Săptămânalul Dipol - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 16/2011 (18 aprilie, 2011)

Câţi diavoli încap pe un cap de ac?

În germania, institulul Frauenhofer, în colaborare cu compania Awaiba au proiectat şi construit o cameră miniaturală de dimensiunile unui ac. Camera pătrată cu latura de 1 milimetru a fost proiectată ca echipament de unică folosinţă pentru operaţii endoscopice. Datorită procesului de fabricare, costul acesteia va fi atât de mic, încăt aceasta poate fi aruncată după o folosire.
Costul scăzut al camerei se datorează integrării senzorului şi a lentilei într-o etapă incipientă a procesului de fabricare. Senzorii sunt de tip CMOS cu o dimensiune a pixelului de 3 microni. Un senzor conţne 62 500 de pixeli.
Deşi rezoluţia de 250 x 250 pixeli pare mică în comparaţie cu camerele standard, pentru echipamentele de astfel de dimensiuni este un pas important înainte.
Imaginile se pot transmite printr-un cablu foarte subţire pe distanţe de până la 7 m, către un calculator cu un port USB de exemplu, pentru a fi procesate mai departe.
Posibilităţile de întrebuinţare ale astfel de camere nu se opresc la medicină, o altă aplicaţie a acestor camere ar putea fi montarea lor în ochelari pentru a urmări ochii şoferilor, ca parte a unui sistem ce previne adormirea la volani.
Este greu de spus câţi diavoli încap pe un cap de ac, totuşi un lucru este sigur, o cameră video sigur încape.
Camera lângă un ac de seringă
(sursă: www.fraunhofer.de)
The Fraunhofer Society (Fraunhofer-Gesellschaft) este o organizaţie germană care cuprinde 60 de institute, fiecare specializat pe alt domeniu. Organizaţia este cea mai mare de acest gen din europa cu un total de 18,000 de angajaţi, majoritatea cercetători şi ingineri, având anual la dispoziţie un buget de aprox 1,7 miliarde de euro. Institutul este specializat în tehnologii de prelucrare a informaţiilor, telecomunicaţii, microelectronice, procese de producţie, energetică, transport, inginerie de mediu şi studiul materialelor.
Mai mult de 1,4 miliarde de euro din bugetul total vin din cercetări contractate. Două treimi din acest câştig sunt colectate din contracte industriale şi fonduri publice. Printre produsele cele mai cunoscute ale institutului se numără: formatul MP3, celula solară cu cel mai mare randament (41.1%), un program pentru reconstrucţia documentelor distruse prin tăiere, rupere, şi componente ale standardului H.264.

Locuitorii Jaisalmerului vor fi primii care află.

Ţările asiatice, în special cele cu suprafeţe mari, vin din urmă cu noile tehnologii wireless, instalând reţele wireless de mari dimensiuni. Creşterea rapidă a reţelei, este asociată şi cu boom-ul imobiliar, casele şi construcţiile fiind folosite ca suport pentru antene şi echipamente. Antenele sunt deobicei antene de putere mare care pot afecta sănătatea locuitorilor din împrejurimi.
Cât de dăunătoare sunt acestea vor afla locuitorii din Jaisalmer pe pielea lor.
Unde este Jaisalmer? Răspunsul îl aflaţi la sfârşit.
Creşterea rapidă a reţelei, este asociată şi cu boom-ul imobiliar, casele şi construcţiile fiind folosite ca suport pentru antene şi echipamente. Unde este Jaisalmer? Răspunsul îl aflaţi la sfârşit.

Nivelele de semnal TV recomandate pentru la priza abonaţilor.

Instalatorii obişnuiţi cu sistemele de distribuţie analogice trebuie să ia în considerare trecerea la televiziunea digitală care presupune nivele de semnal mult mai scăzute.
Nivelul de semnal necesar pentru recepţia semnalelor digitale terestre este mult mai mic decât cel pentru posturile analogice, deobicei cu aprox. 17dB. Motivul este eficienţa mult mai mare a modulaţiei digitale, care este o combonaţie între modulaţia în amplitudine şi frecvenţă a semnalului RF. Aceasta îngreunează instalarea transmiţătoarelor şi a receptoarelor, dar transmiţătoarele cu aceeasi putere pot acoperi suprafeţe mult mai mari.
La proiectarea sistemelor de distribuţie DVB-T, instalatorul trebuie să ia în seamă valorile din tabelul următor.
Nivelele de semnal recomandate la prizele abonaţilor
pentru semnale analogice (D1/PAL, FM) şi digitale (DVB-T, DAB)
Mediu Standard Modulaţie Capacitate canal
Nivel semnal minim(dBµV) Nivel semnal maxim (dBµV)
Televiziune D1/PAL AM-VSB - 57 80
DVB-T
COFDM
QPSK 1/2 26 74
2/3 28 74
3/4 30 74
5/6 33 74
7/8 35 74
16-QAM 1/2 32 74
2/3 36 74
3/4 39 74
5/6 42 74
7/8 45 74
64-QAM 1/2 42 74
2/3 45 74
3/4 48 74
5/6 51 74
7/8 54 74
Radio Mono FM - 40 74
Stereo FM - 50 74
DAB OFDM - 28 74
Din tabel se poate observa că DVB-T impune limite de semnal total diferite de cele pentru transmisia analogică. În Polonia şi Ungaria (64-QAM, FEC 3/4 or 5/6) limitele sunt de 48 dBuV sau 51 dBuV (nivel minim) şi 74 dBuV (nivel maxim).
Aşadar nivelul de semnal minim variază în funcţie de modulaţia şi FEC-ul folosit. Alt exemplu practic sunt câteva emiţătoare slovace care emit cu FEC=2/3, ceea ce rezultă într-un nivel de semnal minim de 45 dBuV.

Backup de la distanţă a materialelor CCTV.

În caz de furt, incendiu, inundaţie sau distrugere, sistemul de supraveghere poate fi şi el afectat, în cel mai rău caz se pierd şi arhivele, care pot conţine informaţii vitale.
Cea mai bună soluţie de protecţie a materialelor video este înregistrarea simultană în două locaţii diferite.
Ultimax - Hikvision este o serie de DVR-uri însoţite de un pachet software ce permite implementarea acestui tip de soluţie.
Network DVR: HIKVISION/ULTIMAX DS-8108HDI-S H.264 (8-ch.)Network DVR: HIKVISION/ULTIMAX DS-8108HDI-SE H.264 (8-ch.)
Arhivarea pe primul mediu - unul dintre hard disk-urile montate într-un DVR de 8 canale Hikvision 8108HDI-S(E) DVR,
şi un mediu de backup - un calculator ce rulează software-ul NVR server
Serverul NVR trebuie instalat pe un sistem cu un spaţiu pe hard disk destul de mare pentru a putea stoca stream-urile video recepţionate. Numărul de cadre pe secundă precum şi rezoluţia vor fi lafel ca şi cele de pe DVR. Accesul la date se face prin programul iVMS4000 atăt local căt şi de pe DVR prin reţea.
Înregistrările se pot face conform unui program stabilit sau în funcţie de alerte precum, detecţia mişcării, sau mixt. Programul oferă informaţii despre canalele înregistrate, despre camere şi despre spaţiul disponibil pe disk.
Serverul NVR, precum şi alte aplicaţii destinate DVR-urilor Hikvision, este gratiuit. Împreună cu programul iVMS4000 se poate crea un sistem de supraveghere video complex.

Camere rezistente la acte de vandalism.

Sistemele CCTV din zone cu risc crescut precum şcoli, parcuri sau închisori trebuie echipate cu camere rezistente la acte de vandalism. Aceste camere au carcase din metal şi dome-uri din policarbonat, unul dintre cei mai duri plastici. Acest material, datorită proprietăţilor sale, este folosit pentru ferestrele avioanelor, şi a căştilor pentru astronauţi şi şoferi de formula 1.
Rezistenţa la impact este crescută prin forma sferică. Camerele montate pe tavan, perete, zid sau stâlpi oferă facilitatea de a ascunde cablurile pentru a elimina astfel cât mai multe din vulnerabilităţi.
Camerele acestea au inclus şi un iluminator IR pentru a permite supravegherea zonelor întunecate. Capacitatea acestor camere a fost în continuare crescută prin instalarea de obiective varifocale.
Vandal-proof Dome Camera: V-CAM 540 (550 TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.01 lx, 4-9mm, IR)
M10752 este o cameră rezistentă la acte de vandalism, echipată cu iluminator IR şi obiectiv varifocal.

Consola de control Digifort.

Consola Digifort DGF-KB1000 K3081 a fost special creeată pentru utilizatorii sistemelor Digifort. Aceasta permite utilizatorului să acceseze uşor şi rapid toate funcţiile şi să controleze toate modulele Digifort, eliminănd posibilitatea de manipulare eronată a programului.
Funcţionalitatea acestei console depăşeşte cu mult capacitatea de comunicare din relaţia om-calculator, prin tastatură, maus sau trackball. Consola are un afişaj alfanumeric multifuncţional şi un joystick ce oferă controlul deplin asupra camerelor PTZ.
Digifort Console
Consola Digifort K3081
Calităţi principale ale consolei:
 • Trecere rapidă de la o cameră la alta - acces instant la canalul video dorit.
 • Organizare virtuală: schimbarea rapidă a ecranelor (următor, anterior, ecran plin, schimbarea ordinii).
 • Obiectul de interes poate fi mărit.
 • Se poate ascunde panoul de control.
 • Schimbare rapidă a zonelor de intimitate pentru fiecarer cameră.
 • Se pot defini acţiuni automate la detectarea mişcării.
 • Se poate controla tastatura virtuală.
 • Mouse virtual - cursorul se poate controla prin tastatură, inclusiv click dreapta şi stânga.
 • Control deplin al camerelor PTZ: iris, focus, zoom, pan, tilt, acţiuni prestabilite, funcţie de patrulare, blocare PTZ.
 • Redare: pornirea redării, selectarea camerei şi a perioadei de redare.
 • Afişarea statusului camerei pe display.
Consola cooperează cu Digifort Explorer K3001, Digifort Standard K3002, Digifort Professional K3003, şi Digifort Enterprise K3004 care pot fi extinse prin modului de recunoaştere a numărului de înregistrare K3020 şi cel de analiză a imaginii K3040. Versiunea de probă a Digifort este disponibilă aici.

Alimentarea PoE, acum şi mai simplă - Switch-ul PoE TP-LINK TL-SF1008P.

Switch-ul PoE switch TL-SF1008P este un echipament desktop ce permite transferul de date din reţele ethernet de 10/100 Mbps. Cele opt porturi RJ45 suportă autonecocierea vitezei, patru dintre acestea oferă funcţia de power over Ethernet (PoE - alimentare prin cablu UTP). Switch-ul detectează automat echipamentele PD compatibile cu standardul IEEE 802.3af şi le alimentează. Această funcţie permite utilizatorului să extindă reţeaua către locaţii greu accesibile, fără surse de alimentare, pentru camere IP, telefoane IP, etc.

Switch-ul are o funcţie de prioritizare, aceasta protejează switch-ul împotriva supraîncărcării. Consumul maxim (pe toate porturile) nu poate depăşi 53W. În cazul supraîncărcării, switch-ul va opri alimentarea porturilor cu prioritate mai mică.
PoE Switch: TP-LINK TL-SF1008P (8x10/100Mb/s incl. 4xPoE)
Porturile 1...4 ale switch-ului TL-SF1008P N29930 oferă PoE
Elemente distinctive:
 • Patru porturi PoE (fiecare asigurând comunicarea şi alimentarea echipamentelor de reţea prin cablu UTP)
 • Nu necesită instalare sau configurare
 • Capacitatea fiecărui port PoE: 15.4 W
 • Capacitatea PoE totală: 53 W
 • Suportă toate echipamentele PoE (PD) compatibile cu standardul IEEE 802.3af
 • Suportă controlul lăţimii de bandă pentru full duplex (IEEE802.3x) şi back-pressure pentru half-duplex
 • Suportă auto-learning şi auto-aging, tabel MAC 1K
 • LED-uri ce indică status/viteză/activitate/PoE
Exemplu de întrebuinţare a echipamentului

India.

Jaisalmer - este un oraş în judeţul indian Rajasthan, lângă graniţa cu Pakistan. Având o populaţie de aprox. 80,000 de locuitori, oraşul este dominat de fortul Jaisalmer, construit în 1156 şi păstrat în condiţii foarte bune, acesta conţine un palat şi mai multe temple.
Vechiul fort şi noile medii de comunicaţie
Casele negustorilor bogaţi dintr-un cartier sărac
Noile produse oferite de DIPOL:
High Speed HDMI Cable with Ethernet (v1.4, 5m)
Optical Node TERRA OD-003 (FTTH receiver)
SMPS AC/DC Adapter ZI-5000 12V/5A (for CCTV cameras)
Antenna support URL-38Z50 (galvanized)
Cablu HDMI 1.4
H1052
Nod optic FTTH
R81728
Sursă de alimentare 12V/5A
M1825
Suport de antenă
E8820
Merită citit:

DVR-ul cu cameră portabil destinat monitorizării video ieftine, rapide şi eficiente. ...
Dispozitive mobile PROTECT (pentru interior) combină o cameră cu rezoluţie mare şi un DVR capabil să înregistreze material video high-definition (720p), cu compresie MPEG-4 (M70501) sau H.264 (M70701), şi sunet. Astfel de înregistrări video de înaltă calitate permit utilizatorilor să recunoască cu uşurinţă chipuri umane, bancnote, detalii în cazul unor accidente rutiere etc.
Protect - Portable DVR Cameras
Filmul de prezentare a camerei DVR
Sistem de 9 cabluri - reţea multiswitch. Cele mai felxibile sisteme multiswitch sunt cele bazate pe multiswitch-uri pe 9 cabluri (acestea preiau semnale din două LNB-uri Quatro şi o antenă terestră). La fiecare etaj se află un splitter ce distribuie semnalele către multiswitch-uri. Acestea permit structurarea reţelei de distribuţie astfel încât să se adapteze cât mai bine nevoilor din teren - se poate alimenta un număr nelimitat de abonaţi....
SAT/TV TAP: Terra SS-510SAT/TV TAP: Terra SS-510SAT/TV TAP: Terra SS-510SAT/TV TAP: Terra SS-5109/16 Multiswitch: Terra MSR-916 (active terrestrial path)9/12 Multiswitch: Terra MSR-912 (active terrestrial path)
Monitorizarea de la distanţă a unor alimentare . propietarul unui lanţ de alimentare din Belchatow, Poland, a vrut să aibă la dispoziţie în biroul său monitorizarea tuturor magazinelor sale. Biroul său se află înafara oraşului. În plus, acesta a dorit o calitate superioară a imaginii la un preţ competitiv.
Cea mai bună soluţie pentru această soluţie a fost instalarea în fiecare magazin a câte unui DVR ULTIMAX 204 M72040 ...
Ceiling Dome Camera: CAM 508 (550 TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.01 lx, 2.8-12mm)Ceiling Dome Camera: CAM 508 (550 TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.01 lx, 2.8-12mm)Network DVR: ULTIMAX-204 (H.264, 4 channels)Network DVR: ULTIMAX-204 (H.264, 4 channels)Network DVR: ULTIMAX-204 (H.264, 4 channels)Ceiling Dome Camera: CAM 508 (550 TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.01 lx, 2.8-12mm)Outdoor Color Camera: VF-515 IR
Schema de monitorizare a magazinelor folosind DVR-ul ULTIMAX 204 M72040
Panorama IP Camera: PIXORD PD636E (2MP, H.264, Fish-Eye)