Saptamanalul DIPOL - TV si SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 37/2010 (8 Noiembrie, 2010)

Centru de monitorizare incorporat in camera.

Un centru sau post de monitorizare situat direct in locatia supravegheata, materialele fiind inregistrate pe un VCR - asa a inceput era sistemelor CCTV.
Un moment crucial in evolutia sistemelor CCTV a fost aparitia camerelor IP ce permiteau supravegherea prin retea a mai multor cladiri raspandite. Totusi, cantitatea mereu crescatoare, odata cu extinderea sistemelor, de material inregistrat, a devenit o pacoste inutila.
Centrul de monitorizare, dotat deobicei cu mai multe monitoare trebuia sa aiba in totdeauna unul sau mai multi operatori. Studiile au dovedit ca dupa 20 de minute de vizualizare continua a unui singur monitor, operatorul poate rata 90% din evenimente. Pentru a evita astfel de situatii, a fost dezvoltat un software de analiza a imaginii care ajuta operatorul.
Din pacate, daca sistemul trebuie sa inregistreze si sa analizeze mai multe fluxuri video simultan, cerintele cresc o data cu utilizarea sistemului. O alta problema este ca analiza eficienta necesita imagini video de inalta calitate, care pot fi transmise doar prin intermediul retelelor de banda larga. Adesea se intampla ca retelele disponibile sa nu indeplineasca aceasta cerinta.

Nevoia de a depasi aceste restrictii a condus la intensificarea activitatii inginerilor. Ca urmare, suntem pe punctul de a descoperi o noua revolutie in industria securitatii. Noua idee este de a analiza imaginile direct in camera si rezultatul sa fie trimis la centrul de monitorizare sau chiar la patrule. Posibilitatea de a instala un software de analiza a imaginii in camere depinde de dezvoltarea unei noi generatii de procesoare de semnal digital.
Analiza standard a imaginii, folosind server analitic si o noua functie a camerei, permitand transmiterea directa a imaginilor acesteia catre smartphone-uri sau servicii de patrulare.
Cea mai simpla analiza este de a folosi camera numai cand este detectata miscare. Aceasta permite reducerea traficului in retelele de telecomunicatii, precum si cantitatea de material ce trebuie analizat.
Camera trimite imagini atunci cand detecteaza o contraventie in trafic, in timp ce indica traseul parcurs cu masina. Imaginile evenimentelor pot fi descarcate de pe cardul de memorie, incorporat in camera.
Camerele cu analizator de imagine incorporat sunt adesea folosite pentru a monitoriza traficul oferind informatii doar atunci cand detecteaza nereguli in trafic. De exemplu, depasiri periculoase sau parcare in locuri ilegale. De cele mai multe ori, sunt recunoscute numerele de inmatriculare si introduse in sistem.

Ei vor sa vada Bromo.

In fiecare zi, inainte de rasarit, pe un munte cu multe relee de telecomunicatii si antene se aduna o multime de oameni. Nu este usor sa ajunga acolo, accesul fiind posibil doar cu pentru vehicule de teren, totusi oameni vin acolo.
Toata lumea vrea sa vada Bromo in zori.
Ei vor sa vada muntele Bromo in zori. Cum se vede la rasarit
si unde trebuie sa mearga sa-l vada? - Puteti afla raspunsurile la sfarsitul acestui numar.

Analizator semnal DVB-T si TV analogic: Digiair PRO.

Analizatorul Digiair PRO R10510 a fost conceput si construit de compania Emitor din Suedia. Scopul principal este de a ajuta instalatorii la reglarea antenelor TV. Acesta permite masurarea parametrilor TV analogici si a parametrilor COFDM DVB-T sau diagnosticarea sistemelor de distributie TV. Cel mai mare avantaj al acestui aparat este capabilitatea de a masura rata de eroare a bitilor (bit error rate - BER) si a ratei de eroare a modulatiei (modulation error ratio MER) a semnalelor digitale.
Digiair PRO - DVB-T &analog TV meter
O scurta demonstratie a functiilor analizatorului Digiair PRO R10510

Televiziune prin cablu pentru mai multe televizoare.

Semnalul dupa impartirea sa catre mai multe televizoare trebuie sa fie intre valorile de 62 dB si 80 dB. Daca semnalul este prea slab ( datorita folosirii splitter-elor pasive), utilizatorul va trebui sa foloseasca un amplificator.
Cele mai multe amplificatoare nu pot fi folosite in acest scop pentru ca nu au parametrii definiti pentru canalele speciale de cablu. Acest gol este umplut de amplificatoarele AWS-1145 B117028 si AI-223 R90452. Ambele amplificatoare au un canal pasiv de intoarcere ce va permite conectarea unui modem de cablu. Canalul de intoarcere permite dealtfel functionarea extender-elor de telecomanda, ca de ex. Signal-Link R93109. Reglarea castigulul este combinata cu functia de corectie a pierderilor pe cablu. Nivelul maxim de iesire al amplificatoarelor (de 100 dBuV si respectiv 105 dBuV ) este potrivit pentru alimentare a 10 - 15 abonati.
Conectarea amplificatorului AI-223 R90452

Comoditate si flexibilitate - supraveghere video prin intermediul telefoanelor mobile.

O functie convenabila si folositoare a sistemelor CCTV este posibilitatea de a monitoriza de la distanta camerele CCTV prin intermediul telefoanelor mobile sau a smartphone-urilor. Pana de curand, a fost necesara instalarea de software special pe telefoane de catre companiile de supraveghere (telefoanele trebuiau trimise la companii pentru a putea fi incarcat software-ul).
Inginerii de la firma Avermedia au rezolvat aceasta problema. NVR-urile M76004 si M76008, precum si DVR-urile hibride M75108 si M75216 permit utilizatorilor (fara a se autentifica) sa acceseze fisierele de instalare pentru telefoanele mobile bazate pe sistemul Windows Mobile sau cu suport JAVA.
Telefon mobil care foloseste sistemul Android si mediul Java
(Java Viewer)
In acest fel, puteti obtine accesul la imaginile de pe camere prin intermediul telefoanelor care nu au fost special concepute pentru cooperarea cu NVR/DVR-uri. Operarea este simpla si intuitiva. Datele video sunt transmise in rezolutia corecta, conceputa pentru ecranele mici ale telefoanelor mobile, economisind latime de banda. Aplicatia PDA Viewer include urmatoarele functii:
 • afiseaza imagini de la mai multe canale;
 • transmisie audio de la un canal selectat;
 • previzualizare in ecran complet sau divizat in 4;
 • redarea la distanta a inregistrarilor;
 • controlul iesirilor.
Alte aplicatii pentru telefoanele mobile sunt iPhoneViewer si iBlackberryViewer. Aceste aplicatii permit proprietarilor celor doua tipuri de telefoane mobile sa monitorizeze sistemul CCTV de oriunde din lume.

Administrarea de la distanta a sistemelor locale de monitorizare.

O problema frecvent intalnita in monitorizarea video a locatiilor dispersate este lipsa de retele de banda larga cu parametrii de transmisie adecvati. Cea mai buna solutie in astfel de cazuri este divizarea sistemului in unitati mai mici cu servere NVR speciale. Intregul sistem poate fi monitorizat prin aplicatia client.
Cu software-ul de configurare adecvat, utilizatorii autorizati pot accesa sistemul prin intermediul unui browser web de oriunde din lume.
Outdoor IP Camera: ACTi TCM-1232 (1.3 Mpx, H.264, IR) 1.3 Mpx IP Dome Camera: ACTi TCM-3511 (H.264, IR)
Diagrama de instalare
Conceptul a fost implementat intr-un complex rezidential. Sistemul de supraveghere video permite monitorizarea cladirilor si parcarilor.
Sistemul foloseste camere ACTi TCM-1232 K1020 si TCM-3511 K1040, si servere care ruleaza cu software-ul ACTi NVR care indeplineste functii, cum ar fi: inregistrarea programata, detectia miscarii si abilitatea de a schimba setarile camerei.
Accesul la NVR-uri este posibil prin LAN/WAN/WLAN. Intregul ansamblu este monitorizat de catre paznicii de la postul de supraveghere situat la intrarea in complex. Un mare confort pentru personalul raspunzator de securitate in zona este abilitatea de a vizualiza imagini de la camere pe smartphone-uri sau PDA-uri, folosind conectivitate WiFi (WLAN).

Retea LAN/WLAN, cu acces wireless la Internet si sistem IP CCTV.

Asa cum este prezentat mai jos, Internetul este accesat printr-un access point cu antena integrata. Aceasta solutie permite conectarea dispozitivelor din interiorul cladirii prin cablu UTP. Selectia access point-ului depinde de frecventa la care semnalul este furnizat de un ISP - in acest exemplu, AP-ul opereaza in banda de 5 GHz.
Dispozitivul central al retelei este un access point cu router incorporat si switch Gigabit - TL-WR1043ND N3253. Are urmatoarele caracteristici:
 • router - permite conectarea mai multor calculatoare la LAN, folosind o singura adresa IP externa,
 • AP - access point conform cu standardul "n" - permite transmisia datelor wireless cu viteze de pana la 300Mb/s,
 • switch Gigabit - sprijina partea de cablu a retelei, permite transmisia datelor cu viteze de pana la 1000 Mb/s,
 • port USB - permite conectarea unui HDD extern, disponibil pentru toate calculatoarele din LAN,
 • firewall incorporat - imbunatateste securitatea in LAN.
Wireless Access Point: ULTIAIR 319KCAccess Point TP-Link TL-WR1043ND (w. router &GbE switch, 802.11n, 300Mbps)Outdoor IP Camera: ACTi ACM-1231 (1.3 Mpx)Outdoor IP Camera: ACTi ACM-1231 (1.3 Mpx)8-port Gigabit Ethernet Switch: TP-Link TL-SG1008D8-port Gigabit Ethernet Switch: TP-Link TL-SG1008DIP DVR/NVR: AverMedia EXR6004Mini (4-ch. H.264 VGA)IP VGA Camera: ACTi ACM-4001IP VGA Camera: ACTi ACM-4001Multifunction Peripheral (MFP) &Storage Server<br /> TP-LINK TL-PS310U
Un sistem LAN/WLAN pentru acasa
Functiile cheie ale retelei de calculatoare multimedia:
 • accesul la toate dispozitivele conectate la retea;
 • accesul calculatoarelor si dispozitivelor multimedia (de exemplu, televizoare) la NAS/NVR, care permite redarea directa de video, audio, imagini etc;
 • imprimarea pe imprimantele din retea;
 • posibilitatea de conectare a diverselor dispozitive USB, de exemplu, flash drive USB, scanner, hard disk extern, camera web prin intermediul Multifunction Peripheral (MFP) si Storage Server N3312.
Sistemul IP CCTV este construit din camere IP de retea si NVR-uri. Sistemul poate opera camere cu rezolutie megapixel si VGA.
Functiile sistemului IP CCTV:
 • stream-urile video de la camerele K1511 sunt inregistrate cu NVR-uri M76004;
 • imagini si video online, inregistrate cu NVR si pot fi vizualizate de pe orice calculator conectat la retea;
 • cu o configuratie corespunzatoare a router-ului, datele de supraveghere pot fi puse la dispozitie prin intermediul internetului.

Turnul Eiffel la targul Sat Krak 2010.

Va invitam sa vizionati filmul.
Multiswitch Tower like Eiffel Tower

Muntele Bromo - Indonezia.

Bromo este un vulcan activ din Java de Est, Indonezia. Are altitudinea de 2329 de metri deasupra nivelului marii, iar diametrul craterului este de aproximativ 700 m. Vulcanul este foarte activ, in timpul ultimei eruptii pe 8 Iunie 2004, doua persoane si-au pierdut viata. In ciuda amenintarii constante, zona este frecvent vizitata de turisti din cauza peisajului frumos la apus. Turistii pot observa vulcanul de pe Muntele Penanjakan (Gunung Penanjakan).
Am scris despre:

Monitorizarea unui complex de apartamente. Edgewater Court, complex rezidential situat in centrul orasului Fort McMurray (Idaho), a fost echipat cu un sistem modern de supraveghere video, pentru a asigura siguranta locuitorilor.
Complexul este format din 75 apartamente si 25 vile. Cand se proiecteaza un sistem de monitorizare, se urmareste asigurarea de echipamente de inalta calitate si fiabilitate a instalatiilor de supraveghere, prin urmare s-au folosit camere si software de la ACTi.
Monitorizarea unui complex de apartamente
TERRA MSV-932 - perla multiswitch-urilor. Multiswitch-ul MSV-932 R70832 fabricat de Terra este un echipament profesional ce poate fi folosit in cladiri sau ca parte a unui sistem SMATV de largi proportii (pana la cateva sute de abonati).

Stadioane si locuri de divertisment - aplicarea de transmisie optica. Stadioanele si locurile de divertisment necesita o infrastructura excelenta pentru transmiterea semnalelor de televiziune. Acest lucru se aplica atat conexiunilor uplink, cat si celor downlink, realizate in principal prin intermediul satelitilor. Astfel de locuri sunt tot mai mult utilizate pentru organizarea de evenimente bazate pe transmisiunile directe de evenimente sportive si activitati artistice, urmarite de mii de oameni...

Editiile anterioare indexate