Saptamanalul DIPOL - TV si SAT TV, CCTV, WLAN

Nr.36/2010 (2 Noiembrie 2010)

Socuri mai usoare - noul standard pentru transmiterea de date

La data de 18 octombrie 2010, IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers), anunta ratificarea standardului numit IEEE 1901.
Noul standard, sau BPL (Broadband over Power Line), se refera la dispozitivele de transmitere a datelor prin intermediul retelei de energie electrica. Tehnici de modulatie speciale vor face ca, transferurile intre dispozitive sa poata atinge viteze de peste 500 Mb/s si raza de transmisie de 1500 m.
E cineva impotriva BPL-ului?
Cu dispozitivele BPL vom fi capabili sa folosim access point-uri integrate in prize AC. Avand in vedere disponibilitatea prizelor in aprape orice incapere a casei, nu va mai fi nevoie de lucrari de amenajare suplimentare.

Cerintele televiziunii moderne pot fi cel mai bun motiv pentru integrarea sursei de alimentare si a unei transmisii de date intr-una singura. Alte exemple, in afara cladirilor, poate fi implementarea BPL in mijloacele de transport cum ar fi trenurile, metrourile sau avioanele, unde aceasta tehnologie va permite calatorilor accesul neintrerupt la internet.
O functionalitate importanta a echipamentelor BPL este posibilitatea de a construi structuri hibride - WLAN plus BPL.
Acest lucru va permite transmisia wireless pe fiecare nivel/etaj si reteaua BPL poate fi folosita pentru a transporta semnale prin plafoane, care atenueaza semnificativ undele electromagnetice
Primele dispozitive hibride sunt deja in constructie - compania Atheros a anuntat lansarea lor pe piata in cursul acestui an. Atheros va oferi atat echipamentul, cat si un software dedicat gestionarii intregii retele.
In prezent, exista mai multe dispozitive care permit transmisia de date prin cabluri electrice. Cu toate acestea, adoptarea pe scara larga a standardului va contribui la standardizarea tehnologiei si va asigura compatibilitatea tuturor produselor. Acest lucru va duce la interesul mai mare al consumatorilor, rezultand intr-o scadere a pretului acestor dispozitive.

Antene pe un vulcan - unde se poate asa ceva?

Este cel mai mare con vulcanic de pe continent - 145 km circumferinta si 3340 de metri inaltime deasupra nivelului marii.
Ultima eruptie a avut loc pe 6 noiembrie 2009, deci, din cauza amenintarilor continue, necesita monitorizare constanta. Observatorul este situat la o altitudine de 2942 de metri deasupra nivelului marii.
Pentru monitorizarea a mai mult de 270 de cratere, care sunt situate pe pantele muntelui si pentru transmiterea datelor, cea mai convenabila tehnologie este transmisia wireless. Care este numele acestui vulcan si unde este - veti afla raspunsul la sfarsitul acestui numar.
Vulcanul si antenele statiei de baza
Antene pentru sistemul de telecomunicatii pe panta vulcanului
Antene pentru transmiterea de date si video de la camerele wireless

Sursa de alimentare pentru sistemele multiswitch.

Sistemele multiswitch pentru sute de utilizatori sunt din ce in ce in ce mai frecvente in aceste zile. Producatorii de multiswitch-uri trebuie sa ofere mijloace eficiente pentru alimentarea cu energie a sistemelor de dimensiuni mari. Multiswitch-urile producatorilor de renume ofera deobicei doua modalitati de alimentare.
Multiswitch-urile TERRA din seria MSR sunt alimentate din surse proprii incorporate, multiswitch-urile cascadabile si cele din seria MSV pot fi alimentate de la o sursa de alimentare externa R71465 sau de la amplificatoare din seria SA-x01 (R70501, R70901).
Sursa integrata in amplificatorul SA-501 R70501 poate alimenta multiswitch-uri din seria MSV-5x, in timp ce multiswitch-urile din seria MSV-9XX sunt alimentate de la amplificatorul SA-901 R70901. In ambele cazuri, multiswitch-urile sunt alimentate prin liniile H.

Fiecare sursa de energie are o capacitate de curent care nu trebuie depasita. De exemplu, amplificatorul SA-901 sau sursa de alimentare R71465 ofera un curent de 2 A. Avand in vedere consumul curent tipic pentru doua LNB-uri (2 x 300 mA), raman 1.4 A ( 2 A - 2 x 0.3 A = 1.4 A). Deci, fiecare dintre dispozitive poate alimenta pana la 14 multiswith-uri cascadabile sau MSV (fiecare consumand 100 mA).
Amplifier for 9-input Multiswitches: Terra SA-901SAT/TV Splitter: Terra SS-504SAT/TV TAP: Terra SS-510Switching Power Supply: Terra PS182F (18 V / 2 A, for MS-952/554 multiswitches, F-m)Amplifier for 9-input Multiswitches: Terra SA-9119-input Cascadable Multiswitch: TERRA MS-9519-input Multiswitch: TERRA MS-952
Exemplu de instalatie cu doua surse de alimentare: amplificator de putere R70901 si R71465. Tap-urile TERRA va permit sa deschideti sau sa inchideti liniile de alimentare.

Este necesara masurarea semnalului TV digital? - Parametru MER.

Este un fapt cunoscut ca semnalele DVB-T, emise in aceleasi conditii pot fi receptionate la o calitate buna pe o suprafata mult mai mare decat cele analogice. Asta inseamna ca receptia canalelor digitale este mai simpla, chiar si cu antene mici.

In televiziunea analogica, scaderea raportului semnal/zgomot cauzeaza o scadere proportionala a calitatii imaginii, totusi imaginea ramane vizibila chiar si in cazul unui raport semnal/zgomot foarte mic. Diferenta din raportul semnal/zgomot poate ajunge pana la 25 dB si instalatorul si/sau utilizatorul poate vedea calitatea imaginii direct pe ecran si poate imbunatati semnalul.

In cazul unui semnal digital, limita dintre calitatea ideala a imaginii si pierderea semnalului este foarte exacta. In DVB-T, similar cu alte emisii digitale, va trebui sa cooperam cu efectul de "digital cliff". Acest lucru inseamna un salt brusc de la o imagine buna la lipsa totala a imaginii.

Efectul de stanca in DVB-T digital. Calitatea imaginii TV analogice scade treptat.
(Sursa: en.wikipedia.org/wiki/Digital_cliff)
Aceasta caracteristica poate implica anumite riscuri in zone cu semnal slab, avand tot timpul o imagine buna nu stim cat de departe suntem de nivelul la care se pierde imaginea complet. Pierdera semnalului poate fi cauzata de conditii meteo schimbatoare, defecte la instalare, interferente, copaci, masini trecatoare etc.

Pentru a evita astfel de probleme, instalatorii profesionisti de antene ar trebui sa masoare MER-ul (Modulation Error Ratio). In unele sensuri, este un echivalent al raportului C/N de semnal analogic. Valoarea sa ne spune cat de departe suntem, de fapt, de limita receptiei.
Valorile minime si tipice pentru MER sunt stabilite pentru diferite tipuri de modulare si corectie a erorii FEC.
In general, valoarea MER-ului pentru DVB-T cu modultie COFDM ar trebui sa fie macar 26 dB.
DVB-T Signal Meter: Digiair PRO
Analizator DVB-T Digiair Pro R10510
Analizatorul Digiair Pro R10510 este un instrument profesional cu cost redus destinat instalatorilor ce prefera echipamente de calitate. In plus fata de parametrul MER, permite si masurarea bit error rate (BER) si a altor cativa parametri specifici semnalelor de televiziune digitale si analogice.

Monitorizarea la distanta a unui santier - DVR-uri TREND si telefoane mobile

Un client al unei companii slovace ce se ocupa cu instalarea de sisteme CCTV, a cerut instalarea unui sistem de supraveghere video pe unul dintre santierele sale. Cerintele includ acces la distanta la imagini prin intermediul telefoanelor mobile.
Alegerea optima este DVR-urilor moderne ale firmei TREND 250X04 M72504.
TREND 250X04 este un DVR cu 4 canale ce poate inregistra imagini cu rezolutia de 4CIF (704 x 576) la o rata de 6 fps sau imagini 2CIF (704 x 288) la 12 fps (pe fiecare canal). DVR-urile pot fi operate local folosind un mouse USB, telecomanda, sau tastele de pe panoul frontal sau prin intermediul internetului (Internet Explorer).
Echipamentul vine cu software gratuit pentru monitorizarea de la distanta prin intermediul unui telefon mobil sau prin software-ul destinat PC-urilor cu sistem de operare Windows. Optiunea de a seta parametrii stream-urilor suplimentare asigura un bun flux a imaginilor transmise, chiar daca utilizatorii sunt conectati prin legaturi lente. Compresia H.264 si posibilitatea de a monta hard disk-uri cu capacitate de pana la 2 TB, va permite inregistrarea de mari cantitati de material.
Previzualizare online a imaginilor de la o camera CCTV de pe telefonul celular.
Meniul, disponibil prin intermediul telefonului va permite sa selectati camera si sa efectuati PTZ si functia zoom digital.
In plus fata de recorder, au fost utilizate camere color cu IR n-cam 640 M11273 (lentila de 4-9 mm) si M11274 (2.8 - 12 mm).
Camera are o sensibilitate ridicata (0.01 lx fara IR) si reda imagini cu p rezolutie de 600 TVL. Imaginile obtinute de camera reflecta culorile reale si permit vizualizarea micilor detalii cat si a marginilor obiectelor. Camera este pregatita pentru a opera in conditii dificile de iluminare. Datorita sensibilitatii ridicate a camerei, imaginile color sunt clare chiar si in medii cu intuneric total.
Camera n-cam 640 + IR este echipata cu senzor superior de imagine 1/3" CCD Super HAD II si New CP DSP de la SONY, varianta imbunatatia a senzorului SONY Super HAD CCD.
Camera are un iluminator IR incorporat cu 42 de LED-uri ce lumineaza pe o raza de aprox. 25-30 m. Iluminatorul permite operarea chiar si in intuneric total.
Color CCTV Camera: n-cam 680 + IR (2.8-12 mm, 600 TVL)Color CCTV Camera: n-cam 640 + IR (4-9 mm, 600 TVL)CCTV Network DVR: TREND 250X04 (H.264, 4 channels)CCTV Network DVR: TREND 250X08 (H.264, 8 channels) CCTV Network DVR: TREND 250X16 (H.264, 16 channels)
Schema sistemului CCTV folosind retele mobile
Conform investitorului, "Calitatea de inregistrare este laudabila, si imaginea de la camere este incomparabil mai buna decat a altor produse din aceasta clasa de pret."

O descoperire functionala in sistemele de supraveghere video - nu este nevoie de un centru de monitorizare

Intr-un sistem CCTV tipic, imaginile de la camere sunt inregistrate de DVR-uri, servere sau inregistratoare de retea (NVR). In aceste dispozitive, software-ul inteligent ajuta personalul supraveghetori. Dezavantajele acestor sisteme includ nevoia de a transmite cantitati mari de date, precum si existenta unui grup suplimentar de oameni care sa monitorizeze imaginile si sa transmita informatii grupurilor de interventie. Pe langa procesoarele cu capabilitati mai mari, semnalele de alarma pot fi directionate direct grupurilor de interventie, fara nici o unitate organizationala intermediara. Informatiile importante pot fi inregistrate pe cardurile de memorie din camere. Camerele echipate cu software de detectie a miscarii trimit echipelor de interventie imagini pe telefonul mobil din zona afectata, permitand o orientare mai buna si un timp de reactie scazut

Un exemplu de astfel de camera este Aviosys 9070 CS K1161, care permite inregistrare video sau salvare de imagini JPEG pe cardul SD de 2 GB inclus. Inregistrarea poate fi declansata de:
  • orar: este posibil sa definiti sapte perioade de inregistrare continua (ora din zi, ziua din saptamana).
  • conexiune pierduta,
  • senzor de miscare.
Acest lucru poate fi foarte convenabil pentru proprietarii de case care, de obicei, nu au nevoie de o inregistrare continua. Inregistrarea locala poate fi activata de catre un intrus care incalca proprietatea. In astfel de cazuri, proprietarul primeste instant informatii despre eveniment, impreuna cu o fotografie si posibilitatea de a vedea la distanta inregistrarea video printr-un browser web.
Inregistrarile pot fi redate pe un laptop sau PC si copiate pe hard drive si/sau pe un DVD-ROM.

AXON AIR NetProtector - Protectie la supratensiune a cablurilor aeriene.

Protectia AXON AIR NET J2835 este proiectata pentru a proteja echipamentele Ethernet 10/100/1000 Mb/s ce sunt conectate la retele LAN prin cabluri aeriene.
Protectia AXON AIR NET ar trebui folosita ca prim nivel de protectie atunci cand folositi cabluri aeriene. Circuitele de semnal sunt protejate de elemente care conduc sarcinile excesive la impamantare, eliminand totodata si diferentele de potential dintre perechile de fire din cablurile UTP. Conditia pentru o functionare corecta este conectarea firului galben-verde la impamantarea (nu la paratrasnet) sistemului de prize din locatie.

Protectie LAN
Computer Network Protector: AXON AIR NetProtector (overhead lines)
AXON AIR NetProtector - Protectie la supratensiune a cablurilor aeriene J2835

Computer Network Protector: AXON AIR NetProtector (overhead lines)Computer Network Protector: AXON PoE NetProtectorComputer Network Protector: AXON PoE NetProtector
Exemplu de utilizare a protectiei la supratensiune a cablurilor aeriene J2835 si a protectiei AXON PoE Net J2836

Vulcanul Etna - Sicilia

Din secolul V, s-au inregistrat 80 de explozii mari, dintre care cea mai puternica a fost in 1669, cand a fost distrus orasul Catania. Eruptia Etnei din 1971 a distrus un funicular si un observator astronomic. De asemenea, pe 13 iulie 2001, lava vulcanica a distrus statia de telecabina si statiunea de schi.
Iarna, craterele si pantele Muntelui Etna sunt folosite de schiori.
Panorama de pe Muntele Etna, impreuna cu infrastructura existenta in prezent
Se poate ajunge la observator cu autobuze speciale
Unul dintre craterele Muntelui Etna
O cladire distrusa de lava in timpul unei eruptii in secolul XX - aproximativ 5 km fata de varf
Am scris despre:

Sistem multiswitch cu 700 de abonati intr-un bloc de 35 de etaje. Proiectarea si implementarea proiectului constituie o provocare atat pentru proiectant, cat si pentru compania ce se ocupa de instalare. Acest proiect poate fi realizat doar daca proiectantul si firma de instalare folosesc doar echipamente de cea mai buna calitate. In proiect s-au folosit multiswitch-uri MSV-932 R70882, MSV-924 R70874 si MSV-912 R70862 fabricate de TERRA.
Schema sistemului multiswitch pentru 700 de abonati
Camerele megapixel Aviosys sunt lideri in prezentarea imaginilor/ stream-urilor pe pagini www. Multi oameni vor sa-si creeze o pagina personala pe care sa poata oferi materiale video live cu costuri cat mai mici. Pentru un astfel de serviciu trebuie insa sa inchirieze un server, cu trafic inclus sau sa posede destule cunostinte tehnice pentru a-si programa singuri un astfel de server...
IP Camera AVIOSYS 9070 CS
Exemplu de site ce transmite imagini live de la o camera Aviosys
Adaptor Power over Ethernet (PoE). Adaptoarele Power over Ethernet (PoE) N9206 permit alimentarea dispozitivelor LAN prin cabluri de transmisie tipice (FTP/UTP, etc). Este o solutie foarte utila in cazul access point-urilor care astfel pot fi plasate intr-o cutie ermetica pe catargul antenei (pentru a scadea pierderea pe cablu RF). Acestea vor fi conectate la o sursa de date si alimentare prin cablu UTP situata in interiorul cladirii.
Editii anterioare arhivate