este solutia ideala pentru a spori securitatea casei/apartamentului Dvs. Viteza de transmisie de 54 Mbps asigura un stream video fara intreruperi din locatii unde nu exista infrastructura UTP, cu conditia ca peretii sau vegetatia sa nu deterioreze semnalul WiFi.

Lista de subiecte incluse in buletinele informative