Săptămânalul DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 41/2010 (6. Dec, 2010)

Vor fi japonezii cei care vor stabili nivelul preţului mondial? LTE - un progres în domeniul telecomunicaţiilor.

NTT Docomo, Inc., operatorul de telefonie mobilă predominant în Japonia, urmează să lanseze serviciul LTE pe data de 24 decembrie 2010. Serviciul va oferi nu numai o rată de transfer impresionantă (75 Mpps viteză de download - aproximativ de 10 ori mai mare decât soluţiile cele mai eficiente ale reţelelor GSM existente), dar şi o surpriză plăcută, costul serviciului. Taxa abonamentului lunar va fi doar de 60$ pentru acces nelimitat la Internet. În primă fază, serviciul va fi direcţionat către utilizatorii de modemuri conectate la computerele mobile, deoarece telefoanele mobile compatibile LTE vor apărea în primăvara anului 2011. Pentru început, serviciul va fi disponibil în Tokyo, Nagoya şi Osaka. De asemenea, în decembrie, un serviciu comercial LTE va fi disponibil şi în SUA. În cazul în care preţul este similar cu cel din Japonia, primele oferte pot seta nivelul preţului global pentru astfel de servicii.
În situaţia în care costurile sunt acceptabile pentru mulţi dintre utilizatori, această tehnologie poate accelera foarte mult dezvoltarea proiectelor Google, fiind bazată pe noua strategie a următorilor ani - "Mobile First". Smartphone-urile cu acces la Internet în bandă largă şi susţinute de "cloud computing", vor fi schimba lumea într-un mod revoluţionar, conform Google. Dispozitivele mobile conectate la reţeaua globală şi ajutate de supercalculatoare vor permite accesul la vaste resurse de date şi la cel mai recent software pentru prelucrarea lor.

După epoca desktop şi laptop, cu prelucrarea şi colectarea datelor la birou sau pe genunchii cuiva, era smartphone aduce un asistent personal pentru orice situaţie. Un dispozitiv cu comandă vocală care traduce limbile străine (în mod direct într-o conversaţie), care prelucrează datele despre blocajele de trafic - cu scopul de a alege traseul optim, recunoscând locuri si obiecte, de căutare a celor mai atractive oferte comerciale, care furnizează canale TV de înaltă calitate - va fi pentru buzunarul fiecăruia. Pentru a efectua aceste servicii şi multe altele, fiecare smartphone va fi susţinut de puterea de calcul combinată a supercalculatoarelor, răspunzând la toate întrebările.
A patra generaţie a reţelei wireless (4G) ar trebui să garanteze rate de transfer a datelor mobile de 100 Mbps, iar în cazul echipamentelor fixe - 1 Gbps. LTE (Long Term Evolution) reprezintă modalitatea prin care reţelele celulare pot ajunge la acest nivel de performanţă.
În prezent, LTE asigură o viteză de download de până la 326 Mbps şi o viteză de upload de până la 86 Mbps (cu canal cu o lăţime de 20 MHz, modulaţie 64QAM şi MIMO 4x4). Datorită faptului că viteza de uplink nu îndeplineşte criteriul de 100 Mbps, este uneori numit tehnologia 3.9G.
Dezvoltarea continuă a acestei tehnologii va permite transmiterea unei game largi de conţinut multimedia, doar "în mişcare".

Supravegherea video a ruinelor romane.

Ruinele oraşului roman vizibile în imaginile de mai jos sunt unele dintre cele mai interesante, cele mai bogate şi mai bine conservate. Oraşul antic, Gerasa, a fost fondat probabil în secolul IV î.Hr. de către Alexandru cel Mare sau de generalul său, Perdiccas. Oraşul este acum cunoscut sub numele de Jerash. Având în vedere întinderea zonei, sistemul de monitorizare utilizează camere IP şi mijloace de transmisie wireless. Este cel mai eficient mod de supraveghere pentru locurile de acest tip, mult mai puţin intruzive pentru substratul istoric decât tehnologiile cablu. În ce ţară sunt ruinele antice Gerasa? Puteţi verifica răspunsul dumneavoastră la sfârşitul acestei probleme.

DVB-T - cel mai ieftin upgrade al unui sistem TV de hotel.

Bună, sunt în căutarea unui sfat. Am auzit despre viitoarea epocă TV digitală. Eu am un hotel cu camere dotate cu televizoare CRT. Vor fi utilizabile? Dacă da, ce ar trebui să cumpăr pentru a adapta televizoarele vechi pentru recepţionarea canalelor TV digitale?
Proprietarii de hoteluri ale căror instalaţii TV includ distribuţia de semnale terestre se confruntă cu problema adaptării lor la cerinţele televiziunii digitale. În general, problema nu se aplică la antene, cabluri şi amplificatoare, deoarece acestea vor funcţiona corect cu semnale digitale. Schimbarea necesară care trebuie să se facă este adaptarea televizoarelor.
Semnalele digitale sunt recepţionate de televizoare analoge (acestea încă predomină în multe hoteluri) ca zgomot ("zăpadă"). Deci, ce ar trebui să facă un proprietar de hotel pentru a evita pierderea recepţiei, după întreruperea contactului analog?
Există mai multe soluţii. În funcţie de numărul de camere (televizoare), numărul de canale, care urmează să fie distribuite în reţea, şi de fondurile disponibile, proprietarul poate decide să aleagă:
  • headend profesional care va converti multiplexul/-urile digital/e în canalele TV analoage,
  • un număr de receptoare DVB-T, fiecare cooperând cu un modulator RF,
  • reînlocuirea tuturor televizoarelor cu noile modele cu tunere DVB-T MPEG-2/MPEG4,
  • cumpărarea de receptoare externe DVB-T, o unitate pentru fiecare televizor vechi.
Fiecare dintre aceste opţiuni are argumente pro şi contra. Dar proprietarii de hoteluri care au grijă de bugetul lor ar trebui să acorde o atenţie deosebită ultimei soluţii. Aceasta permite economisirea cu până la 80% în comparaţie cu înlocuirea tuturor televizoarelor.
DVB-T Receiver Signal HD-507 (MPEG-2/4, PVR Ready)
Receptor DVB-T (MPEG-2/4, PVR Ready)
Signal HD-507 A99250
Soluţia ideală pentru hoteluri este Signal HD-507 A99250. Datorită dimensiunii sale mici şi conectarea cu mufă SCART, tunerul digital poate fi plasat în spatele fiecărui televizor astfel încât acesta să nu fie vizibil utilizatorului.

Cum să vizualizezi imagini de pe o cameră CCTV pe un telefon mobil cu Windows Mobile?

Filmul prezintă configuraţie de HTC HD2 pentru cooperarea cu DVR ULTIMAX-204 M72040. Cu setările corespunzătoare, video-ul de pe camera CCTV poate fi vizualizat pe ecranul telefonului.
Mobile video monitoring with a Windows Mobile (TM) cell phone

Sisteme CCTV - o abordare integrată a cerinţelor managementului calităţii.

Se întâmplă adesea ca după instalarea unui sistem de supraveghere video, utilizatorul să nu fie satisfăcut de calitatea înregistrării video. Cel mai frecvent motiv pentru acest rezultat este selectarea necorespunzătoare a DVR-ului/-elor. Camerele de calitate superioară şi alte componente ale sistemului furnizează o transmisie video perfectă în timpul monitorizării live, dar utilizarea DVR-ului/-elor dintr-o gamă de preţuri mai mici nu permite păstrarea aceleiaşi performanţe în cazul înregistrărilor.
Pentru a obţine cele mai bune rezultate, toate componentele sistemului ar trebui să aibă un nivel de calitate similară. De exemplu, camerele cu cea mai nouă generaţie de senzori de imagine impun utilizarea DVR-urilor de primă clasă capabile să înregistreze imagini de înaltă rezoluţie, cu o multitudine de detalii şi o gamă completă de culori subtile. De asemenea, este important să se asigure cabluri de bună calitate, mufe şi surse de alimentare.
Power Supply ZI-1500 12/1.5ANetwork DVR: HIKVISION/ULTIMAX DS-8108HDI-S H.264 (8-ch.)Network DVR: HIKVISION/ULTIMAX DS-8116HDI-S H.264 (16-ch.)Network DVR: HIKVISION/ULTIMAX DS-8108HDI-SE H.264 (8-ch.) Network DVR: HIKVISION/ULTIMAX DS-8116HDI-SE H.264 (16-ch.) Professional Compression BNC Connector PCT<br />(for CAMSET cables)CCTV cable: CAMSET 100 75-0.59/3.7+2x1.0 [1m]<br />(92% braid coverage, 2 power wires up to 230V AC)Professional Compression BNC Connector PCT<br />(for CAMSET cables)Day/Night Box Camera: SN-BXC5930CDN (WDR, 650 TVL, Sony Effio-E, ICR, 0.03 lx)CCTV Lens: Tokina 3-8.2 mm F0.98 (IR, DC A/I)CCTV Cable: CAMSET/YAR 75-0.59/3.7+2*0.50 (2 power wires up to 230VAC) [100m]
Un exemplu de sistem de supraveghere video cu componente de înaltă calitate
Echipamentul de înaltă performanţă indicat pentru cooperarea cu camerele de luat vederi CCTV, care foloseşte cele mai noi tehnologii, este Hikvision - Ultimax din serie DVR-urilor avansate. Un număr de modele de calitate superioară disponibile şi configuraţiile multiple, asigură înregistrarea de conţinut video cu cea mai mare rezoluţie din această clasă de echipamente. Un avantaj suplimentar este software-ul gratuit pentru computerele care rulează Windows OS (iVMS4000) şi pentru telefoanele mobile cu sisteme populare (iVMS4500). Versiunea curentă a software-ului pentru telefoanele mobile funcţionează cu toate sistemele de operare majore: Symbian, Android, Windows Mobile, BlackBerry, iPhone. Printre camerele de ultimă generaţie menţionate se regăseşte Sunell SN-BXC5930CDN M11209, echipat cu senzorul Sony ExView HAD CCD II cu rezoluţie efectivă de 976 (H) x 582 (V), şi cu Sony Effio E-DSP. Astfel de camere necesită lentile care îndeplinesc cele mai înalte standarde, de exemplu, produsele companiei japoneze Tokina .
Cablarea făcută din cabluri de calitate superioară, CAMSET 100 M6100 sau CAMSET YAR 75 M5995 permite transmiterea video fără schimbări semnificative ale parametrilor, pe parcursul mai multor ani după instalare.
Utilizând alimentatoarele ZL-1500 M1814 şi mufele de compresie E8293, putem fi siguri că banii investiţi în sistemul de monitorizare video vor asigura cel mai înalt grad de protecţie care poate fi obţinut folosind CCTV analog.

Ajustări video în balunuri video active din seria Etrix.

Etrix 1VADA-T M16742 este un balun video-audio-data activ (transmiţător) utilizat pentru a trimite semnale CCTV (audio, video, date - ex. semnal de alarmă) de la o cameră printr-un cablu CAT5e UTP, pe distanţe mai lungi (de până la 2400 m), păstrând calitatea originală. Dispozitivul adaptează impedanta de 75 ohm a unei surse video nebalansate şi impedanţa audio precum şi canalele de date la liniile balansate formate de perechile unui cablu UTP. Utilizate în sistemele de supraveghere video, astfel de dispozitive permit proiectarea eficientă a liniilor de transmisie, fără cablări inutile.

Outdoor Compact Camera: n-cam 559 (540 TVL,  Sony Super HAD II CCD, 0.05 lx, 9-22mm, IR 50m)Active Video-Audio-Data Balun: Etrix 1VADA-T (transmitter)Active Video-Audio-Data Balun: Etrix 1VADA-R (receiver)Professional CCTV Monitor: SAMSUNG SMT-1922P (19
Combinaţie de transmiţător activ şi receptor care permite transmiterea de video, audio, şi date
În funcţie de lungimea liniei de transmisie, cursorul comutatorului "Level" ar trebui stabilit la cel mai scăzut nivel (poziţia din stânga), pentru o distanţă de 1400-1700 m, la nivelul mediu (poziţia de mijloc), pentru o distanţă de 1700 -2000 metri, sau la cel mai înalt nivel (poziţia dreaptă) pentru o distanţă de peste 2000 de metri.
Dispozitivul complementar, Etrix 1VADA-R este utilizat pentru a primi conţinut video, audio, şi date transmise prin intermediul cablului UTP. "Claritate" Comutatorul DIP permite ajustarea receptorului la parametrii liniei de transmiei cu scopul de a obţine cele mai bune rezultate (contrast şi claritate). Există un număr de combinaţii posibile (imaginea din dreapta).
Un nivel de luminozitate adecvat al video-ului recepţionat poate fi setat cu butonul "Luminozitate".

O imagine cu poziţia necorespunzătoare a comutatorului "Level" a balun-ului M16742.
Imaginea după setarea poziţiei optime a comutatorului "Level" a balun-ului M16742

Camerele WDR pot citi plăcuţe de înmatriculare.

Camerele cu senzori de imagine convenţionali au probleme cu lumina puternică care cade direct pe ele de la spoturi, de exemplu, de la farurile de la maşină, ceea ce le face inutile pentru recunoaşterea numerelor de înmatriculare.
Soluţia este să folosiţi camere WDR (Wide Range). Fiecare pixel al senzorului de imagine este un tip de convertor independent analog-to-digital, de aceea se poate adapta individual la expunerea locală şi oferă semnal de ieşire care arată detalii importante.
WDR în acţiune
Camera IP de exterior, ACTi TCM-1231 K1021 cu funcţii pentru zi/noapte şi WDR este echipată cu iluminator IR, care ajută la identificarea numerelor de înmatriculare în condiţii de intensitate scăzută a luminii.
Prezentarea rezultatelor furnizate de funcţia WDR, implementată în această cameră este prezentată în pagina sa de date(K1021).

Software-ul open-source pentru TP-LINK TL-WR1043ND N3253.

Routerele permit distribuirea conexiunilor la Internet între mai multe computere, fiind necesare în toate reţelele home şi office. Datorită funcţionării continue (acestea sunt conectate la reţeaua de energie şi la computer network), dispozitivele pot îndeplini funcţii suplimentare, implementate într-un software specific.
Access Point TP-Link TL-WR1043ND (w. router &GbE switch, 802.11n, 300Mbps)
Access Point TP-Link TL-WR1043ND N3253 cu router &comutator GbE, 802.11n, 300Mbps
Adăugarea de noi funcţii este posibilă prin rescrierea memoriei Flash a dispozitivului, ceea ce înseamnă înlocuirea firmware-ului cu software open-source. Software-ul open-source pentru routere este un domeniu relativ nou. Înlocuirea firmware-ului poate duce la pierderea garanţiei acordate, dar profesionistilor cu experienţă, le poate aduce o mulţime de noi posibilităţi pentru reţelele lor. Pe Internet există software OpenWRT pentru TP-LINK TL-WR1043ND N3253, fiind în continuă dezvoltare. Un nouă funcţie interesantă oferită de OpenWRT este serverul NAS. Prin conectarea unei unităţi USB la router, toţi utilizatorii de reţea pot avea acces la resursele sale.
Ferestre cu configurarea software-ului
Software-ul OpenWRT permite controlul router-ului prin intermediul smartphone-urilor echipate cu sistemul Android. Printre altele, acesta permite utilizatorului să controleze de la distanţă radioul prin Internet şi MP3 playerul, implementate în software-ul nou.
În cazul utilizatorilor care descarcă fişiere de pe Internet prin intermediul torrent-urilor, software-ul permite salvarea fişierelor pe hard disc şi notifică utilizatorii atunci când descărcarea este completă, prin mesaje text sau e-mail.

Iordania.

Iordania este o ţară muntoasă, în cea mai mare parte a zonei sunt dealuri cu altitudini de 700 m - 1000 m deasupra nivelului mării. Cel mai înalt vârf este Jabal Umm ad Dami (1854 m), situat in munţii Jabal-ash-Shari'ah în partea de vest a ţării, iar, cel mai jos punct este Marea Moartă, 420 de metri sub nivelul mării. În partea de sud a ţării există semi-deşerturi, care poartă numele lui Moab şi Idumea, în partea de est - deşertul Harra cu scurgerile de lavă vulcanică neagră. Numai partea de nord-vest a ţării are condiţii naturale favorabile pentru dezvoltarea localităţilor, cu terenuri bune pentru cultivare fără irigare artificială.
Conform Wikipedia poloneză
Petra - cel mai valoros monument al Iordaniei
Am mai scris despre:

Depăşirea adaptorului Ethernet (PoE) Adaptorul PoE N9206 permite alimentarea dispozitivelor LAN prin cablu de transmisie tipic (FTP / UTP, etc) - diagrama 1. Este o soluţie foarte utilă în cazul Access Points, unde AP poate fi plasat într-o cutie ermetică doar de antenă (pentru a reduce pierderile în cablul RF) şi furnizată prin cablu de transmisie de la sursa de alimentare situată în interiorul unei clădiri ...
Monitorizarea wireless home IP CCTV cu camera TP-Link TL-SC3130G . Camera IP wireless TP-Link TL-K1150 SC3130G este soluţia ideală pentru a îmbunătăţi securitatea într-un apartament. Viteza de transmisie de 54 Mbps asigură transmisii video fără întreruperi din locuri fără reţele cablate, cu condiţia ca pereţii şi / sau plafoanele să nu blocheze semnalul wireless...

Indexul ediţiilor publicate
DVB-T Receiver Signal HD-507 (MPEG-2/4, PVR Ready)