Săptămânalul DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 17/2011 (26 aprile, 2011)

M2M - întâi pentru 650,000 USD, după aceea pentru miliarde.

 În aprilie, fundaţia Vodafone Americas şi mHealth Alliance au oferit pentru a treia oară premiul pentru proiecte wireless inovative al fundaţiei Vodafone şi pentru a doua oară premiul mHealth Alliance. Kathy Calvin, CEO al United Nations Foundation, gazda mHealth Alliance, a spus: "Ţelul nostru este să promovăm ideile inovative din domeniul wireless pentru a rezolva problemele de sănătate, în special în ţările mai în dezvoltare", ceea ce înseamnă promovarea aplicaţiilor ce permit consultarea de la distanţă a pacienţilor. Rolul echipamentelor scumpe şi al doctorilor va fi preluat de echipamente electronice care culeg datele şi le trimit prin reţelele GSM. În cele mai multe cazuri, echipamentele moderne pot diagnostica şi trata problemele minore, precum bătrâni, femei gravide şi oameni cu boli cronice. Soluţiile sunt simple şi ieftine aşa că pot fi implementate la scală largă.
Premiul cel mare, de $300,000, dintr-un total de $650,000 a fost câştigat de MIT Media Lab, creatorii laboratorului de probe NETRA. Acest aparat pentru diagnosticarea ochilor se conectează la un telefon mobil şi examinează pacientul prin inversul metodei Shack-Hartmann. Senzorul tradiţional Shack-Hartmann face parte din echipamente foarte scumpe, acesta este înlocuit de un software care poate diagnostica o mare parte dintre posibilele probleme oftalmologice. Imaginile pot fi deasemeni trimise la un oftalmolog pentru verificarea diagnosticului. Testele rapide şi ieftine înseamnă un pas înainte pentru mai mult de 700 de milioane de oameni. Costul echipamentului NETRA este de aprox 2 dolari.
Locul doi al concursului a fost diafragma inteligentă proiectată de către Universitatea din California, San Francisco. Acest echipament wireless pentru monitorizare şi alarmare a fost proiectat pentru sarcini dificile, detectând nivelele crescute de collagen în cervix. Acesta apoi transmite informaţiile cître o bază de date monitorizată de doctori.
Aplicaţia se bazează pe tehnologia M2M (Machine-to-Machine), tehnologie care presupune comunicarea dintre echipamente, datele fiind procesate şi analizate într-un punct central. Vodafone a recunoscut demult posibilităţile acestei tehnologii, în special în ţările aflate în dezvoltare. Anul acesta s-au înscris aproximativ 100 de proiecte, multe dintre acestea venind din partea centrelor de cercetare. Datorită cooperării dintre Vodafone şi mHealth Alliance, s-au făcut foarte multe progrese, în special în domeniul medical.

Telefoanele mobile suportate de echipamentele M2M pot apropia oamenii de sistemele de calculatoare. Acestea pot orândui multe aspecte ale vieţii cotidiene: să regleze ora la care să sune ceasul, să ia în considerare traficul din drumul spre serviciu, să controleze echipamentele din casă etc. În timpul zilei un astfel de organizator poate fi reorganizat constant, pentru a lua în considerare toţi factorii posibli.

Cum vor schimba echipamentele M2M vieţile noastre?
(sursă: Vodafone)
Tehnologia M2M (Machine-to-Machine)se bazează pe posibilitatea echipamentelor de a se conecta la reţea pentru a colecta, procesa şi interschimba date fără intervenţie umană.
Tehnologia are la origine sistemele de management şi supraveghere a producţiei. La momentul actual, datorită dezvoltării tehnologiei mobile, cota de piaţă a acestor echipamente este în continuă creştere, cu aprox. 20% pe an. Până în 2015, numărul de echipamente M2M se va tripla (de la aprox. 80 de milioane în present). Între timp, câştigurile din astfel de servicii se vor dubla, până la un aprox. 6.7 miliarde de dolari, făcând din serviciile M2M segmentul wireless cu cea mai mare creştere. Dezvoltarea tehnologiei merge mână în mână cu creşterea 4G/LTE - care permite acces ultrarapid la internet.

Aniversarea a 10-a a concursului "Pasionaţi de antene".

Ediţia de anul acesta a concursului va începe pe 1 iunie 2011.
Ce poate fi interesant la antene? Imaginile din ediţiile anterioare prezintă exact ceea ce fac antenele atât de interesante. Noi vă încurajăm să acceptaţi provocarea şi să participaţi la concurs...

Regulile competiţiei şi poze din ediţiile anterioare
Agnieszka Sienkiewicz
Ola Wasag
Barbara Sieja
Tomasz Kozlowski
Tomasz Kozlowski
Ryszard Literacki
Câteva poze din ediţia anului 2007

Service Information (SI) în sistemele DVB.

Având în vedere că majoritatea receiverelor DVB-T pot sorta canalele după diferite criterii, precum, ONID sau LCN, este foarte important a şti înţelesul acestor abrevieri.
Standardul ce defineşte informaţiile despre servicii în sistemul DVB-T se numeşte EN 300 468.

Stream-urile DVB au identificatori ce asigură funcţionarea corectă a receptoarelor şi le informează despre schimbări în grilă fără ca utilizatorii să mai trebuiască să intervină. Aceşti identificatori pot îndeplini următoarele funcţii:
 • detecţia automată a tuturor serviciilor la punerea în funcţiune a receiver-ului;
 • după punerea în funcţiune - informarea abonaţilor despre serviciile noi sau la care s-a renunţat;
 • crearea de liste de canale.
Lista identificatorilor de canal:
 • Original Network ID (ONID) - specific pentru fiecare ţară, de ex. 0x20FA în Franţa, 0x2114, 0x2268 în Polonia;
 • Network ID (NID) - specific pentru o regiune;
 • Transport Stream ID (TSID) - specific pentru un multiplex;
 • Service ID (SID) - specific fiecărui canal din multiplex,
 • Logical Channel Number (LCN) - număr logic specific fiecărui canal din grilă.
DVB-T Receiver Signal HD-507 (MPEG-2/4, PVR Ready)
Sortarea canalelor după identificatorul LCN în receiver-ul DVB-T Signal HD-507 A99250.
Receiver-ele ce nu suportă ordonarea canalelor conform identificatorului LCN (garantând ordonarea după recomandarea DTH-ului) ordonează canalele după SID.

Managementul gratuit al unui sistem hibrid bazat pe DVR-uri Hikvision!

Programul NVR Server este conceput pentru calculatoare cu sistem de operare Windows şi înregistrează imagini de la camere IP, camere IP megapixel, DVR-uri şi videoservere.
Înregistrarea poate fi continua sau declanşată de diferite evenimente precum detecţia de mişcare. Accesul la datele video se face prin aplicaţia iVMS4000.
Printre altele, aplicaţia permite schimbarea setărilor echipamentelor din reţea şi monitorizarea acestora
Network DVR: HIKVISION/ULTIMAX DS-8108HDI-S H.264 (8-ch.)Network DVR: HIKVISION/ULTIMAX DS-8108HDI-SE H.264 (8-ch.) H.264 IP Camera: ULTICAM DS-2CD892PFIP camera: ULTICAM DS-2CD852F (2.0 Mpix)IP Camera ULTICAM DS-852MF-E (2.0 Mpix)Video Server: ULTINET-701 (H.264)
Schema unui sistem hibrid, bazat pe DVR-uri Hikvision, camere Ulticam şi video servere Ultinet.
Programele iVMS4000 şi NVR Server sunt aplicaţii profesionale şi gratuite ce stau la baza sistemelor de monitorizare hibride, asigurând o flexibilitate extraordinară la fiecare etapă a proiectului: proiectarea sistemului , configurarea şi utilizarea sa de zi cu zi.

Analiza imaginilor.

Bine aţi venit la prezentarea unei părţi a capabilităţilor de analiză a imaginii din aplicaţia Digifort.
Digifort - advanced image analysis
Exemplu de întrebuinţare a analizei imaginii

Raportul semnal-zgomot (S/N) în sistemele CCTV.

Unul dintre parametrii decisivi pentru calitatea imaginii este raportul semnal-zgomot S/N. Acesta este definit ca raport al semnalului util la zgomotul de fond produs de diferitele componente electronice ale camerei.
Măsurarea acestui parametru se face după ce au fost oprite funcţiile ce modifică semnalul original, precum: AGC, BLC, HLC etc.

Zgomotul generat de cameră nu poate fi eliminat complet, acesta poate fi doar micşorat. Nivelul zgomotului este dependent senzorul de imagine, de electronica camerei, precum şi de căldura generată de acestea şi de mediul înconjurător. Temperatura mai mică înseamnă zgomot mai puţin. De exemplu, camerele folosite în astronomie sunt proiectate pentru a opera la temperaturi -50o C.
Calitatea imaginii nu este dependentă numai de rezoluţie, dar şi de raportul semnal-zgomot.
Imaginea din dreapta este mult mai zgomotoasă decât cea din stănga, având şi o claritate mai mică.
Un raport S/N cu 3 dB mai mare înseamnă o reducere a zgomotului cu 30%. Astfel, comparând o cameră cu un raport S/N de 48 dB cu una de 51 dB, putem observa o diferenţă clară de imagine, în special atunci când camera funcţionează în condiţii de iluminare slabă.

Autentificarea biometrică în sistemele de securitate.

BioPass K3084 poate face parte din sistemele de supraveghere IP Digifort K3001, K3002, K3003, K3004. Acesta permite identificarea utilizatorului pe baza amprentei sale. Autentificarea biometrică elimină riscul de acces neautorizat, de parole uitate şi alte astfel de situaţii crescând semnificativ securitatea sistemului.
BioPass - Digifort biometric identifier
Captarea amprentelor

O reţea wireless de tip N pentru acasă.

Echipamentele 802.11n moderne permit utilizatorilor să creeze reţele wireless simple si eficiente cu viteze de transfer de până la 300 Mb/s.
Wireless 802.11n USB Adapter: TP-Link TL-WN821N (300Mbps)Access Point 802.11n: TP-Link TL-WR841ND(300Mbps, built-in router and 4-port switch) High Gain Wireless N USB Adapter: TL-WN822N 300Mbps Wireless-N 802.11n PCI Adapter: TP-Link TL-WN851N (300Mbps)
Componentele unei reţele wireless moderne
 • TP-LINK TL-WR841ND N3250 - oferă access la internet şi permite utilizatorului conectarea mai multor calculatoare pe cablu UTP sau wireless
 • TP-LINK TL-WN821N N3221 şi TL-WN851N N3271 - adaptoarele wireless permit accesul la reţea (prin routerul wireless TL-WR841ND)
 • TL-WN822N N2926 - datorită puterii mari, această placă poate fi utilizată la mai mult de 100m de router, permiţând viteze de conectare foarte mari.
Produse noi oferite de DIPOL:
Wireless Pan-Tilt IP Camera: TP-Link TL-SC4171G (0.5 lx, VGA, IR, 30fps, MPEG-4, 4.3 mm)
DVB-S Receiver: FERGUSON FK-7000
Wireless Day/Night IP Camera: TP-LINK TL-SC3171G (0.5 lx, VGA, IR, 30fps, MPEG-4, 4.3 mm)
WLAN Directional Antenna: TRANS-DATA KGZ15 (2.4GHz)
Cameră IP Wireless
Pan-Tilt
K1154
Receiver DVB-S
FERGUSON FK-7000
A99240
Cameră IP wireless
K1152
Antenă WLAN
KGZ15 (2.4 GHz)
A744036
Merită citit:

Reguli de proiectare ale sistemelor MATV. Diagrama de mai jos arată un exemplu de system de distribuţie RF într-o clădire. Tabelul conţine valorile semnalului pentru mai mulţi abonaţi (denumiţi "1", "2", "3") la 862 MHz, presupunând că:
 • Nivelul de semnal la amplificator este de 75 dBuV,...
Alegerea echipamentelor astfel încât să nu depăşiţi valorile EIRP legale. Putem folosi antene cu câştig foarte mare fără să încălcăm legea? Trebuie ştiut că nu există limite privind câştigul antenei. Aşadar, de ce cineva poate folosi o antenă de 15 dB şi altcineva nu poate folosi o antenna de 10 dB?
Răspunsul stă în reglementările in vigoare privind puterea Izotropică Efectiv Radiată. În multe ţări, fără o licenţă specială, Puterea Izotropică Efectiv Radiată maximă este de 100 mW, sau 20 dBm în bandă de 2.4 GHz şi 1 W (30 dBm) în bandă de 5.47 - 5.725 GHz . Acest nivel poate fi atins în mai multe feluri...
Carcasă rack 19" pentru media convertere Ultimode . Carcasa ULTIMODE L5215 a fost conepută pentru a ţine şi alimenta până la 14 media convertere ULTIMODE. Carcasa este pe deplin compatibilă cu standardul de RACK de 19". Datorită dublei alimentări, redundante şi a ventilaţiei forţate, media converterele pot funcţiona fără problemă pe perioade lungi de timp. Cele 14 lăcaşe permit montarea oricărui media converter din seria ULTIMODE, ceea ce face instalarea de FTTH (Fiber to the Home), FTTB (Fiber to the Building) sau FTTC (Fiber to the Curb) foarte uşoară...
Panorama IP Camera: PIXORD PD636E (2MP, H.264, Fish-Eye)